bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۵۴۳۱

خطر ابرجنگ در خاک شام

بوی جنگ از «شام» به مشام می‌رسد. ناوشکن آمریکایی «یو‌اس‌اس دونالد کوک» مجهز به موشک‌های «تاماهاک» در شعاع ۱۰۰ کیلومتری از بندر طرطوس سوریه مستقر شده است.

تاریخ انتشار: ۰۱:۴۳ - ۲۲ فروردين ۱۳۹۷

در مقابل، جنگنده‌های روس نیز از ارتفاع پایین مزاحم این ناوشکن آمریکایی شده‌اند. همچنین دولت سوریه در اطراف دمشق و مناطق تحت کنترل خود در حالت آماده‌باش است. شواهد از پیوستن نیروهای بریتانیا و فرانسه برای حمله نظامی به سوریه حکایت دارد.

به گزارش دنیای اقتصاد، بوی جنگ از «شام» به مشام می‌رسد. ناوشکن آمریکایی «یو‌اس‌اس دونالد کوک» مجهز به موشک‌های «تاماهاک» در شعاع ۱۰۰ کیلومتری از بندر طرطوس سوریه مستقر شده است.

انتظار می‌رود طی روزهای آینده هم ناوشکن «یواس‌اس پورتر» وارد آب‌های مجاور سوریه شود. در مقابل، جنگنده‌های روس نیز از ارتفاع پایین مزاحم این ناوشکن آمریکایی شده‌اند. همچنین دولت سوریه در اطراف دمشق و مناطق تحت کنترل خود در حالت آماده‌باش است. شواهد از پیوستن نیروهای بریتانیا و فرانسه برای حمله نظامی به سوریه حکایت دارد.

اوضاع سوریه بحرانی است. بوی جنگ از «شام» به مشام می‌رسد. آمریکا و متحدانش در برابر رژیم اسد و متحدانش درحال صف‌آرایی هستند. ماجرا از آنجا شروع شد که اعلام شد در دومای سوریه (آخرین شهر در کنترل شورشیان در سوریه) بار دیگر از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده است.

پس از انتشار این خبر و تایید استفاده از تسلیحات شیمیایی جدال روسیه- آمریکا به شورای امنیت کشیده شد. «نیکول گوته»، گزارشگر سی‌ان‌ان در ۱۰ آوریل ۲۰۱۸ در این باره به نقل از «نیکی هیلی»، سفیر آمریکا در سازمان ملل نوشت، آمریکا به این مساله واکنش نشان خواهد داد.

وی افزود: «بار دیگر از تسلیحات شیمیایی علیه زنان، مردان و کودکان استفاده شد. تاریخ لحظه‌ای را ثبت خواهد کرد که شورای امنیت یا از مسوولیت شانه خالی کرده یا ناکامی مطلق خود در حمایت از مردم سوریه را نشان داده است. در هر صورت، آمریکا پاسخ خواهد داد.» سفیر آمریکا در سازمان ملل که گویی با همتای روس خود دچار جدال لفظی شده بود، ادعا کرد: «رژیم روسیه- که دستانش به خون فرزندان سوریه آلوده است- با تصاویر قربانیان احساس شرمساری نمی‌کند.»

وی افزود: «موضوع امروز مناقشه آمریکا و روسیه نیست بلکه مساله کاربرد غیرانسانی سلاح شیمیایی است؛ اقدام نکردن ما در این زمینه دیگر مبنای عقلانی ندارد. روسیه می‌تواند جلوی این قتل عام را بگیرد.» هیلی افزود: «مانع‌تراشی روسیه در شورای امنیت دیگر ما را گروگان نخواهد گرفت. آمریکا مصمم به پاسخگو کردن هیولایی است که بمب شیمیایی بر سر مردم سوریه انداخت. جلسات ادامه دارد و تصمیمات مهمی درحال بررسی است.»

در مقابل، نماینده روسیه در جلسه شورای امنیت خطاب به آمریکایی‌ها گفت: «هرجا که می‌روید هرج‌ومرج به جا می‌گذارید.» «مایک هنا»، گزارشگر الجزیره نیز در گزارش ۱۰ آوریل خود به نقل از «واسیلی نبنزیا»، سفیر روسیه در سازمان ملل، اخبار مربوط به استفاده رژیم اسد از سلاح شیمیایی را «اخبار جعلی» خواند و افزود: «روسیه آماده است بازرسان خود را به مناطقی که سلاح شیمیایی استفاده شده بفرستد تا حقیقت را کشف کند.»

به‌دنبال این موضع‌گیری، خبرگزاری France ۲۴ نیز اعلام کرد که روسیه احتمالا با قطعنامه سازمان ملل در مورد بازرسی احتمالی از حمله شیمیایی در دوما همکاری خواهد کرد. از سوی دیگر، ولادیمیر پوتین نیز اظهارات همتای آمریکایی خود و سایر مقام‌های این کشور را «تحریک‌آمیز» خواند و افزود به آمریکا درباره پیامدهای شدید در صورت حمله به سوریه هشدار داده شده است.

