bato-adv
کد خبر: ۳۸۱۳۳۶

نکات شگفت‌انگیز و مغفول در پرونده تجاوز جنسی شوشتر

تاریخ انتشار: ۰۱:۱۶ - ۰۳ آذر ۱۳۹۷

بهمن کشاورز. حقوق‌دان در رزونامه شرق نوشت:

۱- در دورانی که دانشجوی دانشکده حقوق دانشگاه تهران بودم، گهگاه به‌واسطه آشنایی‌ای که با اطبای سازمان پزشکی‌قانونی داشتم به آنجا سر می‌زدم. به یاد دارم مرحوم دکتر علی‌محمد سپهر، پزشک قانونی، یک‌بار در صحبت‌هایی که داشتیم از حضور دیوانگان خطرناک در جامعه ابراز نگرانی می‌کرد و بعدا همین مضمون را در مصاحبه‌ای با یکی از مطبوعات آن روزگار بیان کرد. خلاصه صحبتش این بود که دیوانگان خطرناکی به لحاظ نبود ضوابط قانونی و امکانات عملی در جامعه سرگردان و حادثه‌آفرینند. در آن زمان جمعیت به‌مراتب کمتر از حالا و احاطه نیروی انتظامی بر جامعه بیشتر از امروز بود، بااین‌حال این نگرانی وجود داشت.

۲- اخیرا موضوع تجاوز جنسی فردی به نوجوانان در شوشتر مطرح شد و جامعه را تکان داد. واقعیت اسف‌بار این است که این ماجرا تازگی ندارد و مکرر تکرار می‌شود و صدور و اجرای مجازات‌های مکرر اعدام نیز مشکل را حل نکرده است، اما در این قضیه نکته مهم شگفت‌انگیزی وجود دارد که تا حد زیادی مغفول مانده.


به‌نقل از مقامات مسئول و به‌طور واضح و قاطع گفته شده است متهم که اینک دستگیر شده قبلا به همین اتهام تحت تعقیب قرار گرفته، اما با احراز ابتلا به بیماری روانی آزاد شده است. به عبارت دیگر محرز است که این عمل قبلا هم از همین متهم سر زده بوده، لیکن جنون موجب آزادی او شده تا این اقدام مجرمانه را دیگربار تکرار کند. نکته شگفت‌انگیز همین است.


۳- به موجب ماده ۲۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه بازپرس دلایل کافی بر مجنون‌بودن متهم حین جرم گردآوری کند، با احراز جنون قرار موقوفی تعقیب صادر می‌کنند و این قرار باید به موافقت دادستان برسد و شخص مجنون بنا به ضرورت در مراکز مخصوص نگهداری و درمان می‌شود. این مراکز که وابسته به سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت هستند، مکلف به نگهداری او هستند و در صورت امتناع قابل مجازات خواهند بود. تبصره یک این ماده مقرر داشته که آیین‌نامه اجرائی آن توسط وزیر دادگستری با همکاری وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه برسد. ما از اینکه این آیین‌نامه تهیه شده است یا نه آگاه نیستیم.


ماده ۱۴۹ قانون مجازات اسلامی نیز به‌نوبه خود می‌گوید: «هرگاه مرتکب در زمان ارتکاب جرم دچار اختلال روانی به نحوی که فاقد اراده یا قوه تمییز باشد، مجنون محسوب می‌شود و مسئولیت کیفری ندارد». اما قانون‌گذار مقرر نکرده که مجرم دیوانه را رها کنند تا آنچه می‌خواهد انجام دهد؛ به‌همین‌خاطر ماده ۱۵۰ همان قانون گوید: «هرگاه مرتکب جرم در حین ارتکاب مجنون باشد یا در جرائم موجب تعزیر پس از جرم مبتلا به جنون شود چنانچه جنون و حالت خطرناک مجنون با جلب نظر متخصص ثابت و آزادبودن وی مخل نظم و امنیت عمومی باشد، به دستور دادستان تا رفع حالت خطرناک در محل مناسب نگهداری می‌شود». قانون‌گذار برای شخص نگهداری‌شده و خویشاوندان او حق اعتراض به این دستور را پیش‌بینی کرده، به‌نحوی‌که این دستور وسیله‌ای برای نگهداری افراد سالم به این شکل نباشد. تبصره ۲ این ماده نیز مقرر داشته: «قوه قضائیه موظف است مراکز اقدام تأمینی را در هر حوزه قضائی برای نگهداری افراد موضوع این ماده تدارک ببیند. تا زمان شروع به کار این اماکن، قسمتی از مراکز روان‌درمانی بهزیستی و بیمارستانی موجود به این افراد اختصاص داده شود».


