bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۳۸۹۴۰

روی زلزله قمار نکنید

تاریخ انتشار: ۰۰:۴۳ - ۱۳ آذر ۱۳۹۶
چرا بیمه حوادث غیرمترقبه مانند سیل، زلزله و آتش‌سوزی را باید جدی گرفت؟
 
به گزارش شهروند، زلزله کرمانشاه و میزان خسارت‌‌های واردشده زنگ خطری برای مالکان خانه‌هاست تا از خود بپرسند: چه کسی هزینه خسارت‌های واردشده را پرداخت خواهد کرد. شما خانه‌ای دارید که نمی‌خواهید آن را در آتش‌سوزی، سیل یا زلزله از دست بدهید.
 
ممکن است برای چیزهای کوچک در زندگی ریسک کنید اما خانه‌تان را نه؛ از دست‌دادن خانه ریسک بزرگی است. خوشبختانه شرکت‌هایی وجود دارند که حاضرند این ریسک را برای شما بپذیرند- البته به قیمتی.

البته در خارج از کشور و در مناطق زلزله‌خیزی مانند کالیفرنیا نیز، تنها ١٧درصد خانه‌های مسکونی تحت پوشش بیمه زلزله قرار گرفته‌اند. آیا ٨٣درصد دیگر وقوع زلزله را انکار می‌کنند یا تصمیم درستی برای بیمه‌نکردن خانه خود گرفته‌اند؟ زلزله شدید و ویرانگر در هرجای دنیا اتفاق نادری است.
 
در واقع هنگام وقوع زلزله شدید یا هر بحران طبیعی مانند طوفان سندی در نیویورک و نیوجرسی، شرکت‌های بیمه فقط با تعداد زیادی از فرم‌های درخواست خسارت روبه‌رو نیستند بلکه باید با یک «فاجعه» دست‌وپنجه نرم کنند. وقتی که در شهری بزرگ زلزله‌ای اتفاق می‌افتد، میزان ویرانی‌ها می‌تواند آن‌قدر بالا باشد که شرکت بیمه را ورشکسته کند.
 
افزایش هزینه‌های خرابی‌های زلزله باعث افزایش حق بیمه‌ها می‌شود. افزایش حق بیمه‌ها یکی از دلایلی است که مردم در کالیفرنیا خانه‌های خود را بیمه نمی‌کنند. این نکته را باید در نظر داشته باشیم که بیمه‌کردن خانه مسکونی فقط از شما در برابر احتمال وقوع زلزله حمایت نمی‌کند، بلکه بیمه زلزله برای حمایت شماست در شرایط بحرانی و نادر.
 
بیمه عمر را هم به همین دلیل می‌خریم: اکثرا انتظار نداریم که اعضای خانواده‌مان به آن احتیاج پیدا کنند، اما نداشتن بیمه عمر، ممکن است به کابوس مالی برای تمام خانواده تبدیل شود. در بعضی موارد، اگر اجبار قانون نباشد، ممکن است افراد بسیاری بیمه شخص ثالث را نخرند.
 
در بعضی مواقع هم موسسات مالی برای پرداخت وام، مالک را مجبور می‌کنند خانه خود را بیمه کنند، اما افرادی هستند که می‌خواهند تاس بیندازند و شانس خود را با بیمه‌نکردن خانه خود امتحان کنند. پس باید از عواقب این کار به خوبی آگاه باشند.

خسارت‌های زلزله
بیمه زلزله فقط برای زمانی که خانه شما کاملا از بین برود، کارساز نیست، بلکه هر زمین‌لرزه‌ای می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد. مانند فروریختن خانه، خرابی‌های سازه‌ای که شرایط خطرناکی را برای ساکنان ایجاد خواهند کرد و باید تعمیر شوند، خرابی‌های واردشده به ساختارهای اضافی مانند استخر، خسارت‌های واردشده به فضای سبز، انفجار، آتش‌سوزی، نشست گاز، رانش زمین، بهمن، سیل یا حتی سونامی. بیمه‌کردن، روشی اجتماعی و اقتصادی است برای پخش هزینه‌های چندین نفر در جمعیت بزرگتر.
 
ما مطمئنیم که خانه‌مان آتش نمی‌گیرد اما برای این‌که خیالمان راحت باشد که اگر یک‌درصد این اتفاق افتاد، بیمه می‌تواند از ما حمایت کند، باید سرمایه‌گذاری کنیم. در واقع حق بیمه‌ای که می‌پردازیم، میزان مشارکت ما برای افرادی است که خانه‌شان واقعا خراب می‌شود. اگر حق بیمه‌ای که می‌پردازید مقرون به‌صرفه باشد، مشکلی برای پرداخت این هزینه نخواهید داشت، چون به از دست‌ندادن خانه‌تان می‌ارزد. محل زندگی شما شرط اصلی برای خرید بیمه زلزله است.
 
