فرارو- دیدگاه نسبتا واقعگرایانه اندیشمند آمریکایی درباره ایران، توجه تحلیلگر عرب را به خود جلب کرد.
به گزارش فرارو، برخی کشورهای منطقهای و حتی بین المللی، عامدانه رویکرد ایرانهراسی را در پیش گرفتهاند. در میان انبوه مطالب اغراقآمیز درباره اندازه «خطر ایران»، گاهی اوقات، یادداشتهایی از جانب شخصیتهای برجسته بین المللی منتشر میشود که از رویکرد ایرانهراسی انتقاد میکند.
استفان والت، استاد روابط بین الملل دانشگاه هاروارد از جمله شخصیتهایی است که چندی پیش طی یادداشتی در مجله فارینپالیسی از بزرگنمایی خطر ایران انتقاد کرد. این یادداشت، توجه یکی از تحلیلگران عرب به نام یاسر الزعاتره را به خود جلب کرد. الزعاتره برای اینکه روایتی دیگر درباره ایران مطرح کند، طی یادداشتی در وبگاه الجزیره، به طور مفصل نظرات والت را مورد بررسی قرار داد.
الزعاتره با اشاره به اغراقگویی برخی محافل درباره ایران و مطرح کردن ادعاهایی همچون مسئله تلاش ایران برای تاسیس «امپراتوی»، نوشت شایسته است به دیدگاه دیگر - منظور دیدگاه والت - توجه شود. از منظر الزعاتره، ضرورت دارد که از زاویه دیگری به ایران نگاه کرد.
براساس تحلیل والت، ترامپ و تیمش ایران را یک قدرت هژمونی میدانند که تلاش میکند بر منطقه مسلط شود. نظری که والت آن را نادرست میداند.
والت برای اثبات دیدگاه خود، هزینههای نظامی ایران و سایر کشورهای منطقه را مقایسه کرده و به این نتیجه رسیده که ایران، قدرت هژمونیک منطقهای نیست.
استاد آمریکایی با اشاره به سیاست منطقهای ایران نوشت: ایران در دو دهه گذشته، از تحریمهای اقتصادی، جنگهای سایبری، کمک مالی خارجی به گروهکهای مخالف و تهدید محافظهکاران (آمریکایی) رنج برد. این محافظهکاران در سال ۲۰۰۳ پس از سرنگونی صدام حسین تاکید کردند که هدف بعدی تهران است. بر اساس این شرایط، ایران برای ناکام گذاشتن این هدف، تلاش کرد. آیا توقع داریم که ایران ساکت بماند در حالی که قویترین کشور جهان برای براندازی نظامش زمینهسازی میکند؟
به طور کلی، والت ضمن بررسی موقعیت ژئوپولتیکی، مذهبی، نظامی و اقتصادی ایران، سعی کرده این مسئله را مطرح کند که بزرگنمایی خطر ایران توسط رسانهها و محافل غربی، درست نیست.
ار آنجا که روایت شایع در رسانههای عربی، بخصوص رسانههای نزدیک به عربستان، این است که ایران میخواهد در منطقه «امپراتوری» تاسیس کند، یادداشت والت مورد توجه الزعاتره قرار گرفته است. زیرا والت، معتقد است که هیاهوی رسانهای علیه ایران با واقعیت منطبق نیست.
این تحلیلگر عرب، ضمن «مهم» خواندن دیدگاه والت، در ابتدای یادداشتش اظهار کرد که ممکن است بعضی، این دیدگاه را «افراطگرایانه» تلقی کنند. اینکه چرا مخاطبان ممکن است نظرات نسبتا متفاوت استاد دانشگاه والت در خصوص ایران را «افراطگرایانه» تلقی کنند، را باید در روایتِ برخی رسانههای منطقهای و بین المللی از ایران جستجو شود. این رسانهها، به طور پیوسته و هماهنگ، روایتی از ایران مخابره میکنند که تصویری سلبی در ذهن مخاطبان ایجاد میکند.
الزعاتره، پس از بررسی پیشنهاد والت مبنی بر ضرورت بهبود روابط بین ایران و آمریکا، نوشت که آمریکا برای ادامه دادن به سوءاستفاده از تناقضات موجود میان ایران و همسایگان عرباش نیازی به پند و نصیحت کسی ندارد. زیرا این امر برای آن سودآور است.
این کارشناس در پایان نوشت: آمریکا به عنوان یک قدرت امپریالیستی، سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» را ادامه خواهد داد و برای پاسخ دادن به این امر، راهی جز توافق منطقهای میان ایران، ترکیه و اعراب وجود ندارد.