bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۵۳۶۲
فرارو بررسی کرد

کارگزاران و اتحاد ملت؛ تازه شدن یک جنگ قدیمی؟!

بعد از تاسیس حزب اتحاد ملت و مشخص شدن ترکیب اعضا و حضور چهره‌های برجسته حزب مشارکت در تشکیلات، بسیاری پیش‌بینی می‌کردند که دیر یا زود اختلاف میان آنها و حزب کارگزاران ایجاد شود

تاریخ انتشار: ۱۱:۳۸ - ۲۵ فروردين ۱۳۹۷

 فرارو- مدتی است که اختلاف و رقابت میان دو حزب مهم در جریان اصلاحات به شکل‌های مختلف در رسانه‌ها مطرح می‌شود. ماجرایی که گویا ریشه‌دار و قدیمی است. 

کارگزاران و اتحاد ملت و یک جنگ قدیمی!

 به گزارش فرارو؛ بعد از تاسیس حزب اتحاد ملت و مشخص شدن ترکیب اعضا و حضور چهره‌های برجسته حزب مشارکت در تشکیلات، بسیاری پیش‌بینی می‌کردند که دیر یا زود اختلاف میان آنها و حزب کارگزاران ایجاد شود. به هرحال هر دوطرف از شخصیت‌های برجسته و تاثیرگذار و قدیمی جریان اصلاحات تشکیل شدند و برای خود حق و حقوقی قائل هستند.

بعد از مدتی مشخص شد که پیشس‌بینی‌ها بی‌راه هم نبودند و آرام آرام از گوشه و کنار صحبت از رقابت و جنگ قدرت میان این دوحزب بزرگ اصلاحات شنیده شد. اما این اختلافات و رقابت‌ها زمانی به اوج خود رسید که اصلاح‌طلبان موفق شدند تمام کرسی‌های شورای شهر را در اختیار بگیرند. بعد ازآن دیگر شرایط مانند قبل نبود ماجرا از انتخاب شهردار تهران آغاز شد.

کارگزارانی‌ها به دنبال حضور محسن هاشمی در بهشت بودند اتحاد ملتی‌ها با این مسئله مخالفت می‌کردند و در نهایت طرفین بر سر محمدعلی نجفی توافق نصفه و نیمه‌ای انجام دادند. اما استعفای نجفی بار دیگر اختلاف میان کارگزارانی ها و اتحاد ملت را نمایان کرد. ماجرا از این قرار بود که آنها بعد از جلسه با عبدالله نوری به توافق رسیدند که با استعفای نجفی موافق شود. اما بعد از آن برخی از چهره‌های حزب اتحاد ملت بنا برگفته کارگزارانی‌ها زیر قولشان زدند و کمپین «نه به استعفای نجفی» را به راه انداختند.

با همه این تفاسیر نجفی دوباره استعفا داد و این بار اعضای شورای شهر با آن موافقت کردند و حالا دوباره قرار است شاهد رقابت میان این دو حزب بزرگ باشیم. زیرا کارگزارانی‌ها همچنان تاکید بر این دارند که محسن هاشمی بهترین گزینه است و در طرف مقابل حزب اتحاد ملت تاکید دارد که هاشمی در شورا باقی بماند مانع از حضور چمران در این شورا شوند. اما این رقابت بدون شک به اینجا ختم نخواهد شد.


رقابت احزاب عادی است

در همین خصوص علی صوفی عضو حزب اتحاد ملت طی گفت‌وگو با فرارو عنوان کرد: «به‌طور کلی رقابت حزبی در جریان‌های سیاسی امرطبیعی است و در میان همه احزاب چه در ایران و چه در کشور‌های دیگر نوعی رقابت وجود دارد تا بتوانند ایده‌آل‌ها و اهداف خودشان را پیش ببرند. البته این مسئله می‌تواند در برخی موارد اثرات منفی در جریان سیاسی داشته باشد. اما با این وجود در هردو جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا میان احزاب نوعی رقابت وجود دارد و غیرقابل انکار است، اما باید توجه داشت که این مسئله از رقابت عادی و طبیعی خارج نشود. در این صورت است که جریان سیاسی آسیب می‌بیند.»

