bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۷۸۰۱۰
کارشناسان مسائل بین الملل بررسی کردند

نقش ایران در انتخابات کنگره آمریکا؟!

الان دیگر جریان اطلاعاتی دیگر انحصاری در اختیار آمریکایی‌ها نیست و همه کشور‌ها از این جریان و ابزار‌های مختلف رسانه‌ای مانند شبکه‌های اجتماعی بهره می‌برند و رسانه‌های خارجی به راحتی صدای خود را به داخل خاک ایالات متحده می‌رسانند و می‌توانند روی دیدگاه شهروندان آمریکایی تاثیرگذار باشند

تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۰۲ آبان ۱۳۹۷
نقش ایران در انتخابات کنگره آمریکا
فرارو- با نزدیک شدن به انتخابات میان دوره کنگره حالا چند دستگاه اطلاعاتی ایالات متحده طی بیانیه‌ای مدعی شدند که ایران، چین و روسیه سعی دارند در انتخابات پیش‌رو دخالت کنند که این مسئله با واکنش مقامات ایرانی مواجه شد. آما آیا به راستی چنین اقدامی امکان پذیر است؟
 
ادعای دخالت کشور‌های مختلف در انتخابات ایالات متحده مسئله تازه‌ای نیست و پیش از این در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ نیز چنین مسئله‌ای مطرح شد که البته در آن دوره تنها نام روسیه در میان بود، اما گویا این بار کاخ سفید چندین کشور دیگر را هم در لیست خود قرار داده اند و معتقدند روسیه، چین، ایران و برخی کشور‌ها سعی دارند در انتخابات میان دوره کنگره دخالت کنند.

البته این ادعای نه تنها هیچ مدرک مشخص ندارد بلکه بیشتر شبیه نوعی بازی با افکار عمومی است. زیرا آنها به وضوح در بیاینه خود اعلام کرده اند که دخالت مورد نظر به صورت تغییر در آرا و یا شمارش نیست. با این وجود چند روز بعد سخنگوی وزارت امور خارجه نسبت به ادعای آمریکایی‌ها واکنش نشان داد و آن را تکذیب کرد.
 
 
 
از یک جهت احتمال دخالت ایران وجود دارد
در همین خصوص امیرعلی ابوالفتح تحلیلگر مسائل آمریکا طی گفتگو با فرارو اظهار کرد: «اگر به بیانیه‌ای که اخیر چند دستگاه اطلاعاتی آمریکا مراجعه کنید به دو نکته مهم مواجه خواهید شد. یکی اینکه از تعدادی کشور‌ها نام برده و گفته شده روسیه و چین و برخی کشور‌ها از جمله ایران. در این بیانیه کشور‌هایی که گفته شد متهم شدند که در انتخابات آمریکا دخالت می‌کنند. نکته دوم این است که در همین بیانیه تاکید شده که هیچ نشانه‌ای از دستکاری انتخابات وجود ندارد و مشاهده نشده است. یعنی کشور‌هایی که در مظان اتهام هستند از لحاظ فیزیکی هیچ دخالتی در انتخابات این کشور ندارند و هیچ سندی مبنی بر اینکه بخواهند در انتخابات دستکاری کنند و آرا را بالا و پایین کنند و تقلب انجام دهند، وجود ندارد.»

وی تاکید کرد: «اما در همین بیانیه تاکید شده که این کشور‌ها تلاش می‌کنند با زیر سوال بردن ارزش‌های و ساختار‌های دموکراتیک، ایجاد شکاف و اختلاف کنند و طبق آنچه در بیانیه آمده است، این کشور‌ها سعی دارند با انتشار اخبار کذب روی افکار عمومی ایالات متحده آمریکا اثر بگذارند. به عبارت ساده دولت آمریکا نمی‌پذیرد که کشوری در حال دستکاری فیزیکی در انتخابات باشد، اما نسبت به اینکه اطلاعی درباره نارسایی‌های ساختاری و نابسامانی‌ها و... از خارج مرز‌ها به داخل آمریکا ارسال می‌شود، عصبانی است و معتقدند که هم در انتخابات ۲۰۱۶ رخ داده و هم اینکه الان برای انتخابات پیش رو هم انجام می‌شود.»

او افزود: «از این جنبه حرف آمریکایی‌ها درست است. زیرا الان دیگر جریان اطلاعاتی دیگر انحصاری در اختیار آمریکایی‌ها نیست و همه کشور‌ها از این جریان و ابزار‌های مختلف رسانه‌ای مانند شبکه‌های اجتماعی بهره می‌برند و رسانه‌های خارجی به راحتی صدای خود را به داخل خاک ایالات متحده می‌رسانند و می‌توانند روی دیدگاه شهروندان آمریکایی تاثیرگذار باشند؛ لذا از این جهت که نگاه کنیم باید بگویم حرف آمریکایی‌ها درست است. اما باید در نظر داشت که پیش از این آمریکایی‌ها در خصوص انتخابات بسیاری از کشور‌ها از چنین ابزاری استفاده کرده اند و تاثیرگذار بودند.»

وی در پاسخ به این سوال که رسانه‌های ایرانی یا فعالان شبکه‌های اجتماعی تا چه حد می‌توانند روی افکار عمومی داخل آمریکا تاثیرگذار باشند، گفت: «برای بررسی میزان تاثیرگذاری ما نیازمند یک تحقیق و پایش گسترده هستیم، اما در کلیت می‌توان گفت: هر صدایی که کمی متفاوت باشد یا مبتنی بر واقعیت باشد و بر بستر اجتماعی سوار شده باشد، قطعا شنیده می‌شود و تاثیرگذار است. البته قطعا موج خبری که از داخل آمریکا به سمت ایران هدایت می‌شود، بزرگتر از موج خبری ایران است، اما به هرحال این مانع از تاثیرگذاری نیست. زیرا به هرحال وقتی از فساد، نابرابری‌های اجتماعی، سیاست‌های بحث برانگیز و موارد مشابه صحبت می‌شود قاعدتا بخشی از جامعه امریکا را با خود همراه می‌کند و به نوعی حرف دل آن‌ها باشد.»

ابوالفتح در پایان تاکید کرد: «این تاثیرگذاری نتیجه آن است که الان سال‌هاست شبکه‌های اجتماعی در ایران به صورت گسترده استفاده می‌شود بعضا کاربران به زبان انگلیسی بعضی مسائل را منتشر می‌کنند و از سوی دیگر رسانه‌های ما به این سمت در حرکت هستند که دوزبانه فعالیت کنند. همه این‌ها باعث می‌شود حرف‌ها و صدا‌ها شنیده شود. به همین دلیل است که وقتی مثلا آقای ظریف یک توئیتی می‌نویسند سریعا با واکنش مقامات آمریکایی مواجه می‌شود. این نشان می‌دهد که نه صرفا آقای ظریف به عنوان وزیر امور خارجه بلکه تمامی صدا‌ها از ایران در داخل ایالات متحده شنیده می‌شود.»

ادعای آمریکایی‌ها بازی سیاسی است
همچنین علی بیگدلی کارشناس مسائل آمریکا طی گفتگو با فرارو عنوان کرد: «بدون شک آنچه که آمریکایی‌ها به آن اشاره کردند به دور از واقعیت نیست. زیرا به هرحال با توجه پیشرفت تکنولوژی و شبکه‌های اجتماعی گسترده، قاعدتا فضای عمومی جهان به سمت و سویی رفته که می‌توان صدای خود را از دورترین نقاط جهان هم به گوش مردم رساند. البته صرفا دخالت در انتخابات به این مورد خلاصه نمی‌شود ممکن است بعضا به صورت فیزیکی هم دخالت‌هایی صورت بگیرد، اما فعلا آنچه که مد نظر دولت آمریکا است، همان بخش اول است و از اینکه رسانه‌های جهان اخباری که آن‌ها نمی‌خواهد به گوش مردم آمریکا برسد را منتشر می‌کنند، ناراحت هستند.»

وی افزود: «البته این ادعای آمریکایی‌ها می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد. معمولا در کشور‌های مختلف وقتی به ایام انتخابت نزدیک می‌شویم، دولت‌ها و احزبی که در راس قدرت قرار دارند با طرح چنین مسائلی سعی می‌کند افکار عمومی را به سمتی ببرند که مانع از پیروزی رقیب شوند و علاوه بر این القا کنند که اگر حزب متبوعشان پیروز انتخابات نبود، دلیلش دخالت‌های خارجی‌ها است. این روش در همه کشور وجود دارد و اگر نگاهی به اخبار کشور‌ها در آستانه انتخابات بی اندازید به وفور با موارد مشابه مواجه می‌شوید.»

او ادامه داد: «این ماجرا در آمریکا قبلا هم اتفاق افتاده است. مثلا در دوره اوباما هم این موضوع درباره ایران مطرح شده بود. البته دیگر کشور‌ها هم بار‌ها متهم شده اند. مثلا روسیه، چین، کره شمالی از جمله این کشور‌ها هستند. آن‌ها با این روش سعی می‌کنند به افکار عمومی آمریکا القا کنند که این کشور‌ها دشمنان قسم خورده ایالات متحده هستند و برای زمین زدن آن‌ها هرکاری از جمله دخالت در انتخابات انجام می‌دهند؛ بنابراین به نظر من بحث دخالت بیشتر سیاسی است تا الکترونیکی و فنی. آن‌ها قبول دارند که هیچ کشوری در تعداد آرا دست نمی‌برد، اما با این طرح این موارد به دنبال اهداف سیاسی خود هستند.»

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا به صراحت نام روسیه و چین و ایران را مطرح کرده است، اظهار کرد: «دلیلش این است که آن‌ها سعی دارند با این کار جدا از اینکه به افکار عمومی آمریکا القا کنند که این‌ها دشمنان ما هستند، زمینه لازم برای افزایش بودجه نظامی و امکانات نظامی را فراهم کنند. آن‌ها به هرحال برای چنین اقدامی نیازمند دلیل واضح و روشن هستند و اگر چین و روسیه و ایران را جلو بی اندازند قطعا می‌توانند افکار عمومی را با خود همراه کنند. الان با توجه به اختلافاتی که میان کاخ سفید و این کشور‌ها ایجاد شده، ترامپ به شدت نیازمند حمایت افکار عمومی است؛ لذا تمام این بازی سیاسی است و هیچ اقدام فیزیکی در خصوص انتخابات کنگره انجام ندشه است.»
bato-adv
bato-adv