bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۴۱۲۰۸

برگزاری انتخابات پارلمانی در کاتالونیا

تاریخ انتشار: ۱۶:۱۰ - ۳۰ آذر ۱۳۹۶
کاتالونیا امروز (پنج‌شنبه) شاهد برگزاری انتخابات منطقه‌ای است که دولت اسپانیا امیدوار است منجر به حذف احزاب حامی استقلال از پارلمان کاتالونیا شود و به کمپین آنها به جدایی از اسپانیا پایان دهد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، با این حال نظرسنجی‌های نهایی نشان می‌دهد جدایی طلبان و احزاب اتحادطلب شانه به شانه پیش می‌روند و یک اکثریت تاثیرگذار حامی استقلال احتمالا حاصل انتخابات مذکور باشد که ممکن است بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار دهند و روی سیاست ملی اثر بگذارند.

شهروندان کاتالونیا پس از ماه‌ها کشمکش‌سیاسی سرنوشت آینده خود را رقم می‌زنند. چند تن از نامزدهای اصلی جدایی‌طلبان در زندان یا تبعید به‌سر می‌برند. تنها سیاستمدار برجسته مخالف استقلال، اینس آرامیداس از حزب لیبرال است.

حدود ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار شهروند ایالت کاتالونیای اسپانیا برای تعیین دولت ایالتی به پای صندوق‌های رای فراخوانده شده‌اند. این رای‌گیری یکی از نادرترین انتخابات اسپانیا به‌شمار می‌رود، زیرا چند تن از نامزدهای انتخاباتی وابسته به احزاب جدایی‌طلب در زندان هستند و رئیس دولت پیشین، کارلس پوجدمون که نامزد اصلی فهرست "همه برای کاتالونیا" است درتبعیدی خودخواسته در بلژیک به‌سر می‌برد.

علاوه بر این، انتخابات در یک روز کاری (پنجشنبه) برگزار می‌شود. شاغلان می‌توانند برای انداختن رای خود به صندوق، چهار ساعت مرخصی بگیرند.

ناظران سیاسی معتقدند که ۸۰ درصد واجدان شرایط در انتخابات شرکت خواهند کرد. رقابت اصلی بین حزب "چپ جمهوری خواه"،  ائتلاف موسوم به "همه برای کاتالونیا" و حزب لیبرال "سیودادانوس" خواهد بود.

سرشناس‌ترین نامزدهای احزاب جدایی‌طلب، اوریول جونکراس (نامزد اصلی حزب "چپ جمهوری خواه") و کارلس پوجدمون، (نامزد "همه برای کاتالونیا") هستند. جونکراس، نایب رئیس پیشین منطقه خودگردان کاتالونیا و جوردی سانچز، رئیس مجمع ملی کاتالونیا در زندان به‌سر می‌برند.

اصلی‌ترین رقیب انتخاباتی جدایی‌طلبان، اینس آرامیداس، نامزد حزب لیبرال "سیودادانوس" است.

پوجدمون گفته است که در صورت پیروزی به بارسلون بازمی‌گردد و خطر دستگیری را به‌جان می‌خرد.

بحران سیاسی در کاتالونیا پس از همه‌پرسی استقلال در روز اول اکتبر سال جاری آغاز شد. در این همه‌پرسی ۹۰ درصد شرکت‌کنندگان به جدایی کاتالونیا از اسپانیا رای دادند. اما میزان مشارکت در این همه‌پرسی ۴۳ درصد بود.

نخست‌وزیر اسپانیا برای حفظ یکپارچگی کشورش از ماده‌ ۱۵۵ قانون اساسی استفاده کرد و پس از برکناری دولت ایالتی به ریاست پوجدمون، زمام امور را تا برگزاری انتخابات جدید به‌دست گرفت.

اکنون انتظار می‌رود که با انتخابات دولت ایالتی جدید، بزرگ‌ترین چالش سیاسی دولت اسپانیا در دهه‌های اخیر پایان یابد. کارشناسان معتقدند که نامزدهای جدایی‌طلبان و طرفداران یکپارچگی رقابتی تنگاتنگ خواهند داشت.

اگر جدایی‌طلبان پیروز شوند، مادرید ناچار خواهد بود با آنان بر سر استقلال یا دست‌کم گسترش اختیارات دولت خودگردان محلی مذاکره کند؛ اقدامی که تاکنون با مخالفت دولت مرکزی روبرو شده است.

در صورت پیروزی طرفداران یکپارچگی اسپانیا، تنش سیاسی با دولت مرکزی پایان خواهد یافت اما استقلال‌طلبان فعالیت خود را برای جدایی از اسپانیا متوقف نخواهند کرد.

ماریانو راخوی،  نخست وزیر اسپانیا، انتخابات ۲۱ دسامبر را در اکتبر اعلام و ابراز امیدواری کرد: کاتالونیا تحت نظارت یک دولت اتحادطلب به حالت عادی بازگردد. او دولت پیشین کاتالونیا را به دلیل برگزاری یک رفراندوم ممنوعه و اعلام استقلال اخراج کرد. یک اکثریت جدایی‌طلب جدید موجب می شود تا اعتماد سرمایه‌گذاران در کاتالونیا بیش از پیش لطمه ببیند.

اقتصاد کاتالونیا به خودی خود بزرگتر از پرتغال است و یکی از عوامل رشد اقتصاد محسوب می‌شود. با این حال رهبران حامی استقلال اخیرا از درخواست‌ها برای جدایی یک جانبه کوتاه آمده بودند. حوزه‌های رای گیری در این منطقه شمال شرقی اسپانیا امروز از هشت صبح به وقت محلی باز می‌شوند و ساعت ۱۷ به وقت محلی به کار خود خاتمه می‌دهند. انتظار می‌رود شمار شرکت کنندگان چشمگیر باشد.

کمپین استقلال کاتالونیا اسپانیا را وارد بدترین بحران سیاسی از زمان فروپاشی حکومت فاشیست و بازگشت دموکراسی در دهه ۷۰ میلادی کرد. همچنین موجب دوقطبی شدن مردم، رکود اقتصاد اسپانیا و خروج سرمایه‌گذاران از کاتالونیا به مناطق دیگر این کشور شد. رای‌گیری امروز در واقع رفراندومی دوفاکتو درباره چگونگی حمایت‌ها از این جنبش استقلال خواهد بود.

انتظار نمی‌رود که هیچ کدام از شش حزب داخل پارلمان کاتالونیا به تنهایی بتوانند ۶۸ کرسی اکثریت را کسب کنند، بنابراین تحلیلگران انتظار دارند دولت کاتالونیا چندین هفته مذاکره پیش‌رو داشته باشد تا ائتلافی باثبات تشکیل دهد.