bato-adv
bato-adv
وحید شقاقی شهری بررسی کرد

کلاف سردرگم افزایش حقوق‌ها

«معمولا در چنین شرایطی دولت‌ها سعی می‌کنند هزینه‌های خود را کاهش دهند که این اتفاق در لایحه بودجه سال ۹۸ رخ نداده است. دولت می‌توانست مدیریت هزینه کند و خیلی از دستگاه‌های موازی را حذف کند و پایه‌های جدید مالیاتی تصویب کند، اما هیچکدام از این‌ها را انجام نداده است و حتی در برخی موارد به هزینه‌های خود هم افزوده است. در چنین شرایطی معلوم است که نمی‌تواند دستمزد‌های کارمندان دولت را متناسب با شرایط موجود افزایش دهد.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۰۲ - ۳۰ دی ۱۳۹۷
کلاف سردرگم افزایش حقوق‌ها
فرارو- یک تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: «معمولا در اقتصاد سعی می‌شود که دستمزد‌ها به صورت یکسان افزایش پیدا کند. البته بعضا به گونه‌ای عمل می‌شود که رشد دستمزد در بخش کارگری بیشتر باشد. یعنی در اقتصاد به ویژه در شرایطی که با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند، رشد دستمزد کارگران بیشتر از رشد دستمزد کارمندان است. زیرا بهم ریختگی وضعیت اقتصادی در کشور، شرایط معیشتی کارگران را بیشتر از کارمندان تحت‌الشعاع قرار می‌دهد؛ لذا سوال کلیدی این است که اگر قرار باشد دستمزد‌ها ۲۰ درصد افزایش داشته باشد، آیا بخش خصوصی توان پرداخت این دستمزد‌ها را خواهد داشت یا خیر؟ یا اصلا زیر بار این افزایش خواهد رفت یا خیر؟»
 



وحید شقاقی شهری استاد اقتصاد طی گفتگو با فرارو در خصوص کشمکش‌ها بر سر میزان افزایش دستمزد‌ها در سال ۹۸ عنوان کرد: «ما در کشور حدود ۲۴ میلیون شاغل داریم و از این تعداد حدود ۲/۵ میلیون نفر شاغل دولتی هستند و حدود ۲ میلیون هم بازنشسته داریم. اما مابقی در بخش خصوصی و غیر دولتی کار می‌کنند. یعنی جمعیتی حدود ۲۰ میلیون نفر شاغل غیردولتی در کشور داریم. خب با این وضعیت که ما نمی‌توانیم دو رویه برای دستمزد داشته باشیم. طبیعتا شورای دستمزد باید به گونه‌ای عمل کند که نوعی یکسان سازی در خصوص رشد حقوق در بخش دولتی و غیردولتی ایجاد شود.»

وی تصریح کرد: «یعنی فرض کنید الان دولت حقوق و دستمزد پرسنل خود را ۲۰ درصد افزایش دهد، حالا این سوال پیش می‌آید که حقوق کارگران و کارمندان غیر دولتی چقدر باید افزایش پیدا کند؟ خب دولت و مجلس که نمی‌تواند به بخش خصوصی یک افزایش دستمزد را تحمیل کند. زیرا بخش خصوصی معتقد است که با توجه به بحران پیش‌آمده و مشکلاتی که در اقتصاد کشور وجود دارد، توانایی افزایش غیرمعقول دستمزد‌ها را ندارم و از یک حدی بیشتر نمی‌توانم پرداخت کنم. در این وضعیت اگر دولت دستمزد‌های کارمندان دولتی را بالا ببرد، اما افزایش دستمزد بخش غیردولتی کمتر از آن باشد، اصلا به صلاح اقتصاد نیست، زیرا یک عدم توازن در کشور ایجاد می‌کند.»