وی افزود: «در غیر این صورت رقابت میان احزاب کاملا مشروع است. به عنوان مثال ما در ایام انتخابات با در نظر گرفتن حفظ انسجام در میان اصلاح‌طلبان در تلاش بودیم که تعداد بیشتری از اعضای حزب در لیست‌ها قرار بگیرند و با یکدیگر رقابت کنند. این مسئله در ماجرای تشکیل کابینه یا تشکیل ساختار‌های دیگر در نهاد‌های مختلف هم وجود داشت. این کاملا در عرصه سیاسی وجود دارد. به هرحال هر حزبی به دنبال این است که بتوان سهم بیشتری در عرصه قدرت داشته باشد و نمی‌توان به این دلیل آن‌ها را مورد انتقاد قرار داد. اصلا این فلسفه تشکیل حزب در قانون است.»

او تاکید کرد: «بنابراین رقابت میان کارگزاران و اتحاد ملت وجود دارد. همانطور که در میان دیگر احزاب رقابت وجود دارد و حتی بعضا شدت و حدت رقابت‌هایشان به مراتب بیشتر از کارگزاران و اتحاد ملت است. به هرحال به عنوان مثال ما در ایام انتخابات بر سر اینکه چه تعداد از اعضای حزب در لیست قرار بگیرند با یکدیگر در رقابت بودیم و تا این حد کاملا عادی است. اما گاهی حاد می‌شود و این نگران کننده است که البته تا الان هم اجازه ندادیم به جریان اصلاحات ضربه وارد کند.»

این فعال سیاسی تصریح کرد: «البته این هدف و رقابت خطوط قرمزی هم دارند و همانطور که اشاره کردم اگر از حد استاندارد و اخلاقی گذر کند برای جریان سیاسی، مشکل‌ساز می‌شود. ما در همین کشور خودمان هم نمونه آن را داشتیم که برخی احزاب سعی کردند در انتخابات به گونه‌ای عمل کنند که قدرت بیشتری در اختیار بگیرند و تا جایی پیش رفتند که به انسجام و اتحاد تمام جریان، آسیب زدند و حتی موجب شکست در انتخابات شدند.»

وزیر دولت اصلاحات درباره موضوعات اخیر و حواشی پیش آمده گفت: «حالا آنچه که اخیرا اتفاق افتاده در موضوع انتخاب شهردار بود. درست است که آقای نجفی از نظر همه گزینه مناسب و ایده‌آل بودند، اما به هرحال کاندیدای خاص یک حزب بودند و ممکن است دیگر احزاب کاندیدای دیگری مدنظرشان بوده باشد؛ لذا رقابت‌هایی میان احزاب اصلاح‌طلب به راه افتاد و در همین حد هم باقی ماند؛ لذا جای نگرانی نیست و آسیبی به اتحاد و انسجام جریان اصلاحات وارد نشده است.»

وی در خصوص اینکه اکثریت اعضای اتحاد ملت، مشارکتی‌های سابق هستند و آن‌ها معمولا با کارگزارانی‌ها در تقابل بودند و آیا این ادامه پیدا کرده است، گفت: «به هرحال یکی از خصوصیات کارگزارانی‌ها این است که عمل‌گرا هستند و همیشه در تلاشند که سهم بیشتری در قدرت داشته باشند. این خصوصیات این حزب است که بر اساس فلسفه تشکیل احزاب برای خود این حق را قائل است که حضور بیشتر و پرقدرت تری در عرصه سیاسی داشته باشد. این درحالی است که برخی از احزاب برای خود حق معنوی در نظر می‌گیرند و اهداف و اتحاد جریان اصلاحات را نسبت به حزب خودشان مهم‌تر می‌دانند.»

صوفی در پاسخ به این سوال که یکی از انتقاد‌های کارگزاران به اتحاد ملت این است که معتقدند این حزب در فعالیت شورای شهر و مسائل شهری دخالت می‌کند آیا صحت دارد؟ گفت: «بله. باید هم ورود کنند. وقتی یک سوم اعضای شورای شهر از این حزب هستند قاعدتا حزب اتحاد ملت اهمیت و تاثیرگذاری پیدا می‌کند. اگر کسی مخالف این نفوذ اتحاد ملت در شورای شهر است، باید همان موقع بستن لیست مطرح می‌کرد، نه الان. همه جا همینطور است که وقتی یک حزب تعداد بیشتری عضور در یک نهاد دارد، نفوذ بیشتری هم پیدا می‌کند.»

کارگزاران به دنبال رقابت و اختلاف نیست
همچنین علی‌محمد نمازی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در گفت‌وگو با فرارو ضمن اشاره به جلسه اخیر شورای مرکزی این حزب عنوان کرد: «هفته گذشته که جلسه شورای مرکزی حزب کارگزاران بود تاکید همه بر این مسئله بود که نباید اختلافی میان احزاب اصلاح‌طلب به خصوص در شورای هماهنگی به ویژه میان کارگزاران و اتحاد ملت وجود داشته باشد که موجب لطمه جریان نشود. حتی آقای مرعشی تاکید داشتند که اعضا مراقب باشند در این دام نیوفتند. به طور قطع میان کارگزاران و اتخحاد ملت اختلافات سلیقه‌ای وجود دارد که معممولا در بزنگاه‌های خاص بروز پیدا می‌کند.»

وی ادامه داد: «با این حال نظر اکثریت اعضای حزب کارگزاران از جمله آقایان هاشمی و مرعشی و کرباسچی تاکید دارند که اعضای حزب وارد این بازی‌ها نشوند و از تقابل با احزاب دیگر به خصوص اتحاد ملت خودداری کنند. آنچه که این روز‌ها باعث شد کمی اختلافات رسانه‌ای شود مسئله استعفای آقای نجفی و نحوه رسیدگی به استعفا بود، اما قطعا ادامه دار نخواهد بود. بدون شک اگر قرار باشد این اتفاق رخ دهد، شخصیت‌های برجسته و بزران حزب اتحاد ملت ورود خواهند کرد و مانع از ادامه اختلافات خواهند شد.»

او تاکید کرد: «البته این اختلافات به حدی نرسیده است که در جامعه مطرح شود و جای نگرانی داشته باشد. ضمن اینکه من معتقدم که این روند ادامه پیدا نخواهد کرد و تمام خواهد شد. من این را از طرف حزب کارگزاران مطمئن است که هیچکدام از افرادی که در راس حزب قرار دارند تمایلی به ایجاد و ادامه اختلاف ندارند. اگر این روند ادامه پیدا کند مشکلات زیادی برای اصلاح‌طلبان ایجاد خواهد کرد. ضمن اینکه واقعا توی این شرایط فعلی کشور که از یک طرف شهردار استعفا داده و از طرف دیگر نرخ ارز بالا رفته و ما مشکلات زیادی داریم، این اختلافات معنی ندارند.»

وی در واکنش به اینکه برخی معتقدند کارگزارانی‌ها اداهای پدرخوانده‌ای دارند و همین رفتار‌ها باعث ایجاد اختلاف می‌شود، گفت: «این صحبت‌ها صحت ندارد. در راس شورای سیاست‌گذاری اصلاحات، آقای خاتمی حضور دارد که اعضای اتحاد ملت خود را بیشتر نزدیک به ایشان می‌دانند. اگر در راس مرحوم آیت الله هاشمی بود شاید شرایط برای کارگزاران متفاوت بود. اما بار‌ها اثبات شده که نمایندگان حزب کارگزاران در شورای سیاستگذاریی «سنگ زیرین» بودند و بار‌ها از حقشان گذشته‌اند تا این اتحاد و انسجام ادامه پیدا کند.»

نمازی در پایان در پاسخ به این سوال که یکی از اختلافات میان اتحاد ملت و کارزاران مسئله شهردار شدن محسن هاشمی است که پیشنهاد کارگزارانی‌ها است، این را چگونه توضیح می‌دهید، عنوان کرد: «ببنید متاسفانه برخی افراد و رسانه‌ها سعی دارند اینگونه القا کنند که کارگزارانی‌ها به دلیل اینکه، آقای محسن هاشمی عضو این حزب است به دنبال شهردار شدن او هستند. اما واقعیت این نیست. آقای هاشمی بهترین گزینه موجود است. او سابقه قابل توجه و قابل دفاعی در بخش‌های مختلف شهری و مدیریتی داشته و به عقیده ما می‌تواند در شهرداری بسیار موفق عمل کند. ما صرفا به دنبال این هستیم که بهترین گزینه راهی شهرداری شود.»