bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۹۱۷۲
بررسي تأثيرات مثبت و منفي برجام در مناظره دانشگاه شريف

مناظره برجامی مصطفی تاجزاده و نبویان

روز گذشته مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی و معاون سیاسی وزیر کشور در دولت اصلاحات و محمود نبویان، نماینده سابق مردم تهران در دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف با یکدیگر به مناظره نشستند.

تاریخ انتشار: ۰۱:۳۳ - ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸

مصطفی تاجزاده در این مناظره با اشاره به مشکلات کوتاه‌مدت و بلندمدت کشور گفت: «مسئله ما این است که وقتی در کشور به تحلیل مشکلات می‌رسیم دچار اختلاف‌نظر می‌شویم، چون راه‌حل‌های مرتفع‌کردن مشکلات دارای اختلاف است».


محدودبودن آزادی
به گزارش «تسنیم» این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه نه تنها موافقان انقلاب اسلامی بلکه ۹۹ درصد مخالفان انقلاب اسلامی نیز ایران را دوست دارند، گفت: «ما در بیان راه‌حل‌ها دو اختلاف‌نظر در تحلیل داریم، ولی در اصل این مسئله که ایران را دوست داشته باشیم با هم متحد هستیم». وی افزود: «نظر ما این است که ما فکر می‌کنیم مرجع حل تمامی اختلافات ملت هستند و معتقدیم هر نسلی باید سرنوشت خود را خودش تعیین کند و راه آن نیز برگزاری انتخابات آزاد است». معاون سیاسی وزیر کشور در دولت اصلاحات گفت: «در بحث برجام آقای نبویان در اظهاراتش بحث دخالت مسائل دینی در برجام را مطرح کرد. اصلا یکی از مشکلات و سؤالات ما این است که چرا باید مسائل دینی را در مذاکره دخالت دهید؟ چرا ما بحث دین را وارد مذاکره می‌کنیم؟». وی افزود: «در رابطه با آقای ظریف باید بگویم آقای ظریف یک ماه پیش استعفا داد؛ چرا همه به دست و پا افتادند که برگرد. اگر این شخص خیانتکار بود باید محاکمه می‌شد نه اینکه دوباره از او درخواست بازگشت به سمت خود را داشته باشند». تاجزاده افزود: «این آزادی‌ای که امروز داریم آن آزادی‌ای نیست که در اول انقلاب شعارش را می‌دادیم. البته من مخالف نقش دین در حفظ انسجام و امنیت کشور نیستم، ولی ما به‌خاطر دخالت‌های ناروایی که در حکومت به‌نام دین داشته‌ایم، شاهد افزایش مشکلات و دین‌زدگی در جامعه هستیم».


محدودشدن نهاد‌های انتخابی
تاجزاده در ادامه یادآور شد: «برای اولین‌بار در جامعه ما به دلیل اینکه نهاد‌های انتخابی روز‌به‌روز دایره اثرگذاری‌شان کاسته شده، درصد قابل توجهی از جامعه به این نتیجه رسیده‌اند که چه رأی بدهند و چه رأی ندهند هیچ تغییری ایجاد نمی‌شود. شما می‌گویید برجام ضددینی و ظریف هم خائن، قبول است؛ سؤال ما این است چرا فقیه دینی خداترس شورای نگهبان این مصوبه را تأیید کردند و شما نیز در واکنش به این اقدام خیانت‌بار از سمت نمایندگی استعفا ندادید».


