bato-adv
bato-adv

چرا بورس بهترین محل سرمایه‌گذاری در سال ۹۸ است؟

چرا بورس بهترین محل سرمایه‌گذاری در سال ۹۸ است؟

خیلی از کارشناسان همان اوایل، سال ۹۸ را سال بورس می‌نامیدند و سود‌های کلان این بازار را پیش‌بینی می‌کردند. شاخص کل در نیمه اول سال ۹۸ دو بار رکوردشکنی‌های عجیب داشته است؛ اردیبهشت‌ماه بود که ابر کانال ۲۰۰ هزار واحدی رسید و روز‌های آخر شهریور ابرکانال ۳۰۰ هزار واحدی را فتح کرد. یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد شاخص بورس در این مدت حدود ۱۲۶ هزار واحد رشد کرده و بازدهی ۷۱.۷ درصدی را نصیب سرمایه‌گذاران بازار کرده است. خیلی‌ها به مراتب بیشتر از این رقم سود به جیب زده‌اند

تاریخ انتشار: ۱۲:۳۳ - ۱۱ مهر ۱۳۹۸
فرارو- نرخ تورم شهریورماه اعلام شده و آنطور که مرکز آمار می‌گوید ارزش پول کشورمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته تقریبا ۳۵ درصد کاهش پیدا کرد است. البته باید توجه داشته باشید که این رقم رفته رفته رو به کاهش است. ماه قبل یعنی مردادماه تورم نقطه به نقطه توسط مرکز آمار ۴۱.۶ درصد اعلام شده بود که در گزارش جدید حدود شش درصد کاهش پیدا کرده. از آنجا که می‌خواهیم ببینیم ارزش پولمان در شش ماه اول سال ۹۸ چقدر کاهش پیدا کرده است، باید سراغ رقم شاخص برویم. شاخص قیمت‌ها در فروردین‌ماه روی رقم ۱۷۰.۹ واحد ایستاده بود و حالا در آخرین گزارش مرکز آمار این رقم به ۱۸۱.۷ واحد رسیده است. این یعنی ارزش پولمان در شش ماه گذشته تقریبا ۶.۳ درصد کاهش پیدا کرده. پس تا دیر نشده باید زودتر فکری برای سرمایه‌هایمان بکنیم.

شماره یک؛ بازدهی منفی ۲۰ درصدی بازار ارز 
تابستان امسال بازار ارز روند جالبی را پشت سر گذاشت. تقریبا هر ماه یک موج کاهش قیمت در بازار ارز به وجود آمد. برآیند این کاهش قیمت‌ها، نرخ دلار در بازار آزاد را به حول و حوش ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رساند و حالا تقریبا یک ماه است که دلار در این محدوده باقی مانده. اگر به شش ماه قبل یعنی اول سال ۹۸ برگردیم، می‌بینیم دلار آن زمان ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان بود و این یعنی بازدهی دلار در نیمه اول سال ۹۸ در ظاهر منفی ۱۴.۷ درصد است. اگر نگاهی به کاهش ارزش پول ملی بیاندازیم می‌بینیم دلار در این مدت خیلی بیشتر از این رقم به سرمایه‌گذارانش ضرر رسانده. چراکه بازدهی دلار در شش ماه اول امسال با احتساب نرخ تورم منفی ۱۹.۸ درصد است و این بازار ارزش پول سرمایه‌گذارانش را حدود یک پنجم کاهش داده است.

شماره دو؛ بازدهی منفی ۲۰ درصدی بازار سکه
ابتدای سال ۹۸ هر سکه تمام طرح جدید در بازار آزاد با قیمت چهار میلیون و ۷۱۰ هزار تومان فروخته می‌شد. سکه در این چند ماه بیشتر از اینکه تابع قیمت طلا باشد، از وضعیت بازار ارز پیروی کرده است. اتفاقی که باعث شده قیمت سکه با وجود ثبات تقریبی ارزش آن، کاهش پیدا کند و در پایان نیمه اول سال به چهار میلیون تومان برسد. مقایسه این دو عدد نشان می‌دهد بازدهی بازار سکه در شش ماه اول سال ۹۸ حدود منفی ۱۵.۱ درصد بوده است. البته این نرخ، بازدهی ظاهری سرمایه‌گذاری در بازار سکه را نشان می‌دهد. نه تنها این بازار پول سرمایه‌گذارانش را کاهش داده، بلکه همان پول هم با کاهش ارزش روبرو شده و این یعنی باید تورم را هم در محاسباتمان در نظر بگیریم. با این کار می‌توان نتیجه گرفت بازدهی سرمایه‌گذاری در بازار سکه خیلی کمتر از این حرف‌ها و رقمی معادل منفی ۲۰ درصد است و سرمایه‌گذاران بازار سکه در نیمه اول سال حدود یک پنجم سرمایه‌شان ضرر کرده‌اند.

