bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۷۸۴۲۹

شمارش معکوس تا مرگ جنگل‌های هیرکانی!

رئیس انجمن جنگلبانی ایران هشدار داد: جنگل‌های شمال ایران در وضعیت بحرانی قرار گرفته‌اند و تنها ۳۰ سال فرصت برای نجات جنگل‌های هیرکانی فرصت داریم.

تاریخ انتشار: ۱۱:۴۹ - ۰۵ آبان ۱۳۹۷
هادی کیادلیری  با بحرانی توصیف کردن اوضاع جنگل‌های شمال ایران گفت: بحران به این معنا نیست که جنگل فروپاشیده، اما اگر همین روند را ادامه دهیم تا ۳۰ سال آینده وضعیت جنگل‌های شمال کشور مانند جنگل‌های رشته کوه زاگرس خواهد شد.
 
شمارش معکوس تا مرگ جنگل‌های هیرکانی!

به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه نشانه‌های ۳۰ سال گذشته جنگل‌های زاگرس اکنون در شمال پدیدار شده است، اظهار کرد: حتی بسیاری از مردم و بومیان مناطق شمالی کشور بدون استفاده از ابزار و تجهیزات و به شکل بصری این واقعیت را اذعان می‌کنند.

رئیس انجمن جنگلبانی کشور مرگ و میر گونه‌های دست جمعی و برخی گونه‌های خاص نظیر شمشاد را هشدار دهنده دانست و تاکید کرد: مشاهدات نشان می‌دهد که از سال ۱۳۷۵ به بعد در سطح بسیار وسیعی، آفات و بیماری‌ها شروع به طغیان کرده‌اند و این بیانگر تغییر الگو‌ها بوده که هم شدت و هم مدت آسیب‌ها بیشتر شده است.

نابودی حیات وحش با گسترش ویلاسازی و بهره‌برداری از جنگل‌ها
کیادلیری، حیات وحش را عنصر اصلی، محافظ و ترمیم کننده جنگل برشمرد و تصریح کرد: نابودی حیات وحش به نحوی که اکنون به راحتی نمی‌توان بسیاری از گونه‌های مختلف را در آن دید، نابودی جنگل را به دنبال خواهد داشت.

وی، دلایل نابودی حیات وحش و جنگل‌ها را دخالت و دستکاری در طبیعت دانست و گفت: گسترش ویلاسازی و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع در کنار یکدیگر محیط زیست را به شدت نا امن و حیات وحش و زیستگاه‌های آنان را نابود کرده است.

رئیس انجمن جنگلبانی کشور فرصت باقیمانده برای نجات جنگل‌های هیرکانی را ۳۰ سال دانست و خاطرنشان کرد: این زمان تنها آخرین فرصت احیای محیط زیست بوده و نسل بعدی فرصت نجات اکوسیستم را نخواهد داشت.

به راحتی نمی‌توان مانع از تغییرات اقلیم شد
کیادلیری با اشاره به اینکه حفظ آب و ذخیره آن بر عهده پوشش گیاهی و جنگل‌ها است، خاطرنشان کرد: طبق آمار هر هکتار جنگل بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مترمربع آب را در خود نگهداشته و جنگل‌ها و لاش برگ‌های کف جنگل سبب ذخیره تدریجی آب می شوند.
 
شمارش معکوس تا مرگ جنگل‌های هیرکانی!

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات در ادامه افزود: لاش‌برگ‌ها مانند اسفنج عمل کرده و آب بارندگی را در خود نگه داشته و به تدریج رهاسازی می‌کنند که این از مزایای جنگل برای نفوذ آب به سفره‌های زیرزمینی محسوب می‌شود و باعث ایجاد رودخانه‌های دائمی است.

کیادلیری تخریب محیط زیست و توسعه ویلاسازی را سبب تغییرات اقلیم دانست و تصریح کرد: این تغییرات باعث می‌شود به جای اینکه باران‌های طولانی مدت با حجم اندک داشته باشیم، ناگهان در مدت کوتاه و با شدت فراوان بارندگی شروع شده که منجر به سیل شود.

وی با بیان اینکه به راحتی نمی‌توان مانع از تغییرات اقلیم شد و نمی‌توان به آسانی تمهیداتی را برای مقابله با آن انجام داد گفت: بر این اساس لازم است از مواهب طبیعی، جنگل‌ها و پوشش گیاهی حفاظت کنیم تا عواقب تغییرات اقلیم گریبانگیر کشور نشود.

