bato-adv
bato-adv

گوشت قرمز؛ بررسی نشانه‌های مثبت و نگاهی به جدیدترین قیمت‌ها‌

فیله گوسفندی از همه بیشتر خریدار بخت برگشته را خون به جگر می‌کنند. چون حدودا کیلویی ۱۵۶ هزار تومان قیمت دارد. قصابی‌ها گوشت خورشتی و راسته گوسفندی را کیلویی ۱۳۸ هزار تومان و یک کیلو ران بدون استخوان و ماهیچه همراه با استخوان را ۱۲۵ هزار تومان می‌فروشند. شیطان بعدی سردست است با قیمت هرکیلو ۱۲۲ هزار تومان. همچنین درحال حاضر راسته ممتاز گوساله را کیلویی ۱۲۰ هزار تومان می‌فروشند و برای یک کیلو ران گوساله تقربیا باید ۱۱۲ هزار تومان پول بدهید. ماهیچه پاک‌شده گوساله تقریبا ۱۱۰ هزار تومان قیمت دارد و ارزش یک کیلو گوشت استیکی تا ۱۴۰ هزار تومان می‌رسد. گوشت خورشتی پاک‌شده گوساله هم کیلویی ۱۰۰ هزار تومان است

تاریخ انتشار: ۱۵:۰۱ - ۲۰ فروردين ۱۳۹۸
گوشت قرمز؛ بررسی نشانه‌های مثبت و نگاهی به جدیدترین قیمت‌ها‌
 
فرارو- گوشت قرمز ارزان نشده یا لااقل فعلا خیال کوتاه آمدن ندارد. هر تصمیمی، هر تکنیکی و هر ترفندی هم که تاکنون برای کاهش قیمت این محصول به‌کار گرفته‌اند، بدون نتیجه بوده است. همین دیروز یکی از مدیران دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار از توقف عرضه گوشت تنظیم بازاری با ارز دولتی خبر داد. منظورش توقف واردات گوشت قرمز تنظیم بازاری با استفاده از ارز چهارهزار و ۲۰۰ تومانی بود، اما نتیجه‌گیری عمومی طور دیگری رقم خورده. بعضی‌ها می‌گویند گوشت وارداتی گران می‌شود و دسته دیگری می‌گویند گوشت کم می‌شود. هیچ‌کس هم محض رضای خدا چند دقیقه مختصر وقت نگذاشته تا آخر خبر را بخواند و متوجه شود منظور این بنده خدا دقیقا چه بوده. شما اسمش را هرچی دوست دارید، بگذارید، اما در نهایت چنین خبری تنها می‌تواند پالس‌های منفی ایجاد کند و موجی از ناامیدی را بین واردکننده، توزیع‌کننده، فروشنده و مردم عادی به‌راه بیندازد. درعوض تعداد آدم‌هایی که مو را از ماست بیرون می‌کشند آنقدر کم است که بعید می‌دانیم کسی خبر ورود ۶۳ هزار رأس دام زنده سبک را از راه دریا به کشور شنیده باشد. این خبر همین دیروز از قول مدیرکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان منتشر شده و در بخش استان‌های یک خبرگزاری مهم بازتاب پیدا کرده است. طفلک گوشت بیچاره! وقتی این‌همه اخبار ضد و نقیض و گمراه‌کننده درباره‌اش منتشر می‌شود، این بخت‌برگشته چطوری باید ارزان شود؟

چرا توقف اختصاص ارز ۴۲۰۰تومانی باعث گرانی گوشت نمی‌شود
عباس قبادی، دبیر ستاد تنظیم بازار است. جایی که از مدت‌ها قبل داشته تلاش می‌کرده تا بلکه قیمت گوشت را پایین بکشد ولی لااقل تا الان کارشان نتیجه‌ای نداشته. قبادی صبح دیروز خبر توقف واردات و عرضه گوشت قرمز تنظیم بازاری با استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی را به یک خبرگزاری اعلام کرده است، اما موقع انتخاب تیتر برای موجز بودن و کوتاه شدن مفهوم، عبارت «با استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی» حذف شده است. آن‌هایی که با خبر سروکار دارند، به این سادگی‌ها اغفال نمی‌شوند، اما مردم عادی، کانال‌های خبری و مخاطبان عام تنها به انتشار و تکثیر همان تیتر اکتفا کرده‌اند. در نتیجه بعضی‌ها لابد سری به نشانه تاسف تکان داده‌اند و نوچ‌نوچ‌کنان توی ذهن‌شان تکرار کرده‌اند که دیدید گفتیم، سیاست گوشت تنظیم بازاری جواب نمی‌دهد و زود سر و تهش هم می‌آید.

