bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۰۱۳۲۰
عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری پاسخ داد

عید فطر رمضان ۹۸ چه روزی است و آیا عید فطر یک روز به تأخیر می‌افتد؟

تقویم ۳۰ روزه است و باز هم اگر در غروب روز سی‌ام (۱۴ خرداد) هلال ماه رؤیت شود، روز ۱۵ خرداد عید فطر خواهد بود و در حال حاضر همین شرایط حاکم است.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۱۳ خرداد ۱۳۹۸
عید فطر رمضان ۹۸ چه روزی است و آیا عید فطر یک روز به تأخیر می‌افتد؟

عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با تاکید بر اینکه رؤیت هلال ماه دو بعد "علمی" و "مذهبی" دارد، گفت: از نظر علمی می‌توان گفت که هلال ماه در آسمان بوده است، ولی ما نتوانستیم آن را رؤیت کنیم.

به گزارش ایسنا، سیدمحسن قاضی میرسعید، عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و رکورددار جهانی رؤیت هلال ماه، ماه را نزدیکترین کره به زمین دانست و گفت: اگر ماه وجود نداشته باشد و حتی اگر یک لحظه محو شود و زمین از نیروی گرانشی ماه محروم شود، از حالت تعادل خارج خواهد شد، جای قطب‌ها تغییر می‌کند، آب‌های موجود در سطح اقیانوس‌ها وارد خشکی می‌شوند و به طور کامل بشر نابود خواهد شد و اکوسیستم زمین از بین می‌رود.

وی با تاکید بر اینکه جزر و مد اقیانوس‌ها و دریا‌ها برای محیط زیست زمین بسیار حائز اهمیت است، اظهار کرد: ما به ماه به دلیل زیبایی‌های آن نگاه می‌کنیم، ولی وقتی در خصوص آن تفحص می‌کنیم، می‌بینیم که خداوند بار‌ها و بار‌ها در قرآن اسم از خورشید و ماه آورده است و در یک کلام باید گفته شود که نبودن ماه باعث نابودی زمین خواهد شد.

میرسعید، در خصوص برخی ادعا‌ها که گفته شد ماه در روز نخست رمضان، هلال ماه "دو شبه" بوده است، با تاکید بر اینکه رؤیت هلال ماه دو بعد "علمی" و "مذهبی" دارد، توضیح داد: هلال ماه در غروب روز ۲۹ شعبان در ارتفاع کمی از افق قرار داشت و همچنان بخش درخشندگی ماه خیلی ضعیف بود و رؤیت این گونه هلال‌های ماه معمولاً از سوی ۵۰ درصد از رصدگران اگر آلودگی نوری و یا افق غبار آلود و یا آسمان ابری باشد، به سختی صورت می‌گیرد.

عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با تاکید بر اینکه بر این اساس ۵۰ درصد رصدگران حرفه‌ای موفق به رؤیت هلال نمی‌شوند، خاطرنشان کرد: شورای تقویم در سال جاری درست عمل کرده بود؛ چراکه به نظر می‌رسد هلال این ماه در پهنه ایران قابل رؤیت است.

وی تاکید کرد: در آن روز در خصوص شرایط جوی بحث شد؛ ولی در آن شب ما موفق به رصد هلال ماه نشدیم و از نظر علمی می‌توان گفت که هلال ماه در آسمان بوده است، ولی ما نتوانستیم آن را رؤیت کنیم.

قاضی میرسعید در عین حال یادآور شد: از سوی دیگر باید برای حاکم شرع رؤیت هلال ماه اثبات شود و وقتی کسی سند معتبری برای رؤیت هلال ماه ارائه نکرد، قطعاً هلال ماه که ۲۹ روزه است، ولی دیده نمی‌شود، تبدیل به ماه ۳۰ روزه قمری می‌شود، لذا یک روز در تقویم جابه‌جا شده است. وی در پاسخ به این سوال که آیا عید فطر در سال جاری یک روز به تأخیر می‌افتد، خاطرنشان کرد: هر اختلافی که در ابتدای ماه رخ می‌دهد در انتهای ماه اثرگذار نخواهد بود. به این معنا که اگر هلال ماه در آن شب رؤیت می‌شد، تقویم ۳۰ روزه است و باز هم اگر در غروب روز سی‌ام (۱۴ خرداد) هلال ماه رؤیت شود، روز ۱۵ خرداد عید فطر خواهد بود و در حال حاضر همین شرایط حاکم است.