جنگ لفظی محدود به روسیه و آمریکا نبود. بلکه نمایندگان کشورهای بریتانیا و فرانسه هم اعلام کردند در کنار آمریکا ایستاده و از تحقیقات در مورد استفاده از سلاح‌های شیمیایی حمایت می‌کنند. «نیکول گوته»، گزارشگر سی‌ان‌ان می‌نویسد ترامپ تهدید کرده که اسد «هزینه گزافی در استفاده از این تسلیحات خواهد پرداخت.» پیش از این رئیس‌جمهور آمریکا در توییتی به‌شدت به بشار اسد تاخته بود. با این حال، با توجه به رویکرد سفت و سختی که آمریکایی‌ها در پیش گرفته‌اند، لاوروف، وزیر خارجه روسیه، خطاب به طرف آمریکایی اعلام کرد که «هیچ‌کس به شما این اختیار را نداده که نقش ژاندارم و پلیس جهان را بازی کنید... به شما هشدار می‌دهیم که وارد فاز قانونی شوید.»

آیا جنگ در راه است؟

برآورد روس‌ها این است که استفاده از سلاح شیمیایی در دوما بهانه‌ای به‌دست واشنگتن برای اقدام نظامی خواهد داد. سخنان دو روز اخیر ترامپ هم باعث شده آرایش جنگی میان این دو کشور در سوریه شکل بگیرد. ترامپ اعلام کرد که آمریکا درحال بررسی «تصمیم مهم درباره سوریه» است. او روز دوشنبه اعلام کرد که طی ۲۴ یا ۴۸ ساعت آینده تصمیمات مهمی در مورد سوریه گرفته خواهد شد.

به‌دنبال این سخنان و موضع‌گیری‌ها، ناوشکن آمریکایی «یواس‌اس دونالد کوک» مجهز به موشک‌های «تام‌هاک» در شعاع ۱۰۰ کیلومتری از بندر طرطوس سوریه مستقر شده‌اند. انتظار می‌رود طی روزهای آینده هم ناوشکن «یواس‌اس پورتر» وارد آب‌های مجاور سوریه شود. در مقابل، جنگنده‌های روس نیز از ارتفاع پایین مزاحم این ناوشکن آمریکایی شده‌اند. با این حال، برخی گزارش‌ها، ایجاد مزاحمت جنگنده‌های روسیه برای این ناو را تکذیب کردند.

برخی دیگر از گزارش‌ها هم حاکی است که دولت سوریه هم در اطراف دمشق و مناطق تحت کنترل خود در حالت آماده‌باش قرار گرفته است. برخی شواهد نشان می‌دهد نیروهای مسلح بریتانیا و فرانسه در کنار برخی دیگر از کشورهای منطقه مانند ترکیه و عربستان درحال آماده شدن برای حمله نظامی به سوریه هستند. گویی اقتصاد برخی کشورها برای تحرک به‌شدت نیازمند یک حمله نظامی است.

«بنیامین حداد»، گزارشگر فارن پالیسی در ۹ آوریل ۲۰۱۸ در همین رابطه به نقل از امانوئل مکرون نوشت: «وقتی شما خط قرمزی وضع می‌کنید، اگر نتوانید آن را به اجرا درآورید، در این صورت ضعیف جلوه خواهید نمود.» بر همین اساس، مکرون در کنار ترامپ با مشخص کردن سلاح شیمیایی به‌عنوان خط قرمز در کنار آمریکا ایستاده است اما «روشن نیست آیا فرانسه می‌تواند برای عملی کردن این مساله روی آمریکا حساب کند یا خیر.»

حداد می‌نویسد؛ مکرون از وقتی به قدرت رسیده کوشیده یک دستور کار «ضداسد» را در سیاست خارجی تعریف کند. به همین دلیل او منتقد اسلاف «محافظه‌کار» خود است. به‌نظر می‌رسد فرانسه برای یافتن جای پایی در خاورمیانه، همگرایی بیشتر با آمریکا، افزایش پایگاه خود در میان سیاستمداران فرانسوی و اروپایی به یک جنگ نیاز دارد. حداد می‌افزاید: «فرانسه در قضایای لیبی در کنار بریتانیا و آمریکا نقشی کلیدی داشت و... اکنون هم نسبت به‌وجود دولت‌های ناکام (Failed States) در خاورمیانه هشدار داده است.»

بنیامین حداد به نقل از «مایکل دوکلوس»، سفیر سابق فرانسه در سوریه می‌نویسد؛ از زمان آغاز شورش‌های داخلی علیه اسد، فرانسوی‌ها همواره (از دوران سارکوزی و اولاند) مدافع رفتن اسد و حمایت از اپوزیسیون بوده‌اند. رهبران فرانسوی پس از اینکه سال‌ها تلاش کردند با رژیم حاکم بر سوریه تعامل ورزند، اکنون اعتماد خود را به‌دلیل بی‌توجهی‌های دمشق از دست داده‌اند. ظاهرا یکی از دلایل «آتش بیاری» فرانسوی‌ها در قضایای سوریه این است که دمشق اجازه نداد فرانسوی‌ها جای پایی در این مستعمره سابق بیابند.

