bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۴۳۲۱۲
مهدی مطهرنیا در گفت و گو با فرارو:

چین نقشه آمریکایی انزوای ایران را دنبال می‌کند

ایران 40 سال است که نگاه به شرق را دنبال می کند. تهران یا با روسیه یا با چین و یا با کشورهایی که در فرازهای زمان در برابر آمریکا ایستادگی می کنند، نرد عشق می بازد. اما این کشورها در عمل هیچ گاه به ایران به عنوان یک شریک استراتژیک و اقتصادی نگاه نکرده اند. تلاش آنها همواره بر این بوده است که ایران را در یک مسیر معنادار برای گرفتن امتیازات بیشتر از آمریکا و رقبای خود در ابعاد منطقه‌ای و بین المللی قرار دهند. لذا این که گفته می شود ایران به واسطه توجه به اروپا بعد از برجام از چین بازمانده یا وجوه دیگر جامعه بین‌المللی و جغرافیاهای مختلف اقتصادی را نمی بیند تا حدود زیادی به دور از انصاف است.

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۱۷ دی ۱۳۹۶

فرارو- پدرام سلطانی، اقتصاددان و نایب رئیس اتاق بازرگانی اخیرا خبر داده است که چینی ها در حال وضع محدودیت هایی برای روابط تجاری با ایران هستند. او گفته حسابهای شرکتهای ایرانی ثبت شده در چین یک به یک در بانکهای چینی در حال بسته شدن است. این فعال اقتصادی همچنین اعلام کرده است که دولت چین سرمایه‌گذاری شرکتهای کشورش در ایران را تقریباٌ ممنوع کرده است و به سختی مجوز سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را صادر می‌کند. تیره شدن این روابط در حالی است که چین در طی سالهای گذشته یکی از شرکای تجاری ایران بوده است. اما این تیرگی اکنون جای سوال دارد. مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگ و با فرارو معتقد است چینی‌ها، در مسیری افتاده اند که طراحش آمریکاست.

چین نقشه آمریکایی انزوای ایران را دنبال می‌کند

مهدی مطهرنیا می گوید: اکنون در ارتباط با ایران یک حرکت برنامه ریزی شده فارغ از نوع دولت حاکم بر تهران در حال انجام است. جامعه بین المللی با توجه به سیاست های بین المللی ایالات متحده آمریکا، برای ایجاد نوعی انزوای بین المللی و محاصره منطقه ای تهران از همه گزینه های موجود رسمی و غیررسمی سود می گیرد.

او ادامه می‌دهد: سفر اخیر ترامپ به شرق آسیا سفر مهمی در ارتباط با اولیت‌های استراتژیک ایالات متحده آمریکا یعنی ایران و کره شمالی بود. در ادبیات سیاسی ما ایرانیان، مفاهیمی مثل شرق و غرب، آمریکا و چین و شانگهای و ناتو بازمانده از دوران گذشته یعنی جنگ سرد تعریف و تفسیر می‌شود. اما باید بر این نکته توجه داشته باشیم که در وضعیت کنونی، آمریکا با وجود رقابت های بسیار نزدیک با چین با این کشور وارد یک جنگ دراز مدت و یا فیزیکی نمی‌شود. چین هم اکنون در چارچوب نظام سرمایه داری جهانی در شعاع عمل ایالات متحده آمریکا به کنش سیاسی می پردازد و در عین حال خواهان همکاری اقتصادی با ایالات متحده آمریکا در یک شرکت سهامی بین المللی در گستره های مختلف جغرافیایی است.

این کارشناس مسائل بین الملل معتقد است: ترامپ با سیاست بنگاهی‌اش در سفر اخیر خود توانسته است تا حدود زیادی کشورهایی مانند چین، هند، کره جنوبی و امثال این کشورها را به سوی یک نوع رفتار غیررسمی انزواگرایانه نسبت به ایران هدایت کند. خرید نفت این کشورها از از ایران و سرمایه گذاری این کشورها از تهران کاهش یافته است. این معنا به باور من بر اساس ردیابی پیشران‌ها و سیگنال های سه گانه موجود، یعنی سیگنال های متوسط، ضعیف و قوی، نشان می دهد که آمریکا در نشست خود با کشورهای صنعتی و اقتصادی جهان در رم ماجرای انزوای بین المللی ایران و محاصره منطقه ای تهران را دیکته کرده و در عزم جدی خود را برای برخورد با تهران به دیگر پایتخت های کشور های بزرگ جهان مطرح کرده است.