او افزود: «معمولا در اقتصاد سعی می‌شود که دستمزد‌ها به صورت یکسان افزایش پیدا کند. البته بعضا به گونه‌ای عمل می‌شود که رشد دستمزد در بخش کارگری بیشتر باشد. یعنی در اقتصاد به ویژه در شرایطی که با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند، رشد دستمزد کارگران بیشتر از رشد دستمزد کارمندان است. زیرا بهم ریختگی وضعیت اقتصادی در کشور، شرایط معیشتی کارگران را بیشتر از کارمندان تحت‌الشعاع قرار می‌دهد؛ لذا سوال کلیدی این است که اگر قرار باشد دستمزد‌ها ۲۰ درصد افزایش داشته باشد، آیا بخش خصوصی توان پرداخت این دستمزد‌ها را خواهد داشت یا خیر؟ یا اصلا زیر بار این افزایش خواهد رفت یا خیر؟»

این استاد دانشگاه تاکید کرد: «زیرا همانطور که می‌دانید اگر قرار باشد بیش از حد به بخش خصوصی فشار وارد شود، آن‌ها تصمیم می‌گیرند تبعیت کنند، اما دست به تعدیل نیرو خواهند زد. یعنی اینگونه به تعداد افراد بیکار کشور هم افزوده خواهد شد یا منجر به تعطیلی بنگاه‌ها می‌شود. دلیلش هم این است که ما در شرایطی قرار داریم که بنگاه‌های ما با مشکلات بسیار عدیده و گسترده‌ای مثل افزایش قیمت موارد اولیه و... مواجه هستند و یک بخشی از این بنگاه‌ها اصلا دیگر نمی‌توانند هزینه‌هایشان را تقبل کنند. زیرا فروششان کاهش پیدا کرده است و در آینده هم این روند افزایش بیشتری خواهد داشت.»

شقاقی ادامه داد: «باید در نظر داشته باشیم که میانگین تورم تا پایان سال ۹۷ به ۲۵ درصد خواهد رسید. البته اقلام ضروری افزایش قیمتی به مراتب بالاتری را تجربه کردند و حتی بعضا با ۵۰ درصد افزایش مواجه شدند. به عبارتی قدرت خرید مردم تا حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است. حالا یکی از روش‌ها این است که دولت دستمزد‌ها را متناسب با تورم یا متناسب با کاهش قدرت خرید بالا ببرد. زیرا می‌دانید که تورم نقطه به نقطه که در آذرماه اعلام شد طبق اعلام بانک مرکزی ۴۲ درصد بود که البته مرکز آمار آن را ۳۷ درصد اعلام کرد. حالا اگر دولت تصمیم بگیرد خیلی غیرمتعارف و بر اساس کاهش قدرت خرید، دستمزد‌ها را بالا ببرد باید یک افزایش ۵۰ درصدی اعلام کند. وضعیت بخش غیردولتی را که تشریح کردم حالا در بخش دولتی اگر قرار بر این شود، منابع تامین این هزینه از کجا خواهد بود؟!»



وی افزود: «در حال حاضر که من با شما صحبت می‌کنم با لایحه بودجه دولت در خوشبینانه‌ترین حالت سال آینده با بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه خواهیم شد. زیرا اصلا این درآمدی که پیش‌بینی شده، محقق نخواهد شد. فقط حدود ۴۴ هزار میلیارد تومان فروش اوراق مالی اسلامی دیده شده و در حوزه درآمد‌های مالیاتی و درآمد‌های نفتی هم آنچه در بودجه آمده محقق نخواهد شد؛ لذا کسری بودجه سال ۹۸ بالای ۱۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود؛ بنابراین اگر قرار باشد هزینه‌های جاری را بیش از اینکه الان است، افزایش دهیم، دولت اصلا توانایی تامین مالی آن را نخواهد داشت. زیرا عملا درآمدی ندارد که بخواهد آن‌ها را پرداخت کند و مجبور می‌شود به منابع بانک مرکزی دست درازی کند که همین هم زمینه ساز تورم بعدی می‌شود.»