بنیامین حداد در ادامه می‌افزاید: وقتی در سال ۲۰۱۳ در غوطه از سلاح شیمیایی استفاده شد، دولت اولاند اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور در کنار دولت آمریکا (اوباما) آماده انجام حملات تنبیهی است اما وقتی دولت اوباما از آن خط قرمزی که تعیین کرده بود پا پس کشید، تصمیم‌گیران فرانسوی شوکه شدند. آنها عقب‌نشینی آمریکا در حمله به سوریه (به‌خاطر استفاده از سلاح شیمیایی) را ضعف آمریکا تلقی کرده که زمینه را برای نفوذ روس‌ها فراهم ساخت.

با این حال، اکنون فرانسوی‌ها سخت می‌کوشند تا تحقیرها و ناکامی‌های دو دولت قبل را جبران کنند. ساکنان الیزه اکنون تصور می‌کنند از روس‌ها «رودست» خورده‌اند چراکه معرکه سوریه را به روس‌ها باخته‌اند. بنابراین، مدافع اقدام نظامی هستند تا هم تودهنی به مسکو بزنند، هم تحقیر گذشته را جبران کنند و هم جای پایی در معادلات آینده سوریه و خاورمیانه بیابند.

سناریوهای جنگ

اعزام ناو آمریکایی به ساحل طرطوس، «هل‌من‌مبارز» طلبیدن‌های دولت آمریکا و موضع ترامپ مبنی بر اینکه طی ۲۴ ساعت آینده تصمیمات مهمی در مورد سوریه (در کنار متحدان غربی و خاورمیانه‌ای خود) اتخاذ خواهد کرد بسیاری را به این گمان رسانده که احتمالا جنگی در راه است. در همین رابطه «اوری فریدمن»، در گزارش ۹ آوریل ۲۰۱۸ در آتلانتیک سناریوهای جنگی را چنین برمی‌شمارد:

الف) مشارکت نظامی وسیع

هیچ‌کس در دولت ترامپ (نه شخص رئیس‌جمهور، نه جیمز متیس، نه حتی بولتون که به تازگی به سمت مشاور امنیت ملی منصوب شده) علاقه ندارد که اسد را به همان شکلی کنار بزنند که صدام حسین را در سال ۲۰۰۳ از قدرت کنار گذاشتند. اما برخی حامی رویکرد سخت علیه اسد و متحدانش هستند. در سال ۲۰۱۵ بولتون اعلام کرده بود که آمریکا مدافع یک دولت مسلمان سُنی در شمال شرق سوریه و غرب عراق است.

او در مطلبی نوشت: «اگر شکست داعش در عراق و سوریه به معنای تثبیت اسد در سوریه و روی کار آمدن دولتی دست‌نشانده در عراق است (خوشحال کردن روسیه و متحدانش به قیمت ناراحتی آمریکا، اسرائیل و متحدان عرب آمریکا)، این نتیجه نه شدنی است و نه مطلوب.» کارشناسان می‌گویند آمریکا باید تصمیم بگیرد که آیا اسد را در قدرت می‌پذیرد یا خیر. اگر نپذیرد، یعنی دولت ترامپ باید از زور عریان و قدرت نظامی استفاده کند و نیروهای نیابتی و شرکای منطقه‌ای را وادارد تا «یا اسد را وادار به تقسیم قدرت کنند یا او را شکست دهند.»

رکس تیلرسون هم در زمانی که سکان وزارت خارجه را داشت، پیشنهاد کرده بود که اسد با راه‌حل‌های سیاسی کنار رود اما این هم مستلزم به کاربردن میزانی از قدرت نظامی از سوی آمریکاست. «فیصل ایتانی»، متخصص سوریه در شورای آتلانتیک، می‌گوید: «هزینه تغییر بنیادین توازن در سوریه طی سال‌های گذشته بسیار بالا رفته است.» او می‌افزاید روسیه و متحدان اسد او را بر سریر قدرت تثبیت کردند، در پرتو توجه آمریکایی‌ها به داعش، اسد و متحدانش بخش زیادی از سوریه را به تصرف خود درآوردند.

بنابراین، آنچه در سال‌های اول بحران سوریه هدفی واقع‌گرایانه و شدنی تصور می‌شد اکنون با خطر زیاد همراه است. این برای ترامپ هم مصداق دارد. به‌نظر می‌رسد کفه ترازو به نفع عقب‌نشینی آمریکا از سوریه یا لااقل هزینه‌های اندک نظامی برای این کشور باشد زیرا ترامپ به لحاظ شخصیتی هم فردی است که به‌دنبال جنگی دیگر در خاورمیانه نیست.

ایتانی می‌گوید: «از نظر من بعید است که ترامپ باور اساسی خود را کنار بگذارد و با روس‌ها و ایرانیان وارد درگیری شود.» این کارشناس احتمال می‌دهد که وقوع حمله نظامی وسیع به سوریه بعید است. هر چند اسرائیل بدش نمی‌آید ضرب شستی به نیروهای «دشمن» در سوریه نشان دهد.

ب) حمله نظامی محدود

در این سناریو محتمل است که ترامپ (با استقرار ناوهای آمریکایی در نزدیکی سوریه) برخی مناطق خاص را هدف حمله قرار دهد تا به گفته «اندرو تبلر»، محقق خاورمیانه در موسسه واشنگتن برای خاور نزدیک، «به این وسیله اسد و متحدانش را زیر فشار قرار دهد.» این حمله می‌تواند با طرح‌ها و ابتکاراتی مانند کمک‌های مرتبط با بازسازی در بخش‌هایی از سوریه که تحت کنترل اسد نیست، کاربرد دیپلماسی با روسیه و متحدان آمریکا در اروپا و خاورمیانه همراهی شود و آشکارا شورشیان سوری مورد حمایت قرار گیرند.

به گفته تبلر، این اقدام می‌تواند حمایت از اسد را بالا برده و میان ایران و روسیه بر سر حمایت از او و «کشاندن وی به میز مذاکره» شکاف به وجود آورد. به این وسیله، احتمال رسیدن به راه‌حلی سیاسی که در آن نهایتا اسد قدرت را ترک کند افزایش می‌یابد. «اما اشفورد»، از موسسه کاتو، می‌گوید اگر آمریکا از «نیروی نظامی محدود و کوچک» علیه اسد استفاده کند احتمالا این پیام را می‌دهد که ما تمایل نداریم هنجارهای راستین علیه کاربرد تسلیحات شیمیایی را به‌کار بگیریم.

در مقابل، به‌کارگیری «نیروی بسیار زیاد» هم به این معنا است که گروه‌های شورشی توانمند می‌شوند، شدت و مدت زمان جنگ افزایش می‌یابد و تلفات انسانی هم در بلندمدت افزایش می‌یابد هرچند احتمال استفاده از تسلیحات شیمیایی را کاهش دهد. با این‌حال، اشفورد می‌گوید: «حداقل این است که ترامپ ممکن است حملات هوایی سمبلیک علیه اهدافی در سوریه را به‌کار گیرد.»

سال گذشته هم در سوریه از سلاح شمیایی استفاده شده بود و ترامپ بر خلاف لفاظی‌هایش به همان رویکرد «اوبامایی» بسنده کرد. با این‌حال، باتوجه به بی‌علاقگی ترامپ به «دولت- ملت‌سازی، هرگونه اقدام نظامی احتمالا کوتاه مدت است.» از سوی دیگر، «توبیاس شیندر»، محقق در موسسه سیاست‌های عمومی جهانی در برلین، می‌گوید: «اسد به تاختن ادامه خواهد داد... تا زمانی متوقف شود که با نیرویی برتر از خود مواجه شود. این جنگ، جنگی موجودیتی است و تنها زمانی که تهدیدی موجودیتی متوجه اسد شود او تغییر مسیر خواهد داد.»

شیندر می‌افزاید یک هدف واقع‌گرایانه‌تر برای حملات محدود تحریم کسانی است که متعهد به خشونت هستند و نیز کاستن از توانایی نظامی ارتش سوریه برای آسیب زدن. وی تصریح می‌کند: «مراکز مرتبط با برنامه‌های شیمیایی، پایگاه هوایی، مراکز فرماندهی می‌تواند از جمله اهداف آمریکا باشد... حتی می‌تواند کارخانه‌های تسلیحاتی که متحدان اسد ساخته و نیروهای وفادار به او را تغذیه می‌کنند نیز هدف حملات قرار گیرد.» حتی برای ضرب شست نشان دادن به اسد می‌توان نیروها و متحدان اسد را نیز هدف گرفت.

ج) مشارکت دیپلماتیک و بشردوستانه

با توجه به عدم جذابیت گزینه‌های نظامی، اشفورد می‌گوید که بهتر است آمریکا «گام‌های دیپلماتیک و بشردوستانه» گسترده‌ای اتخاذ کند، مانند حمایت از آوارگان سوری که در کشورهای همسایه پراکنده شده‌اند و تلاش برای رسیدن به صلح در سوریه. «این طرحی است که در دولت ترامپ به فراموشی سپرده شده است.»

شیندر هم می‌گوید: «احتمالا آمریکا و متحدانش به‌دنبال کنار زدن اسد از قدرت نیستند اما باید با تبعات حضور هم به یک همزیستی دست یابند. هر سیاست جدیدی باید بر سرنوشت سوری‌های گریخته متمرکز شود و به نوعی آنها را به کشور خود بازگرداند.»

د) عقب‌نشینی نظامی

«جیمز دابینز»، نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان در دولت اوباما، می‌گوید در کوتاه مدت حمله «تنبیهی برای حفظ اعتبار آمریکا لازم خواهد بود» چرا که سلاح شیمیایی یک تابو شده و در صورت عدم اقدام، اعتبار ترامپ از میان می‌رود، اما دابینز در ادامه می‌افزاید: «آمریکا باید نیروهای خود را از سوریه بیرون بکشد و با اسد رابطه برقرار کند و روابط را عادی سازد البته زمانی که اسد به نیروهای کرد که مورد حمایت آمریکا هستند خودمختاری دهد و نیروهای خارجی دیگر هم این کشور را ترک کنند.»