مطهرنیامی‌گوید: توئیت های متفاوت ترامپ و حرکت‌های موجود در منطقه همین معنا را نشان می دهد. آنچه که چین انجام می دهد را نیز باید در همین راستا ارزیابی کرد. به این ترتیب دستگاه سیاسی حاکم بر ایران باید در چارچوب قبول واقعیت های سیاسی بپذیرد که قدرتهای بزرگ جهان در یک وضعیت تعریف شده با همدیگر ارتباط تنگاتنگ و منطقی منفعتی دارند و در نهایت حاضر به آن هستند که شرکای استراتژیک منطقه ای خود را هم برای دستیابی به منافع بین المللی بیشتر تخت فشار قرار دهند.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که «توجه ایران به فعالیت اقتصادی با غرب چقدر باعث تغییر نگاه چین در ارتباط با ایران شده است؟» می‌گوید: این یک برداشت تقلیل گرایانه نسبت به وضعیت موجود است. ایران 40 سال است که نگاه به شرق را دنبال می کند. تهران یا با روسیه یا با چین و یا با کشورهایی که در فرازهای زمان در برابر آمریکا ایستادگی می کنند، نرد عشق می بازد. اما این کشورها در عمل هیچ گاه به ایران به عنوان یک شریک استراتژیک و اقتصادی نگاه نکرده اند. تلاش آنها همواره بر این بوده است که ایران را در یک مسیر معنادار برای گرفتن امتیازات بیشتر از آمریکا و رقبای خود در ابعاد منطقه‌ای و بین المللی قرار دهند. لذا این که گفته می شود ایران به واسطه توجه به اروپا بعد از برجام از چین بازمانده یا وجوه دیگر جامعه بین‌المللی و جغرافیاهای مختلف اقتصادی را نمی بیند تا حدود زیادی به دور از انصاف است.

این کارشناس مسائل بین الملل ادامه می دهد: دولت تلاش دارد که با همه توان خود زمینه هایی را فراهم کند که وضعیت اقتصادی را به یک سامان غیرقابل قبول برای مردم برساند. برای اولین بار در تاریخ 100 ساله اخیر، در وضعیتی قرار گرفته ایم که هر سه لایه بین المللی، منطقه‌ای و داخلی در یک وضعیت ناآرام و معطوف به ایجاد اشکال در مسیر کار دولت قرار می‌گیرد.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
منافع اقتصادی چین و روسیه و سایر کشورها اقتضا میکند که کشور ما در همین وضعیت بلبشو باقی بماند.
مهدي
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
چه وقت دولتمردان ما خواهند فهميد که سياست دشمن تراشي و مقابله با جهان ديگر کارايي ندارد و ايران را به باد خواهد داد؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
نوكري ( ببخشيد نوكري نا خواسته ) خيلي بد چيزيه .
به عبارت ساده تر پي بردن به اين قضيه مثل دعواي سه نفر به يك نفره كه اون يه نفر بعد از چند بار ضربه خوردن و چند ساعت بعدتازه متوجه درد ضربات ميشه كه بعضي وقتها ديگه ديره برا معالجه.
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
باید کالاهای چینی رو هم مثل کالای آمریکایی تحریم بکنن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
چه تحلیل جالب و منطبق با واقعیتی این اقا کرده
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
"برای اولین بار در تاریخ 100 ساله اخیر، در وضعیتی قرار گرفته ایم که هر سه لایه بین المللی، منطقه‌ای و داخلی در یک وضعیت ناآرام و معطوف به ایجاد اشکال در مسیر کار دولت قرار می‌گیرد." این یعنی اینکه برجام و دستاوردهایش هیچ، این یعنی دستگاه دیپلماسی نتوانسته کار مفیدی انجام دهد، این یعنی در داخل بعد حدود چهل سال نتوانستیم برنامه ریزی مناسبی جهت تحقق اهداف اقتصادی داشته باشیم تا در دنیا حایی برای خود داشته باشیم و ......
محمد قاسمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
وای خدای من این تحلیل های آبدوغ خیاری رو از کجاتون در میارید ؟
درگیری پاکستان با امریکا به خاطر توافق تجاری با چین بوده اونوقت بذاره کشوری مثل پاکستان که زمین و آب و آسمونش دست امریکاست و راحت داره اونجا رو بمب باران میکنه بده دست چین که ایران رو منزوی کنه
خدای من خدایا
ناشناس
China
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
شما اگر کوچکترین اطلاعی از وضعیت روابط چین و پاکستان داشتید این حرف را نمیزدید. پاکستانیها مانند برادر با چینیها کار میکنند و روابط چین و پاکستان به سطح مشارکت راهبردی تثبیت شده رسیده است.
naser
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
لا یکلف نفسا الا وسعها

