فرارو- چهلمین سالگرد درگذشت آیت الله طالقانی بر سر مزار ایشان در گلزار شهدای بهشت زهرا (س) برگزار شد.
مراسم چهلمین سالگرد درگذشت آیت الله سید محمود طالقانی با حضور رئیس شورای اسلامی شهر تهران، خانواده آن مرحوم و برخی از شخصیتهای فرهنگی، اجتماعی بر سر مزار ایشان درگلزار شهدای بهشت زهرا (س) برگزار شد.
محسن هاشمی رفسنجانی در این مراسم با بیان اینکه آیت الله طالقانی با اقشارمختلف مردم ارتباط برقرار میکرد زندگی ساده و اخلاق خوبی داشت، گفت: آیت الله طالقانی از زمان نهضت ملی شدن صنعت نفت تا پیروزی انقلاب اسلامی همواره در کنار مردم بود تا جایی که امام خمینی (ره) بعد ازانقلاب ایشان را ابوذر زمان نامید.
وی با اشاره به نقش مهم آیت الله طالقانی در نگارش قانون اساسی بعد از انقلاب، افزود: ما هم اکنون بند شش و یا هفت قانون اساسی که مربوط به شوراهای اسلامی شهر رو روستا است را از ایشان داریم و مرحوم آیت الله طالقانی را پدر شوراهای اسلامی شهر و روستا میدانیم.
آیتالله طالقانی که لقب ابوذر انقلاب را داشت، در سال ۱۳۱۸ نخستین بار خشم خویش را نسبت به رژیم و دستگاه حکومتی، با دادن یک اعلامیه درباره کشف حجاب ابراز کرد و در پی آن دستگیر و زندانی شد. پیوستن به نهضت ملی شدن نفت به منظور مبارزه با استعمار و تدریس و پاسخگویی به سؤالات قشر جوان در مدرسه عالی سپهسالار و نیز تفسیر قرآن و هدایت جوانان در مسجد هدایت از دیگر جلوههای مجاهدتهای ابوذر انقلاب بود.
در جریان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، آیتالله طالقانی به اتهام پنهان کردن نواب صفوی به زندان افتاد. وی در سال ۱۳۴۰ به جمع بنیانگذاران نهضت آزادی پیوست و در عین حال در سال ۱۳۴۱ همراه اعضای نهضت گرفتار زندان شد؛ همچنین به دنبال قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به جرم اقدام علیه امنیت داخلی به ده سال حبس محکوم شد که با عفو عمومی در ۱۳۴۶ از زندان رهایی یافت. سالهای ۱۳۵۰ و ۱۳۵۴ دوران تبعید وی بود که در آبان ۱۳۵۷ پایان یافت.
این روحانی مجاهد و مفسر قرآن پس از پیروزی انقلاب اسلامی به امامت جمعه تهران منصوب شد. نخستین نماز جمعه بعد از پیروزی انقلاب در ۵ مرداد ۱۳۵۸ در دانشگاه تهران به امامت ایشان برگزار شد. این عالِم مجاهد سرانجام در ۱۹ شهریور ۱۳۵۸ دار فانی را وداع گفت.
عکاس: سید علیرضا کیایی جمالی/برنا