bato-adv
کد خبر: ۳۸۲۱۲۳
غلامرضا ظریفیان بررسی کرد

مشکل وزارت علوم چیست؟

الان مشکلمان در وزارتخانه آقای غلامی یا فرد دیگر نیست. مشکل ما این است که از یک طرف دولت دستش برای انتخاب وزیر علوم بسته است و از سوی دیگر بخش عمده اختیارات این وزارتخانه در اختیار بخش‌هایی در خارج از وزارت علوم است و نمایندگان باید یک فکری به حال این موضوع کنند
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۸ - ۱۱ آذر ۱۳۹۷
فرارو- یک استاد دانشگاه گفت: «به عقیده من الان نمایندگان به جای اینکه به فکر استیضاح و برکناری آقای غلامی باشند باید به دنبال راه حلی باشند که به نوعی اختیارات وزیر را افزایش دهند. مشکل عمده در وزارت علوم این است که وزیر اختیارات خاصی ندارد، اما انتظارات از او بسیار بالا است. به همین دلیل است که می‌گویم اگر قرار است عملکرد آقای غلامی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم در نظر داشته باشم که او تا چه میزان اختیار دارد؛ بنابراین تصمیم جدید نمایندگان جز اینکه برای این وزارتخانه هزینه‌های غیرضروری ایجاد کند، هیچ دستاوردی نخواهد داشت و امیدورام که یا از استیضاح منصرف شوند یا در نهایت به آن رای ندهند.»
 
هفته گذشته استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کلید خورد و هم اکنون بیش از ۱۰۰ امضا برای این تقاضای استیضاح جمع‌آوری شده است. امضا کنندگان انتخاب‌های سیاسی و ناکارآمد در دانشگاه‌ها، کاهش کیفیت علمی دانشگاه‌ها و انتخاب مدیران ناکارآمد در دانشگاه‌ها را مهم‌ترین محور‌های این طرح استیضاح عنوان کرده اند. همچنین حذف برخی دانشگاه‌ها و تجمیع دانشگاه‌های مؤثر، عدم نگاه به توسعه دانشگاه‌ها و ضعف مدیریتی از دیگر محور‌های این تقاضای استیضاح است.

در این میان گفته می‌شود، «حسن روحانی» نارضایتی خود را از عملکرد وزارت علوم عنوان کرده است. بنا بر همین اخبار غیررسمی روحانی خواسته تا هرچه زودتر برای «منصور غلامی» جانشینانی به او معرفی شوند تا بتواند در مورد آن‌ها تصمیم بگیرد؛ لذا با توجه به اتفاق نظر دولت و مجلس درباره عملکرد نامناسب «منصور غلامی» در وزارت علوم می‌توان او را از کاندیدا‌های اصلی تغییرات غیر اقتصادی در کابینه دانست.
 
مشکل وزارت علوم چیست
در همین خصوص غلامرضا ظریفیان استاد دانشگاه طی گفتگو با فرارو اظهار کرد: «برای بررسی عملکرد آقای دکتر غلامی یا هر فرد دیگری که به عنوان وزیر علوم انتخاب می‌شود، ابتدا لازم است به این نکته توجه کنیم که تا چه اندازه اختیار دارند. متاسفانه در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد بخش زیادی از اختیارات وزیر علوم از وزارتخانه و حتی دولت گرفته شد؛ لذا هر فردی با خصوصیات متفاوت هم جایگزین آقای غلامی شود عملکرد خاصی از او مشاهده نخواهیم کرد. به عنوان یکی از وظایف اصلی وزارت علوم و شخص وزیر، انتخاب روسای دانشگاه‌ها است، اما الان می‌بینیم که در این بخش هم وزیر اختیارات خاصی ندارد و با رفتن آقای وزیر هم تغییری اتفاق نمی‌افتد. یا مثلا در گزینش استاد یا صدور مجوز به تشکل‌های دانشجویی هم نقش وزارت علوم بسیاری کم رنگ است.»
 

