bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۱۷۷۶۹

پشت‌پرده جدل جلالی با عارف

تاریخ انتشار: ۱۷:۳۳ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۶
انتخابات هیات رییسه اجلاسیه دوم مجلس درحالی با ابقای اکثر اعضای هیات رییسه سال نخست همراه بود که این جلسه با حواشی زیادی نیز روبرو شد.

به گزارش ایلنا، بعد از مدت‌ها لابی و رایزنی‌های درون‌فراکسیونی و بیرون‌فراکسیونی بالاخره تکلیف انتخابات هیات رییسه مجلس شورای اسلامی روشن شد و جالب آن‌که با نگاهی به نتایج این انتخابات درون‌پارلمانی درمی‌یابیم، نمایندگان خارج از سه فراکسیون بیشترین تاثیرگذاری را در این انتخابات داشتند.

بر این اساس درحالی که علی لاریجانی بدون این‌که رقیبی داشته باشد، با ٢٠٤ رای از مجموع ٢٦٨ آرای و البته ٦٤ رای باطله برای دومین سال در دوره دهم مجلس به ریاست رسید و برای دهمین سال پیاپی ریاست پارلمان را برعهده گرفت، مسعود پزشکیان و علی مطهری نواب رییس اجلاسیه نخست، برای سال دوم نیز با رای بالاتر از سال اول ابقاء شدند. 

تَکرار نایب رییسی پزشکیان و مطهری
تکرار نایب رییسی پزشکیان و مطهری در اجلاسیه دوم شاید از اهمیت سیاسی و رسانه‌ای بیشتری نسبت به انتخاب مجدد لاریجانی و همچنین نحوه انتخاب دیگر اعضای هیات رییسه برخوردار بود. از حدود ۱۰ روز پیش و پس از آن‌که دو فراکسیون نمایندگان ولایی و مستقلین ولایی در توافقی با یکدیگر زمینه‌ساز حذف مطهری از هیات رییسه شدند، موج رسانه‌ای شدیدی در راستای حمایت از این نماینده عضو فراکسیون امید ایجاد شد که بر اساس آن، اعلام شد این تصمیم دلائل سیاسی پنهانی دارد و بعضاً آن‌را ناشی از دیدار اسفندماه سال گذشته گروهی از اعضای «لیست امید» با سیدمحمد خاتمی عنوان کردند. با این حال، پس از رایزنی‌های متعدد مستقلین از خواسته خود عقب‌نشینی کرده و اعلام کردند که به هیچ عنوان قصد ندارند اقدامی علی مطهری سازماندهی کنند. 

درنهایت این حواشی کار را به آن‌جا رساند که قرار شد فراکسیون امید بار دیگر پزشکیان و مطهری را به‌عنوان گزینه‌های خود معرفی کند، مستقلین از هادی قوامی و یکی از دو گزینه امید که همان مطهری باشد، حمایت کند و نمایندگان ولایی نیز با معرفی حمیدرضا حاجی‌بابایی در این بخش با دیگر فراکسیون‌ها رقابت کنند. رقابتی که سرانجام با پیروزی قاطع امید همراه شد و پزشکیان و مطهری بار دیگر نواب رییس مجلس شدند.

ماجرای کاندیداتوری ناگهانی یوسف‌نژاد
اما این پایان ماجرای مربوط به حذف مطهری و پزشکیان نبود و ادامه این داستان، زمانی نمایان شد که لاریجانی به‌عنوان رییس جلسه علنی امروز اسامی کاندیداهای ۶ کرسی دبیران را قرائت می‌کرد. در این میان درحالی که از ابتدا قرار بود هر فراکسیون ۲ گزینه معرفی کند و این دو گزینه نیز بنابر رای‌گیری روز گذشته مجمع عمومی محمدعلی وکیلی و فریده الادقباد بودند، ناگهان گروهی از اعضای فراکسیون امید از علی‌اصغر یوسف‌نژاد نیز درخواست کردند که خود را به‌عنوان کاندیدا معرفی کند. یوسف‌نژاد نیز ابتدا اعلام کرد که قصد کاندیداتوری ندارد و پس از اصرار مجدد اعضای فراکسیون امید، به سرعت خود را به صندلی محمدرضا عارف رییس این فراکسیون رساند و پس از مشورت با او، اعلام کاندیداتوری کرد. تصمیمی که در ادامه به دلخوری اعضای فراکسیون مستقلین انجامید و بر این اساس، کاظم جلالی رییس این فراکسیون با حضور در کنار صندلی عارف، دقایقی با او گفت‌وگو کرد.

پشت‌پرده جدل جلالی با عارف
بنابر اعلام یک عضو فراکسیون امید که نخواست نامش فاش شود، در این گفت‌وگو جلالی نسبت به کاندیداتوری یوسف‌نژاد اعتراض کرده و گفته است که اعضای امید نباید بیش از دو کاندیدا معرفی می‌کردند و عارف نیز در پاسخ گفته است که مستقلین نیز گفته بودند در نهایت قوامی را متقاعد می‌کنند به نفع گزینه‌های امید کناره‌گیری کند و به این دلیل که آن‌ها بدعهدی کرده‌اند، به یوسف‌‌نژاد اجازه کاندیداتوری داده است. بماند که درنهایت نه یوسف‌نژاد و نه اولادقباد موفق به کسب آرای لازم نشده و از حضور در هیات رییسه بازماندند. 

جشن پیروزی امید مقابل دوربین‌های خبری
با این همه، نشست علنی امروز مجلس محل حواشی دیگری نیز بود اما شاید مهمترین حاشیه همان پیروزی مجدد فراکسیون امید در حفظ دو کرسی نواب رییس باشد و این درحالی بود که پس از اعلام این پیروزی، پزشکیان و مطهری به‌همراه گروهی از نمایندگان عضو فراکسیون امید خود را به گوشه‌ای از صحن رسانده و مقابل دوربین عکاسان ابراز خوشحالی کردند. 

فریادهای غیرفراکسیونی جعفرزاده ایمن‌آبادی
نکته جالب دیگر در این رابطه این بود که غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی نایب رییس نخست فراکسیون مستقلین که از هادی قوامی برای نایب رییسی حمایت کرده بود، در زمان اعلام اسامی کاندیداهای نواب رییس، با صدای بلند از مطهری حمایت کرد. بماند که هنگامی که اسامی نامزدهای دبیران اعلام می‌شد نیز این نماینده بار دیگر از نماینده‌ای نام برد که ازسوی فراکسیونش مورد حمایت قرار نگرفته بود. نماینده رشت زمانی که اسامی کاندیداهای دبیری اعلام می‌شد با صدای بلند نام آشوری را صدا کرد که به‌صورت مستقل از سه فراکسیون کاندیدا شد و ازقضا بیشترین رای را نیز به دست آورد.

تبریک عارف و پزشکیان به لاریجانی
از دیگر حواشی جالب نشست علنی امروز مجلس زمانی بود که محمدرضا عارف رییس فراکسیون امید با حضور در جایگاه هیات رییسه به علی لاریجانی برای انتخاب مجددش به‌عنوان رییس مجلس تبریک گفت. این درحالی بود که مسعود پزشکیان نایب رییس نخست مجلس و از اعضای فراکسیون امید نیز عارف را همراهی می‌کرد.

تلاش جلالی برای ابراز رفاقت با مطهری!
دقایقی بعد نیز کاظم جلالی رییس فراکسیون مستقلین ولایی دست مطهری را گرفت و او را با خود به جایگاه هیات رییسه برد و دقایقی با لاریجانی صحبت کرده و به یکدیگر تبریک گفتند. به نظر می‌رسد اقدام نمادین جلالی به این دلیل بود که بار دیگر نشان دهد او و فراکسیونش به‌دنبال حذف مطهری نبوده‌اند. البته جلالی روز سه‌شنبه هفته قبل در جلسه‌ای با حضور مطهری و حاجی‌بابایی رییس فراکسیون نمایندگان ولایی این مسئله را رسماً تایید کرده و گفته بود که با نمایندگان ولایی با فرمول ۶+۶ به توافق رسیده که این توافق عملاً به معنای حذف مطهری بود. توافقی که درنهایت به‌دلیل فشار رسانه‌ای و همچنین فشار سیاسی فراکسیون امید ملغا شد!

ابقای اکثر اعضای هیات رییسه اجلاسیه نخست
در این میان ابقای اکثر اعضای هیات رییسه مجلس ازجمله نکات جالب دیگر این انتخابات بود. بر این اساس، علاوه بر لاریجانی، پزشکیان و مطهری، نمایندگانی همچون قاضی‌زاده هاشمی، رنجبرزاده، وکیلی و کاتب که ازسوی سه فراکسیون مجلس مورد حمایت قرار داشتند در هیات رییسه ابقاء شدند و به‌جز این افراد نیز حتی احمد امیرآبادی فراهانی و محمد آشوری دو عضو هیات رییسه اجلاسیه نخست که از حمایت فراکسیون‌های خود برای انتخابات اجلاسیه دوم بی‌‌بهره بودند نیز بار دیگر به‌صورت شخصی کاندیدا شده و موفق به کسب رای از صحن شدند. با این حساب تنها تغییر در هیات رییسه اجلاسیه دوم نسبت به سال نخست، حذف یوسف‌نژاد و عثمانی دو عضو فراکسیون امید و جایگزینی اسدالله عباسی و محمدحسین فرهنگی دو عضو فراکسیون نمایندگان ولایی بجای آن‌ها بود. 

بی‌مهری صحن به سهمیه زنان و اهل سنت 
اما شاید تنها اتفاق ناراحت‌کننده در این انتخابات عدم اقبال صحن علنی مجلس به نمایندگان زن و اهل سنت مجلس بود. بر این اساس درحالی که فراکسیون امید با درنظر گرفتن سهمیه‌ای ویژه برای این دو گروه از نمایندگان و درحالی که از سهمیه سه نفره خود برای ۹ کرسی دبیران و ناظران، دو کرسی را به این گروه‌ها اختصاص داده و فریده اولادقباد به‌عنوان تنها زن کاندیدای هیات رییسه و محمدقسیم عثمانی به‌عنوان تنها نماینده اهل سنت کاندیدا را به صحن معرفی کرد، نمایندگان به آن‌ها رای نداده و حال اجلاسیه دوم درحالی کار خود را آغاز می‌کند که نه‌تنها همچون اجلاسیه نخست خالی از حضور زنان است، بلکه تنها نماینده اهل سنت حاضر در هیات رییسه اجلاسیه نخست نیز از هیات رییسه اجلاسیه دوم حذف شده است.
برچسب ها: مجلس عارف جلالی