گزارش کیودو میافزاید: به دنبال خروج آمریکا از برجام و بازگشت مجدد تحریمهای ایران، تنشها در خاورمیانه افزایش یافته است ایران هم ماه گذشته میلادی اعلام کرد برخی از تعهدات خود ذیل برجام را تعلیق میکند و ۶۰ روز به طرفهای اروپایی برجام مهلت داد تا برای نجات آن کاری کنند.
«کیودو» خبرگزاری رسمی ژاپن در گزارشی به انعکاس سفر "آبه شینزو" نخست وزیر این کشور به تهران و دیدار وی با حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
به گزارش ایرنا، این خبرگزاری روز پنجشنبه در مطلبی با اشاره به کنفرانس مطبوعاتی و همچنین مذاکرات آبه با رییس جمهوری اسلامی ایران نوشته است: آبه در این دیدار از رئیس جمهوری ایران درخواست کرده تلاش کند تا تنشهای منطقه کاهش یابد.
در این گزارش آمده است: نخست وزیر ژاپن گفته است برخی از کارشناسان میگویند احتمال درگیری اتفاقی در خاورمیانه وجود دارد، اما به هر قیمتی باید از درگیری نظامی جلوگیری شود صلح و ثبات در خاورمیانه برای شکوفایی این منطقه و همچنین تمام دنیا ضروری است ژاپن هر آنچه که در توان دارد برای کاهش تنشها انجام خواهد داد، اما ایران هم باید نقش سازنده خود را ایفا کند.
آبه به روحانی گفته است: باید از هرگونه تنش و درگیری مسلحانه اجتناب کرد صلح و ثبات در خاورمیانه برای رونق منطقه و جهان ضروری است.
کیودو میگوید: آبه اولین نخست وزیر ژاپن است که در ۴۱ سال گذشته از ایران دیدار میکند "تاکه ئو فوکودا" در سال ۱۹۷۸ از این کشور دیدن کرد.
بر اساس این گزارش، روحانی هم در این دیدار گفته است در منطقه آغازگر هیچ جنگی نخواهیم بود حتی با آمریکا، اما اگر جنگی علیه ما بخواهد شروع شود پاسخی بسیار قاطع خواهیم داد.
روحانی ادامه داد: اگر ما شاهد برخی از تنشها هستیم ریشه این تنشها به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران بر میگردد و هر زمانی که این جنگ متوقف شود ما شاهد تحول بسیار مثبتی در منطقه و جهان خواهیم بود.
کیودو میگوید: روحانی از حمایت ژاپن از برجام که آمریکا از آن خارج شده قدردانی کرده و گفته است ایران مایل به ادامه توافق هستهای است.
گزارش میافزاید: آبه در ادامه سفر خود به تهران قرار است امروز پنجشنبه نیز برای اولین بار با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و گفتگو کند.
کیودو میگوید خاورمیانه یک منطقه بحرانی است و ژاپن تنش در این منطقه را به دلیل به خطر افتادن تامین نفت خود، نمیخواهد.
ایران از لحاظ داشتن ذخایر نفتی چهارمین کشور جهان است و تا مدتها حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از نفت ژاپن از ایران تامین میشد، اما از سالهای بعد از ۲۰۰۰ میلادی به علت تحریمهای اقتصادی آمریکا و اروپا علیه ایران، واردات نفت از ایران به تدریج کاهش یافت.
بر اساس این گزارش، روحانی گفته است: دولت ژاپن مصمم است روابط سیاسی، اقتصادی، منطقهای و بین المللی را با ایران گسترش دهد و علاقهمند به خرید نفت از ایران و حل و فصل مسائل مالی و روابط علمی و فرهنگی است.
کیودو میگوید: در اوائل روز پنجشنبه نیز "کونو تارو" وزیر امور خارجه ژاپن با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود در تهران مذاکره کرده است.
آبه پیش از سفر به تهران حمایت "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا که اواخر ماه میلادی گذشته به ژاپن سفر کرد را جلب کرد، او همچنین پیش از سفر با مقامات عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی و امارات تلفنی گفتگو کرد.
گزارش کیودو میافزاید: به دنبال خروج آمریکا از برجام و بازگشت مجدد تحریمهای ایران، تنشها در خاورمیانه افزایش یافته است ایران هم ماه گذشته میلادی اعلام کرد برخی از تعهدات خود ذیل برجام را تعلیق میکند و ۶۰ روز به طرفهای اروپایی برجام مهلت داد تا برای نجات آن کاری کنند.
در ادامه اقدامات تحریک آمیز آمریکا در منطقه، این کشور با اعزام ناو هواپیمابر و بمب افکن به منطقه باعث افزایش تنشها شد به طوری که حساسیت ژاپن را برانگیخت تا به عنوان یک دوست سنتی و دیرین ایران برای کاهش تنشها اقدام کند.
پیش از این "آبه شینزو " و "حسن روحانی" ۷ بار با یکدیگر دیدار کرده اند.