در خصوص خانمی که در دفتر شما مشغول به کار بوده و ۵۰ سند مهم بانکها را حذف کرده و بسیاری از امضاها را فتوشاپ کرده، توضیح دهید. این خانم از تاریخ ششم اردیبهشت ۹۵ تا ۲۱ فروردین ۹۶، ۵۰ نامه و سند مهم را حذف کرده است؛ برای مثال در یک فقره میبینیم امضای حیدرآبادی خط خورده و همین مصوبه فتوشاپ شده و امضای خانی بر روی آن داده شده است....
جلسه محاکمه محمدرضا خانی و شش نفر دیگر از متهمان پرونده بانک سرمایه در شعبه سوم ویژه مفاسد اقتصادی در حالی برگزار شد که قهرمانی، نماینده دادستان، از ردپای برخی از بازنشستگان امنیتی و نظامی در فساد بانک سرمایه، پرده برداشت.
به گزارش مهر، متهم محمدرضا خانی، یکی از مدیران عامل بانک سرمایه، با حضور در جایگاه به دفاع از خود پرداخت و گفت: همواره بازرسی کل کشور در کنار ما بود و در دو کمیسیون معاملات و املاک که بحث گرانمایهها مطرح میشد، این نظارتها وجود داشت البته رهبری این کارگروه با شخص پسندیده بود و او دستور میداد که با هماهنگی گروه کارها انجام شود.
او درباره دخالت فردی به نام حیدری، یکی از اعضای هیئتمدیره در بانک، گفت: این موضوع آنطورکه مطرح شده، نبود تنها یک بار دخالت بود که به درخواست بنده انجام شد. قاضی مسعودیمقام خطاب به متهم گفت: حیدری چه کسی بوده که متهم پاسخ داد این فرد عضو اطلاعات سپاه بود. زمانی که تسهیلات به شرکت سایهگستر داده شد، مخالفت برخی اعضای هیئتمدیره کارساز نبود؛ البته به لطف زحمات ایشان دستور توقف برخی چکها و ابطال برخی از موضوعات مرتبط با این مسئله اعمال شد. تنها دخالت ایشان به دعوت بنده بود تا برخی چکهایی که دست مدیرعامل سپاهان بود، باطل شود.
دیتاسنتر بانک سرمایه آتش نگرفته بود؟
خانی به موضوع آتشگرفتن data center بانک اشاره کرد و گفت: این موضوع به اشتباه گزارش داده شده و مرکز دادهها در محفظههای آهنی مانند گاوصندوق در ساختمان مرکزی بانک سرمایه قرار دارد و تاکنون هیچ آسیبی هم ندیده است. یک مورد آتشسوزی داشتیم که آن هم مربوط به آتشگرفتن یک سیم رابط در طبقه نهم بود که خود کارمندان بدون اطلاع به آتشنشانی آن را خاموش کردند که در گزارش انتظامات بانک هم این موضوع اعلام شده است.
فتوشاپ نکردیم!
او درباره فتوشاپ مصوبات توضیح داد و گفت: مصوباتی که وجود دارد، امضای آنها اصیل است و فتوشاپی وجود ندارد، اگر ابهامی دراینباره وجود دارد، باید بگویم اساس مصوبات در بانک وجود دارد. زارعی، معاون وقت مالی، گفته چک مربوط به بانک تجارت را مهر نکردم، این در حالی است که مهر حسابداری در گاوصندوق امور مالی است که فقط یا رئیس حسابداری یا معاون امور مالی به آن دسترسی دارند.
خانی با اشاره به اینکه گفته شده ما استعفا دادیم، توضیح داد: اشاره شده که ما استعفا دادیم و برگه را هم در این رابطه تقدیم دادگاه کردند که به استناد آن اعضای هیئتمدیره انتخاب شدند و این در حالی است که موضوع صرفا باید به بازرس و هیئتمدیره اطلاع داده شده باشد، بر همین اساس استعفا اعلام نشده است. در سوم مرداد ۹۵ رئیس وقت دفتر بازرسی نامه زد و کل مدارک و مستنداتی که درخصوص دو بدهکار یعنی امامی و هدایتی بود تقدیم دستگاه امنیتی شد.