ما توان ایستادگی در برابر قدرت بین الملی حامی اسراییل را نداریم و بهتر است دست از تنش برون مرزی کشیده و به امور خود مشغول شویم انگاه خواهید دید که دنیا هم کاری به ما ندارد.
علي عبدالله صالح
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
در تكميل فرمايش شما بدون آنكه اسرائيل را به رسميت بشناسيم فقط كافيست كه از تئوري نابودي اسرائيل دست برداريم و اجازه بدهيم كه اسرائيل و اعراب به هم مشغول باشند. با اين سياست ميتوانيم قسمت عمده فشارهاي خارجي را از خود برداشته و به سازندگي پايدار كشور مشغول شويم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
اگر ما بفهميم كه امريكا كشوري نيست كه بشود آن را ناديده گرفت .تمام مسائلمان حل مي شود.همين چين و روسيه كه دشمن قسم خورده امريكا بودند،بالاترين حد روابط را با آمريكا دارند.چرا ؟ چون تمام دنيا به فكر منافع خودشان هستند به غير از ما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
ما هم به فکر منافعمون هستیم منتها منافع یک گروه خاص، نه کل مردم و کشور
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
از قدیم میگن هرچی بکاری همونو درو میکنی ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
از قدیم گفتند تخم مرغ ها را نباید در یک سبد گذاشت ولی کو گوش شنوا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
باشه
ناشناس
United States of America
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
خیلی کار خوبی میکنه، جنس های بنجلش هم جمع کنه از بازار ما و بره که برنگرده!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
ایتو مردم هم میگن ولی کو گوش شنوا ..اصلا شما یه کشور درست حسابی که متحد روسیه و چین باشه رو بمن بگوو و چندتا کشور که متحد غرب و اروپا.... تفاوت رو احساس کنید.! ایران عملا بازیچه قدرت ها شده البته بخاطر مسیولان خودمونه.....چین و روسیه دوست دارن همینجوری تو انزوا بمونه ببینید جنس های درجه چندم چین چقدر تو ایران جولون میدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
نه چین نه روسیه هیچگاه بازار امریکا را فدای ایران نخواهند کرد مثل ما در دشمنی با امریکا و رفتن در اغوش چین و روسیه مثل از چاله درامدن و در چاه افتادنست انهم دشمنی براساس ایدئولوژی نه منافع ملی
احسان
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
من معتقد هستم رفیق تو باید از تو به یابد تا تورا عقل دین بیفزاید/
ایران در کل به خاطر لجبازی به دامان روسیه / سوریه / عراق / افتاده است / سیاست خارجی ایران بر اساس منافع و کینه های شخصی استوار است نه بر مبنای منافع دراز مدت ملی لذا تصور میشود که مانند تاریخ گذشته ایران ما را بازی میدهند ولی هر زمان بازی مطابق یا زمان خودش انجام میشود
همشهری
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
نه چین شریک قابل اعتمادی است و نه روسیه تاریخ بارها ثابت کرده ولی مسئولین ما با تاریخ و پند هایی که باید از آن بگیرند بیگانه اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
اگر انقلاب اسلامی به وقوع نمی پیوست قطعا کشورهایی چون چین و ترکیه به جایگاه فعلی شان نمی رسیدند! چرا که بسته شدن فضای سیاسی ایران و روی آوردن به این دو کشور برای تامین خواسته ها دلارهای نفتی ایران را به سوی این دو کشور سوق داد.
ناشناس
China
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
خخخخخ چین با تلاش شده چین.
نیکو
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
این جمله و نظر به عقیده من بسیار درست است ولی متاسفانه مسئولان سیاستگزار ما اصلا متوجه آن نیستند و یا خود را به متوجه نبودند میزنند.

""ایران را در یک مسیر معنادار برای گرفتن امتیازات بیشتر از آمریکا و رقبای خود در ابعاد منطقه‌ای و بین المللی قرار میدهند.""
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
مسئولين ما حاضرند به همه چين،روسيه،ونزوئلا ،بوركينافاسو و كشورهايي كه روي نقشه هم نيستند باج بدهند ولي با امريكا رابطه نداشته باشند.اين وسط هم چين و روسيه قند تو دلشون آب مي كنند و مي چاپند و ميرن و البته چوب لاي چرخ ارتباط ايران و امريكا مي گذارند.چرا چون مرغ ما يك پا دارد.
مهرداد
Austria
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
با سلام و خسته نباشید، جسارتا برای یک پرسش پاسخی پیدا نمیکنم. نمیدانم که چه اتفاقی باید رخ دهد تا مسولین محترم و بویژه مسولین امور خارجی بپذیرند که در دنیای امروز یافتن دوست حقیقی تقریبا از محالات است. ما در این چند سال گذشته بارها شاهد تصمیماتی و یا سکوت در برابر تصمیماتی علیه ایران، حتی از جانب چین و روسیه بوده ایم. حداقل تمامی تحریم های شورای امنیت علیه ایران میتوانستند وتو شوند که نشدند، زیرا در صورت وتو امکان به خطر افتادن منافع خود این حضرات وجود داشت. بنظر میرسد همانگونه که بسیاری در ایران بدرستی به آن اشاره میکنند، بهترین راه کار پایدار برای برون رفت از مشکلات حاد امروزی، بازسازی ایران و ایجاد گردش مالی مقبول داخلی و حداقل اتکا به ارز خارجی میباشد. فراموش نکنیم، که تاکنون چه مقدار از پولها و سرمایه گذاری های ایران درکشورهای مختلف دنیا، بدلایل واهی، کلا و یا بخشا از بین رفته اند و یا مدتها مسدود مانند. بازسازی روستاها، کاریزها، قناتها، تالابها، راهها، … که میتوانند تماما با اتکا به توان و نیروی داخلی انجام شوند، در دراز مدت ضامن اشتغال، گردش مالی و پایداری بیشتر مملکت میشوند. همزمان اگر کارهایی هم درارتبابط با محیط زیست مانند بازیافت زباله ها، آب و تامین پایدار و اصولی آن مانند بازیافت آب مصرفی صورت بگیرد (نه واردات آب از فرانسه)، به همه مقدسات قسم، بخش عظیمی از مشکلات این مملکت بدون نیاز به خارج و خارجی حل خواهد شد.
امروزه در دنیای غرب تمامی آنچه به محیط زیست و نگهداری آن ارتباط دارد، یکی از رشته های مهم اشتغال و درآمد زا میباشد. اما بنظرمیرسد (بازهم جسارتا) اغلب مسولین ما با چند عدد قرص مسکن و چسب زخم در صدد درمان دردها و زخم های مزمن این مملکت میباشند. ویا طرح های بسیار بزرگ و پر هزینه را با تعویض لباس اشتباه میگیرند. شد شد ، نشد نشد. مانند طرح تحول سلامت (نظر آقای پزشکیان، فارس، امروز). و اگر تمامی این راهکارها افاقه نکردند، باید دست بدامان خارج شد تا سنگ پا و ماشین های آنچنانی وارد شوند. باز هم فرامش نکنیم که ساخت حدود هزار کیلومتر خط لوله گاز یا نفت دوستی یا صلح تا مرز پاکستان در کمتر از یک سال و با نیروی داخلی انجام گرفت. بنابراین خواستن همان توانستن است. و آخرین جسارت آن است که تمامی مطبوعات و رسانه ها مانند فارس، تسنیم، فرارو … بدرستی به نامیدن، شمردن، نقد و گزارش دادن معضلات میپردازند، اما از راهکار ویا تریبونی برای ارائه راهکارها اثری دیده نمیشود. البته با کمال تعجب دستگاهای مربوطه هم تنها آمار و ارقام را منتشر میکنند. چه کسی و چه زمانی راهکارها را ارائه و سرانجام کار شروع میشود، مشخص نیست. شاید هر دولتی موظف است که زمینه روی کار آمدن دولت بعدی را فراهم کند. البته این مهم هم میتواند در نوع خود کار و بازدهی محسوب شود.
