bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۷۶۳۹۲
فرآیند گذر CFT از سد دلواپسان

نقش علی لاریجانی و فراکسیون امید در تصویب CFT

«از رایی که به لایحه CFT داده شد معلوم است که این لیست امید بود که توانست برای تصویب این لایحه رای بسازد. رای مقابل هم مخالفان اصلاحات بودند. البته چند رای ممتنعی که داده شد آنقدر تعیین‌کننده نبود. نقش آقای لاریجانی تعیین‌کننده بود. آقای لاریجانی به وظیفه ریاست و وظیفه ملی خود درست عمل کرد. اما اگر رای اصلاح‌طلبان نبود آقای لاریجانی هم موفق به انجام این وظیفه نمی‌شد. بالاخره ایشان هم به عنوان نماینده فقط یک رای در مجلس دارد.»

تاریخ انتشار: ۱۳:۲۱ - ۱۶ مهر ۱۳۹۷
فرآیند گذر CFT از سد دلواپسان
فرارو- پارلمان دیروز دوباره شاهد جدی‌ترین نبرد نیرو‌های سیاسی بود. پیوستن به «کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم» (CFT) یادآور تصمیم‌گیری درباره برجام بود. هم مخالفان و هم موافقان این لایحه سرسخت بودند. نمایندگان برای موافقت یا مخالفت خود به نطق بسنده نمی‌کردند. هر کدام بسته به آنکه از کدام اردوگاه بودند با کاغذ‌هایی که در دست داشتند برای هم خط و نشان می‌کشیدند. این تصاویر داخل صحن بود. بیرون از صحن هم مخالفان FATF جمع شده بودند.

ابتدای جلسه آرام بود. اما با شروع نطق‌ها جدل‌ها شروع شد. محمد دهقانی، نماینده مردم طرقبه و سیدحسین نقوی حسینی مخالفان لایحه بودند. بهروز نعمتی، نماینده تهران و محمد فیضی، نماینده مردم اردبیل نیز موافقان بودند. مخالفان تصویب لوایح چهارگانه مدعی مخالفت رهبری با این لوایح بودند. نقوی حسینی، از دلواپسان مجلس خطاب به علی لاریجانی گفت: «این چه مدیریتی در مجلس شورای اسلامی است. حضرت آقا در ملاقاتی که نمایندگان خدمت‌شان رسیدند صریح حرف‌شان را گفتند مگر این حرف تفسیر می‌خواهد، مگر کنوانسیون دیگری مطرح بود؟ صریح و روشن گفتند کنوانسیون‌هایی را که در اتاق فکر استکبار پخت و پز می‌شود و معلوم نیست سرو تهش دست چه کسی است تصویب نکنید.» پس از نطق‌ها نقوی حسینی، نماینده مردم ورامین دوباره در اخطار قانون اساسی گفت: رهبری مخالف لوایح چهارگانه هستند.
 

بیشتر بخوانید: جار و جنجال بر سر CFT
 
لاریجانی نامه رهبری را خواند
لاریجانی هم در پاسخ گفت: "انتساب یک سری از موارد به مقام معظم رهبری ظلم به مقام عظمای ولایت است. " او افزود: "بعد از آنکه مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان نکاتی را مطرح کردند، تلقی این بود که ایشان مخالف هستند و به همین دلیل دو ماه بررسی لایحه (CFT) مسکوت ماند؛ لازم بود سؤال شود تا تعیین تکلیف صورت گیرد، چون از آن طرف یک سری دستگاه‌ها به بنده و دفتر ایشان نامه‌نگاری می‌کردند تا تعیین تکلیف این لوایح مشخص شود، من سوال کردم که اگر نظر مقام معظم رهبری مخالف است ما در مجلس این لایحه را کنار بگذاریم که ایشان نظرشان را اعلام کردند."

او سپس متن نامه دفتر رهبری به خود را قرائت کرد: در پی استسفار تلفنی جنابعالی نسبت به مخالفت و عدم مخالفت مقام معظم رهبری (مدظله العالی) با بررسی لوایح چهارگانه و کنوانسیون‌ها در مجلس شورای اسلامی به دنبال فرمایشات معظم له در دیدار نمایندگان، مقام معظم رهبری فرمودند: آنچه که من در دیدار با نمایندگان راجع به لوایح چهارگانه و کنوانسیون‌ها گفتم مربوط به اصل کنوانسیون‌ها بود نه کنوانسیون خاصی، لذا با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارم تا مسیر قانونی خود را طی کند.

با این حال پیش از آغاز رای‌گیری تجمعی در برابر جایگاه ناطقان شکل گرفته بود. در این بین محمد جواد ابطحی، نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس ضمن ابراز نارضایتی از لایحه، متن آن را پاره کرد. این لایحه در نهایت در جلسه‌ای پرالتهاب به تصویب رسید؛ جلسه‌ای که مدیریت آن سخت‌تر از همیشه بود. با این حال به زعم موافقان CFT علی لاریجانی توانست این لایحه را مانند برجام از پیچ دلواپسان عبور دهد. او با خواندن نامه رهبری روش دلواپسان را زیر سوال برد که پیش‌تر نیز دیدگاه خود را به رهبری منتسب می‌کردند.
 
 
اگر رای اصلاح‌طلبان نبود لاریجانی موفق نمی‌شد
در این میان نمی‌توان نقش اصلاح‌طلبان پارلمان را نادیده گرفت. با وجود آنکه عملکرد فراکسیون امید، به ویژه در ماه‌های اخیر، با انتقادات فراوانی روبه‌رو بوده است، اما اگر اکثریت نسبی این طیف سیاسی در مجلس نبود عبور دادن CFT از سد دلواپسان سخت‌تر می‌شد. از ۲۷۰ نماینده‌ای که امروز در صحن رای‌گیری حاضر بودند، ۱۴۳ نماینده به لایحه پیوستن ایران به CFT رای موافق دادند و ۱۲۰ نفر مخالف آن بودند. اختلاف تنها ۲۳ رای در شرایطی که فراکسیون ولایی اقلیت مجلس را تشکیل می‌دهد حاکی از ایفای «امیدی»‌های مجلس است.

محمدصادق جوادی حصار، تحلیلگر سیاسی در گفتگو با فرارو می‌گوید: از رایی که به لایحه CFT داده شد معلوم است که این لیست امید بود که توانست برای تصویب این لایحه رای بسازد. رای مقابل هم مخالفان اصلاحات بودند. البته چند رای ممتنعی که داده شد آنقدر تعیین‌کننده نبود. نقش آقای لاریجانی تعیین‌کننده بود. آقای لاریجانی به وظیفه ریاست و وظیفه ملی خود درست عمل کرد. اما اگر رای اصلاح‌طلبان نبود آقای لاریجانی هم موفق به انجام این وظیفه نمی‌شد. بالاخره ایشان هم به عنوان نماینده فقط یک رای در مجلس دارد.

او ادامه می‌دهد: امیدوارم افکار عمومی از این رای حمایت و پشتیبانی کند. رسانه‌ها و مردم باید از تصمیم این کنوانسیون اعلام کنند و نگذارنند شورای نگهبان به رای مردم بی‌اعتنایی نشان دهند. اگر این لایحه به سرانجام برسد و شورای نگهبان آن را تایید کند یکی از موانعی که بر سر مبادلات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و به ویژه اقتصادی ایران با غرب و جهان وجود دارد، برطرف می‌شود. ما امروز به مبادلات بانکی نیاز مبرم داریم و این نیاز از این طریق می‌گذرد.

لاریجانی از خطای نماینده بهترین نتیجه را گرفت
جوادی حصار با تعیین‌کننده دانستن نامه دفتر رهبری می‌گوید: آقای لاریجانی این نامه را بسیار خوب و هوشمندانه خواند. جریان مقابل تمایلی نداشت این نامه در مجلس خوانده شود. نقوی حسینی، نماینده مخالف تصویب پیوستن ایران به CFT رهبری را مخالف این لایحه معرفی کرد. اما آقای لاریجانی که نامه دفتر رهبری را قرائت کرد و از خطای یک نماینده بهترین نتیجه را گرفت. این باعث شد نمایندگان دلیلی برای استناد به آن حرف نداشته باشند.

اسلام را برای خود تفسیر و رهبری را به نفع مواضع خود ترجمه می‌کنند
او درباره جریان مخالف CFT نیز می‌گوید: این بار‌ها مواضع خود را به رهبری نسبت داده است. حتی مواردی بوده که رهبری نظر دیگری داشته، اما آن‌ها راه خود را طی کرده‌اند. آن‌ها همان‌طور که اسلام را برای خود تفسیر می‌کنند رهبری را هم به نفع مواضع خودشان ترجمه می‌کنند. این‌طور نیست که امروز با پاسخ آقای لاریجانی و قرائت نامه دفتر رهبری روش آن‌ها برای مصادره موضع رهبری برای خودشان تمام شود.

این تحلیل‌گر سیاسی در ارتباط با آینده و قدرت علی لاریجانی در سپهر سیاسی ایران نیز می‌گوید: آقای لاریجانی تا زمانی که هوشمندانه عمل کند، در سپهر سیاسی ایران تاثیرگذار خواهد بود. اما اگر روزی این توانایی را نداشته باشد و یا نتواند از توانایی‌های خود استفاده کند از سوی جریان‌های مصادره‌کننده نظام و رهبری بیشتر به او توجه می‌شود. آن موقع اولین کسانی به آقای لاریجانی حمله خواهند کرد کسانی خواهند بود که امروز در مقابل آقای لاریجانی ایستاده بودند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۷
اینم مثل برجام میشه و سیاهیش می مونه برای تو جناب فرارو و امثال تو که پول می گیرن تا جلوی تحرک انقلاب را بگیرن
علی
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۲۰:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۶
فرار الکی شلوغش نکن برجام تو مجلس اصولگرا رای آورد
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۶
در برجام می گفتند تمام تحریمهای بانکی لغو میشه امروز میگید با این لایحه تحریمها لغو میشه فردا چه دروغی را میخواهید به خورد مردم بدید . جالبه فرارو کثیف به هر کی با این وطن فروشیها مخالفت کنه انگ دلواپس میزنه جالبه نه ....
علي
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۶
تحليل
1. منصفانه
2. آگاه كننده
3. اميد بخش به راي هايمان

بود.
درود
انتشار یافته: ۴
bato-adv
bato-adv
bato-adv