bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۱۹۲۱۴
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو

گرانی بنزین؛ "کارهای واجبی" که باید انجام می‌شد و باید انجام شود

وحید شقاقی اقتصاددان با اشاره به اینکه دولت از طریق سرکوب قیمتی این روزها جلوی افزایش قیمت‌ها را گرفته است،گفت: شاید در ظاهر و کوتاه مدت این سیاست‌ها از طریق افزایش نظارت ها و رصد بازار جواب دهد، اما در عمل و به مرور زمان قیمت‌ها ناشی از افزایش نرخ سوخت و به دلیل ایجاد انتظارات تورمی در مسیر رشد قرار خواهند گرفت.

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۱ - ۰۶ آذر ۱۳۹۸
فرارو- «از لحاظ علم اقتصاد افزایش قیمت بنزین یک شوک منفی است که رشد تورم و سایر قیمت‌ها را به دنبال خواهد داشت، بنابراین برای خنثی کردن این امر دولت می‌بایست اصلاحات ساختاری را که وعده آن را در گذشته داده بود، انجام می‌داد و سپس بنزین را گران می‌کرد، چرا که این اصلاحات ساختاری یک نوعی شوک منفی بود که می‌توانست اثرات تورمی افزایش قیمت بنزین را کم‌رنگ تر کند.»

دولت از طریق سرکوب قیمتی جلوی افزایش قیمت‌ها را گرفته است
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بهتر بود دولت قبل از افزایش قیمت بنزین اصلاحات ساختاری را انجام می داد، اظهار داشت: از مدت‌ها قبل معلوم بود که دولت قصد دارد اصلاحات قیمتی را انجام دهد، اما نکته این است انجام این مسئله تورم زا است و قیمت‌ها را افزایش می دهد، در چنین شرایطی منطقی بود اول اصلاحات اقتصادی انجام شود.

وی افزود: اقداماتی مثل اصلاحات در بودجه سنواتی، کاهش رشد پایه پولی، کنترل تورم و افزایش پایه‌های مالیاتی از جمله مواردی بود که دولت می‌توانست در ابتدا آن‌ها را انجام دهد و بعد به سراغ افزایش قیمت بنزین برود، در حالی که این روزها تورم تجمعی بیش از شصت درصد است.

این اقتصاددان با اشاره به اینکه دولت از طریق سرکوب قیمتی این روزها جلوی افزایش قیمت‌ها را گرفته است، گفت: شاید در ظاهر و کوتاه مدت این سیاست‌ها از طریق افزایش نظارت ها و رصد بازار جواب دهد، اما در عمل و به مرور زمان قیمت‌ها ناشی از افزایش نرخ سوخت و به دلیل ایجاد انتظارات تورمی در مسیر رشد قرار خواهند گرفت.

شقاقی با تاکید بر اینکه افزایش بهای بنزین شوک قیمتی را رقم می‌زند، بیان داشت: از لحاظ علم اقتصاد افزایش قیمت بنزین یک شوک منفی است که رشد تورم و سایر قیمت‌ها را به دنبال خواهد داشت، بنابراین برای خنثی کردن این امر دولت می‌بایست اصلاحات ساختاری را که وعده آن را در گذشته داده بود، انجام می‌داد و سپس بنزین را گران می‌کرد، چرا که این اصلاحات ساختاری یک نوعی شوک منفی بود که می‌توانست اثرات تورمی افزایش قیمت بنزین را کم‌رنگ تر کند.
 

بیشتر بخوانید:

 
 
آیا بعد از بنزین، نوبت افزایش مالیات است؟
وحید شقاقی می گوید دولت باید اول اصلاحات مالیاتی را انجام می داد و بعد از آن بنزین را گران می کرد

دولت اول باید اصلاحات مالیاتی را انجام می‌داد
وی با اشاره به اینکه اگر اصلاحات مالیاتی در دستور کار دولت قرار می‌گرفت، اعتراضات به شدت کم بود، گفت: در این رابطه نکته مهم این است که دولت باید از دهک‌های ثروتمند و پردرآمد مالیات دریافت کند، نه این که از کارمندان و کارگران مالیات افزونی طلب کند.
 
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دولت می‌توانست با افزایش پایه‌های مالیاتی از جمله مالیات بر درآمد و ثروت کسری بودجه خود را جبران کند، این در حالی است که بر اساس گفته‌های رئیس سازمان امور مالیاتی بیش از ۳۰۰ هزار نفر ثروتمند شناسایی شده است که نیمی از آن‌ها به هیچ عنوان مالیات نمی‌دهند و آن نیم دیگر نیز کمتر از ۵۰ درصد مالیات می‌دهند.

شقاقی اذعان داشت: بر این اساس دولت باید از این قشر مالیات حقه خود را دریافت کند، اگر این طرح قبل از افزایش قیمت بنزین صورت می‌گرفت، برای مردم قابل پذیرش بود که اول از اقشار دارا مالیات به حق گرفته شود و بعد بنزین گران شود، اما در حال حاضر خیلی سخت است که دولت چه از لحاظ اجرا و چه به لحاظ آماده کردن جامعه برای دریافت مالیات، بتواند اقدامی را صورت دهد.