با این حال، دابینز معتقد است ترامپ این رویکرد را دنبال نخواهد کرد و در عوض بر «حملات محدود و درخواست‌های بی‌نتیجه مانند اسد باید برود ادامه خواهد داد.» با تمام این تفاصیل، گزارش‌های رسانه‌ای و مواضع ترامپ حاکی از احتمال وقوع حمله نظامی به سوریه است. برخی مقام‌های آمریکایی به رویترز گفته‌اند که واشنگتن به‌دنبال یک همکاری چندملیتی برای واکنش‌ نظامی به «حملات شیمیایی» اخیر در سوریه است.

ترامپ می‌گوید «گزینه‌های نظامی زیادی» وجود دارد. یک مقام دولت آمریکا که نامش فاش نشده به رویترز گفت همه گزینه‌ها روی میز است اما تائید کرد که کارهایی روی گزینه نظامی صورت گرفته‌است.

جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا، نیز گفت:‌ «آمریکا هیچ اقدامی را کنار نگذاشته و تمامی گزینه‌ها درحال حاضر بررسی می‌شود.» این احتمال مطرح شده که کشورهای غربی (فرانسه و بریتانیا در کنار آمریکا) و خاورمیانه‌ای (ترکیه، عربستان یا برخی دیگر از کشورهای نزدیک به ائتلاف غرب) ممکن است در یک ائتلاف یا همکاری احتمالی با ایالات‌متحده نقش ایفا کنند.

بصیرت
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
بزرگراه تهراه .بغداد .دمشق کی تموم میشه دوستان؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
مگه تو این 5 سال صلح بوده
آمریکا و متحدانش تو این 5 سال هر کای می تونستند کردند
اینها همش برای ترسوندنه و البته دوشیدن عربستان
بی نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
قدرتهای بزرگ جان نیروهای خود را بیهوده به خطر نمی اندازند و از حضور در منطقه هم برداشت اقتصادی قابل توجهی خواهند داشت بازنده مناقشه سوریه ما هستیم که دار و ندارمون رو گذاشتیم تا از اسدی دفاع کنیم که حتی نتونسته از مردم خودش دفاع کنه
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
باعث تعجبه که بعضیها چطوری دم از وفاداری به کشور میزنن ولی روی کامنت ها چه به حق و چه به ناحق به نفع امریکا و غرب مثبت یا منفی میزنن ، صرف نظر ازخیلی از مسائل داخلی ، واقعا به کشوری مثل امریکا که با نظام سرمایه داری حاضر است به قیمت رونق کارخانه های اسلحه سازی و حفظ منافع سرمایه داران، فروش و استفاده از اسلحه گرم و کشته شدن شهروندان خودش را ممنوع نمی کند چه جوری قابل دفاع است ؟ انسان با طرفداری بعضیها به طبیعت انساندوستانه آنها شک می کند . البته محکوم کردن نظام امریکا که در بین فرهیختگان و روشنفکران امریکا نیز قابل دفاع نیست به معنای تایید صددرصدی سایر حاکمیتها نیست ، ولی حداقل اینکه ماهیت امریکا وقتی که همه چیز خودشون و حق را به ولیعهد عربستان می فروشند تا بر روی کشته های دیگران ارتزاق کنند دیگه خیلی واضح است ، مگر اینکه در تفکر و نتیجه گیری دچار بی منطقی ناشی از ترس یا خودخواهی و منفعت طلبی به هرقیمتی باشیم . شاید بشود حدس زد این افراد خدای نکرده در صورت تهاجم حضرات به مملکت ، چه کار خواهند کرد ، آبا از مملکت و هموطنانشان خودشان دفاع خواهند کرد؟
ناشناس
Finland
۲۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
چیزی که متظر آن بودیم شاید به وقوع بپیوندد
انتشار یافته: ۸۹
س ص ح پ ق
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
امریکا دروغگو وزور گو است . فقط بازور میشود اورا خفه کرد . نیروها وناوهایش درمنطق در دست رس است . نباید کوتاه آمد . اگر کوتاهی شود . کل منطقه را بآسانی تصرف میکند . و بعد جنگرا تحمیل میکند . اکنون از اول کار باید محکم کاری کنیم . تا فرصت از دست نرفته . ضربه وارد کنیم وکشورهای عربی اسراایلی را باید باخاک یکسان کرد . که خدمت بامریکا جوابش مرگ است .
علی
Germany
۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
پس سریع خودت اقدام کن و یه چاقو یا قمه بردار برو ناوشون رو سوراخ کن ، غرق بشه.
لادن
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بعد سوریه نوبت ایران است
پس نباید اجازه دهیم سوریه سقوط کند
والا خاک و ناموس وطن در خطر خدی خواهدبود
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
اتفاقا من هم معتقدم که شما هرچه زودتر بروی و با آمریکا مبارزه کنی!
فقط برادر دست خالی برنگردی! تا آخرش وایستا!
ناشناس
Seychelles
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
يعني اين همه ادمكشي بشار اسد جلاد در طي هفت سال اخير دروغ بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
پسرم بیدار شو بیدار شو
ناشناس
Canada
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
دقیقن امریکا زورگوئه. برای زورگویانی چون شما که نه به خانه و هموطنان خودتون رحم نمی کنید نه دیگران باید زور باشه. دست بالا دست بسیاره اقاجان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
اگر تیمهای باشگاهی ما بتونن رئال یا بارسلونارو شکست بدن یک هزارمش احتمال داره که شما نیروی نظامی امریکا را شکست بدین.
دلسوخته عاشق وطن
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
معلومه عقلت به اندازه نظری که دادی است.
گوسفند
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بع بع آمریکا.... بع بع آمریکا ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
خخخخخخخ
خوبی شما؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
رژیم اسد. تو رو چرا تعطیل نمیکنن
ناشناس
United States of America
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بجای این حرفها کمپین تشکیل بدین کل مردم یازده ماه حقوقشونو اختصاص بدن کمک بلاعوض و کادوی ناقابل به اسد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
شما این چند روز اخیر چهارراه استانبول نبودی؟!
ناشناس
United Arab Emirates
۰۷:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
رژیم اسد???!!!!! از کلمات بی بی سی استفاده می کنید. به دولت قانونی سوریه می گویید: "رژیم اسد"
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
والا بهار عربي بود تو منطقه به اين بابا رسيد شد كودتا عليه دولت منتخب بابا اين يك بوم چند هوا رو كنا بگذاريد اگر اين بشر با زبون خوش كنا رفته بود مثل بن علي الان كشور آماج حمله شرق و غرب و آزمايش تسليحات جديد و صدها هزار نفر كشته و آسيب ديده جنگ و آن همه فجايع داعش نبود بايد بفهميم تا وقتي كه منافع فردي - جناحي و قومي را به منافع ملي و كشورمون ترجيج بدهيم اين عاقبت هم نصيب ما خواهد شد.بياييد با هم براي رشد و اعتلاي كشورمان كوشش كنيم و از تمام توانمان براي حفظ سرزمين مادري بهره ببريم بيايم با هم وحدت داشته باشيم و وجوه اشتراكمان را افزايش دهيم و نقاط تضادمان را ازبين ببريم ايران سرزمين مادري همه ما است اين سرزمين را محكم و استوار - پيشرفته و قوي و با حفظ تماميت ارضي به نسلهاي بعدي تقديم كنيم بياييم كاري را كه اسد با سرزمينش كرد با سرزمينمان نكنيم .... همه با هم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
رژیمه دیگه رژیم جمعیت گرفته کلی از جمعیتش را سبک کرده خخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
قرار بود با بهار عربی بره کنار قذافی و صدام نی بزنه شما نگذاشتین کدوم دولت قانونی؟ نکنه دو تا انتخابات فرمایشی مثل صدام برگزارکرده شده قانونی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
یا رژیم اسده یا قانونش ایراد داره
ناشناس
United States of America
۲۰:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
