bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۸۱۳۸۷

اسناد هسته‌ای اسرائیل؛ قطره‌چکانی اطلاعات با هدف بازی با افکار عمومی

آن‌ها به دنبال این هستند که با استناد به آرشیو هسته‌ای مسائل جدیدی را از طریق آژانس مطرح کنند. چرا که اگر آژانس روایت اسرائیل را بپذیرد، این روایت جنبه بین المللی پیدا خواهد کرد و احتمالا از اجماع بیشتری برخوردار خواهد شد. اما تاکنون نشانه‌ای آشکار نشده که آژانش قصد دارد روایت اسرائیل را تایید کند. شاید به همین دلیل است که برگمن واکنش یوکیا آمانو، دبیر کل آژانس، درباره اسناد هسته‌ای را منفعلانه ارزیابی کرده است.

تاریخ انتشار: ۱۳:۲۸ - ۰۳ آذر ۱۳۹۷
اسناد هسته‌ای اسرائیل؛ قطره‌چکانی اطلاعات با هدف بازی با افکار عمومی

فرارو-مقامات اسرائیل ادعا می‌کند اسناد زیادی از آرشیو برنامه هسته‌ای ایران را طی یک عملیات سری از ایران خارج کرده‌اند. حال اسرائیلی‌ها برای بازی با افکار عمومی به طور مستمر کارشناسانی به اسرائیل دعوت می‌کنند تا این اسناد را مطالعه کنند. تاکنون با استناد به محتوای این اسناد چندین گزارش در رسانه‌های مختلف علیه ایران منتشر شده است که در برخی از آن‌ها حتی ایران به برنامه‌ریزی برای ساخت چند کلاهک هسته‌ای متهم شده است.

به گزارش فرارو، در ۳۰ آوریل ۲۰۱۸، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در راستای زمینه‌سازی برای خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، طی یک کنفرانس خبری از مقر وزارت دفاع اسرائیل، مدعی شد که دستگاه جاسوسی موساد، مقادیر زیادی از اسناد آرشیو برنامه هسته‌ای ایران را از یک محله‌ای در تهران سرقت کرده است.

پس از خروج یکجانبه ترامپ از برجام، نتانیاهو گفته او باعث شده ترامپ از این توافق خارج شود. نخست وزیر اسرائیل طی جلسه‌ای در میان فعالان حزب تندروی لیکود، گفت:"ما رئیس‌جمهور آمریکا را (به خروج از برجام) متقاعد کردیم و من در برابر کل جهان ایستادم و با این توافق مخالفت کردم. ما تسلیم نشدیم".

ایران این ادعای اسرائیل را رد کرده است. با این حال اسرائیل همچنان با این اسناد علیه ایران جوسازی می‌کند. البته اسرائیلی‌ها ترجیح می‌دهند ادعاهایشان را در رسانه‌های آمریکایی مطرح کنند.

دیوید آلبرایت، فیزیکدان و پژوهشگر اندیشکده انستیتوی علم و امنیت بین المللی، مستقر در واشنگتن، از جمله کارشناسانی است که تا چند هفته پیش در تل‌آویو بوده است. او در اواخر اکتبر، به همراه دو پژوهشگر دیگر، گزارش‌های مفصلی در وبگاه انستیتوی متبوعش درباره برنامه هسته‌ای ایران منتشر کرد. آلبرایت با استناد به اسناد اسرائیلی، به وبگاه مجله فارین‌پالیسی گفته مجموع اسناد نشان می‌دهد که اگر ایران از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ خارج شود، فوت‌وفن ساخت یک بمب در مدت زمان نسبتا سریع، شاید چند ماه، را دارد.

آلبرایت چهار روز پیش به همراه چند تن از کارشناسان هسته‌ای گزارش دیگری درباره اسناد اسرائیل در وبگاه انستیتوی علم و امنیت بین الملل منتشر کرد و در آن مدعی شد که ایران تا اواسط سال ۲۰۰۳ قصد داشت پنج کلاهک هسته‌ای بسازد.

آلبرایت و همکارانش در همین مقاله تصریح می‌کنند که آن‌ها قصد دارند گزارش دیگری در این خصوص منتشر کنند. همین امر نشان می‌دهد که اسرائیل قصد دارد از اسناد ادعایی‌اش به صورت سریالی استفاده کند تا همزمان با تشدید فشار‌های اقتصادی بر ایران، نگرانی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران را زنده نکه دارد.

اسرائیلی‌ها علاوه بر استفاده از محافل رسانه‌ای و پژوهشی آمریکایی در پیشبرد اهداف ضدایرانی‌شان، خودشان هم در رسانه‌هایشان اطلاعاتی درمورد اسناد منتشر می‌کنند. چند روز پس از گزارش انستیتوی آمریکایی، وبگاه وای‌نت‌نیوز، وابسته به روزنامه یادیعوت آحرونوت، یادداشت مفصلی به قلم رونین برگمن منتشر کرد و در آن ادعا‌های مشابهی مطرح کرد.

براساس یادداشت برگمن، ایران طرح‌هایی برای انجام آزمایشات سری و ساخت پنج بمب هسته‌ای داشته است. برگمن در نهایت ایران را به "فریبکاری" متهم کرده است.

نکته قابل توجه درباره گزارش‌ها درباره اسناد این است که این گزارش‌ها توسط کسانی منتشر شده‌اند که محافظه‌کار و روابط نزدیکی با اسرائیل دارند. به عنوان نمونه، یکی از نویسندگان همکار آلبرایت در گزارش انستیتوی علم، اولی هاینونن، معاون سابق دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، است. هاینونن در حال حاضر مشاور ارشد اندیشکده دست‌راستی بنیاد دفاع از دمکراسی‌هاست. حتی خود گزارش اخیر انستیتوی علم با همکاری با این اندیشکده منتشر شده و پس از انتشار هم در رسانه‌های محافظه‌کاری همچون واشنگتن فری‌بیکن منعکس شده است.

به هر حال، ظاهرا تبلیغات اسرائیلی بر موضع آمریکایی‌ها اثر گذاشته است. جاکی والکوت، سفیر آمریکا در آژانس انرژی اتمی، در نشست اخیر شورای حکام آژانس، که در ۲۲ نوامبر برگزار شد، از این آژانس خواسته به "هرگونه نگرانی جدید" درباره فعالیت‌های اعلام‌نشده هسته‌ای ایران رسیدگی کند. والکوت افزود: "ما از ارزیابی دقیق و مستمر مواد آرشیو هسته‌ای برنامه تسلیحات هسته‌ای گذشته ایران توسط آژانس حمایت می‌کنیم".

نماینده آمریکا صریحا به آرشیو اسناد اسرائیلی اشاره نکرده، اما به نظر می‌رسد مقصود او از آرشیو برنامه هسته‌ای گذشته ایران همان اسناد اسرائیلی است.

به هر تقدیر، اکنون که ترامپ از برجام خارج شده و روایت اسرائیلی‌ها را هم قبول کرده است، توجه اسرائیل بر آژانس و کشور‌های اروپایی متمرکز شده است. آن‌ها به دنبال این هستند که با استناد به آرشیو هسته‌ای مسائل جدیدی را از طریق آژانس مطرح کنند. چرا که اگر آژانس روایت اسرائیل را بپذیرد، این روایت جنبه بین المللی پیدا خواهد کرد و احتمالا از اجماع بیشتری برخوردار خواهد شد. اما تاکنون نشانه‌ای آشکار نشده که آژانش قصد دارد روایت اسرائیل را تایید کند. شاید به همین دلیل است که برگمن واکنش یوکیا آمانو، دبیر کل آژانس، درباره اسناد هسته‌ای را منفعلانه ارزیابی کرده است.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
چرا ایران روی مسائل هسته ای اسرائیل مانور نمیکنه؟
ناشناس
Australia
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
دست به سینه منتظر اینان بودید که اقتصاد شما را راه بیندازند. بیا تحویل بگیر.
انتشار یافته: ۲
bato-adv
bato-adv
bato-adv