bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۷۴۲۴۲
دومینوی حمله به سفارت‌خانه‌های ایران

حمله کنندگان به سفارت‌خانه‌های ایران چه کسانی‌اند؟

حمله به سفارت‌ها و اماکن دیپلماتیک ایران در کشور‌های مختلف سابقه تاریخی دارد و از پس از انقلاب تاکنون حوادث بسیاری از این دست رخ داده است. در برخی از موارد، این حوادث مرگبار بوده اند همچون انفجار دو بمب گذار انتحاری مقابل سفارت ایران در بیروت در سال ۲۰۱۳ که در ان ۲۳ نفر از جمله رایزن فرهنگی ایران کشته شدند.

تاریخ انتشار: ۲۱:۲۸ - ۲۵ شهريور ۱۳۹۷
فرارو- حمله روز جمعه ۲۳ شهریور ماه به سفارت ایران در پاریس ادامه روند حملات اخیر به مراکز دیپلماتیک ایران در کشور‌ها مختلف بود. پیش از سفارت ایران در پاریس مراکز دیپلماتیک ایران در فنلاند، هلند و عراق هدف قرار گرفته بودند. درحالی که این اتفاق خلاف قوانین بین المللی است، اما واکنش‌های مهمی از جانب کشور‌های غربی درپی نداشته است.
دومینوی حمله به سفارت‌خانه‌های ایران/ حمله کنندگان چه کسانی‌اند؟حمله به سفارت ایران در پاریس

به گزارش فرارو، روز شنبه سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد "بعد از ظهر دیروز تعداد اندکی از افراد معاند ضد ایرانی قصد تعرض و آسیب رساندن به ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس را داشتند که البته موفق به این کار نشدند و نتوانستند به داخل ساختمان سفارت وارد شوند."

قاسمی افزود: «پس از پیگیری‌های متعدد و حضور نیرو‌های ذی‌ربط تعدادی از مهاجمین توسط پلیس دستگیر شدند که خواستار محاکمه و مجازات آن‌ها و اعلام نتیجه از سوی مقامات ذی‌صلاح هستیم.»

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت "موضوع تهاجم این گروه و عدم حضور به هنگام پلیس، تحت بررسی و پیگیری است". او از فرانسه خواست "نسبت به حفاظت و صیانت از کلیه اماکن دیپلماتیک ایران، تمهیدات و اقدامات جدی و لازم به عمل آورد."

براساس گزارش‌ها در پی این حمله معترضان با سنگ شیشه‌های سفارت را شکستند. همچنین مهاجمان کامپیوتر‌هایی بلااستفاده‌ای را که برای جمع آوری از سوی شهرداری در برابر سفارت قرار داشت، به سوی ساختمان پرتاب کردند. در این حادثه مهاجمان به دیوار سفارت رنگ پاشیدند.

گفته می‌شود مهاجمان اعضای گروهک کومله بوده اند و پس از تجمع اعتراض آمیزی که مقابل سفارت داشتند به ساختمان سفارت حمله کرده اند.

سپاه پاسداران هفته گذشته مواضع گروهک‌های تروریستی در داخل عراق را هدف حملات موشکی قرار داد. برخی از اعضای دمکرات کردستان ایران بر اثر این حمله کشته و زخمی شدند. سپاه اعلام کرده که این حملات موشکی به تلافی حمله اعضای این گروهک به شهر مریوان صورت گرفت.

دومینوی حمله به سفارت‌خانه‌های ایران/ حمله کنندگان چه کسانی‌اند؟
سلفی یکی از حمله کنندگان به کنسولگری ایران در بصره

حمله به کنسولگری ایران در بصره
در هفته‌های اخیر حملات به سفارت‌های ایران اتفاق پر تکراری بوده و به جز حمله پاریس به چند نمونه دیگر نیز می‌توان اشاره کرد.

نزدیک به ۱۰ روز پیش معترضان عراقی در شهر بصره در اقدامی مشکوک به ساختمان کنسولگری ایران حمله کردند. در این حمله ساختمان کنسولگری به طور کامل در آتش سوخت و خسارت‌های مالی زیادی به آن وارد شد. دیپلمات‌های ایرانی پیش از حمله محل را ترک کرده بودند.