کی به این رژیم قانونی رای داده؟ اصلا کسی تونسته باهاش رقابت کنه؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
تا حالا مگه نقل و نبات میدادن
علی اکبر
France
۰۷:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
اولا تمام مردم دنیا میدونن که استفاده دولت اسد از سلاح شیمیایی یک دروغ مسخره و نخ نماست ، و اگر از بمب شیمیایی استفاده شده باشه ، این تروریست ها و آمریکایی ها هستند نه دولت اسد ! ثانیا آمریکا اینقدر احمق و شیرخام خورده نیست که بخواد به سوریه حمله کنه و اینا همش جنگ روانیه .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
تمام دنیا هم میدونند دروغهای زیادی دیگران هم میگویند
ناشناس
Finland
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
اتفاقا کارشناسان غیور شبکه خبر هم وقتی سلاح کشتار جمعی در برخی پایگاه های نظامی سوریه پیدا شد در توجیه علت نگهداری این سلاح های غیرمجاز می فرمودند که "سوریه همسایه اسرائیل است و بالاخره باید یه چیزی داشته باشد تا بتواند از خود در برابر اسرائیل دفاع کند" . به این میگن منطق چند پهلو و سوراخدار. در مورد اینکه چه کسی این سلاح ها رو از پایگاه ها بیرون کشیده و استفاده کرده باید تحقیق بشه فعلا هیچی معلوم نیست.
در مورد بهانه گیری آمریکا برای تضعیف دائمی رژیم بشار اسد و جلوگیری از قدرت گیری مجدد او هم که شکی نیست. آمریکا سیاست هاش شبیه سیاست های کارشناسان مدعو شبکه های داخلی چند پهلو و سوراخداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
علی اکبر جون
منبع اطلاعاتی مردم دنیا مثل شما تلویزیون ایران نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
تو تشخیص دادی دروغه آقای کارشناس؟ شما استادین هر چی به ضررتون رو یا دروغ بدونید یا ادعا.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
به نظرم خیلی جاهلانه میاد که ادعای آمریکایی ها درباره خمله شیمیایی دولت سوریه رو کسی قبول کنه.مگه در مورد عراق نگفتن خب چی شد؟چیزی پیدا شد؟!!! تازه یکی از مقامات خود امریکا هم گفت نمیتونیم تایید کنیم کار دولت سوریه بوده.البته فکر میکنم تو این دور و زمونه رسانه جای تفکر و استدلال رو گرفته باشه و خیلی ها هم تین ادعای ثابت نشده رو قبول کنن.چون رسانه ها ذهن ها رو به اون سمت می برن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
الان بن لادن لازم بود و یه حرکت تاریخی دیگه که داغش تا مدتها تو دل امریکا و فرانسه موزی بماند
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
موزی؟ نکنه موذی منظورته . قبل از طرفداری از داعش لااقل فارسی رو یاد بگیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
ارتش ایالات متحده در جهان یگانه است و همتایی نداره همش هم بخاطر قدرت بالای علمی و تکنولوژیکی کشور امریکاست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بله هر جا هم میره قطعا نتایج مثبت به بار میاره.مثل افغانستان و عراق و...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بله. در نتیجه گرفتن هم همتا نداره!
ویتنام. عراق. سومالی. طبس ایران. افغانستان. سوریه....
این ارتش خیلی جاها رو آباد کرده و دموکراسی هدیه داده!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
هدفش نا امنی و فروش تسلیحات بوده که کاملا بهش رسیده. نکنه فکر کردین رفته همه چیو درست کنه و دو دستی تقدیم مردم این کشورها کنه. چقدر فکرتون رشد نیافته س.
سرشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
هیچ خبری نمیشه! یه چند روزی بازی با کلمات و لفاظی ، بعدشم تموم میشه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
طالبان تبدیل شد به یک دولت دموکراتیک، حالا اگه در عمل صد در صد اجرا نمیشه دلیلش ضعف در اقتصاد و فرهنگ افغانستان هم هست. عراق هم باید از اول سه بخش کرد و شیعه و سنی ميشد، در این مورد آمریکا اشتباه عمل کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
کلا خیلی دوستان غربی مایل نیستند آرامش منطقه رو ببینند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
ونه دوستان شرقي البته
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
آرامش منطقه یا آرامش دیکتاتورها و ژنهای خوب؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
چند دهه گفتن فلسطین حالا هم سوریه و عراق
حالم بهم خورده دیگه ، ملت اروپا دارن تو رفاه و اعصاب راحت زندگی میکنن ما باید هر روز مشکلات این عرب های وحشی رو ببینیم
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
از حرف نژاد پرستیت کمالاتت معلوم شد
ناشناس
Finland
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
ماشالله به حنابعالی که اهلی هستی
کاربر میهمان
United Arab Emirates
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
خداکنه ریشه اسد کنده بشه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
ریشه ظلم
چه اسد چه مکرون چه ترامپ!!!
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
نابودی اسراییل به دست خودشون کلید خورد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
در مورد صدام هم همین حرفا رو می زدیم
ناشناس
Finland
۰۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
شترر خواب بیند پنبه دانه
هوشیار
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
نیروی غالب معمولاً دست برتر در جریان جنگ را دارد ونیازی به روشهای تحریک کننده مجامع بین المللی ندارد این نیروی مغلوب هست که برای مظلوم نمایی و در رفتن از فشار جنگ و مغلوب شدن دست به اقداماتی بزند که خوشایند وتحرک دهنده سازمانهای بین المللی باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
شام نه .... اسمش الان سوریه هستش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
تلمیح به ماجرای آخرالزمان داره آخه. اصلا واسه همین جنگ موعوده که وضع و اوضاع مملکتمون اینه،
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
سوريه يا به زبان بين المللي سيريا يا سوريا همان آسوريا يا آشوريا ن ( قوم آشور ) كه در كتاب تاريخ و دوره باستان و قبل اسلام ميخوانديم ( كتاب تاريخ و نقشه هاش يادتون هست )
بعد اسلام شد شام و عرب زبان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بیچاره اسد که چوب مشاوره دادن ایرانیا رو میخوره یکی باید بهش میگفت عمو اینا اگه بیل زن بودن باغچه خودشونو یه بار بیل میزدند شیمیایی ننداز اسد خطر داره اسد