ما ولی حوصله‌مان زیاد است و زود قضاوت نمی‌کنیم. برای همین بقیه مصاحبه دبیر ستاد تنظیم بازار را دنبال می‌کنیم. جایی که عباس قبادی گفته، واردات گوشت قرمز به کشور همچنان با ارز نیمایی ادامه خواهد داشت. به گفته او ایران خود تولیدکننده گوشت قرمز است و می‌تواند حدود ۹۰ درصد نیاز کشور را تولید کند. پس تنها ۱۰ درصد آن را وارد می‌کند. قبادی در توضیح چرایی کنارگذاشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی دولتی و تشویق واردکننده‌ها به استفاده از ارز نیمایی می‌گوید: «زمانی که گوشت قرمز با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شد، تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد آن توسط شرکت پشیبانی امور دام وارد و مابقی توسط تجار و بازرگانان بخش خصوصی وارد می‌شد، اما دیگر از آن فضایی که گوشت به نصف قیمت عرضه و در فروشگاه‌ها صف ایجاد شود، فاصله گرفته‌ایم و عرضه و تقاضا تعیین‌کننده قیمت گوشت قرمز است. چون گوشت به‌وفور در بازار وجود دارد.»
 

بعید است شما محمدرضا کلامی را بشناسید. او مدیرکل جایی است به اسم «دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار» و توضیحاتش می‌تواند به حل بخش‌هایی از معما کمک کند. به گفته محمدرضا کلامی، هدف هیات وزیران از مصوبه واردات گوشت قرمز با ارز نیمایی، کمک به افزایش تولید داخل و حذف رانت و دلالی و درادامه یکسان‌سازی نرخ عرضه گوشت قرمز است.

بگذارید چیز‌هایی را درباره این ادعا بررسی کنیم. آیا کناررفتن ارز ۴۲۰۰ تومانی و تشویق واردکننده‌ها برای در‌افتادن با سامانه نیما واقعا می‌تواند به وفور گوشت قرمز در بازار کمک کند؟ بله! تا وقتی پای ارز دولتی در میان باشد، چیزی به اسم رانت هم مطرح خواهد بود. طبیعی است که دست شرکت‌های کمی به این نوع ارز می‌رسد و به همین‌دلیل واردات کاهش پیدا می‌کند. تازه هیچ تضمینی وجود ندارد تا آن‌هایی که ارز دولتی گرفته‌اند، گوشت وارداتی‌شان را با همان قیمت ارز دولتی بفروشند. ارز نیمایی گران‌تر است، اما واردکننده‌های بیشتری به آن دسترسی دارند. دست که زیاد شود، بحث عرضه و رقابت به میان می‌آید و، چون نمی‌توان گوشت وارداتی را به قیمت همان گوشت تولید داخل فروخت، بازار باید سر کیسه را شل کند. الان دیگر باید متوجه شده باشید چه اتفاقی افتاده؟

ادامه واردات گوسفند زنده در بندر چابهار
روز گذشته شوک مثبت دیگری به بازار گوشت قرمز وارد شد. این خبر خوب را مهدی حسینی، مدیرکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان اعلام کرده است، اما از بخت نامراد، چون این مطلب تنها در سرویس استان‌های یک خبرگزاری انتشار پیدا کرده، بازتاب چندانی پیدا نکرد. به گفته حسینی ۶۳ هزار راس دام زنده سبک یا همان گوسفند خودمان از راه دریا وارد استان سیستان و بلوچستان شده است و همه‌شان پس از سپری کردن روند قانونی شامل قرنطینه و دریافت واکسن‌های بهداشتی روانه هفت کشتارگاه در شهرستان‌های چابهار، زاهدان، هامون، کنارک و سرباز شده‌اند. مبدا این سفر خونین همانطور که از قبل می‌دانیم کشور رومانی است. یکی از بزرگترین تولیدکننده‌ها و صادرکنندگان دام زنده سبک در جهان که سالی یک‌میلیون راس گوسفند تولید می‌کند و ۶۰۰ هزارتایشان را یکجا به ایران فروخته است. این گوسفند‌های بی‌زبان در موج اول واردات، سوار هواپیما به کشور می‌آمدند، اما در ادامه برای کاهش هزینه‌های واردات برایشان بلیت مسافرت دریایی گرفتند. از حق نگذریم مقصد را هم به شکل هوشمندانه‌ای انتخاب کرده‌اند تا واردات دام زنده در استان دوست‌داشتنی سیستان و بلوچستان عامل اشتغال‌زایی باشد. همین حالا کارشناسان دامپزشکی این استان در سه نوبت کاری به اموراتی مثل شمارش، تطبیق و بازرسی و صدور مجوز‌های حمل، ذبح و نظارت شرعی بر ذبح دام‌ها مشغول هستند. نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که بندر چابهار تنها بندر ایران است که هنوز تیغ تیز و ناجوانمردانه تحریم‌ها را روی گردن خود احساس نمی‌کند و کشتی‌های پهن‌پیکر می‌توانند در آن پهلو بگیرند. از ثمره این اتفاق فعال‌شدن واحد‌های کشتارگاهی و صنایع مرتبط با گوشت استان سیستان و بلوچستان بعد از تعطیلی هفت‌ساله است.
 
