bato-adv
bato-adv

راهنمای خرید ماسک تنفسی برای جان به در بردن از غبار

راهنمای خرید ماسک تنفسی برای جان به در بردن از غبار

ماسک n۹۵ در بازار با قیمت‌هایی در حدود یک تا دو هزار تومان فروخته می‌شوند. باید توجه داشته باشید که ماسک‌های FFP۲ شرایطی مشابه ماسک n۹۵ دارند. ماسک‌های n۹۹ که توانایی بیشتری در فیلتر کردن ذرات آلودگی هوا دارند، قیمتشان به حدود ۱۵ هزار تومان می‌رسد

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۴ - ۰۳ دی ۱۳۹۸

فرارو- خرید ماسک تنفسی دو هزار تومانی خرج چندانی نخواهد داشت، اما می‌تواند تا حد زیادی از ورود آلودگی هوا به ریه‌تان جلوگیری کند. چنین ماسک‌هایی که دارای استاندارد FFP۲ یا n۹۵ هستند، می‌توانند تا ۹۵ درصد ذرات آلودگی هوا را فیلتر کنند. قیمتشان عموما بین هزار تا پنج هزار تومان است. ماسک‌های قوی‌تر که استاندارد FFP۳ یا n۹۹ دارند، سلاح مطمئن‌تری برای مبارزه با آلودگی هوا هستند و در بازار با قیمت‌هایی بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان به ازای هر عدد ماسک فروخته می‌شوند. در این گزارش تمام نکاتی که باید درباره خرید ماسک‌های تنفسی و انواع آن بدانید را آورده‌ایم.
 

چهار نکته که باید موقع خرید ماسک به آن‌ها توجه کنید

احتمالا شما هم با تشدید آلودگی هوا به خرید ماسک تنفسی فکر کرده‌اید. اگر آشنایی با انواع ماسک‌ها ندارید، قبل از خرید ماسک بهتر است به چهار نکته توجه کنید.

اول، ماسک باید اندازه صورتتان باشد. ماسک‌ها در سایز‌های مختلف تولید می‌شوند. اگر ماسک بزرگ بخرید، نمی‌تواند به خوبی بینی و دهان شما را پوشش دهد. اگر ماسکتان کوچک باشد، به قدری آزار دهنده است که مجبور می‌شوید بعد از چند دقیقه آن‌ها را از روی صورتتان بردارید. برای همین بهتر است موقع خرید حضوری یا اینترنتی حتما به سایز مساک توجه داشته باشید. به خصوص اگر ماسک را برای فرزندانتان می‌خواهید.

دوم، ماسک‌های سوپاپ‌دار گزینه بهتری برای کسانی است که می‌خواهند به شکل طولانی مدت از ماسک تنفسی استفاده کنند. ماسک‌هایی که سوپاپ ندارند، تنفس را برای شخص سخت خواهند کرد. همانطور که ماسک جلوی ورود ذرات گرد و غبار به ریه ما را می‌گیرد، تا حد زیادی مانع خروج هوای بازدم خواهد شد. برای همین بهتر از ماسک‌های سوپاپ‌دار استفاده کنیم، تا ضمن راحت‌تر شدن بازدم، از ایجاد رطوبت داخل ماسک جلوگیری شود.

سوم، ماسک‌هایی که گیره بینی ندارند، نمی‌توانند گزینه خوبی برای استفاده در هوای آلوده باشند. چراکه این ماسک‌ها به خوبی دهان و بینی شخص را پوشش نمی‌دهند و باعث ورود آلودگی هوا از منافذ کنار بینی خواهند شد. برای همان بهتر از صرفا سراغ ماسک‌هایی بروید که دارای گیره بینی هستند. همچنین موقع گذاشتن ماسک، حتما باید گیره بینی را فشار دهید تا روی صورتتان تنظیم شود.

چهارم، موقع خرید ماسک حتما باید به قدرت فیلتر کردن ماسک توجه کنید. ماسک‌ها بر اساس دو استاندارد n. و FFP دسته‌بندی می‌شوند. در روز‌هایی که آلودگی هوا به اوج خود می‌رسد، بهتر است از ماسک‌های n۹۹ و FFP۳ استفاده کنید. هرچند ماسک‌های n۹۵ و FFP۲ هم می‌توانند تا حد قابل قبولی از شما در برابر آلودگی هوا محافظت کنند.
 

طبقه‌بندی ماسک‌های تنفسی سری n و سری FFP

انواع ماسک‌های تنفسی از نظر قدرت فیلتر کردن ذرات معلق در هوا، با دو استاندارد مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. ماسک‌های سری n برای جلوگیری از ورود ذرات غیر روغنی استفاده می‌شود. برای همین استفاده از این نوع ماسک‌های تنفسی در محیط کارگاه مناسب نیست، اما برای تردد در هوای آلوده ماسک‌های سری n می‌توانند گزینه مناسبی باشند. در آمریکای شمالی از طبقه‌بندی Noish برای ماسک‌های تنفسی استفاده می‌شود. این ماسک‌ها بر اساس فیلتر کردن مواد روغنی به سه سری n ،r و p تقسیم‌بندی می‌شوند. عدد جلوی هرکدام از این سری‌ها نشان دهنده راندمان فیلتر ماسک است. برای مثال یک ماسک سری n۹۵ می‌تواند جلوی ورود ۹۵ درصد از ذرات غیر روغنی گرد و غبار را بگیرد. دیگر مدل‌های سری n ماسک‌های n۹۹ و n۱۰۰ هستند که به ترتیب می‌توانند ۹۹ درصد و ۹۹.۹۷ درصد ذرات گرد و غبار را فیلتر کنند. ماسک‌های سری r و p ذرات مقاوم در برابر روغن را فیلتر می‌کنند و بیشتر در محیط‌های کارگاهی مناسب هستند.

ماسک‌های سری FFP بر اساس استاندارد کشور‌های اروپایی دسته‌بندی می‌شوند. روی چنین ماسک‌هایی عبارت BS-EN ۱۴۹:۲۰۰۱ به چشم می‌خورد. در این مدل طبقه‌بندی، ماسک‌ها در سه دسته FFP۱ ،FFP۲ و FFP۳ جای می‌گیرند. ماسک‌هایی که تا ۸۰ درصد جلوی نفوذ ذرات گرد و غبار را می‌گیرند، در دسته FFP۱ قرار دارند. ماسک‌های FFP۲ تا ۹۴ درصد ذرات آلودگی را فیلتر می‌کنند که تقریبا معادل ماسک n۹۵ در استاندارد آمریکایی است. ماسک FFP۳ می‌تواند تا ۹۹ درصد ذرات گرد و غبار را فیلتر کند که معادل ماسک n۹۹ در استاندارد آمریکایی به حساب می‌آید.
 

قیمت انواع ماسک‌های تنفسی موجود در بازار

ماسک‌های n۹۵ در بازار با قیمت‌هایی در حدود یک تا دو هزار تومان به ازای هر عدد ماسک فروخته می‌شوند. باید توجه داشته باشید که ماسک‌های FFP۲ که بر اساس استاندارد اروپایی دسته‌بندی شده‌اند هم شرایط مشابهی دارند و با قیمت‌هایی در حدود کمتر از پنج هزار تومان فروخته می‌شوند و عموما دو هزار تومان قیمت دارند. ماسک‌های n۹۹ و FFP۳ که توانایی بیشتری در فیلتر کردن ذرات آلودگی هوا دارند، قیمتشان به مراتب بالاتر است. طوری که ماسک‌های n۹۹ با قیمتی در حدود ۱۵ هزار تومان در بازار فروخته می‌شوند و ماسک‌های FFP۳ حدود ۲۰ هزار تومان قیمت دارند. باید توجه داشته باشید که ماسک‌های FFP قابلیت فیلتر کردن ذرات روغنی را هم دارند.

نکته مهم موقع خرید ماسک تنفسی این است که جنس ماسک نمی‌تواند تاثیری روی قیمت آن داشته باشد و تنها عامل برای شناسایی یک ماسک خوب، طبقه‌بندی n یا FFP است. بعضا در بازار ماسک‌های زخیم با قیمت ۱۲ هزار تومان پیدا می‌شوند، اما با کمی دقت متوجه خواهید شد که این ماسک‌ها دارای استاندارد FFP۲ هستند و به اندازه یک ماسک دو هزار تومانی برایتان کارآیی خواهند داشت.
 

ماسک n۹۵ برای آلودگی هوا مناسب است؟

ماسک‌های موجود در بازار عموما بر اساس استاندار سری n دسته‌بندی می‌شوند. ماسک‌های سری n۹۵ تا حدودی می‌توانند از شما در برابر آلودگی هوا محافظت کنند، اما در زمان‌هایی مثل این روز‌ها که آلودگی هوا به اوج خود می‌رسد، بهتر است سراغ ماسک‌های سری n۹۹ برویم. چراکه ماسک‌های n۹۵ امکان فیلتر کردن ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون را ندارند. از طرفی ماسک‌های n۱۰۰ که قوی‌ترین انواع ماسک تنفسی به حساب می‌آیند، در بازار به راحتی پیدا نشده و استفاده از آن‌ها هم آنچنان برای مصرف روزمره توجیه اقتصادی ندارد.
 

بیشتر از هشت ساعت نباید از ماسک استفاده کنید

یک ماسک تنفسی هرچقدر هم که با کیفیت باشد، بیشتر از هشت ساعت نمی‌توان از آن استفاده کرد. توجه داشته باشید که کیفیت بالای ماسک ارتباطی با مدت زمان استفاده ندارد، بلکه ماسک‌های با کیفیت، بهتر می‌توانند جلوی عبور ذرات آلودگی را بگیرند. ماسک یک کالای یکبار مصرف است و نهایتا هشت ساعت می‌تواند برایتان کارایی داشته باشد. اگر به طور مداوم از ماسک استفاده نمی‌کنید، عمر هر ماسک می‌تواند به چهار روز برسد. در این مدت نباید ماسک را در محیط آلوده یا در معرض گرد و غبار بگذارید.
bato-adv
bato-adv
bato-adv