خدا قوت
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
ایران موقعیت ویژه ای در جغرافیای منطقه دارد. گذشته از آن کشور ثروتمند از نظر منابع معدنی، انرژی، تاریخ، فرهنگ و منابع طبیعی (این آخری حداقل در مقایسه با کشورهای همسایه خودش به غیر ترکیه) هست، تمدن ایرانی در گذشته بر بسیاری از کشورهای دیگر تاثیرگذار بوده و از اینرو بسیاری کشورهای دنیا در حالت برابر همکاری با ایران رو در مقایسه با بسیاری کشورهای دیگر منطقه ترجیح میدهند. ولی متاسفانه عامل اصلی مشکل در حال حاضر و البته طی 40 سال گذشته سیاست خارجی مبتنی بر غرب گریزی و حمایت از اعراب فلسطینی (آن هم به شکل خاص و ایرانیزه آن) و دشمنی با اسراییل است که به نظر من این سیاست تنها دو نتیجه در بر داشته است: اول از دست رفتن منایع ایران به طور مستقیم و غیرمستقیم و دوم قراردادن اسراییل در موضغ برتر در سطح بین المللی. در حالی که میشود سیاست حمایت از ملت های مستضعف رو با استفاده از اصول دیپلماسی به نوعی پیش برد که اولا کشور را سبیل حملات نظامی و اقتصادی و سیاسی نکرد و ایران رو از این اوضاع اسفیار اقتصادی و بیکاری و انزوا نجات داد و دوم اینکه حمایت از فلسطینیها رو به شکل فعال دنبال کرد. البته این موضوع داستان همون بنده خداست که خودش رو به خواب زده بود هم هست. منظورم این هست که دستهایی در کشور در کار است تا ایران هرگز از برهه حساس کنونی خارج نشود.
والسلام
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
آمریکا معتبرترین شریک ممکن برای یک کشور هست.
به خیانت هاش نگاه نکنید چون هر کشوری منافع خودش رو ترجیح میده. فقط با روسیه و چین مقایسه اش بکنید که رفتارشون با متحدین کشورشون چطوره.
بابک
United States of America
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
فهم اینکه کشورهایی مثل چین و روسیه فقط به فکر منافع خود و قربانی کردن کشورهایی مثل ایران برای اهداف خود هستند زیاد مشکل نیست....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
به نظر من مشکل در تعریفاشتباه عمق استراتژیک هست
عمق استراتژی ما در اصل آسیای میانه و قفقاز بوده !
چرا شوروی 20 سال قبل از اتمام مدت قرارداد ترکمنچای به آنها خودمختاری داد. این مناطق باید بعد از 100 سال به ایران بازمیگشت . حتی میشود از روسیه شکایت و بخاطر این بدعهدی درخواست غرامت گرفت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
مگه در ايران هر كسي رئيس جمهور شد مي تواند مطابق ميل مردم تصميم بگيرد ؟
بیست و سی
United States of America
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
چینی ها مثل کله پاچه میمونه شکلشون
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
بالاخره یکی واقعیت را گفت
کی درس بگیرند!
bato-adv
bato-adv