bato-adv
bato-adv

دعوا بر سر میراث فرج‌الله سلحشور

تاریخ انتشار: ۱۱:۰۷ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۶
قدیمی سکان این پروژه را در دست خواهد گرفت، انتشار متنی در یکی از رادیکال‌ترین سایت‌های سیاسی درباره این سریال، شورجه و تهیه‌کننده سریال حضرت موسی(ع) خبر از اختلافات پشت پرده نهادهای ذینفع در این سریال داد.

به گزارش شهروند، فرج‌الله سلحشور به‌عنوان کارگردانی که با سریال‌هایی چون «اصحاب کهف»، «یوسف پیامبر» و «مردان آنجلس» به نوعی برگ برنده تلویزیون در آثار مربوط به بنی‌اسراییل محسوب می‌شد، در اواخر زندگی‌اش در پی ساخت سریال حضرت موسی(ع) بود، اما اجل امان نداد و این پروژه بلاتکلیف ماند.

چندي بعد جمال شورجه که با فیلم‌هایی چون «روزنه»، «سی‌و‌سه روز» و چندین و چند اثر دفاع مقدسی دیگر ازجمله سینماگران موسوم به ارزشی قلمداد می‌شد، مدعی شد که مرحوم سلحشور وصیت کرده تا او ساخت سریال موسی(ع) را پیگیری کند؛ و او نیز با تمام توان برای انجام این وصیت تلاش خواهد کرد. شورجه همچنین خود را میراث‌دار سلحشور و نخستين گزینه برای کارگردانی این سریال به حساب آورد؛ و از آن پس در گفت‌و‌گوهای گوناگونش از مدیریت صداوسیما انتقاد کرده که چرا با تخصیص بودجه مناسب پروژه موسی(ع) را راه‌اندازی نمی‌کنند.
 
او حتی در برهه‌ای اعلام آمادگی کرد كه سریال را بدون کمک تلویزیون و تنها با کمک اسپانسرهای کار جلوی دوربین ببرد. می‌توان گفت شورجه روی کارگردانی این سریال بشدت حساب باز کرده و حتی در این راه از احمد میرعلایی به‌عنوان تهیه‌کننده کار نام می‌برد.

در شرایطی که در گفته‌های مدیران سینما در صحبت درباره پروژه‌های شاخص سیما نامی از این سریال به میان نیامده بود و این قضیه شائبه وجود اختلاف میان سازندگان، سیاستگذاران و سرمایه‌گذاران این پروژه را ایجاد کرده بود، انتقاد ناگهانی سایت رجانیوز از جمال شورجه و احمد میرعلایی نشان داد شایعات بیراه نبوده و اختلافاتی بنیادین در این میان وجود دارد. سایت رجانیوز که همواره به‌عنوان هواخواه سیاست‌های فرهنگی دولت احمدی‌نژاد عمل کرده و به این رویکرد شهرت دارد، در حالی‌که به نظر می‌رسید به لحاظ فکری به شورجه و میرعلایی نزدیک باشد، حمله‌ای کم‌سابقه را به این دو سینماگر تاکنون خوشنام سامان داد:
 
این کارگردان در یک دهه اخیر هرگز موفق به ساخت یک اثر قابل اعتنا نشده است. فیلم سینمایی ٣٣ روز به‌عنوان آخرین اثر ساخته‌شده توسط این کارگردان یک فیلم بشدت ضعیف و آشفته بود که نه در اکران مورد توجه قرار گرفت و نه بعد‌ها دیگر خبری از آن شنیده شد. مطمئنا تولید سریالی در خصوص حضرت موسی(ع) به‌عنوان پیامبری که زندگی‌اش قصه‌های تأمل‌برانگیزی برای دنیای امروز دارد، وظیفه و رسالت صداوسیمای جمهوری اسلامی است؛ اما بد نیست قدری محتاطانه‌تر در خصوص پولی که قرار است از بیت‌المال و آنها در این وضع بد مالی صداوسیما هزینه شود، رفتار کرد.

درباره دلایل تهاجم این رسانه به جمال شورجه که جزو سینماگران بااخلاق و خوشنام جریان ارزشی محسوب می‌شود، شایعات متعددی شنیده می‌شود؛ که ظاهرا مهمترین دلیل این اتفاق ملاحظات مالی است. گفته می‌شود تیم شورجه و میرعلایی برای ساخت این سریال مبلغی حدود ٢٥٠‌میلیارد تومان از صداوسیما مطالبه کرده‌اند.
 
مبلغی بسیار بسیار بالا در مقیاس‌های سینما و تلویزیون ایران و به این دلیل هم هست که منتقدان شورجه انتخاب کارگردان دیگری را توصیه می‌کنند: بهترین تدبیر این است که طرح این دوستان توسط سازمان خریداری شود و ساخت این سریال به کارگردانان آماده‌تر و خوش‌دست‌تری همچون شهریار بحرانی یا داود میرباقری سپرده شود.

جمال شورجه به «شهروند» عنوان داشت که قصد پاسخگویی به ادعای این گروه منتقد را ندارد. او می‌گوید: فقط همین قدر بگویم که ساخت سریال موسی ٥‌سال طول می‌کشد و طی این ٥‌سال باید به پروژه پول تزریق شود. ما همین الان آمادگی این را داریم که وام این کار را بدهند، خودمان خصوصی این کار را انجام دهیم، اما تلویزیون اجازه نمی‌دهد. حقیقتش برای تلویزیون هم خوب نیست که یک‌دفعه اذعان کند که ما توانایی این کار را نداشتیم.