او در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه بنابر پیش‌بینی‌ها تورم در سال آینده افزایش پیدا خواهد کرد، تکلیف مردم با این میزان دستمزد چه خواهد شد، گفت: «معمولا در چنین شرایطی دولت‌ها سعی می‌کنند هزینه‌های خود را کاهش دهند که این اتفاق در لایحه بودجه سال ۹۸ رخ نداده است. دولت می‌توانست مدیریت هزینه کند و خیلی از دستگاه‌های موازی را حذف کند و پایه‌های جدید مالیاتی تصویب کند، اما هیچکدام از این‌ها را انجام نداده است و حتی در برخی موارد به هزینه‌های خود هم افزوده است. در چنین شرایطی معلوم است که نمی‌تواند دستمزد‌های کارمندان دولت را متناسب با شرایط موجود افزایش دهد.»

شقاقی در خصوص کارمندان و کارگران بخش غیردولتی گفت: «معمولا در چنین شرایطی دولت‌ها سعی می‌کنند با تمام توان از بخش خصوصی حمایت کنند. زیرا همانطور که می‌دانید اگر بخش خصوصی تعطیل بشود یا به حالت نیمه فعال در بیاید، طبقه کارگر است که بیشترین آسیب را می‌بیند؛ بنابراین دولت‌ها سعی می‌کنند از این بخش حمایت کنند تا آن‌ها بتوانند هزینه‌های خود را تامین کنند و حقوق کارگران و کارمندانشان را به موقع و به مقدار مناسب پرداخت کنند. ولی الان هیچ حمایتی از بخش خصوصی صورت نمی‌گیرد و نمی‌توان انتظار داشت که آن‌ها میزان دستمزد‌ها را افزایش دهند.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
قیمت ها که 3 برابر شده کلاف سردرگم نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
اقتصاد کار شما نیست
ناشناس
United States of America
۰۹:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
حقیقت امر هیچ پیچیدگی ای در کار نیست البته اگر تصمیم گیران واقعا اراده حل مشکلات رو داشته باشند.حقوق ها در سال 98 نسبت به سال 97 باید ضربدر2 بشه یا رشدی معادل 100% رو تجربه کنه این درحالیست که کاهش ارزش ریال خیلی بیش از این ارقام بوده!
ناشناس
Finland
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
گوشت و ماهی و مرغ و لبنیات،رب ، میوه ،سبزی گردو کشمش، خرما ، خانه ، وسایل خانه و کرایه خانه دوبرابر تا سه برابر شده است .فقط بنزین گران نشده، نان و برنج هم20 تا 40 درصد . چطوری حساب می کنند میگن میگن 40 درصد تورم ؟
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
تورم 70 درصد افزایش حقوق 20 درصد. آخه دیگه باید چیکار کنیم.
انتشار یافته: ۲۰
ناشناس
Finland
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
این قضیه مالیات پزشکها واقعا جدیه و معلوم هم نیست چطور زور مجلس و قوه قضاییه به این صنف نمیرسه. پزشکهایی که چند ده میلیون در ماه درآمد دارن، تقریبا نسبت به درآمدشون مالیاتی نمیدن. درحالیکه در سایر کشورها از مشاغلی مثل پزشکی مالیاتهای سنگین و تصاعدی گرفته میشه و در مقابل اقشار کم درآمد مالیات نمیدن تا فاصله طبقاتی بین مردم زیاد نشه.
ناشناس
United States of America
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
ما كه همين دوتومن حقوق كارمنديو بهمون هنوز ندادن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
حامدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
آخرش ؟؟!! هیچی ... از جیب مردم بزنید
!!!