اگر بیمه زلزله نداشته باشید، خودتان را در معرض از دست‌دادن سرمایه خود قرار می‌دهید. بنابر گزارش‌ها، اکثر شهرهای پرجمعیت ایران روی گسل‌های فعال بنا شده‌اند. پس بیمه‌کردن خانه، از سرمایه شما محافظت می‌کند. درعین‌ حال اگر به خانه شما خسارتی وارد شود، بیمه برای تعمیر و بازسازی آن به شما کمک خواهد کرد.
 
شما دیگر مجبور نخواهید بود پول بیشتری قرض کنید تا شرایط خانه را قابل زندگی‌کردن بکنید یا این‌که همه چیز را از دست بدهید. اگر جایی زندگی می‌کنید که احتمال وقوع زلزله کمتر است، میزان حق بیمه شما به اندازه محل‌های پرریسک نخواهد بود.
 
شرکت بیمه برای جذب مشتری سعی می‌کند میزان حق بیمه را پایین نگه دارد. درعین‌ حال حق بیمه باید به اندازه‌ای باشد که بعد از پرداخت هزینه‌ها همچنان سوددهی داشته باشد. وقتی که میزان حق بیمه مقرون به صرفه است، پرداخت این هزینه به شما آرامش ذهنی در برابر هر فاجعه‌ای خواهد داد. تصور کنید خانه شما بعد از وقوع زلزله‌ای غیر قابل سکونت باشد.
 
حال تصور کنید برای این خانه باید وام هم پرداخت کنید. بیمه شما هزینه جای موقتی را تا زمان بازسازی خانه پرداخت خواهد کرد. حالا تصور کنید برای خانه‌ای که ویران شده باید وام بپردازید، هزینه بازسازی آن را هم نداشته باشید و حتی برای جابه‌جایی موقتی خود هم هزینه کنید؛ در اين صورت داشتن بیمه زلزله در زمان وقوع بحران بسیار مفید خواهد بود.

شرایط بیمه‌گر
بعد از وقوع زلزله‌ای شدید، ظرفیت بیمه همزمان با افزایش نیاز بازار برای بیمه کاهش می‌یابد؛ چون بیمه باید برای پول از دست‌رفته و جبران خسارت‌های آن فاجعه، روش خود را تغییر دهد. به همین ترتیب، بازاری برای فروش بیمه ایجاد می‌شود که بیمه‌گر می‌تواند شرایط بیمه را به نفع شرکت خود تنظیم کند.
 
شرایطی مانند ثبات محل ساخت‌و‌ساز، فاصله با لایه‌های فعال، تاریخچه زلزله‌های قبلی در آن محل، بالابودن سطح ایمنی سازه و مقاومت آن در برابر لرزه‌های شدیدتر بسیار موثرند. همان‌طور که بیمه‌های سلامت ترجیح می‌دهند افراد سالم را بیمه کنند، بیمه‌های زلزله هم ترجیح می‌دهند بناهایی را بیمه کنند که در برابر زلزله مقاوم باشند.
 
بیمه‌گرها می‌دانند به ساختمان‌هایی که با استانداردهای بالا و مقاوم در برابر زلزله ساخته می‌شود، خسارت‌های بسیار کمی وارد می‌شود. به همین دلیل، اگر سازنده هنگام ساخت بنا از کدهای ساختمانی جدید استفاده کرده باشد، حق بیمه شما کمتر خواهد بود؛ در نتیجه باعث کاهش ریسک شرکت بیمه و زندگی خودتان می‌شود.

آیا بیمه زلزله به درد همه می‌خورد؟
به دلیل وقوع انواع زلزله و حرکت لایه‌های زمین لزوما نباید در مناطق زلزله‌خیز زندگی کنید تا زمین‌لرزه‌ای را احساس کنید یا خسارتی به شما وارد شود. همان‌طوری که در زلزله کرمانشاه بسیاری از تهرانی‌ها در ساختمان‌های بلند، لرزش زمین را احساس کردند.
 
در‌ سال ٢٠١١ در آمریکا، زلزله ٥,٧ ریشتری ایالت اوکلاهوما را لرزاند. بر اساس تحقیقات و گزارش‌های بسیاری ازجمله تحقیقات دانشگاه اوکلاهوما، دانشگاه کلمبیا و سازمان زمین‌شناسی آمریکا، این زمین‌لرزه در نتیجه فعالیت‌های بشر مانند شکست هیدرولیکی یا Fracking به وجود آمد.
 
پدیده‌ای که باعث شد گسل‌هایی که میلیون‌ها‌ سال خاموش بودند، بیدار شوند. اگر هیچ دلیلی وجود نداشته باشد، خود فعالیت‌های بشر ما را در معرض خطر بالای ویرانی‌های زلزله قرار خواهد داد.

انسان براساس اتفاقات گذشته و مشاهدات خود نیاز خود به بیمه زلزله را برآورد می‌کند؛ اما ممکن است تا به ‌حال تجربه این دسته از فعالیت‌های بشر که موجب بیدارشدن گسل‌های فعال شده را نداشته باشیم. با آگاهی از شرایط بیمه زلزله، می‌توانید تصمیم بگیرید که بودجه آرامش ذهنی شما این ارزش را دارد كه مقداری بیشتر برایش خرج کنید یا نه.