ارتش آمریکا در پژوهشی جدید که ادعا شده مفصلترین ارزیابی دولت این کشور از حمله سال ۲۰۰۳ به عراق است، اعتراف کرده ایران تنها پیروز این حمله است.
ارتش آمریکا ارزیابی جدیدی از حمله این کشور به عراق در سال ۲۰۰۳ و تلاشهای متعاقب آن برای کسب نفوذ در آن کشور منتشر کرده. این ارزیابی به این نتیجه رسیده ایران یگانه پیروز تحولات عراق بعد از جنگ سال ۲۰۰۳ بوده است.
به گزارش تسنیم، این ارزیابی با عنوان «ارتش آمریکا در جنگ عراق» پنجشنبه هفته گذشته در دو جلد منتشر شده است. انجام این مطالعه از سال ۲۰۱۳ بهدستور «ری اودرینو»، ژنرال ارتش آمریکا آغاز شده و مبتنی بر بررسی ۳۰۰۰۰ ساعت اسناد از طبقهبندی خارجشده و صدها ساعت مصاحبه است. ادعا شده این پژوهش، طولانیترین و مفصلترین بررسی انجامشده از جنگ عراق تا به حال است.
در این سند عنوان شده تصمیم برای حمله به عراق، نوعی پاسخ «پیشگیرانه» به اتهاماتی درباره تملک سلاحهای کشتار جمعی توسط «صدام حسین»، دیکتاتور معدوم عراق و حمایت دولت او از گروه تروریستی القاعده بهعنوان مرتکب حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بود.
نیوزویک در تحلیلی بر ارزیابی جدید ارتش آمریکا نوشته اتهاماتی که جنگ عراق بر اساس آنها انجام شد بعداً نادرست از آب درآمدند و واشنگتن اکنون اعتراف کرده که سقوط دولت عراق قدرت گرفتن همسایه عراق ایران و افزایش نفوذ منطقهای آن را بههمراه داشته است.
در ارزیابی ارتش آمریکا ادعا شده است: «این جنگ از حیث تبعات ژئواستراتژیک، نتایج عمیقی به جا گذاشت. در زمان اتمام این پروژه تحقیقی در سال ۲۰۱۸، بهنظر میرسد ایران جسورشده و توسعهطلب، تنها پیروز آن است. عراق در جایگاه موازنهساز سنتی ایران در بهترین حالت چنین نقشی ندارد و در بدترین حالت شاهد آن است که عناصر دولتش، بهنیابت از منافع ایران عمل میکنند».
این گزارش همچنین به این نتیجه رسیده که حمله ائتلاف تحت رهبری آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ به چند دلیل، از جمله اختلافات بر سر راهبردهای لازم برای ایجاد ثبات در این کشور ناموفق بوده است. ارتش آمریکا همچنین به ناکامی رویکردهای دولت این کشور برای ملتسازی در عراق و نامتناسب بودن آن برای جامعه فرقهای عراق اشاره و تصریح کرده این موضوع به ایران کمک کرده از طریق ارتباطاتش با اقشار مسلمان و جنبشهای کردها، بتواند نفوذش را در این کشور گسترش دهد.
گزارش ارتش آمریکا بهعلاوه اعتراف میکند اقدامات نادرست پنتاگون بیثباتی عراق در سالهای آینده را بههمراه داشت. حمله سال ۲۰۰۳ هرچند پیروزی سریع در براندازی دولت صدام حسین را در پی داشت در ادامه به شکلگیری شورشهایی بهرهبری القاعده و در ادامه داعش منجر شد.