شماره سه؛ بازدهی منفی ۱۰ درصدی بازار طلا
طلا وضعیت بهتری نسبت به رقبا دارد و حداقل کمتر از سکه و ارز به سرمایه‌گذارانش ضرر رسانده. شاید بتوان دلیل آن را افزایش قیمت جهانی طلا دانست. قیمت طلا در بازار‌های جهانی روی ریل افزایش قرار دارد و ارزش هر انس طلا از حدود هزار و ۳۰۰ دلار به حدود هزار و ۵۰۰ دلار رسیده است. با این وجود این فلز گرانبها در داخل کشور توانسته گلیم خود را از آب بیرون بکشد و در نیمه اول سال ۹۸ با بازدهی منفی روبرو شده است. قیمت هر گرم طلای ۱۸ گرم در ابتدای سال ۹۸ حدود ۴۲۸ هزار تومان قیمت داشت و حالا با گذشت شش ماه، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در نیمه سال به ۴۱۰ هزار تومان رسیده. این موضوع نشان می‌دهد بازدهی طلا در نیمه اول سال ۹۸ تقریبا منفی ۴.۳ درصد بوده است. تازه این در صورتی است که کاهش ارزش پول را در بازدهی سرمایه‌گذاری در نظر نگیریم. اگر تورم ۶.۳ درصدی را هم به این سرمایه گذاری زیان‌ده اضافه کنیم، می‌توان نتیجه گرفت که بازدهی واقعی سرمایه‌گذاری طلا در نیمه اول سال ۹۸ حدود منفی ۹.۹ درصد بوده است.

شماره چهار؛ بازدهی مثبت یک درصدی سپرده‌های بانکی
سپرده‌گذاری در بانک راحت‌ترین کاری است یک نفر می‌تواند با پولش بکند. حساب‌های سپرده سود حداقلی، اما مطمئن برای سرمایه مشتریان بانک به همراه دارند. سود سپرده‌های بلند مدت در حال حاضر ۱۸ درصد و سود سپرده‌های کوتاه مدت حدود ۱۵ درصد است. البته باید توجه داشته باشید که ممکن است بانک‌ها برای مشتریان ویژه و مبالغ بزرگ سود بیشتری در نظر بگیرند. محاسبات نشان می‌دهد بازدهی سرمایه‌گذاری در حساب‌های بانکی کوتاه‌مدت حدود ۷.۳ درصد خواهد بود. توجه داشته باشید که در این نوع سپرده‌گذاری لزومی ندارد پولتان را دست نخورده در حساب بانکی ثابت نگه دارید. بلکه این سود به صورت ماه‌شمار محاسبه می‌شود. با این حساب می‌توان نتیجه گرفت سرمایه‌گذاری در حساب‎های بانکی به عنوان یک سرمایه‌گذاری کاملا معمولی، خیلی بهتر از سرمایه‌گذاری در بازار‌های سکه، طلا و ارز بوده است. البته باید توجه داشته باشید که بازدهی ۷.۳ درصدی حساب‌های سپرده در شش ماه اول سال ۹۸، بدون احتساب تورم محاسبه شده است. اگر تورم ۶.۳ درصدی در نیمه اول سال را هم به محاسباتمان اضافه کنیم، نتیجه می‌گیریم که حساب‌های سپرده در این مدت ارزش سرمایه مشتریانشان را معادل یک درصد افزایش داده‌اند. این رقم بازدهی واقعی سرمایه‌گذاری در بانک با احتساب نرخ تورم است. شاید رقم خیلی ناچیزی باشد، اما وضعیت آن به مراتب بهتر از بازار‌هایی مثل طلا و ارز است.

شماره پنج؛ بازدهی مثبت ۶۲ درصدی بازار بورس
بورس در نیمه اول سال ۹۸ گوی سبقت را از رقبا ربوده و تقریبا هیچ بازاری به گرد پایش نمی‌رسد. خیلی از کارشناسان همان اوایل، سال ۹۸ را سال بورس می‌نامیدند و سود‌های کلان این بازار را پیش‌بینی می‌کردند. شاخص کل در نیمه اول سال ۹۸ دو بار از ابرکانال‌های ۱۰۰ هزار واحدی عبور کرده است. اردیبهشت‌ماه بود که ابر کانال ۲۰۰ هزار واحدی رسید و روز‌های آخر شهریور ابرکانال ۳۰۰ هزار واحدی را فتح کرد. خیلی از سرمایه‌گذاران چه بسا بیشتر از شاخص کل در بازار بورس سود کرده‌اند، اما شاخص کل می‌تواند به عنوان یک میانگین نشان دهد که ارزش سهام‌های بورس در سال ۹۸ چه تغییراتی داشته. شاخص کل در ابتدای سال ۹۸ روی رقم ۱۷۵ هزار و ۹۰۰ واحد قرار داشت و در پایان شهریورماه یعنی نیمه اول سال ۹۸ به ۳۰۲ هزار و ۱۰۰ واحد رسید. یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد شاخص کل بازار بورس در این مدت حدود ۱۲۶ هزار واحد رشد کرده و بازدهی ۷۱.۷ درصدی را نصیب سرمایه‌گذاران بازار کرده است. شاید خیلی‌ها ارقامی به مراتب بیشتر از این رقم سود به جیب زده باشند، اما شاخص بورس، کلیت بازار را نشان می‌دهد. این بازدهی آنقدری بالاست که اثر تورم در آن خیلی کمتر به نظر می‌رسد. چراکه حتی با احتساب نرخ تورم، بازدهی واقعی بازار بورس همچنان بالا و رقمی حدود ۶۲ درصد اندازه‌گیری می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد حتی در بازه‌های بلندمدت می‌توان حساب ویژه‌ای روی بازار بورس به عنوان پربازده‌ترین بازار سرمایه باز کرد.
bato-adv
bato-adv
bato-adv