bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۰۲۹۶

(تصاویر) مسجد جنجالی تهران کجاست؟!

دانش‌میر گفت: مقامات شهری «اعتراض کردند و گفتند این شبیه یک مسجد نخواهد بود. شباهتی با شکل سنتی یک مسجد ندارد و بنابراین، (طرح تو) انجام نخواهد شد.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۳۹ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۶
فرارو- معماری مسجد جدید ولیعصر واکنش‌هایی برانگیخته است.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
ستون‌ها و سقف مارپیچی مسجد ولیعصر (عج)

به گزارش فرارو، به تازگی مسجدی در تهران احداث شده که با مساجد سنتی ایران تفاوت‌های ظاهری چشمگیری دارد. خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس طی گزارشی از تهران به جنجال درباره این مسجد پرداخت و آن را «پیشگام» توصیف کرد.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
اسپیریدونوف در حال قدم زدن در بخش زنان مسجد

معماران مسجد ولیعصر (عج) تهران، طراحی مناره‌های بلند و گنبد را رها کرده و شکل جدیدی از طراحی مسجد را انتخاب کرده‌اند. طراحی جدید شامل موج‌های متشکل از بتن و سنگ‌های خاکستری است. معماران مسجد می‌گویند این طراحی، ساختمان‌های مجاور را تکمیل کرده و یادآور سادگی صدر اسلام است.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
دانش‌میر و اسپیریدونوف در حال قدم زدن در مسجد

مسجد ولیعصر (عج) در مجاورت تئاتر شهر قرار دارد و معماریِ سنتیِ اسلامیِ دارایِ گنبد‌ و مناره‌های بلند را به چالش می‌کشد.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
اسپیریدونوف در حال نگاه به محراب مسجد در طبقه اول

به گفته آسوشیتدپرس، ساختمان مسجد ولیعصر (عج)، محافظه‌کاران را خشمگین کرده است، زیرا آن‌ها معماری این مسجد را بخشی از هجمه سکولار علیه جمهوری اسلامی می‌دانند. این خبرگزاری آمریکایی به گزارش وبگاه مشرق در این باره اشاره می‌کند. گزارشی که در آن انحنای مسجد با کیپای یهودی مقایسه شده و مقامات را به خاطر موافقت با ساخت این مسجد به خیانت متهم می‌کند.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
اسپیریدونوف در حال لمس کاشی‌های رنگی محراب مسجد

آسوشیتدپرس مدعی شد که این مسجد به محل جدیدی برای نبرد فرهنگی بین تندرو‌ها و جامعه هنری ایران تبدیل شده است.

ساختمان مسجد ۲۵ هزار متر مربع مساحت دارد و در یک چهارراه بزرگ در تهران در کنار تئاتر شهر بنا شده است. مسجد دارای کتابخانه، سالن مطالعه، کلاس و آمفی‌تئاتر است.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
دانش‌میر و همسرش اسپیریدونوف، دو معمار مسجد ولیعصر (عج)

معماران این مسجد، رضا دانش‌میر و همسرش کاترین اسپیریدونوف هستند. دانش‌میر ماه‌ها برای متقاعد کردن مسئولان تلاش کرد. او به آن‌ها گفته احداث یک مسجد سنتی در آنجا، با محل تناسب نخواهد داشت. او حتی درباره طراحی‌اش در مقابل یک کمیته پارلمانی هم استدلال کرده است.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
سقف مسجد
 
دانش‌میر گفت: مقامات شهری «اعتراض کردند و گفتند این شبیه یک مسجد نخواهد بود. شباهتی با شکل سنتی یک مسجد ندارد و بنابراین، (طرح تو) انجام نخواهد شد.»

او در ادامه با اشاره به جوانان ایرانی که دارای عادت‌های اجتماعی غیر سنتی هستند و مکررا به محدوده این مسجد رفت‌وآمد می‌کنند، گفت: «من توضیح دادم که مخاطبان واقعی این مسجد چه کسانی هستند. من نهایتا موفق شدم که آن‌ها را متقاعد کنم.»
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
سقف مسجد و منازل مجاور آن

وی افزود: «ما خواستیم که این یک پروژه پیشگام باشد نه یک پروژه محافظه‌کار و مرتجع.»

کاترین اسپیریدونوف، شریک دانش‌میر در طراحی مسجد، اشاره کرد که این مسجد اندازه‌ها و اشکال گوناگونی دارد. اولین مسجدی که در زمان پیامبر (ص) ساخته شد، یک مسجد ساده و بدون گنبد یا مناره بود.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
ساختمان تئاتر شهر در کنار مسجد ولیعصر (عج)

گنبد و نیز مناره که در معماری کافران و مسیحیان برای قرن‌ها قبل از ظهور اسلام استفاده می‌شد، بعد‌ها وارد معماری مساجد شد. در گذشته، مؤذن، از طریق پله‌های مارپیچ به بالای مناره می‌رفت تا اذان بگوید. اما این کار در جهان اسلام اکنون انجام نمی‌شود، زیرا اغلب مساجد اکنون به بلندگو‌هایی مجهز هستند.
 
