bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۹۸۰۰

چند نکته درباره تغییرات در سپاه

تغییر در ساختار اطلاعات سپاه که خبرگزاری تسنیم درباره آن صحبت کرده است هنوز به روشنی مشخص نیست چگونه است و چه شرایطی را برای بازوی اطلاعاتی سپاه ایجاد می‌کند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که اساسا ادغام دو نهاد و تبدیل آن به یک نهاد به معنای ارتقا و بزرگتر شدن است.

تاریخ انتشار: ۱۸:۰۴ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۸
فرارو- پس از تغییر فرمانده کل سپاه پاسداران ایجاد تغییرات تازه در میان فرماندهان رده بالای این نهاد نظامی امری طبیعی و قابل پیش بینی بود. در همین راستا در روز‌های اخیر چند تغییر مهم در ساختار و ترکیب فرماندهان سپاه پاسداران رخ داده که قابل توجه است. با نگاهی کلی می‌توان گفت این ترکیب تازه یک وجه مشترک دارند و آن هم این است که فرماندهان ارتقا یافته و جدید بیان صریحی درباره مسائل سیاسی دارند.
 
چهار تغیر کلیدی در سپاه و چهار نکته
سردار فدوی جانشین فرمانده سپاه از رهبر انقلاب نشان فتح دریافت کرده است

به گزارش فرارو، به دنبال انتصاب سرلشکر پاسدار حسین سلامی به سمت فرماندهی کل سپاه پاسداران از سوی فرماندهی کل قوا، طی روز‌های اخیر، ۴ تغییر در سطوح عالی در این نهاد انجام شد.

در نخستین تغییرات سردار دریادار پاسدار علی فدوی به عنوان «جانشین فرمانده کل سپاه» منصوب شد. پیش از این سردار سلامی عهده دار این مسئولیت بود.

سردار فدوی متولد سال ۱۳۴۰ در شهرستان اردستان استان اصفهان است. او از فرماندهان هشت سال جنگ ایران و عراق بوده است. سردار فدوی پس از ایجاد تغییرات ساختاری در سپاه پاسداران در اردیبهشت ۱۳۸۹ با حکم فرمانده کل قوا به سمت فرماندهی نیروی دریایی سپاه پاسداران منصوب شد.

از جمله اقدامات مهم و شاخص او در این سمت مربوط سال ۹۴ است. زمانیکه به فرمان او یکی از شناور‌های آمریکایی همراه چند تن از تفنگداران نیروی دریایی ایالات متحده توقیف شدند. این اقدام فدوی باعث شد که در روز ۱۱ بهمن ۱۳۹۴ او به همراه چهار تن از فرماندهان این نیرو که در جریان توقیف شناور‌ها و بازداشت تفنگ‌داران آمریکایی که در محدودهٔ جزیرهٔ فارسی به مرز‌های آبی ایران اقدام کرده بودند، از رهبر معظم انقلاب نشان فتح دریافت کند.

او در ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ با حکم رهبر انقلاب عنوان جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد. نکته قابل توجه درباره سردار فدوی این است که او بار‌ها به اظهار نظر درباره مسائل سیاسی به ویژه مسائل حوزه سیاست خارجی پرد اخته است. فدوی همچنین سال ۸۸ پس از انتخابات علیه "فتنه‌گران" موضع گرفت.فدوی در باره مسائل اقتصادی نیز  سابقه اظهار نظر دارد او در یک مورد با عباس آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی وارد جدال لفظی شد.
چهار تغیر کلیدی در سپاه و چهار نکتهسردار نقدی و حسین طائب در کنار سرلشکر جعفری فرمانده پیشین سپاه
دومین تغییر در مجموعه سپاه انتصاب سردار محمد رضا نقدی  به سمت «معاون هماهنگ کننده» است. سردار نقدی از نظامیان شناخته شده برای افکارعمومی است او بیش از آنکه یک نظامی حرفه‌ای باشد، چهره‌ای امنیتی، سیاسی و حتی فرهنگی در ساختار سپاه به حساب می‌آید.

سردار نقدی نیز متولد سال ۱۳۴۰ در تهران است. نقدی در سال ۱۳۶۱ وارد سپاه پاسداران شد و سپس به عضویت سپاه بدر درآمد و به سرعت معاون اطلاعات و عملیات لشکر شد. او تا سال ۱۳۶۴ در لشکر بدر بود، اما از این سال به سپاه لبنان منتقل شد و جزو نیروی قدس سپاه شد. او در سمت‌های مختلف اطلاعاتی و امنیتی فعالیت داشته است. نام او در ماجرا‌های کوی دانشگاه، دستگیری غلامحسین کرباسچی و شهرداران مناطق تهران، مقابله با عبدالله نوری و عطالله مهاجرانی وزرای دولت اصلاحات، ماجرای اعتراضات پس از انتخابات سال ۸۸ و ... بار‌ها شنیده شده است.

