bato-adv
bato-adv

برادر بن‌لادن در میان بازداشتی‌های عربستان

ولیعهد عربستان سعودی با بازداشت ده‌ها شاهزاده از جمله ولید بن طلال، میلیاردر بانفوذ سعودی، قدم‌های بلندی برای تحکیم پایگاه سیاسی و اقتصادی خود در قدرت برداشته است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۵ - ۱۴ آبان ۱۳۹۶
برادر بن‌لادن در میان بازداشتی‌های عربستان 
 
فرارو- ولیعهد عربستان سعودی با بازداشت ده‌ها شاهزاده از جمله ولید بن طلال، میلیاردر بانفوذ سعودی، قدم‌های بلندی برای تحکیم پایگاه سیاسی و اقتصادی خود در قدرت برداشته است.
 
به گزارش فرارو به نقل از بی بی سی، فرمانده گارد ملی و فرمانده نیروی دریایی عربستان سعودی هم برکنار شده‌اند.  نام برادر بن لادن و رئیس بنیاد مالی بن لادن در ریاض هم در بین بازداشت شدگان گزارش شده، هرچند مقام‌های عربستان هنوز این موضوع را تأیید نکرده‌اند.
 
چهار وزیر فعلی و بیش از ۱۰ مقام سابق و ۱۱ شاهزاده سعودی بازداشت شده‌اند که یکی از مشهورترین آنها شاهزاده ولید بن طلال، میلیاردر سعودی و سرمایه‌گذار شرکت‌های توییتر و اپل است.
 
کمیته مبارزه با فساد چند ساعت بعد از تشکیل، دستور بازداشت‌ها را صادر کرده است. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، ریاست این کمیته را به عهده دارد.
 
کمیته مبارزه با فساد عربستان سعودی در اطلاعیه‌ای اعلام کرده است که "این سرزمین پایدار نخواهد ماند، مگر آنکه فساد ریشه‌کن شود و افراد فاسد پاسخگو باشند."
 
ولید بن طلال کیست؟
ولید بن طلال ۶۲ ساله یکی از ثروتمندترین افراد در جهان است و ثروتش بیش از ۱۸ میلیارد دلار برآورد شده است.  او علاوه بر توییتر و اپل، در هتل‌های زنجیره‌ای فورسیزنز و موسسه نیوزگروپ روپرت مرداک هم سرمایه‌گذاری کرده است.
 
از او به عنوان یکی از سرمایه‌گذاران اصلی در آمریکا و کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و بریتانیا یاد می‌شود. سال ۱۹۹۱ او یک قایق تفریحی گران‌قیمت به دونالد ترامپ هدیه داد. اما چند سال بعد به آقای ترامپ توصیه کرد که در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نکند چون شکست خواهد خورد. این ماجرا باعث جدال لفظی این دو شد. آقای ترامپ آن زمان در توییترش نوشت که یک شاهزاده سعودی با "پول بابا" می‌خواهد آمریکا را اداره کند. البته شاهزاده طلال بعدا، انتخاب دونالد ترامپ را به او تبریک گفت.
 
ولید بن طلال، رئیس هیئت مدیره کینگدام هولدینگ کمپانی است. این شرکت از سهامداران بانک سیتی‌گروپ آمریکا و شهربازی یورو دیزنی است و سهامش در بازار بورس عربستان عرضه می‌شود.
 
پیش از آن که در عربستان سعودی به زنان اجازه رانندگی داده شود، او از منتقدان سخت‌گیری علیه زنان بود و خواهان برداشتن محدودیت برای زنان در فضاهای عمومی شده بود. او همچنین گفته بود که قصد دارد در موسسه‌های زیر نظر خود سهم بیشتری به کارکنان زن بدهد.
 
برادر بن‌لادن در میان بازداشتی‌های عربستان
تحلیل؛ زلزله در کشوری که به تغییر عادت ندارد
فرانک گاردنر، تحلیلگر امور امنیتی بی‌بی‌سی:  اتفاقی که شنبه شب در عربستان سعودی افتاد، دست کمی از زلزله در آن کشور ندارد. در یک اقدام قابل توجه، ولیعهد ۳۲ ساله آخرین موانع را برای در دست گرفتن قدرت مطلق در ثروتمندترین کشور نفت‌خیز جهان برداشته است. کشوری که مقدس‌ترین مکان مذهبی مسلمانان را هم میزبانی می‌کند.
 
سعودی‌ها که به چنین رویدادهایی عادت ندارند، با بازداشت ده‌ها شاهزاده، وزیر و یک سرمایه‌دار با نفوذ به نام بن طلال، ناگهان غافلگیر شده‌اند.
 
ولیعهد عربستان سعودی در این کشور محبوب است مخصوصا در بین جوانان. اما افراد مسن‌تر و محافظه‌کارتر فکر می‌کنند که او بسیار تند جلو رفته است. جنگی بی‌پایان را در یمن شروع کرده در حالی که هنوز مبارزه‌اش با نیروهای گروه موسوم به دولت اسلامی به نتیجه نرسیده و همین‌طور قطر را هم بایکوت کرده است.
 
اما طرفداران برای کارهایش در راستای مدرن کردن عربستان سعودی هورا می‌کشند؛ مردی که ممکن است با دیدگاه‌های تازه تا پنجاه سال اداره عربستان را به عهده داشته باشد؛ در کشوری که دهه‌ها توسط مردان مسن اداره شده است.
 
چه کسانی بازداشت یا برکنار شدند؟
نام‌های مختلف در رسانه‌ها اعلام شده اما مقام‌های عربستان سعودی همه این گزارش‌ها را تأیید نکرده‌اند. گفته می‌شود بعضی از بازداشت‌شدگان در هتل مجلل ریتز در ریاض نگهداری می‌شوند.
 
شاهزاده متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز، فرمانده گارد ملی و فرزند ملک عبدالله، پادشاه سابق عربستان (برکنار)
دریادار عبدالله بن سلطان بن محمد آل سلطان فرمانده نیروی دریایی (برکنار)
بکر بن لادن، برادر بن لادن و رئیس شرکت سعودی بن لادن در ریاض (بازداشت)
ولید بن طلال، سرمایه‎‌دار با نفوذ (بازداشت)
ابراهیم العصاف، وزیر سابق اقتصاد (بازداشت)
عادل فقیه، وزیر اقتصاد و شهردار سابق جده (بازداشت)
ترکی بن عبدالله بن عبدالعزیز، استاندار ریاض (بازداشت)
خالد التویجری، رئیس سابق دیوان سلطنتی (بازداشت)
 
به چه اتهامی؟
هنوز دلیل بازداشت‌ها اعلام نشده اما شبکه العربیه عربستان سعودی گزارش داده که تحقیق درباره سیل جده در سال ۲۰۰۹ و فراگیرشدن ویروس مرس در این کشور در سال ۲۰۱۲ ممکن است دلیل بازداشت‌ها باشد.
 
کمیته مبارزه با فساد در عربستان اختیار صدور حکم بازداشت و ممنوع الخروجی را دارد.
 
این اتفاق شاخص سهام در عربستان را تکان داده است. سهام شرکت هولدینگ کینگدام که ولید بن طلال بنیانگذار آن است، در بازار سهام ۹.۹ درصد کاهش داشته است. این هولدینگ یکی از مهم‌ترین سرمایه‌گذاران اقتصادی در عربستان سعودی است.