پروندههایی که مفقود شد
او درباره امحای اسناد گفت: زمانی که حیدرآبادیپور عزل شد، خیلی از مدارک و مستندات از بانک خارج شد و تنها کاری که میتوانستیم بکنیم این بود که عوامل این موضوع اخراج شدند. بااینحال تمام مصوبات بانک وجود دارد و سندی امحا نشده است. در صندوق ذخیره فرهنگیان یکشنبهها پنج صبح کارگروه وصول مطالبات تشکیل میشد و اصل برخی پروندهها در آنجا بود و اینکه گفته شده پروندههای مفقودشده در زمان ما نبوده است.
دلال بانک سرمایه، جعبه سیاه صندوق ذخیره فرهنگیان بود
او درباره اظهارات علمایی گفت: زمانی که ما در بانک بودیم، دلالانی در بانک سرمایه وجود داشتند که پول به بانک میآوردند و تسهیلات میگرفتند و در سال ۹۵ گزارش مبسوط آن را به بانک مرکزی دادیم، اینکه آقای علمایی در اظهاراتشان بیان کردند منفعتی به من رساندهاند، بنده علیه وی شکایت کردم و در آنجا دچار تناقض گفتمان شدهاند، لذا تمام اتهامات اعم از سند، دریافت وجه و مال را از سوی این فرد یا هر فرد منتسب به او رد میکنم، کسی که دلال و کاسب در بانک سرمایه بوده است، قطعا رو به تهمتزدن میآورد. این فرد جعبه سیاه صندوق ذخیره فرهنگیان بود.
حضور بازنشستگان امنیتی و نظامی در تخلفات بانک سرمایه
رسول قهرمانی، نماینده دادستان تهران، در جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات یکی از مدیران عامل پیشین بانک سرمایه، اظهار کرد: متأسفانه پرونده بانک سرمایه وضعیت نامطلوبی دارد و شاهد حضور اشخاص امنیتی و نظامی هستیم که عمدتا بازنشسته شدهاند و نفوذ گسترده در دستگاهها داشتند. این افراد وارد بانک شده و با تبانی در مدیریت، پستهای مختلفی را بر عهده میگرفتند؛ آنها خودشان را منتسب به نهادهای امنیتی میکردند، اما فقط یک تفنگ به کمر داشتند و از آن سوءاستفاده میکردند. نماینده دادستان به اظهارات متهم خانی درباره کمکگرفتن از یکی از افراد اطلاعات سپاه اشاره کرد و گفت: آقای خانی مگر آن فرد بانکی بود که شما او را صدا زدید تا مشکلاتتان را حل کند؟
او با اشاره به افراد امنیتی و نظامی دخیل در پرونده بانک سرمایه گفت: پرونده این اشخاص در مسیر رسیدگی است و دادگاه آنها هم تشکیل میشود تا مردم بدانند هرکسی که بخواهد سوءاستفاده کند، با برخورد عدالت مواجه میشود.
قهرمانی درباره شورایی که مورد اشاره متهم خانی قرار گرفت، توضیح داد: این فرد در زمان حیدرآبادی به بانک میآید و مسئول بازرسی بوده است. مواردی را ملاحظه میکند و به نهادهای مختلف از جمله آقای ... گزارش میدهد. نامهای خطاب به اژهای زده میشود، البته انجام نمیشود، در آن گزارش اعلام شده بود برای تعدادی از مشتریان از جمله در شعبه بانک سرمایه در اکباتان بدون اعتبارسنجی چند میلیارد تسهیلات صادر شده است که متأسفانه به اشکال مختلف به دستور خانی، تسهیلات براساس مصوبات پرداخت شده است.
نماینده دادستان افزود: چرا به ریختهگران با وجود ممنوعالمعاملهبودن تسهیلات دادید؟ در یک جا گفتهاید که نمیدانستیم ریختهگران ممنوعالمعامله است و در جای دیگر شرکت سایهگستر را تحت فشار قرار دادید تا چکهای ریختهگران وصول شود. ۶۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت به ریختهگران تصویب شده بود که خوشبختانه جلوی آن گرفته شد. در ازای چه وثیقهای میخواستید این مبلغ را به ریختهگران بدهید؟ در ازای زمینهای مزروعی؟ چهار تا گندم و یونجه تسهیلات را پوشش میدهد؟
قهرمانی: امضاها فتوشاپ شده است
او خطاب به متهم خانی گفت: در خصوص خانمی که در دفتر شما مشغول به کار بوده و ۵۰ سند مهم بانکها را حذف کرده و بسیاری از امضاها را فتوشاپ کرده، توضیح دهید. این خانم از تاریخ ششم اردیبهشت ۹۵ تا ۲۱ فروردین ۹۶، ۵۰ نامه و سند مهم را حذف کرده است؛ برای مثال در یک فقره میبینیم امضای حیدرآبادی خط خورده و همین مصوبه فتوشاپ شده و امضای خانی بر روی آن داده شده است.
نماینده دادستان با بیان اینکه دم خروس فشار را در مؤسسه مالی اعتباری نور در کرج یافتهایم، گفت: بخشی از تسهیلات به شرکتهای پایدار قشم، ۸۰ میلیارد به نکویی، مدیرمسئول روزنامه قانون، ۲۵۰ میلیارد به شرکت ریختهگران و مبالغی هم به شرکت عظیمزاده و آرد دامغان پرداخت شده است. آقایان بانکی دو درصد از آنها میگرفتند و هفتصدم درصد به بهانه فاکتور و بیمه تسهیلات و چهاردهم درصد به اسم کارگزاری میگرفتند. آن چهار درصد ابهامات زیادی داشت و ضابطان پشت پرده و گمنام مبارزه با فساد خیلی تلاش کردند تا این چهار درصدها ردیابی شود. در نهایت به یک مؤسسه مالی و اعتباری در کرج رسیدیم و متوجه شدیم مربوط به دو خانمی است که پولها به حساب آنها واریز میشده است. در ابتدا گفته شد این افراد، کمیته امداد هستند. از همین محل در مؤسسه مذکور یک میلیارد و ۵۰۰ به برادر خانی و پول خرید بیامو برای برادرزاده او تأمین شده است. آقای خانی اگر برادر شما در پایدار قشم کار میکرد، چرا از مؤسسه نور حقوق میگرفت؟
نظارت نداشتن بانک مرکزی بر تخلفات بانک سرمایه
قهرمانی با انتقاد از عملکرد بانکی بانکها در کشور، گفت: تسهیلاتی میدهند چهار درصد را تبانی میکنند و فرد ثالثی را به اسم کارگزار معرفی میکنند. متأسفانه پروندههای زیادی داریم که چهار درصدها به اسم کارگزاریها داده شده است و آقایان بانک مرکزی باید نظارت بیشتری در این رابطه داشته باشند. چرا بانک مرکزی نظارت نکرده و گزارشی نداده است؟ او به نامه بانک مرکزی در این زمینه اشاره و تصریح کرد: نامهای از بانک مرکزی موجود است در تاریخ ۹۵/۶/۸ که آن بانک اعلام کرده که بانک سرمایه در رابطه با اعلام خانی بهعنوان مدیرعامل متضمن است و آن بانک نامهای ارسال کرده است.
این در حالی است که اتخاذ دو تصمیم برای یک فرد در دو مرحله امری قابلتأمل است. در این هنگام یکی از متهمان (از اعضای هیئتمدیره بانک سرمایه) در واکنش به سخنان نماینده دادستان، گفت: از بانک مرکزی، صندوق ذخیره فرهنگیان و... ما را تهدید میکردند که خانی مدیرعامل شود.