برجام خطر جنگ را رفع کرد
تاجزاده با بیان اینکه از زمان تصویب برجام سایه شوم جنگ از سر ایران برداشته شد و این سایه زمانی بازگشت که ترامپ از برجام خارج شد، خاطرنشان کرد: «در دورانی که برجام اجرا می‌شد، تورم نرخ تک‌رقمی را تجربه کرد و ثبات اقتصادی در بازار ایران ایجاد شد». وی گفت: «اصلا فرض کنیم برجام هسته‌ای ایران را نابود کرد؛ اگر این‌طور است چرا شما یک جا پیدا نمی‌کنید که ترامپ بگوید ما از برجام خارج شدیم و ایران نیز به دلیل بتون‌ریزی در تأسیسات خود نمی‌تواند به حالت سابق بازگردد و امروز نیز باز نگران این هستند که روند سابق برجام دوباره توسط ایران اجرائی شود». تاجزاده اظهار کرد: «فرض کنیم برجام یک قانون ضددیپلماسی و ضددینی است؛ سؤال ما این است که رهبری چرا این توافق‌نامه را تصویب کرد؟ اصلا این قانون ضداسلام است؛ چرا یک سال است که پس از خروج ترامپ از برجام خارج نشدند. هیچ‌کس به اندازه نتانیاهو با برجام در این سال‌ها نجنگیده است. وقتی احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور شد گفتیم کاری نکنید که پرونده ایران به شورای امنیت برود و مذاکره با غرب را ادامه بدهید، ولی آن‌ها گفتند ما نگاه به شرق را تقویت می‌کنیم و ارتباط با غرب را نیز قطع می‌کنیم، نتیجه این سیاست این شد که پرونده ایران به شورای امنیت کشیده شد و چین و روسیه نیز ایران را محکوم کردند».


«اتفاقی که در آن دوره افتاد، این بود که تحریم‌های ایران جهانی و الزام‌آور شد تا نیمه دوم سال ۹۱ رهبری گفتند این اسمش تحریم نیست و جنگ تمام‌عیار اقتصادی است. ما در آن زمان به راحتی می‌توانستیم جلوی تحریم نفت و تحریم بانکی را بگیریم، ولی این‌طور نشد و قیمت دلار یکباره سه‌برابر شد؛ بنابراین سرنوشت تحریم‌ها یا جنگ است یا مذاکره چراکه پرونده ما بالاخره به شورای امنیت می‌رود بنابراین ما در همان دوره به این نتیجه رسیدیم که باید با آمریکا پای میز مذاکره برویم. برجام ایران را نجات داد و اگر نه همان شرایطی که امروز با آن درگیر هستیم، همان سال با آن درگیر می‌شدیم، بسیاری از مخالفان برجام پس از تحریم‌های آمریکا به این نتیجه رسیدند که باید با آمریکا تعامل کنیم. امکان ندارد که شیوه‌ای جز تعامل برد-برد یا باخت-‌باخت وجود داشته باشد».


برجام نتیجه دیپلماسی غرب‌گراست
محمود نبویان در این مناظره گفت: «اختلافاتی بین دو اندیشه وجود دارد. یک تفکر در سیستم سیاست خارجی که شش سال است پیاده شده و آن تفکر هم غرب‌گرایی است». وی اضافه کرد: «آیات زیادی در قرآن داریم که با آمریکا رابطه داشته باشیم یا نداشته باشیم. آنان گفتند اگر توافق شود، همه مشکلات حل می‌شود. چشم‌دوختن به دست دشمنان یک نوع تفکر است. اما ببینیم این تفکر برای ما چه آورده است؟


این تفکر دو دستاورد داشت. یکی برجام و یکی سی‌اف‌تی که به دنبالش آمد. دولت مصمم است که کسی و به‌ویژه دانشگاهیان و دانشجویان از متن برجام خبر نداشته باشند. تفکر غرب‌گرا که اصلاح‌طلبان نمایندگی می‌کنند و دیپلماسی غرب‌گرا برای ما برجام آورده است».


نبویان گفت: «من دبیر کمیسیون بررسی برجام بودم. آیا برجام برد-برد بود؟ این تفکر چه چیزی برای مردم آورده است؟ آقای ظریف به کمیسیون آمد و گفت: اولین مذاکره سال ۹۲ بود و من کری را دیدم و رهبری به من تذکر داد که چرا در سلام و علیک با کری آن‌قدر مکث کردید، آقای ظریف چند ساعت با کری صحبت کرد». او گفت: «سایت نطنز ظرفیت ۵۲ هزار سانتریفیوژ دارد. ملت ایران قبل از این دولت ۲۰ درصد اورانیوم غنی‌سازی‌شده داشت؛ اما تقریبا هرچه را آمریکایی‌ها گفتند، آقایان پذیرفتند».


ظریف هر بار یک قدم عقب می‌رفت
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه آقای تاج‌زاده به این جلسه آمده‌اند که بگویند مردم از نظام زده شده‌اند و ولایت فقیه نباشد، مشکلات حل می‌شود، اظهار کرد: «شما معاون سیاسی وزارت کشور بودید؛ اما می‌گویید چرا براساس دین بررسی می‌کنید؟ شما می‌توانی بگویی اسلام را قبول نداری؛ اما اگر کسی اسلام را پذیرفت، باید احکام اسلام اجرا شود». او افزود: «در نطنز ما قرار بود ۱۰ سایت دیگر بزنیم؛ اما آقای ظریف در مذاکرات در هر بار یک قدم عقب آمد. در لوزان گفتند نطنز باید تنها مرکز غنی‌سازی ایران شود؛ یعنی فردو را درش را گِل بگیرید. در نطنز ۱۶ هزار سانتریفیوژ داشتیم و آمریکا گفت: باید به ۵۰، ۶۰ تا برسد و همه را جمع کردند. در نطنز ۲۰ درصد غنی‌سازی می‌کردیم. در برجام، غنی‌سازی ما به ۳.۶۷ رسید. در فردو بیش از دو هزار سانتریفیوژ داشتیم و آمریکا گفت: سانتریفیوژ‌ها جمع شود. رهبری فشار آوردند که هزارو ۴۴ سانتریفیوژ باید باشد و ظریف رفت و به آمریکایی‌ها گفت». نماینده سابق مجلس خاطرنشان کرد: «بین لوزان و برجام یکی از مذاکره‌کنندگان در مجلس آمد و گفت: می‌خواهیم از آمریکایی‌ها درخواست کنیم که دانش غنی‎سازی بماند. تفکر غرب‌گرای ضددین حل همه مشکلات را به دست آمریکا می‌داند. متخصصان ما رآکتوری در اراک تولید کردند که سالانه می‌توانست ۹ کیلو پلوتونیوم بدهد که مصارف مختلف دارد و یکی از دلایلی که اسرائیل جرئت حمله به ما را نداشت، همین بود؛ اما در برجام این رآکتور را بتون‌ریزی کردند».


ما دنبال بمب اتم نیستیم
نبویان اضافه کرد: «می‌گویید اگر برجام بد است، چرا ۲۰ دقیقه‌ای به برجام رأی دادید؟ برجام در مجلس نیامد؛ طرح ۹ ماده‌ای آقای لاریجانی ۲۰ دقیقه‌ای مصوب شد و این طرح هیچ ربطی به برجام نداشت و اصلا برجام به مجلس نیامد». او افزود: «برجام به شورای‌عالی امنیت ملی، مجلس و شورای نگهبان نرفت و برجام زیر سر علی لاریجانی، حسن روحانی، ظریف، صالحی و شمخانی بود. می‌گویند در برجام حق غنی‌سازی حفظ شد. چرا به دروغ این حرف‌ها را می‌زنید؟»


نبویان اضافه کرد: «ما دنبال بمب اتم نیستیم، به فتوای مقام معظم رهبری بمب اتمی برای ما حرام است؛ بلکه دنبال اقتدار ملت هستیم و باید امنیت کشور را حفظ کنیم. عامل دومی که اسرائیل به ما حمله نمی‌کرد، این بود که رآکتور بوشهر پس‌ماندی داشت و این یعنی امنیت برای مردم که از آن می‌توان پلوتونیوم استخراج کرد. از ما تعهد گرفتند ملت ایران حق نگهداری یک گرم سوخت مصرف‌شده را ندارد. آقای ظریف تعهد دادند که این کار را انجام دهند». نبویان ادامه داد: «برجام را ذیل قطع‌نامه ۲۲۳۱ بردند و آقای ظریف در مجلس گفت: کسی نمی‌تواند از آن خارج شود و دیدیم که آمریکا از آن خارج شد. در ضمیمه اول برجام در بند اول درباره سوخت‌های مصرف‌شده مطرح شده و در متن آمده که ایران قصد دارد تمام سوخت‌های مصرف‌شده را به خارج از کشور ارسال کند. در متن آمده ایران همه سوخت‌های مصرف‌شده همه رآکتور‌های حال و آینده ملت ایران را به خارج از کشور بفرستد. در برجام، تعهدات ۱۰ و ۲۰ ساله نیست؛ بلکه تعهداتی با زمان بی‌نهایت وجود دارد. چرا این تعهد را دادید؟ در برجام تعهد دادند ملت ایران تا ابد بازفراوری نمی‌خواهند و متعهد شدند که ملت ایران تا ابد دانش بازفراوری را نمی‌خواهد».