این اتفاق در شرایطی افتاد که اوضاع شهر بصره بحرانی بود و احتمال تعرض به مکان‌های دیپلماتیک ایران در این شهر دور از ذهن نبود، اما پلیس عراق در راستای مقابله با این اتفاق اقدام خاصی صورت نداد. تهران معتقد است حمله کنندگان به کنسولگری بصره تحریک شده بودند.

در همین راستا سفیر عراق در تهران شبانه به وزارت خارجه احضار شد و مراتب اعتراض ایران به دولت عراق به او اعلام گردید. دولت عراق نیز این حادثه را محکوم کرد و حیدر عبادی نخست وزیر این کشور به بصره سفر کرد.

نخست‌وزیر عراق همچنین با صدور دستوری خواستار تحقیق از یگان‌های امنیتی مسئول محافظت از نهاد‌های عراقی و کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بصره به دلیل کوتاهی این نهاد‌ها در عمل به وظایفشان برای محافظت از اماکن مربوطه شد.

حالا براساس اخبار منتشر شده از سوی منابع محلی تاکنون ۳۰ نفر در رابطه به حمله به کنسولگری ایران در بصره دستگیر شده‌اند. پیشتر گروه های معترض در بصره اعلام کرده بودند حمله به سفارت کار آنها نبوده است.

برخی دولت‌های خارجی از جمله آمریکا این حمله را محکوم کردند، اما واکنش‌ها به این حادثه آنگونه که باید قاطع نبود. برخی ناظران معتقدند دولت‌های خارجی در تحریک معترضان در حمله بصره نقش داشته اند.
دومینوی حمله به سفارت‌خانه‌های ایران/ حمله کنندگان چه کسانی‌اند؟
بالا رفتن از نرده های سفارت ایران در لاهه

آتش زدن پرچم ایران در فنلاند
۱۹ شهریور ماه پلیس فنلاند از بازداشت چهار نفر در جریان یک تجمع اعتراضی در مقابل سفارت ایران در هلسینکی، پایتخت این کشور، خبر داد.

آن طور که وب‌سایت خبری «دیلی فینلاند» گزارش کرده، این افراد پرچم ایران را از سفارت جمهوری اسلامی در هلسینکی پایین کشیده و آتش زدند.

بر اساس این گزارش، آن‌ها به سمت نیرو‌های پلیس و نیز هلی‌کوپتر پلیس که در حال فیلم‌برداری از این ماجرا بود نیز سنگ پرتاب کردند.

پلیس چهار تن از این افراد را در محل تجمع بازداشت کرد که هویت آن‌ها اعلام نشده است.

سه نفر از آن‌ها به دلیل به آتش کشیدن پرچم ایران و نفر چهارم به اتهام اقدام خشونت‌آمیز علیه پلیس بازداشت شده است. پلیس شمار تجمع‌کنندگان را ۱۵۰ نفر اعلام کرده و افزود که در این ماجرا هیچ‌کس زخمی نشده است.

بر اساس این گزارش، پلیس اعلام کرد که تجمع‌کنندگان در طول تظاهرات رفتار‌های خشونت‌آمیز از خود بروز دادند.

در همین رابطه یک منبع آگاه به روزنامه همشهری درباره هویت عاملان حمله به سفارت ایران در فنلاند گفت: "مهاجمان عوامل پژاک و پ‌ک‌ک بوده‌اند." به گفته او، عوامل این دو گروهک از کشور‌های ایران، عراق و ترکیه در کشور‌های اسکاندیناوی پیوستگی و سازماندهی دارند و معمولا تجمعاتی از این دست را نسبت به ایران و ترکیه دارند.

او در عین حال با اشاره به وضعیت جغرافیایی محل سفارت ایران در هلسینکی و نیز اشراف اطلاعاتی پلیس فنلاند نسبت به مهاجران، از وقوع این حادثه و اهمال صورت گرفته توسط پلیس ابراز تعجب کرد و گفت: «معمولا هر سال چندبار عوامل گروهک‌های ضد‌انقلاب ازجمله گروهک‌های تجزیه‌طلب در فنلاند مقابل سفارت ایران تجمع دارند، اما همیشه پلیس حفاظت خوبی از سفارت ایران به عمل می‌آورد؛ به همین دلیل کوتاهی پلیس و تعرض به سفارت ایران مشکوک است. در عین حال رسانه‌های فنلاند گزارش داده‌اند مهاجمان اقدام به پرتاب سنگ به سمت پلیس کرده‌اند.»

فنلاند کشوری در منطقه اسکاندیناوی در شمال اروپاست که معمولا رابطه دیپلماتیک خوبی با ایران داشته است. به تازگی ایران یک زن را برای تصدی سفارت ایران در فنلاند برگزیده است؛ پروین فرشچی، دومین زنی است که از بعد از پیروزی انقلاب به سمت سفیر منصوب می‌شود.
دومینوی حمله به سفارت‌خانه‌های ایران/ حمله کنندگان چه کسانی‌اند؟
پایین کشیدن پرچم ایران در سفارت لندن

حمله‌های دیگر
ماه قبل تصاویری از تعرض به سفارتخانه‌های ایران در سوئد، نروژ و هلند منتشر شد که نشان می‌داد عوامل یک گروهک ضد‌انقلاب با اسپری و رنگ اقدام به وارد کردن خساراتی به سفارت ایران کرده‌اند.

اواخر سال گذشته هم پس از ناآرامی‌ها و اعتراضات در نقاط مختلف کشور تعرض‌هایی به برخی سفارت‌های ایران صورت گرفت. در یک مورد در لاهه عده‌ای به سفارت ایران حمله کردند.

در آن حمله مهاجمان با بالا رفتن از نرده‌های سفارت به ساختمان آن تخم مرغ و سنگ پرتاب کردند. در ویدیوی منتشر شده از حادثه صدای فردی شنیده می‌شود که فریاد می‌زند: «با همین تخم مرغی که گران کردید، می‌زنیمتون.» این افراد شعار‌های دیگری نظیر «اصلاح طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» نیز سر می‌دادند.
 
پس از آن پلیس هلند اعلام کرد که هشت اغتشاشگر را بازداشت کرده است.

در اسفند ما سال ۹۶ لندن نیز شاهد حادثه‌ای مشابه بود.

در آن حادثه چهار تن از اعضا گروهک «خدام‌المهدی» که گفته می‌شود از طرفداران صادق شیرازی هستند، ۱۸ اسفند به سفارت ایران در لندن حمله کرده و پرچم ایران را پایین آوردند. این افراد با ورود به محوطه سفارت روی بالکن رفته و پرچم آبی رنگ گروه خدام‌المهدی را بالا بردند.

حمید بعیدی‌نژاد سفیر ایران در بریتانیا در صفحه توئیتر خود نوشت که مهاجمان مسلح به چماق و قمه بوده‌اند و ضمن شعار دادن علیه مقام‌های ایرانی، خلفای سنی را هم لعن کرده‌اند. او از بازداشت هر چهار نفر مهاجم به دست پلیس لندن خبر داد.
 
براساس ماده ۵۹ کنوانسیون حقوق کنسولی وین کشورهای میزبان سفارت های مسئول حفظ امنیت آنها هستند.

حمله به سفارت‌ها و اماکن دیپلماتیک ایران در کشور‌های مختلف سابقه تاریخی دارد و از پس از انقلاب تاکنون حوادث بسیاری از این دست رخ داده است. در برخی از موارد، این حوادث مرگبار بوده اند همچون انفجار دو بمب گذار انتحاری مقابل سفارت ایران در بیروت در سال ۲۰۱۳ که در ان ۲۳ نفر از جمله رایزن فرهنگی ایران کشته شدند.

یا حمله طالبان به کنسولگری ایران در مزار شریف در سال ۷۷ که موجب جان باختن ۹ دیپلمات کنسولگری و محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری ایرنا شد.
bato-adv
bato-adv
bato-adv