bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۱۰۴۷۹

پسا برجام؛ الزامات وفرصت‌ها

تاریخ انتشار: ۰۱:۰۴ - ۱۰ فروردين ۱۳۹۶
یادداشت دریافتی- ذبیح الله جعفری؛ مذا کرات هسته ای پس از22 ماه تلاش ومذا کره در دولت روحانی به فرجام رسید، محمد جواد ظریف به همراه تیم مذاکره کننده ایران در سه شنبه 14ژوئیه (23تیرماه) در وین پایتخت اتریش موفق به دستیابی به یک توافق جامع ونهایی با گروه 1+ 5بر سر برنامه هسته ای ایران (iran nuclear deal)رسیدند.

هم اکنون اصطلاحی عنوان می شود به نام پسابرجام و اکنون طبق نظر تئوریسین ها دردوران پسابرجام هستیم دراین مقاله تمام تلاش نگارنده برآن است تا توضیحات روشنی در مورد پسابرجام، الزامات و فرصت های ایران دراین مقطع نکاتی راذکرکند.

اثرات پسابرجام وفرصت های پیش رو
پس ازتوافق قدرت های جهانی برسربرنامه هسته ای ایران، برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شد و حقوق هسته ایران درچارچوب معاهدات بین المللی محترم شمرده شد.

طبق گفته رئیس دفتر رئیس جمهور ایران برجام مانع تحریم ها از مسیر رشد اقتصادی ایران را برداشت و برجام قرار نیست برای ایران رشد اقتصادی به همراه بیاورد بلکه عمده ترین موانع برسر راه رشد اقتصادی را هموار کرد.

نگارنده براین عقیده است که اهمیت پسابرجام به ویژه در عرصه اقتصادی مهمترازبرجام است و باید  در بهره گیری از فرصت ها از هیچ گونه تلاش دریغ نکنیم.

درپسابرجام ایران وارد فصل جدیدی ازروابط بین الملل شد و به دلیل دستیابی به مشروعیت بین المللی و کاهش تحریم ها موقعیت مناسبی بدست آورد، طبق نظر کارشناسان درحوزه حقوق بین الملل برجام وضعیت قوانین اتحادیه اروپا ،آمریکا و سازمان ملل را مشابه وضعیت گذشته کرد.

دراین سال ها هرگز سابقه نداشته که کشورهای غربی مشتاقانه حاضربه حسن رابطه با ایران باشند و نقشی که درپسابرجام برای ایران درمناسبات منطقه ای و بین الملل قائل هستند نیزبی سابقه است.

اقتصاد در مسیر شکوفایی
بنابر گزارش روزنامه واشنگتن پست اقتصاد ایران در مسیر شکوفایی است این توافق راه تعامل با جهان و راه بازشدن درهای اقتصادی ایران به اقتصاد دنیا راهموار کرده است در پسابرجام تحریم های بین المللی مرتبط با مسائل هسته ای برداشته شده و منع قانون برای همکاری بانکی بین ایران وغرب ازبین رفته است علاوه بر آن صندوق بین الملل پول اعلام کرده است که توافق هسته ای ایران را از کشوری که در مسیر افت اقتصادی قرارداشت به کشوری تبدیل کرد که انتظار رشد4.5درصدی اقتصادی دارد و در آینده ای نه چندان دورمی توان به رشد بالغ بر5درصدی هم دراین کشور امیدوار بود.

نگارنده براین عقیده است که در پسابرجام امید زیادی برای رشد و رونق اقتصادی درایران وجود دارد.

پرواضح است کشوری همچون ایران با داشتن ذخایر عظیم نفتی و تمدن چندهزار ساله و پتانسیل های جذب گردشگری فرصت رشد اقتصادی بالایی دارد و با بهره گیری از فرصت ها می توان انتظار داشت با توجه به برداشته شدن موانع سیاسی و قانونی تحریم ها، ایران بتواند رشد اقتصادی بالایی را تجربه و به یک عضو مهم در اقتصاد دنیا مبدل شود.

الزامات دیپلماسی در پسابرجام
طبق گفته وزیرامورخارجه ایران یکی ازموفقیت های برجام آرام کردن فضای جهانی نسبت به ایران است.

برجام باخطرجدی روبرو نیست به شرطی که خودمان تلاش کنیم آن راحفظ کنیم.

دراین زمینه الزاماتی در پسابرجام وجود دارد که نگارنده در ذیل به ذکر آن ها می پردازد:

1_تعامل هوشمندانه وهدفمند با کشورهای جهان

2_اولویت قراردادن مسئله ایجاد جو و نگرش مثبت در افکار عمومی دنیا نسبت به ایران

3_به بن بست رساندن پروژه‌های ایران هراسی

4_تلاش برای افزایش نقش ایران در جهت رسیدن به ثبات منطقه ای

5_تبدیل شدن به بازیگر فعال بین الملل

6_تقویت دیپلماسی اقتصادی (تقویت وجذب منابع سرمایه خارجی به داخل )
 برای رسیدن به این اهداف باید از همه فرصت ها در کوتاه ترین زمان بهره بگیریم ولیکن باید از شتابزدگی پرهیز کنیم تا مرتکب خطا نشویم.
 

 
منابع:
1.(...لغو تحریم ها)،انتخاب،27دی 1394
 
2.
the iran nuclear deal has been a success for everyone involved
by moshe klein
 published march15
 
3.(متن توافق هسته ای)www.mehrnews.comسه شنبه 23تیر 1394
 
*کارشناسی علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد