bato-adv
bato-adv

(ویدئو) راه‌های مقابله با آلودگی هوا

موادی مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطان‌زا هستند، مصرف آن‌ها برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهر‌ها قرار دارند، به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شوند.

تاریخ انتشار: ۱۹:۴۲ - ۰۶ آذر ۱۳۹۸

فرارو- این روز‌ها هوای تهران بسیار آلوده شده است و وضعیت به حالت هشدار رفته است. در این حال باید با آلودگی بیشتر آشنا شویم و راه‌های مقابله با آن را نیز بدانیم.

مونواکسیدکربن، اکسید‌های نیتروزن، هیدروکربن‌ها، اکسید‌های سولفور، ذرات معلق و سرب از جمله مواد آلوده کننده هوا به شمارمی روند.

۱- مونواکسیدکربن یا co: گازی است بی رنگ و بی بو که وجود مقادیر هر چند اندک آن در محیط برای سلامت انسان نامطلوب است. این گاز باعث بروز اختلال در تنفس سلول‌ها می‌شود. علایم مسمومیت با گاز co بستگی به مقدار گاز در محیط دارد. سردرد و سرگیجه، حالت خواب آلودگی و در نهایت بی هوشی که منجر به مرگ می‌شود، از علایم وجود گاز co در محیط است.

۲- اکسید‌های نیتروزن: وجود این گاز در محیط باعث تحریک چشم، بینی، گلو و شش‌ها می‌شود. تماس طولانی مدت با این گاز باعث افزایش آسیب پذیری بدن انسان در برابرعفونت‌های بیماری زا نظیر آنفلوانزا می‌شود. میزان زیاد این گاز در محیط، باعث اختلال در قوه بویایی، ناراحتی‌های حفره بینی، اشکالات تنفسی، ناراحتی‌های اعصاب، ادم ریوی و سرانجام مرگ می‌شود.

۳- هیدروکربن‌ها: این گروه مهم‌ترین منبع آلودگی هوا در محیط هستند. وجود این آلاینده در محیط باعث تحریک چشم، سرطان و اختلال در مرکز خون سازی بدن می‌شود.

۴- اکسید‌های سولفور: این اکسید از طریق منابع طبیعی و انسانی وارد محیط می‌شود. قرار گرفتن در معرض این گاز باعث سوزش گلو، افزایش ضربان قلب و سرعت حرکات تنفسی می‌شود.

۵- ذرات معلق: ذرات معلق به ذرات جامد کوچک و قطرات مایع موجود در هوا اطلاق می‌شود. از عمده‌ترین عوارض ذرات معلق بر روی انسان می‌توان به بیماری‌های عفونی بخش‌های بالای دستگاه تنفسی، اختلالات قلبی، برونشیت، تنگی نفس، التهاب ریوی و کاهش مکانیسم‌های دفاعی بدن اشاره کرد.

در هوای آلوده چه بخوریم؟

اگر آلودگی هوا خیلی شدید باشد، مشکل می‌توان از اثرات سوء آن در امان ماند، ولی درباره‌ی آلودگی که به طور معمول در همه شهر‌های بزرگ و صنعتی از جمله تهران وجود دارد، می‌توان با مصرف بعضی از غذا‌ها اثرات مضر آلاینده‌ها را کم کرد.

متخصصین تغذیه برای کم شدن مضرات آلودگی هوا، مصرف منابع غذایی ویتامین E. و ویتامین D. را پیشنهاد می‌کنند. این ویتامین‌ها می‌توانند اثرات مسموم‌کننده گاز‌های آلاینده را خنثی کنند.

ویتامین E. در روغن‌های گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز وجود دارد. منابع مناسب ویتامین D. هم شیر، کره و زرده تخم‌مرغ هستند که باید در برنامه غذایی روزانه‌تان باشند. البته می‌توانید با تجویز متخصص، مکمل‌های ویتامین E. و D. را هم مصرف کنید.

علاوه بر این ویتامین‌ها، مصرف غذا‌هایی را توصیه می‌کنند که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های سلنیوم و بتاکاروتن اند. سبزیجاتی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم را هم می‌توانید در غذا‌های دریایی، مرغ، نان و غلات سبوس‌دار پیدا کنید.

ویتامین C. هم می‌تواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند. شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست هم به خاطر کلسیمی که دارند می‌توانند جذب عناصر سنگین مثل سرب را کاهش دهند.

پس به‌طور کلی بهتر است مردم از سبزی‌ها و میوه‌ها و لبنیات بیشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هوای آلوده را کاهش دهند.
بدترین برنامه غذایی

چه عادات نادرست غذایی می‌توانند اثرات مخرب آلودگی هوا را در بدن ما بیشتر کنند؟

مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه‌های گازدار، به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، می‌توانند اثرات سوء آلودگی هوا را دو برابر کنند.

موادی مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطان‌زا هستند، مصرف آن‌ها برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهر‌ها قرار دارند، به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شوند.

به طور کلی ما مردم را به مصرف مواد غذایی تازه و طبیعی و غیرصنعتی تشویق می‌کنیم تا سلامتی‌شان در مواجهه با عوامل خطرناکی مثل آلاینده‌های هوا محفوظ بماند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv