bato-adv
کد خبر: ۳۱۸۴۶۸
کارشناسان مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو بررسی کردند

حادثه تروریستی تهران؛ آمریکا و عربستان

حملات تروریستی روز چهارشنبه به مجلس شورای اسلامی و حرم حضرت امام(ره) بعد از چندین ساعت به پایان رسید و در این میان داعش نیز مسئولیت آن را برعهده گرفت. اما این رخداد تلخ ابعاد و زوایای مختلفی داشت که این روزها مورد بحث در رسانه و میان تحلیلگران قرار گرفته است.

تاریخ انتشار: ۲۱:۲۶ - ۱۹ خرداد ۱۳۹۶
فرارو- علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگو با فرارو عنوان کرد: بعد از سفر ترامپ به ریاض، رسما یک مثلثی (آمریکا،عربستان و اسرائیل)علیه ایران شکل گرفت تا از تمام امکاناتشان برای ضربه زدن به ایران به دلیل نفوذی که در منطقه دارد، استفاده کنند. این را می توان از انتخاب های ترامپ برای پست های مهم دولتش هم متوجه شد. زمانی که به عنوان مثال برای سازمان سیا فردی را انتخاب می کند که بهودی و به شدت ایران ستیز است، مشخص می شود که برای ما برنامه دارد.

وی ادامه داد: ماجرای قطر هم تا حدود زیادی باعث شد این ماجرا و دشمنی ها عمیق تر شود و به واکنش های آنها سرعت دهد. البته ایران سیاست بسیار خوبی را در قبال قطر انتخاب کرد و دستگاه دیپلماسی ما علاوه بر اینکه اعلام کرد به قطر برای رفع مشکلاتش کمک می کند، تاکید کرد برای رفع کدورت های می تواند گفت وگو و رایزنی کند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در مجموع پیامد این دو موضوع و به خصوص نشست ریاض حاکی از آن بود که در آینده ایران با رخدادها و حوادثی مواجه خواهد شد و بعد از حمایت های امیر قطر از ایران هم این خشم و عصبانیت عربستان از ما بیشتر شد و در نتیجه همه این مسائل ما شاهد اتفاق روز چهارشنبه بودیم.

این کارشناس در خصوص پیامدهای حملات روز چهارشنبه عنوان کرد: این اتفاق به نظر من تاحدودی به نفع ما شد. زیرا تا پیش از این برخی دولت‌ها ایران را متهم به همکاری با تروریست ها و حتی داعش معرفی می کردند و حالا این اتفاق نشان داد که این همکاری واقعیت ندارد و تروریست‌ها در هر زمان که شرایط و امکانش را داشته باشند به ایران حمله می کنند.  

او در خصوص پیام رئیس جمهور آمریکا اظهار کرد:  نکته ای که درباره متن دونالد ترامپ وجود دارد این است که ما و آمریکا یک سری اختلاف تعریف از تروریست داریم. به عنوان مثال ما حزب الله  و گروه‌های آزادی خواه فلسطین را تروریست نمی دانیم به نظر ما گروه های مانند القاعده، داعش و امثال این ها تروریست هستند اما آمریکایی ها حزب الله لبنان و گروه های دیگر را هم در کنار داعش و القاعده و... قرار می‌دهند. به همین دلیل است که ترامپ مدعی می شود که کشورهای حامی تروریست هم قربانی می شوند.

همچنین صمد قائم پناه کارشناس مسائل خاورمیانه و کشورهای عربی در گفت وگو با فرارو عنوان کرد: معمولا به دلیل اینکه قربانی اکثر حملات تروریستی در سراسر دنیا مردم عادی و غیر نظامی هستند، همه کشورها و دولت ها به آن واکنش نشان می‌دهند. درباره ایران، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا این واکنش را نشان داد اما درباره عربستان به گونه ای دیگر بود.

وی ادامه داد: این کشور با توجه به اینکه رابطه رسمی و دیپلماتیک با ایران ندارد تا حدود زیادی به حادثه تروریستی در تهران بی تفاوت بود. البته این عدم ارتباط نمی تواند دلیل موجه‌ای برای این رویکرد باشد. زیرا همانگونه که اشاره کردم قربانی این حوادث مردم بیگناه و غیرنظامی‌ها بودند. به همین دلیل هم زمانی که وزیر امور خارجه این کشور با سوال خبرنگار مواجه شد، واکنش مناسبی نشان نداد و فقط تاکید کرد که هیچ گونه سند و مدرکی مبنی بر دخالت گروه های عربستانی در حادثه تهران وجود ندارد و به نوعی حرکت دولت عربستان فرار به جلو بود.

این تحلیلگر مسائل بین الملل تاکید کرد: عربستانی ها به دنبال این هستند که از این حادثه استفاده کافی ببرند. آنها می خواهند که از سوی دولت ایران متهم شودند و سیبل قرار بگیرند. اما خوشبختانه دولت مردان ایران تصمیم گرفتند تا پایان تحقیقات روشن شدن زوایای مختلف این حادثه، هیچ واکنشی نشان ندهند و اظهار نظر خاصی نکنند و این یک تصمیم بسیار مناسب از سوی دولت و دستگاه دیپلماسی است.

او ادامه داد: در این میان داعش هم مسئولیت این حملات را برعهده گرفته است اما باز لازم است بررسی شود که حامیان آنها برای این حمله چه کسانی بودند و اگر مشخص شود که عربستان در این مسئله دست داشته، قطعا ایران نیز از طریق راه‌های مختلف مانند سازمان ملل و سازمان امنیت می تواند به آن واکنش نشان دهد. از سوی دیگر این اتفاق می‌تواند موجب شود که ایران هم به ائتلاف‌ها علیه داعش ملحق شود. ضمن اینکه حمله به مجلس و حرم حضرت امام باعث شد این اتهام که برخی کشورها متوجه ایران کرده اند مبنی بر همکاری با تروریستی ها از جمله داعش، به طور کلی رفع شود.
bato-adv
bato-adv