وی اضافه کرد: هلال‌هایی از ماه را می‌توان مثال آورد که به هیچ عنوان نمی‌توانستیم در روز قبل مشاهده کنیم، ولی در اولین رؤیت بعد از شروع رمضان حتی ارتفاع آن ۴ تا ۵ درجه بیشتر باشد و این اتفاق در سال‌های قبل رخ داده است.

به گفته این رکوردار رؤیت هلال ماه، از نظر علمی این طور نیست که اگر هلال ماه در ارتفاع زیادی از افق باشد و یا دیر غروب کند، نشاندهنده این باشد که هلال ماه روز قبل قابل رؤیت بوده است.

عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در پاسخ به این گفته که دو یا ۳ ماه متوالی قمری نمی‌توانند ۲۹ و یا ۳۰ روزه باشند، گفت: محاسبات نشان می‌دهد که ۴ ماه متوالی قمری می‌تواند ۳۰ روزه هم باشد. به عنوان مثال ماه‌های شعبان، رمضان، شوال و ذی‌القعده می‌توانند در یک سال ۳۰ روزه باشند، همچنان که ۳ ماه متوالی ۳۰ روز قمری نیز امر عادی است.

وی در عین حال با بیان اینکه وجود ۴ ماه قمری متوالی ۳۰ روزه به ندرت رخ می‌دهد، یادآور شد: علاوه بر آن ۳ ماه متوالی قمری ۲۹ روزه هم وجود دارد. رؤیت هلال ماه بستگی به عواملی، چون گردش ماه به دور زمین دارد.
 
چند سوال رایج در خصوص رویت هلال ماه رمضان
 
آیا ماه رمضان همیشه ۲۹ روزه است؟
ماه قمری که برابر دوره هلالی (فاصله زمانی وقوع دو هلال کاملا یکسان) است، به طور متوسط ۲۹.۵۳ روز طول می‌کشد. اما از آن‌جا که تعداد روز‌های ماه در تقویم باید عددی صحیح باشد، بنابراین ماه قمری یا ۲۹ روزه است و یا ۳۰ روزه. در کشور‌های اسلامی، طول ماه‌های قمری بر اساس معیار‌های نجومی پیش‌بینی می‌شود و طول یک ماه در یک سال ارتباطی به سال‌های دیگر ندارد؛ بنابراین ماه رمضان می‌تواند مثل هر ماه دیگری ۲۹ یا ۳۰ روزه باشد.

آیا اگر ماه شعبان ۳۰ روزه باشد، ماه بعد (رمضان) ۲۹ روزه خواهد بود؟
خیر. مدت هر ماه قمری مستقل از ماه قبل است. محاسبات نشان می‌دهد ماه قمری می‌تواند تا ۳ ماه متوالی ۲۹ روزه یا تا ۴ ماه متوالی ۳۰ روزه باشد.
حمید
United States of America
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۴
چرا ایران با کشورهای اسلامی دیگه هماهنگ نیست در عید فطر
دلفانی
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۴
خیلی دوست دارم بدانم بودجه این ستاد استهلال چقدر است ؟ بجز دو روز اول و آخر رمضان بقیه ایام سال چکار میکنند ؟ سالهای قبل که ستاد مهم و حیاتی استهلال نداشتیم چکار میکردیم ؟
صدرا
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۳
چیزی که از تو حرفهای ایشون فهمیدم این بود که شعبان 29 روز بوده و اول رمضان از نظر علمی طبق تقویم درست بوده. ولی چون ماه دیده نشده یا نباید دیده می شده، رمضان رو یک روز عقب انداختن. ایشون یه جایی گفتن از نظر علمی هلال ماه رمضان بوده ولی از نظر شرعی رویت نشده بوده. مثل اینکه خورشید پشت ابر باشه و دیده نشه و شما بگید خورشید هنوز طلوع نکرده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۳
ما ماه رمضان 28 روزه هم دیدیم اتمالا 31 روزه هم خواهیم دید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۳
سحنانی که ایشان می فرمایند فقط برای مصرف ایرانی ها خوب است خوب اگه تو قطب جنوب باشی چی اونجا چه طوری بعد علمی و مذهبی هلال ماه را هماهنگ می نمایید
انتشار یافته: ۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۳
فقط 14 خرداد نباشه ؛ هر روزی میخواد باشه !!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۳
شهر رمضان یعنی ۳۰ روز اصلا ماه رمضان ۲۹روزه نیست.
روح الله
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۳
خب وقتی که ماه بوده و شما ندیدید دلیلی برنبودن نیست و به نظر می رسد تقویم درست بوده و نیازی به تغییر نداشته .ضمنا شب های مهتابی ماه رمضان امسال و هلال ضعیف ماه در شب 23 از دلایل دیگر اشتباه بودن ملاک ستاد استهلال به نظر می رسد.