bato-adv
bato-adv
سومین روز جشنواره فیلم فجر

غافلگیری "روز صفر"، مورد عجیب "خورشید" مجید مجیدی

چگونه نسخه نهایی فیلم"خورشید" آماده نشده است، اما نام این فیلم در بخش مسابقه جشنواره قرار گرفته است. آیا اصلا فیلم مجیدی برای بخش رقابتی مورد داوری هیات انتخاب قرار گرفته است؟ اگر داوری شده است با نسخه غیر نهایی فیلم داوری صورت گرفته یا نسخه دیگری؟ آیا این کار در جشنواره معمول است؟

تاریخ انتشار: ۱۵:۳۷ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۸

غافلگیری بازی امیر جدیدی در فیلم روز صفر به عنوان مامور امنیتی تحسین شده است

فرارو- در سومین روز از جشنواره فیلم فجر شگفتی تازه‌ای رخ داد و مسعود فراستی در اقدامی غیر‌منتظره از فیلم "روز صفر" تعریف و تمجید فراوانی کرد.

به گزارش فرارو، "روز صفر" اولین تجربه کارگردانی سعید ملکان است. او سوژه‌ای جنجالی برای اولین فیلم خود انتخاب کرده است، ماجرای دستگیری عبدالمالک ریگی رهبر پیشین گروه تروریستی جندالله.

سال گذشته نیز نرگس آبیار با فیلم "شبی که ماه کامل شد" سوژه‌ای مشابه را انتخاب کرده بود با این تفاوت که نرگس آبیار به دل خانواده ریگی رفته بود و چالش‌های درونی خانواده را به نمایش گذاشت، اما سعید ملکان اثری حادثه‌ای با تم جاسوسی ساخته است.

"شبی که ماه کامل شد" سال گذشته در جشنواره موفقیت های‌ چشم گیری کسب کرد حالا هم گفته می‌شود فیلم سعید ملکان نیز اثری موفق خواهد بود.

صوفیا نصراللهی منتقد سینما درباره"روز صفر"نوشته است: "موقع دیدن «روز صفر» بهتان سخت نمی‌گذرد. فیلم خوش ساختی است. تماشایی است و اگر فراموش کنید که این قرار است قصه‌ی دستگیری ریگی و یکی از مهم‌ترین عملیات نیرو‌های امنیتی ایران در سال‌های اخیر باشد، یک فیلم تعقیب و گریزی به سیاق فیلم‌های بدنه‌ی هالیوودی از کار درآمده است."

در شبکه‌های اجتماعی هم روزنامه نگاران زیادی به تمجید از این اثر پرداخته اند. بیشتر توجه به شخصیت پردازی مامور امنیتی است که نقش آن را امیر جدیدی بازی کرده و بسیاری بازی او را درخشان دانسته اند.

خسرو نقیبی در این باره نوشته است: «مأمور امنیتی روز صفر حیرت‌انگیز است. یک «هیچ‌کس» کامل. یک «شکارچی» تلخ که تمام زندگی شخصی کتمان‌شده‌اش صرف شکار مزاحمان خاک شده است. شبیه‌ش را نزد فرنگی‌ها دیده بودیم، اما در سینمای ایران، که امنیتی‌اش همواره باید مذهبی می‌بود یا با سابقه‌ی جنگ یا مرد خانواده و اصالت، هرگز.»

کاربران زیادی به تفاوت مامور امنیتی "روز صفر" با دیگر ماموران امنیتی که در سینمای ایران نشان داده می‌شود، اشاره کرده اند.

علی مصلحی در این باره نوشته است: «در دورانی که برای جیمز باند هم پس‌زمینه ملموس و انسانی درست می‌کنند که جاسوس مشهور برای تماشاگر ملموس‌تر باشد و حس همدلی ایجاد کند، مامور امنیتی روز صفر شبیه یک ربات انسان‌نما از آب درآمده که وقت تماشا ذره‌ای برایش نگران نمی‌شوید.»

او در ادامه نقد خود نوشته است: «سعید ملکان خواسته از کلیشه مامور امنیتی ارزشی و ایدئولوژیک فرار کند، اما از آن طرف بام افتاده و یک چیز مجهول و جعلی و از همه مهم‌تر دوست نداشتنی به عنوان قهرمان روز صفر ساخته. این برای تریلر جاسوسی قصه گوی کلاسیک کم از فاجعه ندارد. جنبه‌های مضمونی هم که بماند.»

البته برخی منتقدان نیز می‌گویند بازی امیر جدیدی اغراق شده بوده است.