آقایان گفتند امضای کری تضمین است
او در ادامه درباره اینکه چرا رهبری با برجام موافقت کرد، اظهار کرد: «آقای روحانی گفت:‌ای مردم اگر می‌خواهید مشکل آب و همه مشکلات حل شود، چاره کار برجام است. با رونق کارخانه‌ها مشکلات حل می‌شود و نه با آمریکا. رهبری ۲۸ شرط برای پذیرش برجام گذاشتند. آقای روحانی از برجام به‌عنوان آفتاب تابان یاد کرد.


کدام شرط رهبری را اجرا کردند؟ رهبری گفت: مذاکرات باید گام‌به‌گام باشد. آقایان کل تعهدات را انجام دادند، گفتند، چون امضای جان کری تضمین است». نماینده سابق مردم تهران اظهار کرد: «رهبر انقلاب گفتند آن‌ها باید امضای کتبی بر تعهدات خود دهند. برجام به ضرر ملت شد. آمریکا چرا از برجام خارج شد؟ ملت سه اقتدار داشت. اول هسته‌ای بود که رفت، دوم موشکی و سوم قدرت منطقه‌ای است. ترامپ گفت: از برجام خارج می‌شود و با اروپا ساخت‌و‌پاخت می‌کند که ایران در برجام بماند و به تعهدات خود عمل کند. عالم و آدم از برجام خارج شود، ظریف و روحانی از آن خارج نمی‌شوند». نبویان خاطرنشان کرد: «تاجزاده می‌گوید همه مشکلات در دولت قبل بود و پرونده ایران به شورای امنیت رفت؛ در‌حالی‌که بهانه شورای امنیت این بود که ایران تعلیق را شکسته و روحانی می‌گوید من تعلیق کردم و آن را هم شکستم و در تمام قطع‌نامه‌ها آمده عامل اصلی به شورای امنیت رفتن پرونده ما، شکستن تعلیق‌هاست».


جلیلی هسته‌ای را حفظ کرد
او تصریح کرد: «آقای روحانی در کتاب خود آورده که تعلیق نطنز در دولت نهم ادامه یافته و می‌گوید عده‌ای که برای شش ماه تعلیق آن‌همه سروصدا کردند، درباره هشت ماه تعلیق در دولت نهم حرفی نزدند. دولت نهم در هیچ موردی تعلیق را به انتخاب خود نشکست و تعلیق اصفهان در دولت هشتم شکسته شد.
آقای جلیلی هسته‌ای را حفظ کرد و تحریم‌ها یک‌پنجمِ الان بود و آقای ظریف هسته‌ای را نابود کرد و تحریم‌ها پنج برابر شده است». نبویان تصریح کرد: «سیاست تدبیر و امید ارزش پول ما را از افغانستان پایین‌تر آورده است. خروجی برجام منجر به نابودی اقتصاد ما شد. اوباما خودش می‌گوید من نمی‌توانم با ایران بجنگم». او گفت: «ما قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم را بر‌اساس منافع ملی‌مان تصویب کردیم. ۲۲ اسفند ۹۴ آقای لاریجانی به آقای روحانی نامه زده که این قانون را اجرائی کنید. پنج روز بعد و در ۲۷ اسفند ۹۴ روحانی به وزارتخانه‌های دادگستری و اقتصاد نامه می‌زند که این قانون را اجرا کنید. مسئولان اف‌ای‌تی‌اف که اسرائیل عضو آن است، می‌گویند این قانون را دور اندازید و باید براساس چارچوب ما عمل کنید. علی طیب‌نیا خرداد ۹۵ به اف‌ای‌تی‌اف تعهد «اکشن پلن ۴۱ بندی» می‌دهد. طیب‌نیا در مصاحبه خود می‌گوید که اف‌ای‌تی‌اف درباره تعریف گروه‌های تروریستی ایراد می‌گیرد. اف‌ای‌تی‌اف گفته هرچه را ما گفتیم، باید اجرا کنید».