گناه ما چیه ؟!؟!
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
دولت فقط زورش به کارمند میرسه و حقوق نداده را به اسم ماليات کسر از حقوق، ماليات بر ارزش افزوده هنگام خريد از محل پرداختی حقوق و قبوض گران شده و ... دوباره پس ميگيره. دست دولت تا ارنج تو جيب کارمند هست. خدا ازشون نگذره. صد رحمت به ...اه.
م
Hong Kong
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
بوی الرحمان می شنوم
جلال
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
علی آقای مطهری یادمه حدودا 7ماهه پیش گفتی مردم6ماه تحمل کنن اوضاع اقتصادی درست میشه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
دولت اصرار داره که تورم ۲۰ درصده
قیمت خودرو رو هم گذاشت بهمن گران کنه که تا دی تورم همون ۲۰٪ در بیاد
اما واقعیت اینه که در عرض ۴ سال گذشته دلار ۳ برابر شده
یعنی ارزش پول ملی سالی ۷۵٪ کم شده
یعنی تورم ۷۵ درصده!!!
تازه در صورتی که دلار آرام بگیره که هر روز داره بی‌تابی میکنه و آینده پیش رو هم تا انتخابات بعدی آمریکا نامشخصه
پس پیشنهاد منطقی اینه که بجای اعداد و راقام ساخته شده، معیشت ارتقای عملی پیدا کنه
و این هم با افزایش بالای ۲۰٪ امکان‌پذیره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
مقاله شما کاملا در جهت فضاسازی علیه افزایش دستمزدها طراحی و نوشته شده.

در فضایی که تورم بالای ۲۰۰ درصد رو به عینه مشاهده میکنیم، افزایش ناچیز ۲۰ درصدی حقوق، فرق زیادی با عدم افزایش نداره!

اما خدا از شما نگذره که سعی در فریبکاری دارید تا افزایش ناچیز ۲۰ درصدی حقوق کارمندا رو سخاوتمندی دولت نشون بدید!
بعدم فضا رو برای خوردن حق کارگر توسط کارفرما آماده کنید!


البته قبل شما باید یقه اون وزیر نامردی رو گرفت که آخرین زهر خودش رو به زندگی کارگر جماعت ریخت و رفت!
آقای ربیعی از خانه کارگر!!!

خدایا!
تو شاهد باش که ما تو مملکتی زندگی کردیم که حزبی که خودش رو خانه کارگر میدونست! وقتی به قدرت رسید و وزارت کار رو تصاحب کرد، سیاه ترین دوران حقوق و دستمزد کارگری رو رقم زد!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
چرا استان قدس مالیات نمیده چچچچچچچررررررراااااا
ناشناس
United States of America
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
يك نگاهي به تيم اقتصادي دولت بكنيد ، آقايان نوبخت ، نهاونديان ، دژپسند و شريعتمداري ، از اينها جز بدبخت كردن قشر ضعيف انتظار ديگري ميشه داشت.
افسوس كه مجلس به وظايف خود عمل نميكند ، در غير اينصورت ملت نبايد تا اين حد در تنگنا باشند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
خرج که از کیسه ی مردم بود / دولت روحانی شدن خیلی آسان بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
همین صحبت از افزایش حقوق میشه فورا همه میگن تورم راست و...نمی‌دونم چرا جاهای دیگه به توری‌های اقتصادی عمل نمیشه
ا
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
بله جناب شقاقی تنها چیزی که نمیشه ازش زد بودجه های خاص هست که آقای آشنا گفت دیوار کارگر و کارمند برای پریدن همه کوتاه است . شما هم بپرید و رد شدید
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۲۳:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۳۰
بابارمعمای افزایش حقوق بازنشستگان خصوصا حداقل بگیران الان دارد غزبحران هم می گذارد ومن بازنشسته تامین اجتماعی باسی سال کارالان بامجموع دریافتی 1200000هزارتومان باسقوط چندصددرصدی ریال باتورم حداقل پنچاه درصد اینهابرای سال اینده مثلا اگربیست درصدافزایش یعنی دوبیست هزارتومان افزایش که یعنی جوک تاریخ خواهد بود ومابازنشستگان تاالان درفرارو ندیدیم یک بار مشکلات مارابازگو کند به کجابرویم درد خودرابازگو کنیم هرچند می دانیم گوش شنوایی درمملکت نیست
ناشناس
Spain
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
نون بازوتو بخور