مسجد جنجالی تهران کجاست؟!
ستون‌ها و سقف مسجد

بنا به ادعای آسوشیتدپرس، استدلال فوق، برای محافظه‌کاران معتبر نیست. با این حال، ساخت مسجد پس از ۱۰ سال و با هزینه ۱۶ میلیون دلار به پایان رسیده و انتظار می‌رود ظرف چند ماه آینده به روی عموم باز شود.

نیما برزویی، دانشجوی ۱۸ ساله، اذعان کرد که او در ابتدا متوجه نبود ساختمان، شامل یک مسجد هم می‌شود. اما او گفته با این ایده موافق است و «جنبه معنوی یک مسجد مهمتر از معماری آن است.»
برچسب ها: مسجد ولیعصر تهران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
خب مسئولان اگر واقعاً اصول معماری اسلامی در ساخت این مسجد راعیت نشده بود چرا اجازه ساخت آن را دادند و از ساخته شدن آن جلوگیری نکردند!
ناشناس
New Zealand
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
فقط نگاه کنید که چند تا مسجد تو همون اطراف هست اونوقت مشخص میشه این مسجد برای چی ساخته شده!
آریا
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
این مسجد به درد اصلاح طلبان و دانشجویان و بازیگران و خواننده ها و بد حجاب ها و ... می خوره. البته اگه نماز بخونند!
ک م
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
از نظر من طراحی قشنگی داره. لزومی نداره حتما مناره داشته باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
حال کردم اگه سکولار هم باشه که بهتر مسجد پیامبر زمان پیامبر از مسجد های ایران و عربستان کنونی سکولارتره
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
کی میره توی اون محراب !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
و انگاه که مساجد زیبا و مزین خواهند شد ولی در آن نمازی واقعی خوانده نشود.( علایم اخر الزمان)
ناشناس
Canada
۱۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
زيباست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
زن که اسمش نمیشه آخرش اُف داشته باشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
مسجد قشنگيه، مشكلش چيه؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
16 میلیون دلار ؟!!!!!!! هزینه ساخت مسجد ؟!!
علي
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
معماري اسلامي مساجد داراي عناصري مشخص و تاريخي است كه با فلسفه و تاريخ دين ارتباط نزديك و مستقيم داشته و بازتاب روح عبادت و تجلي ارتباط انسان با خدا در درون نگاه قرآني است. اين نگاه و عناصر مربوط به آن طي قرن ها شكل گرفته، با عناصر فكري فرهنگي اسلام و جوامع ديني ارتباط تنگاتنگ برقرار نموده و فضاي تعالي بخش يك مسجد يا پرستشگاه را شكل داده است.
معماري اين مسجد بالعكس كليه ارتباطات فكري، روحي و عاطفي بين خالق و مخلوق را از هم مي گسلد و فضاي كلي آن اجازه شكل گيري روح پرستش و نمازگزاري را به مومنين نمي دهد. فضا و معماري نامتجانس و نامأنوس آن بيشتر شبيه يك آمفي تآتر يا موزه مدرن بنظر مي آيد كه تنها عناصري از تزئينات مسجد (همچون كاشيكاري) را بصورت نچسب و ناهمگون بخود وصله كرده است. خيلي شبيه به آن است كه ما يك سالن سينما را با مختصري تغييرات تبديل به نمازخانه نمائيم؛ البته در چنين جائي هم مي توان نماز خواند ولي چنين مكاني را به زحمت مي توان مسجد ناميد.
فعلا اجازه دهيد نگاه بدبينانه و مظنونانه را به كناري نهيم؛ در خوشبينانه ترين نگاه، معماران اين ساختمان را بايد افرادي ناآگاه نسبت به اصول و باورهاي ايمان اسلامي و بويژه مفهوم و عناصر معماري مساجد در ايران و دنياي اسلام دانست. اين طراحان قالب شكن متوجه اين اصل مهم نشده اند كه همانطور كه اصول و آداب دين (قرآن و سنت پيامبر ص) را نمي توان بازسازي نمود و در آنها دست به نوآوري و اصلاح زد، در معماري بناهاي ديني و مساجد نيز كه منبعث از فلسفه و نگاه ديني است نمي توان تغييرات بنيادين و بكلي نامأنوس ايجاد نمود، چرا كه رابطه بين روح و جسم مسجد و مهم تر از آن رابطه بين فيزيك و متافيزيك نمازگزار را قطع مي كند. همين حداقل كافي است كه ظن مردم بويژه صاحب نظران و نمازگزاران مظنون برانگيخته و تشديد شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
چقدر مسجد میسازید کو نماز خونش؟
بیاید تو محله های ما همه تار عنکبوت بسته جلو درها یه کفتر هم پشتش تخم گذاشته