ازطرف دیگر عده‌ای معتقدند فیلم تصویری درست از عبدالمالک ریگی ارائه نمی‌کند. می‌گویند ریگیٍ فیلم "سوسول" است.  میلاد دخانچی روزنامه‌نگار اصولگرا در این باره نوشته است: «انگار یک مامور سیا در یک فیلم درجه سه هالیوودی تلاش می‌کرد ریگی را با جیمز باند بازی بگیرد. شخصیت پردازی‌ها صفر. ملکان هیچ درک جامعی از جهان ریگی نداشت و بیشتر تحت تأثیر هلی شات و ترقه بازی‌ها بود. بگذریم که این جنگ انکار فقط برای امنیت است نه نزاع‌های معرفتی با جندالله»

با وجود دیدگاه‌های مختلف درباره فیلم "روز صفر"، اما یک دیدگاه بیش از همه موردتوجه قرار گرفت. روز گذشته در نشست خبری فیلم ناگهان مسعود فراستی منتقد همیشه ناراضی سینما واردسالن شد و با درخواست مجری برنامه پشت تریبون قرار گرفت. فراستی در چند جمله کوتاه به سینمای ایران ساخت اولین فیلم ملی اکشن ضد امنیتی را تبریک گفت. او بازی امیر جدیدی را هم در نقش یک مامور امنیتی عالی توصیف کرد. فراستی سال گذشته نیز از فیلم سرخپوست تعریف کرده بود و حالا امسال با غلظت بیشتری از "روز صفر" تمجید کرد.

حاشیه دیگری که در نشست خبری "روز صفر" رخداد این بود که سعید ملکان، کارگردان فیلم، درخواست پناهندگی تعدادی از عوامل و از بین رفتن برخی تجهیزات از جمله دوربین را تائید کرد. پیشتر شایعاتی درباره دخواست پناهندگی دو تن از عوامل فیلم در آلمان منتشر شده بود.

غافلگیری از راست: امیرجدیدی، مسعود فراستی و سعید ملکان/ فراستی از جدیدی و ملکیان تمجید کرد


بیشتر بخوانید:

عدم استقبال از فیلم تازه مجید برزگر

فیلم دیگر روز سوم در سالن رسانه‌ها "ابر بارانش گرفته" مجید برزگر بود. شرح کوتاه قصه فیلم این است "سارا پرستار ۳۵ ساله و مجرب، به بیمارانش کمک می‌کند تا آرام شوند. حتی آن‌ها که امیدی به زنده ماندنشان نیست ... ". این فیلم با استقبال مخاطبان و منتقدان زیادی روبه رو نشده است. با این حال رویکرد‌ها نسبت به آن صفر و صدی است برخی آن را درخشان می‌دانند و برخی دیگر آن را ضعیف ارزیابی می‌کنند. عده‌ای معتقدند "ابر بارانش گرفته" در قیاس با فیلم درخشان "پرویز" یک پسرفت بزرگ برای برزگر است.

کاربری درباره لحظات اکران این فیلم نوشته است: «بخشی از مخاطبان در حین اکران یا خواب بودند یا سر در گوشی. خود این مسئله گویای حال و احوال فیلم است. اگه یه فیلم کوتاه هم بود هیچ فرقی نمی‌کرد. در داخل که کاری از پیش نمی‌برد خدا برکت بدهد به جشنواره‌های خارجی. تا کی میخاد این فیلم‌ها ساخته شوند، خدا داند!»

یا کاربر دیگری می‌گوید: "ضدسینما، کسل‌کننده، بدون قصه مشخص، خوراک حضور در جشنواره‌های خارجی و البته یک چُرت حدودا دو ساعته در سالن سینما! هیچوقت نفهمیدم چه کسی پول این مهملات رو به مجید برزگر میده ..."

فیلم طرفدارانی هم دارد. کاربری نوشته است: "فیلم ابر بارانش گرفته ساخته مجیدبرزگر یک فیلم انسانی، خوش ساخت و جذاب از یک نوع سینمای متفاوت است که جایش سال‌های گذشته در جشنواره فیلم فجر خالی بود."

فرد دیگری نوشته است: "ابر بارانش گرفته فیلمی شاعرانه و با نگاه جذاب به اتانازی. فکر می‌کنم این بهترین فیلم جشنواره از نگاه من باشه."

غافلگیری نشست خبری فیلم ابر بارانش گرفته

مورد عجیب "خورشید" مجید مجیدی در جشنواره

اما روز گذشته خبر دیگری نیز جشنواره فیلم فجر را تحت تاثیرخود قرار داد. پس از چند روز شایعه روشن شد که فیلم "خورشید" به کارگردانی مجید مجیدی به جشنواره نمی‌رسد، ظاهرا نسخه نهایی فیلم آماده نشده است. فیلم "پسرکشی" به کارگردانی محمد هادی کریمی جایگزین آن خواهد شد.

این اتفاق بحث برانگیز شده است. چگونه نسخه نهایی فیلم"خورشید" آماده نشده است، اما نام این فیلم در بخش مسابقه جشنواره قرار گرفته است. آیا اصلا فیلم مجیدی برای بخش رقابتی مورد داوری هیات انتخاب قرار گرفته است؟ اگر داوری شده است با نسخه غیر نهایی فیلم داوری صورت گرفته یا نسخه دیگری؟ آیا این کار در جشنواره معمول است؟

مسئولان جشنواره درباره این ابهام توضیحی نداده اند.

نسخه اصلی فیلم باید تا روز ۲۵ دی ماه به جشنواره تحویل داده می‌شد که این اتفاق تا دیروز هم رخ نداده بود و نهایتا مسئولان جشنواره در دقیقه نود فیلم مجید مجیدی را کنار گذاشتند.