در ادامه قهرمانی به رابطه بین برخی متهمان اشاره کرد و افزود: تلگرامها را رصد کردیم، پیامهای بین امامی و فرزان را دیدیم که گفته شده بود خانی را بستیم و فلانی (فرد گزارشدهنده تخلفات به اژهای) را برکنار میکنیم.
او خطاب به متهم خانی، گفت: شما میگویید خدمتی به امامی نکردید، این در حالی است که شما بزرگترین خدمت را به او کردید. امامی در بانک سرمایه کار فنی میکند؛ بهطوریکه با مدیران تبانی میکند. ملک ارزانقیمت ۹۰ میلیاردتومانی را به مبلغ ۱۹۶ میلیارد تومان به بانک سرمایه میفروشد. مابهالتفاوت آن را پول نقد میگیرد و این پول را به اسم افزایش سرمایه به شرکت توسعه ساختمان سرمایه واریز میکند. این موضوع تسهیلات نبوده که شناسایی شود بلکه مابهالتفاوت ملک بوده است. در شهرزاد۲ پولهایی را از طریق شرکت توسعه پایدار دادید. البته ما مخالفتی برای توسعه فیلم و فرهنگ نداریم، اما همه دستاندرکاران این زمینه باید شرایط مساوی برای استفاده از تسهیلات داشته باشند. اما این آقا بدون اعتبارسنجی و تنها از روی رفاقتهایی که داشته، تسهیلات را پرداخت کرده است و البته تسویه هم نشده است. اینها خدمت به فرهنگ نیست بلکه خیانت به فرهنگ است. خانی درباره فتوشاپ مصوبات گفت: هیچ مصوبهای فتوشاپ نشده است که نماینده دادستان در رد ادعای متهم از مصوباتی که فتوشاپ و جعل شده بود، رونمایی کرد.
ارجاع پرونده یکی از متهمان به دادگاه ویژه روحانیت
در پایان قاضی مسعودیمقام از ارجاع پرونده یکی از متهمان پرونده بانک سرمایه به دادگاه ویژه روحانیت خبر داد و گفت: پرونده متهم هادی به دلیل اینکه روحانی است به دادگاه ویژه روحانیت ارسال شده است. این متهم از چندین نفر از مراجع گواهی روحانیت را به دادگاه داده است. به همین جهت عدم صلاحیت دادگاه ویژه را اعلام کردیم. البته هنوز دادگاه ویژه روحانیت دراینباره پاسخی نداده است.
۲ متهم دیگر پرونده پتروشیمیبازداشت شدند
قاضی مسعودیمقام اسامی بازداشتشدگان جدید پرونده فساد در پتروشیمی را اعلام کرد. او درباره تأخیر در حضور در دادگاه بانک سرمایه گفت: علت این تأخیر مربوط به دستور بازداشت تعدادی از متهمان پرونده پتروشیمی بود. او افزود: به همین دلیل باید کارهای مربوط به بازداشت آنها و اعزامشان به زندان اوین را انجام میدادیم.
قاضی مسعودیمقام در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سؤال که بازداشتشدگان پرونده پتروشیمی چه کسانی و مربوط به کدام پرونده هستند، گفت: این افراد مربوط به پرونده ششمیلیاردیورویی پرونده پتروشیمی است. رئیس شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران اقتصادی، نام متهمان بازداشتشده را اعلام کرد و افزود: عباس صمیمی (عضو وقت هیئتمدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری ایران) و علیرضا علاییرحمانی (عضو وقت هیئتمدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی) بازداشت شدند. او درباره متهم صمیمی، افزود: برای این فرد پیشتر وثیقه تعیین شده بود، اما این قرار به بازداشت تغییر یافته است.