ناشناس
-
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
چقدرمخاطب داعشی اصلاح طلب داری فرارو طرف برای امریکا میخواد بمیره بابا امریکا شمارو ادم حساب نمیکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
نظام محبوب شما هم امثال شما رو آدم حساب نمیکنه. خیلیاتون باور ندارید تا لحظه آخر.
نویسنده کامنت
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
مخاطب ۱۲:۰۱ گرامی
اتفاقا اصلا طرفدار امریکا نیستم ولی اون رو از شماها بسیار شریفتر از شماها میدونم چون تفکر شما حتی به مردم خودش هم رحم نمیکنه
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
در حمله موشکی چند روز قبل به سوریه هفت ایرانی کشته شدند ، تصور کنید در صورت وقوع ابر جنگ در سوریه چه تلفاتی به کشور تحمیل خواهد شد ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
اونا رفتن كه ما روسري هامونو سفت سرمون كنيم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
اونا رفتن كه سال 98 پایتخت 6 بدون فیلمنامه نمونه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
این دیگه از اون حرفا بود
ناشناس
United States of America
۰۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
اتفاقا ما روسری اجباری نمیخواهیم
صادق
United States of America
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
ابرقدرت ها اماده ویران کردن یکدیگر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
نزدیک به سیصدساله ابرقدرتهاباهم اندبرای حفظ منافع شون البته امریکا دراین صدسال اخیربه آنها پیوست همه باهم اند به اضافه روسها که پایه اولیه این اتحاداست. به هوش باشیم.تاریخ اروپا رابخوانیم هندانگلیس هندهلند (اندونزی)
ناشناس
United States of America
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
امت مسلمان ایران و سوریه و عراق با هم متحد خواهند شد و انچنان ضربه ای به آمریکای کثیف و صهیونیست های خوک زاده خواهند زد که در تاریخ خواهند نوشت اینها نمی دانند که با مردمانی که بزرگترین آرزویشان جهاد و شهادت است نباید در بیفتند
ناشناس
United States of America
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
تو که پرچم امریکا زدی انگار توی امریکا هستی لطفا با حمله انتحاری برو کاخ سفید ما را هم راحت کن !
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
نه . با فیلتر شکن آمده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
آقا تشريف بيارين فعلا يه آبگوشتي با هم بزنيم در مورد امت هم بعد از اينكه از بلاد كفر تشريف آوردين با هم صحبت مي كنيم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
فعلا که 40 ساله فقط به ملت خودشون ضربه میزنن.
دلفانی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
بنظرم این بنده خدا خواسته مزاحی بکنه ولی متاسفانه بی نمک درآمده یا اینکه اول شوخی بوده بعد یک دفعه جوگیر شده
ناشناس
Finland
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
بحرین و یمن هم با خودت ببر. چرا اونا رو جا گذاشتی ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
پیاده شو با هم بریم عمو جان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
در تاریخ توهمات را نیز می نویسند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
این شگردترامپه.خودش روبه دیوونه بازی میزنه طوری که طرف مقابل فکرکنه واقعاًآخرشه اما اگه طرف مقابل خودش واقعاًدیوونه است ترامپ با اعتمادبه نفس کاذبش میشینه سرجاش.البته این وسط کشورهای حوزه خلیج فارس هم دوشیده میشن.
شمیم
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
در اینکه حمله ای در کار هست شکی نیست اما شدت و ضعف دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
انگليس و فرانسه و آلمان چي كه همگي بسيج شدن؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
طوری نوشتی رژیم اسد که انگار دشمنمونه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
همش تقصیر اوباما ست.
گوسفند
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
برادرای آدم.. چرا حرف ما گوسفند ها رو سانسور میکنی
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
نفرت از داعش و النصره به معنای حمایت از بشار اسد جنایتکار نیست.
امیدوارم کار اسد یکسره شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
تنها راه کاهش جنگ پایبندی به ارای جمعی و دموکراسی و حرکت در مسیر حفظ حقوق ملت و کنار گذاشتن ایدئولوژی است که سرانجامی نداشته است.
ایا این وضعیت در مورد کشور ما حاکم است؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
سلام.
الان مقاله را کی نوشته
صاحب مقاله کیه
انگار دزدی رسانه ای شده عادت
ادم نمیدونه الان این مقاله دزدیه یا نوشته شده. مگه میشه مقاله بدون نویسنده باشه.
ناشناس
Germany
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بهترین فرصت برای دوستانی که آرزوی رویارویی با آمریکا داشتند لطفا موقع عمل به شعارتونه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۳
خخخخخخخخخخخخخ
ناشناس
United States of America
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
ایکاش جنگ سوریه در نمیگرفت چون پولهایی که تو اینهمه سال بالای سوریه و عراق و لبنان خرج کردیم اگه داخل هزینه میشد ایران از لحاظ پیشرفت اقتصادی و زیربناها بعد از آمریکا دوم بود
ناشناس
United States of America
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
بنده طرف دار بشار اسد نيستم ولي مثل روز روشنه که هزينه اين حمله و البته شرط قراردادهاي چرب و نرم عربستان با ترامپ حمله به سوريه است
وگرنه کسي نه دلش بحال مردم نه بخاطر بمب شيميايي و نه چيز ديگر نسوخته
5 سال پيش کل مراکز مشکوک به ساخت بمب شيميايي در سوريه تعطيل شد الان هم
بمبهاي شيميايي هم ساخت خود همين غربيهاي دروغکو است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۲
مهم عکس العمل حزب الله است که هنوزهیچی نشده دمش رو انداخت رو کولش و فلنگ را بست.
اینبود دفاع از مظلوم؟
این بود دفاع از مظلوم؟؟
این بود رسم مسلمانی؟
ختما در فلسظین ولبنان هم همین کاروخواهد کرد.
کجایند اونهایی که گلوی خودشون روجر دادن به برای خزب اله