bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۱۸۴

ممانعت مستمر از دستیابی ایران به سوخت هسته ای

تاریخ انتشار: ۱۳:۰۹ - ۲۶ آبان ۱۳۸۶

روزنامه اینترنشنال هرالد تریبیون خبر داده است که در 9 سال گذشته، "حداقل 75 بار از خرید مواد هسته ای از سوی ایران ممانعت شده است."

این روزنامه، در شماره روز شنبه 17 فوریه خود، این خبر را به نقل از منبعی در آژانس موسوم به گروه تهیه کنندگان مواد هسته ای (NSG) منتشر کرده که این آژانس با همکاری 45 کشور امضاء کننده معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای (NPT) ایجاد شده است.

هرالد تریبیون نوشته عمده این موارد پس از سال 2002 رخ داده و دلیل اصلی آن نگرانی استفاده از این مواد برای ساخت بمب اتمی بوده است.

گروه تهیه کنندگان مواد هسته ای که اطلاعات خود را فاش نمی کند و جلسات خود را بطور غیرعلنی برگزار می کند، مسئول نظارت بر مبادلات اینگونه مواد است تا مطمئن شود فن آوری منتقل شده برای مقاصد صلح آمیز، برای اهداف نظامی بکار گرفته نشود.

همچنین در اساسنامه این آژانس آمده است که کشورها بطور انفرادی و مجزا برای ممانعت از مبادلات ناقض اصول کار آژانس اقدام می کند و همچنین اعضاء قدرت اجرایی بجز گوشزد کردن احتمال تخلف به شرکتهای دخیل در یک معامله ندارند.

هرالد تریبیون نوشته است اطلاعات مربوط به تلاش ایران جهت دستیابی به مواد هسته ای از طریق دیپلمات کشوری تهیه شده است که "می خواهد گستردگی تلاشهای ایران برای به دست آوردن مواد با مصرف دوگانه را آشکار سازد."

این روزنامه از قول دیپمات یاد شده نوشته است که 75 مورد ممانعت، تنها به هفت کشور از 45 کشور عضو مربوط می شود و شرکتهایی از کشورهای استرالیا، فنلاند، سوئد، و امارات متحده عربی از انجام معامله با طرفهای ایرانی منع شده اند.

همچنین هرالد تریبیون مدعی شده که مصرف کنندگان این مواد شامل دولت، سازمان انرژی اتمی، شرکتهای تولید نیرو، مهندسی، پتروشیمی، پالایش نفت، گاز، صنایع هواپیمایی، مراکز تحقیقاتی معادن، یک مرکز قطعات یدکی هلیکوپتر و یک مرکز فیزیک پلاسما بوده اند.

این روزنامه نوشته است "دیپلماتهای غربی مدعی شده اند که ایران از این شرکتها بعنوان پوششی استفاده می کند تا فن آوری مورد نیاز خود را بخرد و آن را بدون ردیابی شدن در تولید سلاح بکارگیرد."
هرالد تریبیون از میان قطعات و موادی که از فروششان به ایران جلوگیری شده، از پودر نیکل، قطعات مورد استفاده در کارخانه های پتروشیمی، کمپرسور، کوره، میکروسکوپ های الکترونی، دستگاه های جدا سازی سنگ عناصر رادیو اکتیو، لیزر، طیف سنج، و یک کارخانه تولید نیتروژن را نام برده است.

در همین خبر، روزنامه هرالد تریبیون نوشته است که روسیه روز جمعه 16 نوامبر به واضح ترین شکل تا کنون اعلام کرده است آمادگی دارد تا اورانیوم لازم برای سوخت نیروگاه بوشهر را به ایران بفرستد.

این روزنامه به نقل از شرکت دولتی تولید سوخت هسته ای در روسیه نوشته است "بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از اواخر ماه میلادی جاری، با سفر به کارخانه تولید مواد شیمیایی نوووسیبریک (Novosibrisk) پلمب کردن محموله های سوخت به مقصد ایران را آغاز خواهند کرد"، هر چند به اذعان این روزنامه مشخص نیست سوخت چه زمانی به ایران ارسال خواهد شد.
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین