سرانجام دلیل مرگ آلفا، دلفین برج میلاد، اعلام شد: ایست قلبی-تنفسی ناشی از نارسایی قلبی. صاحبان دلفیناریوم تهران نتایج کالبدشکافی را به اداره محیط زیست تهران ارایه داده و درخواست کردهاند که برای صادرکردن دلفین و شیردریایی بازمانده، مجوزی صادر شود. آنها که در تمام دو سال گذشته وضع نگهداری از حیوانات این مجموعه را گزارش نکردهاند، با وجود تخلفاتی چون پنهانکردن مرگ یکی از گونهها و نداشتن گواهی نگهداری از پستانداران دریایی از سوی دامپزشکی، درخواست کردهاند که دوباره این مجموعه را بازگشایی کنند و بلیتفروشی را از سر بگیرند.
بر اساس آنچه دیروز در نشست خبری گفته شد، در یازدهم دی ماه، نتایج آنالیز به محیط زیست ارایه شده است: «پس از بررسیهای دقیق کالبدگشایی و آزمایشات هماتولوژی و میکروبیولوژی، علت مرگ یک قطعه دلفین به نام آلفا در دلفیناریوم برج میلاد تهران ایست قلبی-تنفسی ناشی از نارسایی قلبی اعلام میشود.» در این نامه که به امضای نماینده مالک دلفینها و مجموعه رسیده، عنوان شده است که در بررسی کالبدشناسی قلب، وجود لختههای خون در بطن راست و شریان اصلی و فیبروز وسیع و همچنین در بررسی قفسه سینه، ادم ریوی مشاهده شده است
سرانجام دلیل مرگ آلفا، دلفین برج میلاد، اعلام شد: ایست قلبی-تنفسی ناشی از نارسایی قلبی. صاحبان دلفیناریوم تهران نتایج کالبدشکافی را به اداره محیط زیست تهران ارایه داده و درخواست کردهاند که برای صادرکردن دلفین و شیردریایی بازمانده، مجوزی صادر شود. آنها که در تمام دو سال گذشته وضع نگهداری از حیوانات این مجموعه را گزارش نکردهاند، با وجود تخلفاتی چون پنهانکردن مرگ یکی از گونهها و نداشتن گواهی نگهداری از پستانداران دریایی از سوی دامپزشکی، درخواست کردهاند که دوباره این مجموعه را بازگشایی کنند و بلیتفروشی را از سر بگیرند.
صبح دیروز در نشست خبری که برای توضیح درباره دلفیناریوم تهران برگزار شد، علاوه بر توضیح درباره دلایل مرگ آلفا، به موارد تخلف این مجموعه پرداخته شد و مسئولان اداره محیط زیست استان تهران عملکرد خود را درباره نظارت دلفیناریوم میلاد نقد کردند. براساس توضیح مهرداد کتال محسنی، معاون فنی محیط زیست استان تهران، این مرکز تا کنون از هفت حیوان نگهداری میکرده است: «از سال ٩١ مجوز فعالیت دلفیناریوم میلاد از سوی سازمان محیط زیست صادر شد و این مرکز با همین مجوز سال ٩٢، دو شیر دریایی وارد کرد. در سال ٩٤، سه شیردریایی و دو دلفین دیگر به مجموعه اضافه و مجوز صادرات سه شیر دریایی داده شد. یکی از این شیرها در سال ٩٦ تلف شد و به سازمان انعکاس دادند و مجوز تاکسیدرمی هم صادر شد. این اواخر دو دلفین و یک شیر دریایی باقی مانده بود که یکی از دلفینها تلف شد.»
او سپس ماجرای باخبرشدن از مرگ این حیوان از سوی روزنامه شهروند و بازدید از مجموعه در چهارم دی را بازگو کرد: «ابتدا بهظاهر برای هماهنگی، یک ساعت از ورود همکاران ممانعت کردند. ساعت ١١ همکاران موفق به بازدید از سردخانه و لاشه دلفین شدند. براساس صورتجلسه، مقرر شد که براساس نمونهبرداری و خونگیری از سوی دلفیناریوم، نتایج آنالیز را به ما انعکاس دهند. در عین حال مقرر شده بود که از فعالیت و نمایش عمومی دلفینها خودداری شود.» به گفته محسنی، اینها به فردی ابلاغ شد که نماینده دلفیناریوم بود اما تا آن روز وکالت او به اداره محیط زیست اعلام نشده بود.
«ما مسئول دلفیناریوم را که دامپزشک بود، میشناسیم و مجوز سازمان به نام او بود. ظاهرا براساس اختلافاتی که با شهرداری داشتهاند، در سال ٩٥ مزایدهای برگزار میشود و پیمانکار جدید را انتخاب میکنند. قرارداد شرکت جدید و پیمانکار برج میلاد به مرداد ٩٦ برمیگردد اما سازمان محیط زیست در اواخر ٩٦ در جریان قرار میگیرد.» اوایل ٩٧ سازمان محیط زیست در نامهای اعلام کرد تا زمانی که صلاحیت نماینده جدید به لحاظ ملاحظات محیط زیستی به تأیید نرسد، به رسمیت شناخته نمیشود. صاحبان دلفیناریوم در واکنش به تمامی موارد اما گفتند که تخلف نکردهاند. آنها میگویند یک مربی روسی دامپزشک این مجموعه بوده اما این موضوع به محیط زیست انعکاس داده نشده بود.
بعد از همه جنجالها درباره دلفیناریوم تهران، اتفاق تازه این است: صاحبان دلفیناریوم هفتم دی ماه در نامهای با اعلام اینکه نمایش عمومی دلفینها بخشی از شرایط زیستی این گونههاست، درخواست کردهاند که بلیتفروشی این مجموعه از سر گرفته شود. آنها محیط زیست را مسئول خسارت به دلفیناریوم دانستهاند و درنهایت درخواست کردهاند که با توقف فعالیت این مجموعه، مجوز آن هم باطل شود و درنهایت مجوزی برای صادرات دلفین و شیردریایی بازمانده صادر شود.
آنها خوداظهاری نداشتهاند
بر اساس آنچه دیروز در نشست خبری گفته شد، در یازدهم دی ماه، نتایج آنالیز به محیط زیست ارایه شده است: «پس از بررسیهای دقیق کالبدگشایی و آزمایشات هماتولوژی و میکروبیولوژی، علت مرگ یک قطعه دلفین به نام آلفا در دلفیناریوم برج میلاد تهران ایست قلبی-تنفسی ناشی از نارسایی قلبی اعلام میشود.» در این نامه که به امضای نماینده مالک دلفینها و مجموعه رسیده، عنوان شده است که در بررسی کالبدشناسی قلب، وجود لختههای خون در بطن راست و شریان اصلی و فیبروز وسیع و همچنین در بررسی قفسه سینه، ادم ریوی مشاهده شده است. محسنی اما گفت که «محیط زیست علت تلف شدن آلفا را رد یا تأیید نمیکند».
به گفته معاون فنی اداره محیط زیست استان تهران، این نتایج در کنار درخواست آنها مبنی بر لغو مجوز دلفیناریوم، در نامهای به دفتر تخصصی حوزه معاونت محیط زیستی طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست فرستاده شده و حالا باید منتظر اظهارنظر مسئولان این مرکز بود. «ما از سازمان مرکزی کسب تکلیف میکنیم و میخواهیم نتایج را بررسی کنند و انعکاس دهند. به سازمان دامپزشکی هم نامه زدیم تا دلایل را اعلام کنند. تصمیم با آنهاست.» کتال محسنی دیروز خبر داد که این مجموعه خوداظهاری دورهای ارایه نداده است و در پاسخ درباره خوداظهاری و ضعف نظارت از سوی این اداره گفت: «ما نظارت دقیق نداریم.
در حالی که نظارت باید آنلاین و پیوسته باشد. این چیزی نیست که بخواهیم پنهان کنیم. اصلاح این وضع نیازمند الزامات قانونی، اعتبارات و تجهیزات است اما به محیط زیست کشور به اندازه کافی اعتبارات نمیرسد که تجهیزات و نیروی کافی داشته باشیم. جدا از پایش آنلاین و پیوسته، کاش نیروی کافی بدهند تا توانایی پایش آفلاین داشته باشیم. با گرانی بنزین، پایش ما به یکسوم کاهش پیدا کرده و بدیهی است که با این وضعیت نظارت ناقص باشد.» مسعود زندی. معاون مدیرکل و رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران هم گفت: «تاکنون بازدیدها در حدی بوده که نشان دهد گونهها حیات دارند و مشکلی برایشان پیش نیامده و خوداظهاری علمی نداشتهایم که تمام جزئیات شرایط نگهداری را نشان دهد.»
از سوی دیگر در حالی که به گفته محسنی در بیستویکم فروردین سال ٩٨، سازمان محیط زیست در نامهای به اداره کل، اعلام کرد که مجوزی برای دلفیناریوم جدید صادر نمیکند و در عوض از این پس باید نظارت تشدید شود، کتال محسنی موافقت اولیه برای ایجاد دلفیناریوم ارم را در چند ماه گذشته تأیید کرد اما گفت که برای لغو مجوز و اعمال ضوابط سختگیرانهتر در این مورد پیگیر خواهد بود.