۴- ملاحظه می‌شود قانون‌گذار به مسئله متهمان و مجرمان دیوانه از نظر آسیب احتمالی آن‌ها نسبت به جامعه توجه و عنایت داشته و پیش‌بینی قانونی لازم را کرده است. حال این سؤال مطرح است که فردی با مشخصات متهم شوشتری پس از آنکه مرتکب جرائمی از نوع آنچه اینک به آن متهم است، انجام داد و دستگیر شد، پس از احراز جنونِ او، در کوچه و خیابان چه می‌کند و چگونه است که مجال ارتکاب مجدد همان جرم را پیدا کرده است؟ واضح است که مراجع قضائی شوشتر در این زمینه پاسخ‌گو هستند، زیرا علاوه‌بر اینکه ظاهرا سوابق کیفری این فرد روشن بوده، وضعیت او در حدی شیاع داشته که گفته شده است مردم او را به‌عنوان فردی با ناهنجاری‌های روانی که قادر به اداره زندگی خود نیست، می‌شناختند و به نقل از روزنامه‌ها گفته شده که نان و آب او را هم مردم تأمین می‌کردند. به عبارت دیگر مردم به وظایف انسانی و اجتماعی خود در قبال فردی با این ویژگی‌ها عمل می‌کردند، اما قوای عمومی به‌هیچ‌وجه به وظایف خود عمل نکرده‌اند.


بر مبنای نظریه دفاع اجتماعی، جامعه از طریق اعمال ضوابط حقوق جزا و جرم‌شناسی از یک‌سو اجتماع را در قبال مجرمان حفظ و حمایت می‌کند و از دیگرسو باید چنان عمل کند که مجرمان نیز امکان بازگشت به اجتماع را با اصلاح ساختار شخصیتی خود پیدا کنند. بی‌اعتنایی و کم‌اعتنایی به این امور لاجرم باعث خواهد شد مسئله اجرای عدالت شخصی و دفاع شخصی در مقابل مجرمین و جرائم متداول شود که بسیار خطرناک است. قانون آیین دادرسی کیفری در ماده ۲۰۳ خود در جرائم مهم، تشکیل پرونده شخصیت برای متهم را پیش‌بینی کرده که از آرزو‌های دیرینه حقوق‌دانان کشور بوده است. آیا برای این متهم پرونده شخصیت تشکیل شده است؟ بیم آن می‌رود که با توجه به سابقه‌ای که وی دارد و میزان نفرت جامعه از آنچه انجام داده، اگر به هر علتی پایش را از زندان بیرون بگذارد کار به محاکمه و رسیدگی نرسد یا حالت دوم اینکه به منظور آرام‌کردن جامعه، علیرغم دیوانگی‌اش حکم اعدامی برای او صادر و اجرا شود و حالت سوم اینکه همچون بار گذشته رهایش کنند تا اگر زنده ماند، دیگربار جرائم مشابهی را تکرار کند. چنین مباد. والله اعلم.

bato-adv
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
این آدم کاملا سالمه و ادعای دیوانگیش کذب محضه.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
به یاد دارم مرحوم دکتر علی‌محمد سپهر، پزشک قانونی، یک‌بار در صحبت‌هایی که داشتیم از حضور دیوانگان خطرناک در جامعه ابراز نگرانی می‌کرد

