bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۷۱۳۷
نگاهی به دلایل تغییر رویکرد برخی از فعالان سیاسی

"عزت‌الله ضرغامی" در تک و تا!

انتخابات ریاست جمهوری سال 92 آغازگر دوران جدیدی برای جریان اصولگرایی بود. به طوری که بعد از آن تغییر رویه جدی در رویکرد برخی افراد در این جریان ایجاد شد که با عملکرد و مواضع پیشینشان بسیار متفاوت بود که البته در بخشی از افکار عمومی نگاه اعتمادآمیزی به آن ایجاد نشد...

تاریخ انتشار: ۱۶:۲۸ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۷

فرارو- این روزها یکی از انتقادهایی که به جریان اصولگرایی مطرح می‌شود مسئله موج سواری برخی از چهره‌های این جریان بر روی نارضایتی‌ها و انتقادهای موجود در جامعه در قبال رویدادهای کشور است. منتقدان بر این باورند که این چهره‌های اصولگرا صرفای یک بازی سیاسی را با هدف انتخابات ریاست جمهوری آغاز کرده اند. 

موج سواری به سبک اصولگرایان

 

به گزارش فرارو؛ انتخابات ریاست جمهوری سال 92 آغازگر دوران جدیدی برای جریان اصولگرایی بود. به طوری که بعد از آن تغییر رویه جدی در رویکرد برخی افراد در این جریان ایجاد شد که با عملکرد و مواضع پیشینشان بسیار متفاوت بود که البته در بخشی از افکار عمومی نگاه اعتمادآمیزی به آن ایجاد نشد.

نخستین فرد سعید جلیلی بود که بعد از شکست در انتخابات موضوع دولت در سایه را مطرح کرد و مدعی شد باید در تمامی مسائل اقدامات و تصمیمات دولت مورد بررسی قرار بگیرد و این زمینه ساز سفرهای استانی وی شد که تا امروز ادامه داشته است. اما همچنان باوجود اینکه او حاضر به حضور در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته نشد، به عقیده برخی وی به دنبال کسب یک پایگاه اجتماعی است تا بتواند در آینده نزدیک شکست در انتخابات سال 92 را جبران کند. 

نفر بعد عزت الله ضرغامی رئیس پیشین سازمان صدا و سیما بود. او که در انتخابات 92 از گزینه های مورد علاقه اصولگرایان بود اما بنا به دلایلی موفق به حضور در انتخابات نشد بعد از انتخابات درحالی که دیگر هیچ سمت خاصی نداشت و صرفا عضوی از مجمع تشخیص مصلحت نظام است، چرخش عجیبی انجام داد و حالا روزانه انتقادهای زیادی به دولت، اصلاح‌طلبان و بعضا اصولگرایان در شبکه‌های اجتماعی می‌کند.

هرچند او هم هنوز نتوانسته بعد از عملکرد بحث برانگیزش در سازمان صدا و سیما اعتماد عمومی را جلب کند و غالبا بعد از هر اظهار نظری حملات زیادی به وی می‌شود و عملکردش در رسانه ملی توسط کاربران شبکه‌های اجتماعی به او یادآوری می‌شود. کاربران معتقدند با توجه به اینکه برخی او را گزینه نهایی اصولگرایان برای انتخابات 1400 می‌دانند وی در حال موج سواری بر روی رویدادها و نارضایتی‌ها است. به همین دلیل هرگاه میزان انتقادها از روحانی افزایش پیدا می‌کند درباره او می‎نویسد و زمانی که فضای جامعه به واسطه بازداشت سعید مرتضوی ملتهب است خاطره‌ای از عدم توجه او به فرمایشات رهبری موضوع نوشته کوتاه او می‌شود.