او در زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد، مدتی رییس ستاد مبارزه با کالای قاچاق بود و پس از ایجاد تغییرات در ساختار سپاه در سال ۸۸ با حکم رهبر معظم انقلاب به سمت ریاست سازمان بسیج مستضعفی منصوب شد. او در ۱۷ آذر ۱۳۹۵ با حکمی دیگر به سمت معاونت فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران منصوب گردید.

چهار تغیر کلیدی در سپاه و چهار نکتهسردار حسن محقق جانشین اطلاعات سپاه در کنار سرلشکر سلامی
اما سومین تغییر در سپاه پاسداران، ساختاری بود. دو نهاد اطلاعاتی سپاه ادغام شدند. در سال ۱۳۸۸ معاونت اطلاعات سپاه به سازمان اطلاعات سپاه ارتقا یافت و از آن زمان به بعد ریاست آن را حجت‌الاسلام حسین طائب بر عهده داشت. همزمان با تشکیل سازمان اطلاعات تشکیلات اطلاعاتی دیگری در سپاه با نام معاونت اطلاعات راهبردی نیز تشکیل می‌شود که مسئولیت آن را سردار حسن محقق برعهده گرفت.

بنا به نوشته خبرگزاری تسنیم "این دو نهاد اطلاعاتی با وظایف تعریف شده، در کنار یکدیگر مسائل مرتبط با حوزه اطلاعات در سپاه پاسداران را دنبال می‌کردند، اما با راهبرد فرمانده جدید سپاه، وظایف این دو نهاد اطلاعاتی در معاونت اطلاعات سپاه ادغام شده است."

در ساختار تازه حجت الاسلام والمسلمین حسین طائب به عنوان مسئول اطلاعات سپاه و سردار سرتیپ پاسدار حسن محقق به عنوان جانشین اطلاعات سپاه معرفی شدند.

پیش از این تغییر حسین طائب رییس سازمان اطلاعات و سردار نجات جانشین این سازمان بود.

حجت الاسلام حسین طائب متولد سال ۱۳۴۲ در تهران است. او مدتی در دهه ۸۰ فرمانده بسیج بوده است. حسین طائب در دوران وزارت فلاحیان از مدیران ارشد این وزارتخانه بوده است.

طائب از سال ۸۸ ریاست سازمان اطلاعات سپاه را برعهده گرفت.
چهار تغیر کلیدی در سپاه و چهار نکته
سردار حسین نجات و حسین شریعتمداری
در چهارمین تغییر، سردار حسین نجات با حکم سرلشکر سلامی جایگزین سردار نقدی و به سمت «معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه» منصوب شد.

سردار نجات از چهره‌های امنیتی شناخته شده در سپاه پاسداران است. او مدتی فرمانده حفاظت و امنیت سپاه پاسداران و فرمانده سپاه  ولی امر بوده‌ است. او پس از انتخابات سال ۸۸ در سمت معاون امنیت داخلی شورای عالی امنیت ملی فعالیت کرد. در سال ۹۵ به عنوان جانشین سازمان اطلاعات سپاه منصوب شد.
 


چند نکته
۱- تغییرات ایجاد شده در سپاه پاسداران احتمالا آخرین تغییرات نیستند، این تغییرات در حوزه تشکیلات درونی، بازو‌های اطلاعاتی و فرهنگی بوده است. باید منتظر ماند و دید سرلشکر سلامی در بازو‌های نظامی سپاه چه تغییراتی ایجاد خواهد کرد. نیروی زمینی، نیروی دریایی، نیروی هوافضا سه بازوی اصلی نظامی سپاه هستند که ممکن است دچار تغییراتی شوند. تغییرات در سپاه استان ها نیز اهمیت فراوانی دارد.

۲- تغییر در ساختار اطلاعات سپاه که خبرگزاری تسنیم درباره آن صحبت کرده است هنوز به روشنی مشخص نیست چگونه است و چه شرایطی را برای بازوی اطلاعاتی سپاه ایجاد می‌کند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که اساسا ادغام دو نهاد و تبدیل آن به یک نهاد به معنای ارتقا و بزرگتر شدن است. به نظر می‌رسد در ساختار تازه بازوی اطلاعاتی سپاه قدرتمند‌تر می‌شود و اختیارات آن متمرکز شده و احتمالا باعث ایجاد هماهنگی بیشتر خواهد شد.

۳- فرماندهان ارتقا یافته سپاه در تغییرات تازه دارای مواضع سیاسی هستند و به صورت فعال درباره مسائل سیاسی به ویژه سیاست خارجی اظهار نظر می کنند. سردار فدوی، نقدی و نجات مواضع تند و تیزی علیه آمریکا دارند و از هر فرصتی برای بیان این مواضع استفاده می کنند. این شاید نقطه اشتراک مهم این فرماندهان با سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران باشد.
bato-adv
bato-adv
bato-adv