آن مرحوم صرفا از حضورشان در جامعه ابراز نگرانى‌ ميكرد؟ درباره سطح حضورشان نگرانى نداشت؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
من سال ها در بیمارستان روانی خصوصی کار کرده ام. بسیاری بیماران خطرناک و قاتل با ادعای اینکه خودشان هزینه بیمارستان را خواهند داد به آنجا می آمدند و بعد چند ماه دیگر پولی نمی دادند تا بیمارستان آنها را بیرون کند. بیمارستان تحویل کلانتری سان میداد و آنها هم آزادشان می کردند. اگر هم دوباره کسی را می کشتند فوری اعدام می شدند.
تُرُبچه
Germany
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
مهم این است که فعالان محیط زیست و فعالان کارگری و ... زندانی باشند. چون خطرناکترند.
آشنا
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
فردی با مشکل روانی در آپارتمان ما هم زندگی می کنه که مادرش آورده انداخته اینجا و خودش رفته با شوهر دومش زندگی میکنه. آپارتمان رو بهم ریخته و همه رو عاصی کرده و حتی بینی یکی از همسایه ها رو هم شکسته. 100 بار زنگ زدیم به پلیس اومدن زحمت کشیدن دم در یادداشت برداری کردن و رفتن و حتی با طرف حرف هم نزدن. شکایت هم کردیم که خدا رو شکر همه میدونن نحوه رسیدگی به پرونده ها رو!! من نمیدونم واقعا مملکت صاحب نداره که مشکلی از مردم حل نمیشه و فقط به مشکلاتشون افزوده میشه؟!
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
Netherlands
۰۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
همین یه قانون نیست که ایراداتش بعد از گذشت این سالها پیدا شده کلی قانون های پر عیب و خطا وجود داره در ایران!
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
جالبتر اینکه ، متهم بدلیل احتمال صدمه زدن به سایر زندانیان ، آزاد شده ، یعنی چند تا خلافکار و بزن بهادر و لات و ..... از دست این بابا در امان نبودند!!!
تقی زوار
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
سپاس از نظر و تحلیل دقیق کارشناسی موضوع از طرف جناب آقای کشاورز حقوق دان محترم.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
Why not signing into law for healthcare for all and make psychiatric test mandatory for all?
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
خب عوضش هاشم خواستار رو بستری کردن دیوونه خونه دیگه!
این به اون در.
سعید
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
اگر واقعاً روانیه باید تا آخر عمر به تخت غل و زنجیر بشه تا دیگه نتونه به دیگران آسیب بزنه
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
یعنی قوه قضاییه با مفهوم دیوانه زنجیری آشنا نیست؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
اینها بهانه و پرونده سازی برای فرار از مجازاته . همشون تا دستگیر میشن ادعای جنون میکنن . این احمد تن تن کاملا سالم و عاقل بوده ولی خوی جنایت و انحراف جنسی وحشیانه اش چند پسر بیگناه رو بدبخت و بیچاره کرد که همش برمیگرده به اون قاضی که چنین متجاوزی رو دوباره ول کرده تو اجتماع . ایندفعه باید حتما در ملاءعام اعدامش کنن کثافت بیشرف رو
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
طرف تو دادگاه ثابت شده اختلال روانی داره ولش کردن تو جامعه

اونوقت یه فرهنگی مظلوم و منتقد رو گرفتن بردن بیمارستان روانی !!!!

والله هرچی سرمون بیاد حقمونه
خواهشا منتشر کنین
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
این فرد اصلا دیوانه نیست. و کاملا در سلامت عقل می باشد. منظورشون پرخاشهای دیوانه واره که اصلا توجیه کننده این عمل خلاف دادگستری خوزستان و آزادی همچین آدمی نیست.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
چقدر حرکت این شیطان نکات و داستان های پنهان داشته خخخخــــ