گوشت قرمز؛ بررسی نشانه‌های مثبت و نگاهی به جدیدترین قیمت‌ها‌

آخرین وضعیت قیمت گوشت قرمز در بازار
بازار گوشت قرمز بی‌توجه به تمام وعده و عید‌های مطرح‌شده و همه سیاست‌های تنظیم بازار درست مانند پسربچه‌ای لج‌باز هنوز خودش را منقبض نگه داشته و هر از چندگاهی به سمت این و آن سنگ پرت می‌کند. برای همین وقتی برای سرکشی به بازار گوشت می‌رویم، خیلی رغبتی برای روایت‌کردنش نداریم. ولی چه کنیم که مجبوریم.

فیله گوسفندی از همه بیشتر خریدار بخت برگشته را خون به جگر می‌کنند. چون حدودا کیلویی ۱۵۶ هزار تومان قیمت دارد. قصابی‌ها گوشت خورشتی و راسته گوسفندی را کیلویی ۱۳۸ هزار تومان و یک کیلو ران بدون استخوان و ماهیچه همراه با استخوان را ۱۲۵ هزار تومان می‌فروشند. شیطان بعدی سردست است با قیمت هرکیلو ۱۲۲ هزار تومان.

قیمت یک کیلو گردن گوسفندی در حال حاضر به حدود ۹۰ هزار تومان رسیده است. فیله ران تقریبا ۱۰ هزار تومان گران‌تر فروخته می‌شود. ماهیچه پلویی تقربیا ۸۰ هزار تومان ارزش دارد و توصیه می‌کنیم گوشت قیمه‌ای را به صورت نیم‌کیلویی با قیمت ۷۰، ۸۰ هزار تومان بخرید.

اگر رابطه‌تان با گوشت چرخ‌کرده خوب است، می‌توانید قلوه‌گاه را کیلویی ۶۰ هزار تومان بخرید و با کمی چربی اضافی بریزید داخل دستگاه چرخ‌گوشت. البته بعضی برندها و قصابی‌ها خودشان زحمت چرخ‌کردن گوشت را می‌کشند و در بعضی مواقع محصول فرآوری‌شده را با عنوان گوشت چرخ‌کرده مخلوط تا حدود ۸۰ هزار تومان می‌فروشند. چرخ‌کرده گوساله خالی همین قیمت است.

در این هاگیرواگیر بعضی‌ها از بوی زهم گوشت گوسفند خوش‌شان نمی‌آید. می‌گویند ذائقه‌شان با گوشت گوساله بیشتر جور درمی‌آید. این دسته باید درحال حاضر راسته ممتاز گوساله را کیلویی ۱۲۰ هزار تومان بخرند و برای یک کیلو ران ۱۱۲ هزار تومان پول بدهند. ماهیچه پاک‌شده گوساله تقریبا ۱۱۰ هزار تومان قیمت دارد و ارزش یک کیلو گوشت استیکی ممکن است تا ۱۴۰ هزار تومان برسد. گوشت خورشتی پاک‌شده گوساله هم کیلویی ۱۰۰ هزار تومان است.
 

بیایید ناامید نشویم، چون هنوز می‌توان با پشت سر گذاشتن کلی دردسر چیزی را که به آن گوشت تنظیم بازاری شامل گوشت منجمد و گوشت گرم می‌گویند، پیدا کرد. اگرچه در بسیاری مواقع باید در صف ایستاد و ساعت‌ها صبوری پیشه کرد. همچنین بعضی فروشگاه‌های آنلاین وجود دارد که سفارش شما را هرجا بخواهید تحویل می‌دهند. در جست‌وجو‌های طولانی ما یکی دو فروشگاه اینچنینی پیدا کرده‌ایم. معروف‌ترین آن‌ها روشی اختصاصی برای فروش گوشت‌های منجمد خود پیدا کرده است و گوشت‌ها را در قالب عناوینی مثل بسته خانواده می‌فروشد. بسته شماره یک شامل دوکیلو گوشت چر‌خ‌کرده منجمد به قیمت ۶۵ هزار تومان و یک‌کیلو گوشت تازه ران گوساله به قیمت ۴۶ هزار تومان می‌شود که روی هم می‌شود ۱۱۱ هزار تومان. بسته دوم شامل یک‌کیلو گوشت چرخ‌کرده منجمد تنظیم بازار است به اضافه یک‌کیلو چرخ‌کرده تازه و یک‌کیلو گوشت تازه سردست. قیمت اولی ۳۲ هزار و ۵۰۰ تومان عنوان شده، دومی‌۳۷ هزار تومان و سومی‌۴۵ هزار تومان. این بسته توسط دوستان ۱۱۵ هزار تومان فروخته می‌شود. این را هم بگوییم که فعلا دسترسی به این گزینه تنها در شهر تهران امکان‌پذیر است. دیگر خودتان می‌دانید و خودتان!
bato-adv
bato-adv
bato-adv