bato-adv
bato-adv
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس:

بازار دست‌دوم، فرصتی که باید آن را دریابیم

کشور اکنون در شرایطی قرار دارد که تحریم‌ها موجب بروز مشکلات اقتصادی گسترده‌ای برای مردم شده است و از سوی دیگر بسیاری از شرکت‌های خارجی تمایلی به همکاری با ایران ندارند. در این وضعیت وجود بازار دست دوم بسیار مهم و حیاتی است. آنها میتوانند بخشی از تقاضاهای بازار را پاسخ بدهند.

تاریخ انتشار: ۱۴:۵۹ - ۰۱ دی ۱۳۹۷

بازار دست‌دوم، فرصتی که باید آن را دریابیم

فرارو-  یک نماینده مجلس گفت: «در شرایط فعلی اقتصاد کشور وجود بازار دست دوم بسیار مهم و حیاتی است چون می‌تواند به بخشی زیادی از تقاضا‌های بازار پاسخ دهد. نباید فراموش کنیم که الان خیلی اقشار جامعه امکان خرید از بازار کالا‌های نو را ندارند و اگر بازار دست دوم وجود نداشته باشد یا با قوت به فعالیت خود ادامه ندهد، به احتمال زیاد تقاضا‌های این اقشار از بازار حذف می‌شود یا قیمت‌ها در آن دچار نوسان شدید می‌شود. بازار کالا‌های دست دوم چه به صورت مجازی و چه به صورت غیرمجازی، موفق شده‌اند که این اقشار را در بازار زنده نگه دارند.»

تقریبا چند سالی است که بازار کالا‌های دست دوم که پیش‌تر توسط مغازه‌هایی تحت عنوان سمساری هدایت می‌شد با گسترش تکنولوژی و اینترنت وارد فضای مجازی شده است و حالا سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی مانند دیوار، شیپور و... در این زمینه فعالیت بزرگ و گسترده‌ای دارند. به عقیده برخی اقتصاددانان بازار دست‌دوم با وجود اینکه شاید به نظر نیاید، اما از اهمیت و تاثیرگذاری بالایی برخوردار است.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند از تهدیدی که شرایط فعلی کشور برای تأمین کالاهای وارداتی دارد می‌توان به عنوان فرصت استفاده کرد و با حمایت از بازار کالاهای دست‌دوم، مصرف‌گرایی افسارگسیخته را مهار کرد و مانع خروج ارز از کشور شد.

 

فرصت‌ها و تهدیدات بازار دست دومدر همین خصوص معصومه آقاپور دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس طی گفتگو با فرارو عنوان کرد: «باید در نظر داشت که بازار دست دوم فروشی صرفا مختص ایران نیست و در دیگر کشور‌ها هم با بیزینس مدل داد و ستد مشتری با مشتری از جایگاه خاصی برخوردار است. اما قاعدتا اکنون در ایران گستردگی و عمق بیشتری می تواند داشته باشد. زیرا با توجه به اینکه بسیاری از مردم قدرت خرید کالای نو را ندارند، عمدتا به این بازار مراجعه می‌کنند به همین دلیل است که این روز‌ها می‌بینیم که در فضای مجازی هم فعالیت سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی مانند دیوار با استقبال بسیاری مواجه شده است.»

وی تاکید کرد: «اما اینکه برخی معتقدند باید دولت به این بازار ورود کند تا حدودی جای بحث دارد. زیرا اگر انتظار این است که دولت یا دیگر نهاد‌ها به نوعی از این بازار حمایت کنند، به نظرم کار درستی نخواهد بود. زیرا تجربه نشان داده است که هرگاه از بیرون به این بازار‌ها ورود می‌شود، این بازار‌ها هستند که در نهایت متضرر می‌شوند. الان بدون اینکه هیچ نهادی در بازار دست دوم دخالتی داشته باشد، این بازار به نحو احسن فعالیت می‌کند و گردش مالی زیادی دارد.»

آقاپور افزود: «ولی با این حال چند اقدام می‌تواند به کمک این بازار‌ها بیاید. اول اینکه باید شرایطی ایجاد شود که در این بازار مانند بازار کالا‌های نو، ضمانت‌هایی وجود داشته باشد. متاسفانه با وجود اینکه بازار کالاهای دست دوم همانطور که عرض کردم بسیار گسترده است و قدمت زیادی دارد، اما هنوز این شرایط درون آن ایجاد نشده است که ضمانت‌هایی برای آن تعریف شود. وقتی در یک بازار خبری از ضمانت نباشد قاعدتا ممکن است مشتری‌ها در برخی موارد که با توجه به حجم مبادلات این میزان کم نیست، متضرر شوند. در این شرایط ممکن است به بازار آسیب‌های بسیاری وارد شود که یکی از آن‌ها عدم اعتماد و اطمینان است. یعنی معمولا زمانی که مشتری در یک بازار متضرر می‌شود، اعتماد او نسبت به آن بازار از بین می‌رود. ما الان یکی از اقداماتی که لازم است برای این بازار انجام دهیم همین مسئله ضمانت‌ها است.»

این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که به طورکلی مزایای بازار دست دوم در ایران چیست، گفت: «کشور اکنون در شرایطی قرار دارد که تحریم‌ها موجب بروز مشکلات اقتصادی گسترده‌ای برای مردم شده است و از سوی دیگر بسیاری از شرکت‌های خارجی تمایلی به همکاری با ایران ندارند. در این وضعیت وجود بازار دست دوم بسیار مهم و حیاتی است. آنها می‌توانند بخشی از تقاضا‌های بازار را پاسخ بدهند.»

آقاپور در پایان گفت: «نباید فراموش کنیم که اکنون بسیاری از اقشار جامعه امکان خرید کالا‌های نو را ندارند و اگر بازار دست دوم وجود نداشته باشد یا با قوت به فعالیت خود ادامه ندهد، به احتمال زیاد تقاضا‌های این قشر از بازار حذف می‌شود و مقصد بعدی برای حل این مشکل مشخص نیست، کجاست. حالا اگر ما بتوانیم کیفیت این بازار را افزایش دهیم، می‌توانیم شرایط بسیار بهتری برای مردم ایجاد کنیم.»

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
مثلا زيرشلواري دست دوم!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۲
چرا همه کامنتهارا باز نمیکنی فرارو
عاشق خوندن کامنتیم
محمد
United Arab Emirates
۰۱:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۲
نان خشگ و لنگ دست دوم خریداریم !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۱
به چه روزی افتاده ایم که به خرید کالای بنجل و دست دوم و کار کرده باید روی آوریم ! کهنه خر سایر ملل همسایه که روزی کهنه خر ما بوده اند ! ! !

زهی غرور ملی ! . . .
بهروز
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۱
تقصیرخودمونه
مهیار
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۲
آقا چه ربطی داره! این یه فرهنگه که همه جای دنیا به خاطر حفظ محیط‌زیست خیلی هم جدی می‌گیرنش! حالا اینکه این خانم ربطش میده به تحریم خب نظر خودش هست اما در اصلش به معنای بدبختی و بیچارگی نیست
انتشار یافته: ۶