فضا سازی رسانه‌ای پایگاه اجتماعی به وجود نمی‌آورد
در همین خصوص حسین کنعانی مقدم فعال سیاسی اصولگرا در گفت‌وگو با فرارو اظهار کرد: «ظاهرا بعد از تعریفی که شورای نگهبان از رجل سیاسی ارائه کرده است همه علاقه خاصی به حضور در انتخابات ریاست جمهوری پیدا کرده‌اند و حالا در حال محک زدن خودشان برای این مسئله هستند و این مسئله می‌تواند هم مثبت باشد و هم منفی. از این جهت مثبت است که این شجاعت را در خود می‌بینند که خودشان را با تعریف رجل سیاسی تطبیق دهند و وارد عرصه انتخابات شوند، اما از آن جهت بد است که دیگر کسی در کشور نمی‌ماند تا کار‌های دیگر را انجام دهد و همه می‌خواهند رئیس جمهور شوند.»

وی ادامه داد: «به عقیده من عقبه سیاسی هر فردی نشان‌دهنده سیاسی بودنش است. اگر کسی بتواند یه عقبه سیاسی محکم و قوی داشته باشد می‌تواند خود را در صحنه سیاسی به عنوان رجل سیاسی و نامزد انتخابات ریاست جمهوری معرفی کند. در غیراینصورت با فضاسازی رسانه‌ای و نشست و برخاست‌هایی که بیشتر جنبه باشگاه سیاسی دارند نمی‌تواند در عرصه سیاسی کشور تاثیرگذار باشد و محکوم به شکست هستند. این همان نکته‌ای است که معمولا افرادی که در انتخابات شرکت می‌کنند به آن توجه نمی‌کنند و صرفا حضور در انتخابات را برای خود ملاک و معیار قرار می‌دهند.»

او در خصوص رویکرد جدید رئیس پیشین رسانه ملی عنوان کرد: «آقای ضرغامی هم ظرفیت‌های خوبی دارند، اما باید دید عقبه سیاسی که از ایشان به عنوان رجل سیاسی حمایت خواهد کرد چه کسانی هستند و چه دیدگاهی دارند. ضمن اینکه پایگاه اجتماعی هم بسیار مهم است. زیرا به هرحال رای مردم است که رئیس جمهور را تعیین می‌کند؛ لذا احزاب و تشکل‌های سیاسی تنها بخش کوچک ماجرا هستند و نباید محبوبیت و مقبولیت مردمی را نادیده گرفت.»

این تحلیلگر مسائل سیاسی در خصوص اینکه بطورکلی شرایط ضرغامی در داخل جریان اصولگرایی چگونه است، گفت: «ما در جریان اصولگرایی افراد زیادی داریم که پتانسیل رئیس جمهور شدن را دارند، اما اینکه کدام یک از این‌ها مقبول مردم باشند یک بحث دیگر است. آقای ضرغامی هم مقبول جریان اصولگرایی است، اما برای اینکه بتواند گزینه نهایی باشد، باید دید چگونه فرایند موجود را طی می‌کنند. به هرحال همانطور که گفتم افراد زیادی هستند که تمایل دارند در انتخابات حضور داشته باشند لذا همه باید از یک پروسه عبور کنند تا مشخص شود کدام صلاحیت بیشتری دارند.»

وی افزود: «آقای ضرغامی مانند هر فرد دیگری نقاط ضعف و قدرت فراوانی دارد و نقطه ضعف مهم ایشان شاید همان عملکردشان در سازمان صدا و سیما باشد که هنوز در حافظه تاریخی ملت ما باقی مانده است. اما به نظر می‌رسد در کشور ما برای رسیدن به پست ریاست جمهوری راه سختی در پیش نداشته باشیم؛ لذا اگر فردی یک عقبه سیاسی قوی داشته باشد می‌تواند نقاط ضعف خود را بپوشاند و نقاط قوت خود را پررنگ‌تر کند.»

کنعانی مقدم در پایان گفت: «ما در عرصه سیاسی با دو رویکرد مواجه هستیم. یکی رویکرد‌های پوپولیستی است که افراد بر موج سوار می‌شوند و با فضا سازی سعی می‌کنند اعتماد عمومی را جلب کنند و زمانی هم که در یک مسند سیاسی قرار می‌گیرند به تمام آنچه گفتند پشت می‌کنند و راه خودشان را می‌روند. یکی دیگر این است که فردی وارد عرصه انتخاباتی می‌شود با رای و پشتوانه مردمی پیروز می‌شود و فراموش هم نمی‌کند چه وعده‌هایی داده است و چه دیدگاه‌هایی داشته. اما مطمئن باشید کسانی که موج‌سواری می‌کنند به شکلی در نهایت سرنگون می‌شوند.

بی‌اعتمادی مانعی بر سرراه موج سواری
همچنین سیدکمال سجادی جامعه شناس سیاسی طی گفت‌وگو با فرارو در خصوص چنین رویکردی از سوی اصولگرایان اظهار کرد: «یک روال معمول در دنیا وجود دارد و آن این است که عموما وقتی افراد جایگاه خاصی دارند و به عبارتی در قدرت هستند، مواضعشان با آنچه که در دوران خروج یا قبل از ورود به قدرت دارند متفاوت است. اگر نگاهی به شخصیت‌های سیاسی جهان بی‌اندازید که زمانی در قدرت بودند و حالا منسب خاصی ندارند، می‌بینید که بعد از خروج از آن نهاد دیدگاه‌های منتقدانه پیدا کرده‌اند و به نوعی ۱۸۰ درجه متفاوت اظهار نظر می‌کنند.»

وی افزود: «به هرحال زمانی که افراد در منسب‌های مختلف حضور دارند با توجه به ضرورت‌ها و خطوط قرمز و منافع نظام حاکم عمل و اظهار نظر کنند، اما این درباره بعد از خروجشان صدق نمی‌کند. به همین دلیل است که ما می‌بینیم که حتی ملاک معیارشان هم تغییر می‌کند و به گونه‌ای اظهار نظر می‌کنند که گویی هیچ وقت آن فرد پیشین نبوده‌اند و لحن انتقادی یا نوآورانه می‌گیرند. حتی همانطور که شاهد هستیم برخی تبدیل به اپوزوسیون می‌شوند ما نمونه این‌ها را در میان شخصیت‌های سیاسی خودمان بسیار داریم. مثلا برخی بعد انتخابات ریاست جمهوری دم از نواصولگرایی زدند، برخی منتقد پروپاقرص دولت شدند و در تمام حوزه‌ها به دولت انتقاد کردند.»

او ادامه داد: «به همین دلایل مردم نباید توجه زیادی به مواضع افراد در قبل یا بعد از حضور در قدرت داشته باشند. تجربه نشان داده است که تمامی افراد زمانی که به مسند قدرت می‌رسند تغییر چشمگیری خواهند داشت. این در خصوص افرادی که قبلا در سمت‌های مختلف بودند بیشتر صدق می‌کند ومعمولا در جامعه هم اعتماد به این افراد سخت‌تر انجام می‌شود. معمولا در جامعه این صحبت درباره آن‌ها گفته می‌شود که آن‌ها زمانی که باید و می‌توانستند اقدامات موثری داشته باشند، به گونه دیگری عمل کردند و حالا دیگر اعتباری نیست که اگر دوباره به قدرت برگردند، متفاوت و همسو با مطالبات عمومی عمل کنند.»

این دیپلمات سابق کشورمان در پایان گفت: «البته همانطور که گفتم این صرفا مختص ایران نیست و اگر اظهارات روسای جمهور پیشین کشور‌های دیگر را ببینید متوجه می‌شوید که این این یک روال عادی است، اما اگر این افراد فاصله میان دیدگاه‌های فعلیشان با عملکرد سابقشان بسیار زیاد باشد این شائبه ایجاد می‌شود که او صرفا به دنبال موج سواری است و برای بازگشت به قدرت و حضور در نهاد موردعلاقه خود این اظهارات را بیان می‌کند. این همان موضوعی است که معمولا هم مردم متوجه آن می‌شوند و باعث می‌شود این افراد اقبال خاصی در رقابت‌های انتخاباتی نخواهند داشت.»

 

bato-adv
bato-adv