قطع درختان توسکا در حاشیه رودخانه‌ها عامل بروز سیل
رئیس انجمن علمی جنگلبانی ایران تجاوز به حریم و دستکاری رودخانه‌ها را دیگر دلیل بروز سیل برشمرد و اظهار کرد: قطع و نابودی درختان توسکا که خاستگاه آن‌ها حاشیه رودخانه‌ها است سبب تغییر مسیر انهار شده، این در حالی است که در گذشته با تراکم این درختان در حاشیه رود به عنوان سد‌های طبیعی شاهد تثبیت مسیر رود‌ها بودیم.
 
شمارش معکوس تا مرگ جنگل‌های هیرکانی!
کیادلیری دخالت و آسیب انسان به محیط زیست و تجاوز به حریم رود را سبب بروز خسارت سیل معرفی و بیان کرد: ما به حریم رود تجاوز کردیم و رودخانه حریم خود را بازپس گرفت و اکنون مقصر اصلی انسان است.

هجوم مهاجران به شمال کشور سبب تشدید آسیب
وی حضور و مهاجرت افراد غیربومی به استان مازندران را سبب تشدید خسارت به محیط زیست دانست و یادآور شد: به دلیل اینکه فلات مرکزی ایران دستخوش کم آبی شده و این خشکسالی با شدت بیشتر ادامه خواهد داشت، بسیاری از مردم با هجوم به شمال کشور سبب افزایش جمعیت در واحد سطح شدند.

رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات به کمبود سطح نسبت به جمعیت مازندران اشاره و یادآور شد: هجوم مهاجران به شمال علاوه بر تخریب منابع طبیعی و محیط زیست به تدریج با افزایش شهرک‌ها باعث از بین رفتن فرهنگ غنی، آداب و آئین‌های روستا‌های شما کشور خواهد شد.

کیادلیری، بزرگترین بحران پیش رو در استان‌های شمالی کشور را ناشی از هجوم بی رویه مهاجران به شمال کشور دانست و خاطرنشان کرد: با این افزایش جمعیت در واحد سطح قطعا اولین آسیب‌ها متوجه جنگل‌ها و عرصه‌های طبیعی خواهد بود.

انتقاد از اوضاع نامناسب گردشگری در شمال کشور​
وی با انتقاد از اوضاع نامناسب گردشگری در شمال کشور گفت: مسافرانی که به اسم گردشگر وارد شمال کشور می‌شوند، آورده‌ای غیر از آسیب به منابع طبیعی و محیط زیست و نیز انباشت زباله به همراه ندارند، چرا که به قوانین گردشگری آشنا نبوده و این گردشگری بی‌قاعده عایدی غیر از تخریب برای شمال ندارد.
 
شمارش معکوس تا مرگ جنگل‌های هیرکانی!
عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات با اشاره به نبود امکانات و زیرساخت‌های لازم و عدم برنامه ریزی دولت برای گردشگران در شمال کشور گفت: ورود مسافران نه تنها به لحاظ اقتصاد، مردم بومی را توانمند نکرده بلکه فشار مضاعفی بر روی آنان و اقتصاد منطقه وارد می‌کند.

جنگل‌های شمال رو به قهقرا می‌رود
کیادلیری در پاسخ به این سوال که چندی پیش شما میزان تخریب جنگل‌های شمال را ۴۲ درصد اعلام کردید و آیا اکنون این میزان بیشتر شده یا خیر گفت: پارامتر‌هایی که برای محاسبه استفاده شد، کامل نبوده و اگر اکنون بخواهیم با فاکتور‌های اندازه گیری مدرن، کامل و دقیق این میزان را سنجش کنیم باید گفت: تمامی جنگل‌های شمال ایران رو به قهقرا رفته است.
 
شمارش معکوس تا مرگ جنگل‌های هیرکانی!

رئیس انجمن جنگلبانی کشور با بیان اینکه برخی افراد بومی املاک و مستثنیات عرصه‌های جنگلی خود را به افراد خوش نشین فروخته‌اند، گفت: دولت باید برای جلوگیری از تخریب و فروش عرصه‌های طبیعی قانون منع تغییر کاربری را اعمال کند همانگونه که برای اراضی کشاورزی این قانون اجرا می‌شود.