وی ادامه داد: «بنابراین اگر ما الان فکر کنیم که با تغییر وزیر یک فرصت طلایی برای وزارت علوم ایجاد شود، دور از واقعیت است. موضوع این است که ما در ارتباط با وزارت علوم یک سری افراد داریم که به واسطه تجربه یا دلایل دیگر تبدیل به نیروو‌های نمادین شده اند، اما بنا به دلایل مختلف امکان حضور در مدیریت وزارت علوم را ندارند. یعنی حتی اگر هم در این مسند قرار بگیرند تجربه نشان داده که خیلی ماندگار نخواهند بود و نمونه‌های ان را هم در دولت اول آقای روحانی دیدیم؛ لذا به نظر من مشکل وزارت علوم اصلا آقای غلامی یا هر فرد دیگری نیست و با تغییر وزیر اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. ضمن اینکه به عقیده من آقای غلامی هم با توجه به تمام این محدودیت‌هایی که دارند، عملکرد بدی نداشتند و هر فرد دیگری جایگزین ایشان شوند عملکرد بهتری نخواهد داشت.»

او افزود: «آقای غلامی از جمله افراد با تجربه‌ای هستند که کارنامه قابل قبولی هم داشتند و طی این مدت که فعالیت خود را در وزارت علوم آغاز کرده است، نسبت به محدودیت‌هایی که دارند، تلاش خود را انجام داده اند. اما در این بین نگرانی من این است که با توجه به اینکه آقای روحانی دستشان در انتخاب وزیر علوم خیلی باز نیست با استیضاح وزیر علوم و برکناری احتمالی ایشان به جای اینکه برای این وزارتخانه یک فرصت ایجاد شود ما با یک تهدید مواجه شویم؛ لذا من امیدوارم که تغییری در وزارت علوم رخ ندهد، اما اگر این تغییر اتفاق بیافتند ما وارد یک پروسه بلاتکلیفی چندماهه خواهیم شد.»

این فعال سیاسی تاکید کرد: «به عقیده من الان نمایندگان به جای اینکه به فکر استیضاح و برکناری آقای غلامی باشند باید به دنبال راه حلی باشند که به نوعی اختیارات وزیر را افزایش دهند. مشکل عمده در وزارت علوم این است که وزیر اختیارات خاصی ندارد، اما انتظارات از او بسیار بالا است. به همین دلیل است که می‌گویم اگر قرار است عملکرد آقای غلامی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم در نظر داشته باشم که او تا چه میزان اختیار دارد؛ بنابراین تصمیم جدید نمایندگان جز اینکه برای این وزارتخانه هزینه‌های غیرضروری ایجاد کند، هیچ دستاوردی نخواهد داشت و امیدورام که یا از استیضاح منصرف شوند یا در نهایت به آن رای ندهند.»
 

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که با توجه به محدودیت‌هایی که وزیر علوم دارد، او چه اختیاراتی دارد، گفت: «بالاخره ایشان اختیاراتی دارند، اما موضوع این است که با این میزان از اختیارات کار خاصی نمی‌توان انجام داد. به عنوان مثال شما به دانشگاه آزاد و اتفاقات یک سال اخیر توجه کنید. با وجود اینکه قانون آموزش عالی این حق را به وزیر می‌دهد که در خصوص مسائل داخل این دانشگاه وارد عمل شود، اما عملا کاری از دست آقای غلامی بر نمیاید؛ لذا ایشان در همان محدوده‌ای که در اختیار دارند طی این مدت فعالیت کرده اند و سعی داشتند که تا جایی که می‌توانند فشار‌هایی که بر دانشگاه‌ها بود را کاهش دهند. به همین دلیل من امیدوارم که نمایندگان مجلس هم این محدودیت‌ها را در نظر بگیرند و انتظار غیرواقعی از آقای غلامی نداشته باشند. در غیر اینصورت اگر آقای غلامی برکنار شوند و فرد دیگری وزارت را در اختیار بگیرد باید مدتی بعد او را هم استیضاح و برکنار کنند.»

ظریفیان در پایان تاکید کرد: «اگر نمایندگان به دنبال این هستند که یک وزارتخانه کارآمد داشته باشیم باید عمیق‌تر به ماجرا نگاه کنند. اگر بتوانند به گونه‌ای اختیارات از دست رفته وزارت علوم را مجددا به آن بازگردانند تا دست وزیر باز باشد، آن زمان است که یک اقدام مفید و سازنده انجام داده اند. ما الان مشکلمان در وزارتخانه آقای غلامی یا فرد دیگر نیست. مشکل ما این است که از یک طرف دولت دستش برای انتخاب وزیر علوم بسته است و از سوی دیگر بخش عمده اختیارات این وزارتخانه در اختیار بخش‌هایی در خارج از وزارت علوم است و نمایندگان باید یک فکری به حال این موضوع کنند.»
bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین