bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۲۱۲۲۵
نه واقعی، نه منطقی، نه مفید

پاسخ عباس عبدی به سردار جعفری

یعنی در ۴۰ سال گذشته مردم در انتخاب خود به خطا رفته‌اند. این چه حرفی است؟ چه کسی چنین متر و معیاری را به شخص می‌دهد که این‌گونه داوری کند؟ چه کسانی در این ۴۰ سال بیرون گود نشسته بودند که اکنون به حضور در میدان دعوت می‌شوند؟ یک نفر را می‌توان نام برد؟ همه آمده‌اند. وضع همین است که شاهدیم.

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۲۳ آذر ۱۳۹۸

عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت:

آقای سردار جعفری در گفت‌وگویی تلویزیونی نکاتی را مطرح کردند که بازتاب گسترده‌ای داشت و موجب تعجب فراوان برای مخاطبان شد.

بد نیست که برخی گزاره‌های مورد نظر ایشان را دقیق‌تر تحلیل کنیم. در یک مورد اظهار داشته‌اند که: «الان در همین کشور‌هایی که مهد دموکراسی هم هستند باید نگاه فرد با نگاه حکومت بخواند. اما آقایانی که اینجا روی کار می‌آیند ابایی ندارند که بگویند دیدگاه ما با رهبری اختلاف دارد... در همه کشور‌ها اینطور است که عقبه فکری افراد را بررسی می‌کنند.»

این گزاره‌ها هیچ واقعیتی ندارند ولی مساله فراتر از واقعیت نداشتن است. فرض کنیم که این گزاره‌ها درست باشند، در این صورت باید پرسید که این حکومت و نگاه آن از کجا آمده‌اند که مردم باید با آن هماهنگ شوند؟ آیا پیش‌تر آن را کسی از آسمان نازل کرده است؟ یا کسی به زور آن را بر این مردم تحمیل کرده؟ یا آنکه خود مردم آن را انتخاب کرده‌اند؟ اگر دو مورد اول باشد که دیگر دموکراسی نیست و نیازی به انتخابات ندارند. اگر مورد سوم باشد، براساس چه منطقی خواهند گفت که مردم باید با نگاه حکومت هماهنگ شوند؟ به‌علاوه بالاترین قدرت حکومت را مردم انتخاب می‌کنند و نیازی نیست که با جای دیگری هماهنگ شوند. دموکراسی‌ها برآمده از مردم هستند و نه برعکس.

تنها در حکومت‌هایی که برآمده از مردم نباشند، می‌توان گفت که نامزد‌ها مجبورند که خود را با نگاه حکومت هماهنگ کنند؛ و الا خواست مردم در یک حکومت دموکراتیک باید همواره جاری و ساری باشد و اگر نباشد آن حکومت دموکراتیک نیست. اتفاقا ویدیویی که از دیدار مرحوم امام با خبرگان قانون اساسی پخش شده است، ناظر به همین نکته است. آنجا که اعلام کرده‌اند: «حق با اکثریت مردم است، حتی اگر اشتباه تصمیم بگیرند. شما ولی آن‌ها نیستید که بگویید این به ضرر شماست پس ما نمی‌کنیم. ملت می‌خواهد آن کار را بکند، به من و شما چه؟»

حالا فرض کنیم همه جای دنیا همین‌طور است که ایشان توصیف کرده‌اند. فرض محال که محال نیست. در این صورت بر اساس منطق خودشان اتفاقا ایران نباید چنین باشد. چون هر وقت به جا‌های دیگر جهان استناد می‌شود فوری گفته می‌شود که اینجا ایران است و فرق دارد.

در هر حال نکته مهم این است که مردم نمی‌توانند خود را با حکومت هماهنگ کنند، ممکن است تبعیت کنند، ولی این تبعیت از روی اختیار نیست. اگر حکومتی به هر دلیلی بخواهد مردم با آن هماهنگ شوند یا مدیران و نمایندگان آن با حکومت هماهنگ باشند در این صورت انتخابات بی‌معنا است. یا مشارکت گسترده انتخاباتی بی‌معنا است. مگر آنکه اکثریت مردم با ارزش‌ها و افکار مورد نظر هماهنگ باشند که در این صورت مشکلی نمی‌ماند و به‌طور طبیعی همان افراد مورد نظر را انتخاب می‌کنند و نیازی به وجود چنین قیودی نیست.

شاید گفته شود که شناخت آن ویژگی‌ها نه کار مردم بلکه در اصل، کار شورای نگهبان است. در یک جامعه شفاف و آزاد، مردم بهتر از هر کس دیگری می‌توانند بگویند که چه کسی را مطابق آن معیار می‌دانند یا نمی‌دانند. تجربه هم همین را نشان می‌دهد. بنابراین جمله آقای عزیز جعفری نه‌تن‌ها واقعیت ندارد، بلکه معقول هم نیست و حتی اگر واقعیت داشت و معقول هم بود در ایران نباید اجرا می‌شد. البته مفید هم نیست زیرا تالی فاسد این نگرش آنجاست که بر اثر اجرایی شدن آن کم‌کم شکاف بزرگی میان خواست‌ها و نگرش‌ها و مطالبات مردم و حکومت پیش می‌آید و هر چه می‌گذرد این شکاف بزرگ‌تر می‌شود و در نهایت روند طبیعی امور متوقف و حکومت و کشور دچار بحران می‌شوند. در ادامه خطاب به نامزد‌های نمایندگی اظهار شده است که: «خب اگر دیدگاهت اختلاف دارد برای چه آمدی؟... اینکه صرفا هر کسی می‌گوید در چارچوب هستیم کافی نیست.»

واقعیت این است که چرا افراد باید دروغ بگویند؟ این همان وضعیتی است که ریاکاری را ایجاد کرده است، که عده‌ای خود را در قالب‌های دیگری جا بزنند. البته همه چنین نیستند، بسیاری نیز آرا و عقاید خود را خیلی شفاف و روشن بیان می‌کنند. طبعا داور نهایی مردم هستند. اگر مردم ندانند که فلان لیست یا فرد وابسته به چه اندیشه و برنامه‌ای است، دیگر چه انتظاری از مردم می‌رود و اگر می‌دانند، چرا نباید به آنچه دوست دارند رای دهند؟ اگر مطابق نظر ایشان بخواهد عمل شود، اصولا رای‌گیری عملی بیهوده و اضافی است.

بهتر خواهد بود که به جای مردم خودشان هر کس را که صالح می‌دانند انتصاب کنند هم مطمئن‌تر است و هم کم‌هزینه‌تر و هم اینکه خیال مردم راحت می‌شود. اینکه نمی‌شود بگوییم: «از اول انقلاب تا امروز مشکل ما در اداره کشور با تفکراتی که به اسم تفکر انقلابی، اما در حقیقت تفکر لیبرالی بوده‌اند، بوده است. برای حل این معضل یا عبور از این مشکل باید کسانی که در چارچوب این نظام هستند پای کار بیایند. مبنای این جمهوری اسلام ناب است.»

یعنی در ۴۰ سال گذشته مردم در انتخاب خود به خطا رفته‌اند. این چه حرفی است؟ چه کسی چنین متر و معیاری را به شخص می‌دهد که این‌گونه داوری کند؟ چه کسانی در این ۴۰ سال بیرون گود نشسته بودند که اکنون به حضور در میدان دعوت می‌شوند؟ یک نفر را می‌توان نام برد؟ همه آمده‌اند. وضع همین است که شاهدیم.

حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
آقای عبدی!
شما و امثال شما فعلا باید گندی که دولت مورد حمایتتون زده رو پاسخ بدین.
شما در مقام پاسخگویید نه پرسشگر. لطفا بحث رو عوض نکنید.
asgharagha
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
آقای عبدی، چرا ایشون رو محاکمه میکنی؟ یعنی بعد از این همه سال و این همه تجربه متوجه نیستی که تفکر و خط مشی این جور آدم ها همینه؟ خودت خیلی منزهی؟ خودت خیلی درست فکر میکنی؟
ناشناس
United States of America
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
آقاى عبدى اشتباه ميكند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
کاملا با این حرف موافقم: "واقعیت این است که چرا افراد باید دروغ بگویند؟ این همان وضعیتی است که ریاکاری را ایجاد کرده است، که عده‌ای خود را در قالب‌های دیگری جا بزنند."
ما ادعا داریم که جامعه اسلامی داریم و باید قوانین دینی در جامعه ما رعایت شود. مسالا یکی از معیارهای مهم استخدام افراد اعتقاد به دین است. خب حالا فرض کنیم یه فرد چه درست یا چه غلط انتخاب کرده که به هیچ دینی اعتقاد نداشته باشد. جهنم یا بهشت رفتن آن فرد در صورت وجود داشتن آن به خودش ربط دارد. تکلیف این فرد در جامعه ایران چیست؟ راه اول این است که دروغ بگوید خودش را دین‌دار جا بزند و به همین منوال ادامه داده و به بالاترین پست‌ها هم برسد. خب این فرد آموخته که چگونه دروغ بگوید و با نقش بازی کردن و ریاکاری به خواسته خود برسد. مشابه معاویه و یزید که در ظاهر مسلمان بودند و به بالاترین جایگاه‌ها هم رسیدند. انتخاب دوم برای این فرد خارج شدن از سیستم و انتخاب کار آزاد است. حالت سوم هم مهاجرت است.
پس می‌توان فهمید که اتفاقا عدم وجود آزادی و دمکراسی در یک جامعه در واقع به خود آن جامعه صدمه می‌زند و افرادی وارد بدنه این سیستم خواهند شد که باطن متفاوتی دارند که به احتمال زیاد تعداد زیادی از این افراد را دیده باشین. نمونه دیگر از عدم آزادی مثلا حجاب. فرد اصلا به دین اعتقادی ندارد که به حجاب اعتقاد داشته باشد. آیا فک می‌کنید اجبار کردن حجاب برای این فرد باعث بهشت رفتن شما خواهد شد یا برعکس باعث خواهد شد که آن فرد ریاکاری و دروغ‌گویی را بیاموزد. بنظر شما کدام فرد خطرناک‌تر است کسی که دین ندارد ولی با راست‌گویی آن را نشان می‌دهد و کسی که دین ندارد ولی برای تطابق پیدا کردن با جامعه شروع به دروغ‌گویی و ریاکاری می‌کند؟ شما به کدام اعتماد می‌کنید؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
چهل سال است كه بدون استثنا تمام انتخابهاي مردم در رياست جمهوري و نمايندگان مجلس و حتي شوراها مشكل دار بوده است.جالب است مسولان حكومتي و دولتي و گماشته هاي تريبون دار آنها اعم از ائمه جمعه و جماعات ،مداحان و منبريها ،شبه نظامي ها و رسانه ميلي ،كيهان و زردنامه ها.... همگي انگشت اتهام را به سمت انتخاب اشتباه مردم دراز مي كنند .طرفه آنكه كانديداها توسط همين شوراي نگهبان حكومت و با تيغ نظارت استصوابي تاييد و به مردم معرفي شده اند و چاره اي براي انتخاب ديگري نيست.
اگر حكومت با مردم صادق است مكانيسم انتخابات را اصلاح كند تا ببينيد نخبگان چگونه مملكت را از كوتوله هاي سياسي نجات مي دهند.
انتشار یافته: ۱۳
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
این تفکر حکومت نظامی است . مگر نظامی های زمان شاه غیر این می گفتند ، هیچکس نباید با نظرات شاه مخالفت کند .
علی ازدیاراستادمطهری
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
حرف آقای عبدی پر از مغلطه و تفسیر به رای است... آقای جعفری اصلأ نگفت رای با اکثریت نیست ... ظاهرأ آ عبدی عمدأ نمیخواد متوجه حرف آ جعفری بشه آ جعفری گفت مبنای فکری کاندیدا ( قبل از به رای گذاشتن آن فرد) باید مدنظر شورای نگهبان قرار گیره که این حرف کاملأ منطقی و درست و معقول است و اتفاقأ در همه جای دنیا اعمال میشه بی شک... خدایا 1400 رو زودتر برسون
سانسورچی جان مادرت ما رو بیخیال شو...
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
دمت گرم حرفات همش منطقی ولی کو گوش شنوا
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
پایبندی به قانون اساسی که لازم وضروریست وباید کاندیداهای مجلس ویا ریاست جمهوری به قانون اساسی کشور معتقد باشند ومرجع ارزیابی ودرستی آنهم طبق قانون شورای نگهبان است .آقای عبدی خودشان را به بی اطلاعی می زنند بالاخره در هر جای دنیا انتخابات را بر اساس قانون بر گذار می کنند وبرای کاندیداها هم شرایطی را درنظر می گیرند ومسلما" محلی را هم برای ارزیابی در نظر می گیرند که در کشور ما شورای نگهبان است
ناشناس
Germany
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
خوب معلومه جناب سردار خودشان هم در این چرخه مشکل دار ریا و دوروغ گیر افتاده اند، حتی اگر انسانی پاک در درون سیستم باشد مطمئنا اطرافیانش چاپلوس یا ریاکارند وگرنه چرا باید اینقدر دروغ و ریا و اختلاس تهادینه شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
ای بابا , ای بابا
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
بحث ها و دعواهای چندش آور
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
بدبخت هستیم ما ملتی که اسیر و محکوم افکار و ایده های این افراد در گرفتاریها و سختیها دست و پا میزنیم
به تمام مقدسات قسم تا این افراد سرنوشت من و فرزندان بدبخت و بیگناهم را تعیین می کنند اگه عمرم خودم و خانواده ام دیگه پای صندوقهای رای بیایم
مثل من فراوانند همه ملت هستند