وی عنوان کرد: در حاضر فرار مالیاتی گسترده‌ای در نظام اقتصادی ایران وجود دارد که اگر بتوان جلوی این کار را گرفت، می‌توان بخش عمده‌ای از کسری بودجه دولت را جبران کرد، حال باید دید دولت در بودجه سال آینده چه برنامه و اهدافی را برای مبارزه با فرار مالیاتی در دستور کار خود قرار می‌دهد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اصلاحات بودجه‌ای که دولت وعده آن را داده است، گفت: همواره طی دهه‌های گذشته بودجه بر اساس چانه‌زنی و مذاکره بسته می‌شد، اما بر اساس رویکرد جدید دولت قرار است از هزینه‌های اضافی پرهیز شود و منابع در مکان‌های مناسب هزینه شود.

وی با تاکید براینکه بودجه‌های سنواتی هدفمند وعملیاتی بسته نمی‌شود، افزود: با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، دولت با کسری بودجه شدیدی روبرو است و باید از منابعی که در اختیار دارد این کسری بودجه را جبران کند، یکی از این راه‌ها حذف یارانه افراد پردرآمد است، با توجه به‌ اینکه‌ یارانه معیشتی به این قشر از جامعه نیز تعلق نمی‌گیرد، یارانه نقدی آن‌ها نیز باید قطع شود.
 
آیا بعد از بنزین، نوبت افزایش مالیات است؟
کارشناسان مالیات را به عنوان مهم ترین منبع برای جبران کسری بودجه دولت می دانند

کسری بودجه در حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان است
شقاقی با اشاره به اینکه برآورد می‌شود دولت در سال آینده با حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه باشد، اظهار داشت: درحالی که تصور می‌شد، دولت بخشی از منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین را به کسری بودجه اختصاص دهد، اما اعلام شد این منابع همه به مردم پرداخت خواهد شد، هرچند که اگر دولت بخشی از این منابع را به کسری بودجه نیز اختصاص می‌داد، باز در نهایت اجرای اصلاحات ساختاری تازه در نظام اقتصادی کشور اجتناب ناپذیر است.

 این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دولت باید نظام مالیاتی را برای جبران کسری بودجه‌ مورد اصلاح‌ قرار دهد، تصریج‌کرد: دولت برای افزایش پایه‌های مالیاتی برنامه‌هایی را در دستور کار خود قرار داده، اما با توجه به اینکه این موارد نیاز به بانک‌های اطلاعاتی مورد نیاز دارد، در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد، بنابراین لازم است دولت برای عملیاتی کردن بانک‌های اطلاعاتی اقدامات موثری را انجام دهد.

وی همچنین مولدسازی دارایی‌های دولت را نیز یکی از دیگر مواردی دانست که می‌تواند کسری بودجه دولت را پوشش دهد و در این زمینه اضافه کرد: برای انجام این کار نیاز به تاسیس یک سازمان است که بتواند این مولدسازی‌ها را انجام دهد، از سوی دیگر باید دولت و مجلس زودتر از این‌ها به فکر راهی برای جبران کسری بودجه می‌افتادند، چرا که در حال حاضر به موعد بسته شدن لایحه بودجه رسیده‌ایم و دیگر باید دولت لایحه بودجه را به مجلس ببرد.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
همه رقم خفه شدیم سوخت را گرانتر بکنید قیمت واقعی جهانی
قیمت روزانه مثل طلا
سیدمصطفی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
تا نظارت قوی که توسط رسانه های و روزنامه ها باید باشد که پیگیر نمایداموال را ازکجا آورده وضعیت بهتر از این نیست (رکن چهارم حکومت است)
ناشناس
Finland
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
نهادهای موازی پر قدرت تری مثل تشخیص مصلحت هستند دیگه مجلس میخواهیم چکار؟؟
ناشناس
Germany
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
شما غلط کردی، چرا باید گرون بشه؟چرا هر سال گرانی؟مگر شناها اقتصاد دان نیستید، چرا گرانی هر ساله؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
فقط از کشورهای دیگه قسمت گرفتن هاشو یاد میگیرین بنزین انقدره و مالیات اونقدره و ... خدماتی که به شهروندان میدن نمیبینید از خدمات درمان رایگان تا ....
انتشار یافته: ۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
ایشان غیر از اخذ مالیات حرف دیگه ای برای گفتن ندارد. مالیات را از طبقه متوسط به پایین می توانند اخذ کنند. کسب و کاری وجود ندارد که این طبقه بتواند مالیات بدهد. کارشناس واقعی اقتصاد پیدا کنید و باهاش مصاحبه کنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۶
کدوم دولت سر کار اومده اصولی و ریشه ای و دلسوزانه کار کرده ؟؟؟
این دولت هم بد تر از اونیکی ها
هرکی میاد فقط به فکر سمبل کردنه و هنه طرح ها و برنامه ها فقط در جهت منافع خودشونه ن۶ مردم