bato-adv
کد خبر: ۳۹۷۱۴۷

ملخ، نوبرانه بهاری پرخاصیت یا خوردنی چندش‌آور!

در عهد قاجار که قحطی جنوب ایران را فراگرفت، مردم با خوردن «ملخ» زنده ماندند اما هیچ گاه تصور نمی کردند زمانی برسد که این حشره به یک نوبرانه بهاری خوشمزه تبدیل و در شهری چون گراش کیلویی ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان خرید و فروش شود!
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۴ - ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ملخ، نوبرانه بهاری پر خاصیت یا
 
فرارو- خوردن ملخ یا دیگر حشرات موضوع تازه‌ای نیست؛ به طوری که در فرهنگ مردم دیگر شهر ها و کشورها می توان خوراک های عجیب و غریب فراوانی را دید.
 
گفته می شود حشرات در عین ارزان بودن منابع سرشار پروتئین، کلسیم و آهن هستند و مردم کشورهای مختلف جهان آنها را به صورت پخته، خام یا زنده مصرف می‌کنند. محققان پیش‌بینی کرده‌اند که در ده سال آینده مردم بیشتری به حشره خواری روی می‌آورند و این منبع غذایی جایگزین گوشت قرمز خواهد شد. همچنین افراد بسیاری در کشورهای خارجی برای لاغری و کاهش وزن از ساس تغذیه می‌کنند و خوردن حشرات را راه درمان بسیاری از بیماری ها می دانند.
 
به گزارش خبر جنوب، این روز‌ها ورود ملخ‌ها به استان‌های جنوبی کشور هرچند باعث نگرانی کشاورزان می‌شود، ولی برای برخی مردم جنوب استان شیراز بسیار خوش آیند است و هم اکنون به یک فرصت درآمدزا تبدیل شده به طوریکه فروش هر کیلو ملخ سرخ شده در شهرستان گراش  بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان است و خرید و فروش این حشره بسیار رونق گرفته و حتی به دیگر شهر ها هم صادر می شود.
 
جیرجیرک و ملخ منبع غنی پروتئین!
جیرجیرک و ملخ سرشار از پروئتین بوده و با مصرف آن می‌توان به میزان دوبرابر گوشت سفید و قرمز پروتئین را جذب بدن کرد.

پروتئین موجود در بدن این حشرات بیش از گوشت قرمز و سفید است و می‌توانند به عنوان مکمل پروتئینی در سبد غذایی مردم قرار گیرد.

اما با توجه به وجود میکروب‌های متعدد در بدن حشرات، با پختن و سرخ کردن، آلودگی‌ها از بین رفته و می‌تواند فواید بسیاری داشته باشند.

ملخ، نوبرانه بهاری پرخاصیت یا
 
وزارت بهداشت: ملخ مُرده نخورید
کیانوش جهانپور سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت با اشاره به برخی اخبار و انتشار ویدئو‌هایی در فضای مجازی درباره مصرف غذایی ملخ و سوالات مطروحه در این رابطه گفت: به لحاظ تاریخی در برخی از جوامع خاورمیانه، آفریقا، جنوب شرقی آسیا و … از قدیم‌الایام ملخ مورد مصرف غذایی بوده است.

دو مبحث در زمینه مصرف غذایی ملخ مطرح می‌شود، یک جنبه شرعی که قاعدتاً افراد تابع نظر مراجع خود هستند و ظاهراً اغلب مراجع بر خلاف عموم حشرات، مصرف خوراکی ملخ را به خصوص اگر فرد، آن را زنده صید کرده باشد، دارای مشکل شرعی نمی‌دانند، اما قاعدتاً افراد در این رابطه باید به فتوای مرجع خود رجوع کنند.
 
موضوع دیگر بحث سلامت و بهداشتی بودن غذای تعبیه شده از این موجود است. در این زمینه گزارش و مستندی مبنی بر سمی بودن آن گزارش نشده است و در برخی جوامع به عنوان یک منبع پروتئینی مصرف می‌شود.

جهانپور با بیان اینکه گزارشی بر اینکه مصرف غذایی ملخ، نوعاً مشکل بهداشتی داشته باشد، وجود ندارد، افزود: البته برخی هم از خواص درمانی آن می‌گویند، ولی در مورد این ادعا هم مدارک و مستندات و شواهد علمی کافی نیست.

وی در عین حال افزود: ملخ ممکن است در اثر سموم کشته شده باشد، بنابراین هشدار داده شده افراد، ملخ‌هایی مرده را از روی زمین جمع‌آوری و مصرف نکنند.

سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت ادامه داد: موضوع دیگر هم این است که ممکن است ملخ آلوده به باقیمانده برخی سموم دفع آفات باشند و مصرف مکرر آن مشکل ساز باشد، هشدار در این مورد نیز در سال‌های گذشته در برخی کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس که استفاده غذایی از ملخ رواج بیشتری دارد، داده شده است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: نظر به هجوم ملخ‌های دریایی (صحرایی) با گونه Schistocerca gregaria از صحرای آفریقا و عربستان به استان‌های جنوبی کشور و سابقه مصرف غذایی آن‌ها توسط برخی ساکنان این مناطق، همکاران ما در سازمان غذا و دارو به بررسی احتمال سمی بودن گونه ملخ مورد نظر پرداختند که نتایج آن حاکیست: گونه ملخ وارد شده به استان‌های جنوبی، به عنوان وعده غذایی در کشور‌های آفریقایی، خاورمیانه، تایلند و … مورد استفاده قرار گرفته و تا کنون گزارشی مبنی بر مسمومیت با آن اعلام نشده است.

گرچه ماهیت ملخ‌های مهاجم سمی نیست، ولی از آنجایی که باقیمانده سموم موجود در بدن ملخ‌های کشته شده با سموم دفع آفات نباتی می‌تواند ایجاد مسمومیت کند، موکدا توصیه شده است به هیچ عنوان ملخ‌هایی که کشته شده‌اند، مورد مصرف خوراکی قرار نگیرند، چرا که تماس با باقیمانده سموم موجود در بدن حشره نیز می‌تواند ایجاد مسمومیت کنند.
 
ملخ خواری حرام است یا حلال؟
حشره خواری در فرهنگ و تاریخ ایرانیان جایی ندارد اما شاید روزی برسد که کمبود مواد غذایی در جهان ما را هم ناگریز از خوردن این موجودات کند.
 
از همین رو حکم شرعی خوردن انواع حشرات را از مراجع عظام تقلید جویا شدیم که مشروح آن در ادامه آمده است.
 
آیت‌الله خامنه ای:
پرسش: با توجه به اینکه گفته می شود در مواردی خوردن حشرات برای درمان بیماری ها مفید است (مثل ساس و جیرجیرک) آیا اینکار از لحاظ شرعی جایز است؟ خوردن کدام حشرات حرام است؟

پاسخ: به طور کلی خوردن حشرات حرام است ولی معالجه با چيزهاى حرام در صورتى كه يقين داشته باشد بيمارى قابل علاج بوده و علاج هم منحصر در استعمال آن است، به مقدار رفع ضرورت جايز است.

آیت‌الله مکارم شیرازی:
پرسش: با توجه به اینکه مدتهاست که خوردن انواع حشرات در کشورهای جنوب شرق آسیا متداول شده است و همچنین با توجه به اینکه در احکام اسلامی نیز در خصوص خوردن برخی از حشرات - به عنوان نمونه ملخ - احکامی وارد شده است، لطفا حکم خوردن سایر انواع حشرات را بیان فرمایید.
 
پاسخ: از بین حشرات، تنها خوردن ملخ جایز است. البته اگر آن را زنده بگیرد یا در دست او بمیرد. اما اگر به مرده آن برسد احتیاط در ترک خوردن آن است.
 
پرسش: خوردن حشره ای شش پا و بالدار بنام چنزو که در مناطق سردسیر کرمان وجود دارد چه حکمی دارد؟
 
پاسخ: جایز نیست.
 
آیت‌الله سیستانی:

پرسش: آیا گوشت ملخ  حلال است؟
 
پاسخ: گوشت ملخ حلال است.
bato-adv
لی لی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
ملخ بوستان خورد و مردم ملخ
چاره دیگه ای نیست. الان که سرما و سیل و آفت غذای آدما رو از بین برده، ملخ خوری رو رواج بده فرارو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
جنوب استان شیراز!!!!!! از کی شیراز اسم استان شده؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
واقعا که... داریم به ملخ خوری میرسیم خسته نباشید
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۳
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین