رئیس کل بانک مرکزی درباره نوسانات قیمت ارز در این روزها نوشت: این روزها، سفته بازان و رانت جویان بازار ارز نتیجه جلسه آتی FATF را بدون اطلاع از پیچیدگى هاى روند آن، عدم تمدید تعلیق قلمداد کرده و درخصوص تأثیر آن بر نرخ ارز تبلیغات زیادی در کانالهای تبلیغاتی خود راه انداخته اند...
فرارو- قیمت دلار در بازار آزاد به ۱۴ هزار تومان نزدیک شده است. بر اساس گزارش ها، قیمت دلار هم اکنون در بازار آزاد با قیمتی در حدود ۱۳۹۸۰ تومان معامله میشود. در بازار آزاد یورو نیز با افزایش قیمت همراه بود. امروز یورو با قیمت ۱۵۳۰۰ در بازار آزاد به فروش رسید. فعالان بازار آزاد شایعه استعفای روحانی را در بالا رفتن قیمت ارز موثر میدانند.
در حال حاضر همچنین در صرافیهای بانکی هر دلار آمریکا برای فروش ۱۳.۶۰۰ تومان قیمت گذاری شد. این صرافیها همچنین هر دلار را ۱۳.۳۰۰ تومان از مردم خریداری میکنند. یورو در صرافی ملی نیز امروز ۱۴.۸۰۰ از مردم خریداری میشد و با قیمت ۱۵.۱۰۰ نیز به فروش میرفت. (بیشتر بخوانید)
رئیس کل بانک مرکزی درباره نوسانات قیمت ارز در بازار آزاد نوشت: این روزها، سفته بازان و رانت جویان بازار ارز نتیجه جلسه آتی FATF را بدون اطلاع از پیچیدگى هاى روند آن، عدم تمدید تعلیق قلمداد کرده و درخصوص تأثیر آن بر نرخ ارز تبلیغات زیادی در کانالهای تبلیغاتی خود راه انداخته اند.
نظرم را قبلاً در مورد اهمیت این موضوع گفته ام، لیکن، در شرایط فعلی که اغلب بانکهای خارجی به دلیل تشدید تحریمهای آمریکا، همکاری لازم با بانکهای ایران را ندارند و تبادلات ارزی ما از طریق مکانیزمهای بانکى جایگزین و غیر قابل تحریم، انجام میشود، تصمیم آتی FATF (اعم از تمدید یا عدم تمدید) نمیتواند تاثیر قابل توجهی بر شرایط ارزی کشورمان داشته باشد و عمده خبرسازیها دراین خصوص، با انگیزه سودجویی و نوسان گیری در بازار ارز انجام میگیرد.
دستاویز قراردادن موضوع FATF برای اثر گذاری در نرخ ارز از طریق سفته بازان و فضای مجازی، با واقعیات بازار و روند تأمین ارز در تجارت خارجی کشور و چشم انداز گشایش کانال هاى جدید، همخوانی ندارد.
ضمن اینکه، بانک مرکزی نظارت برجریان پول و مبارزه با پولشویی را نیز درکنار مدیریت بازار ارز با قوت ادامه خواهد داد. مردم عزیز مراقبت نمایند که با شگرد جدید سودجویان، این بار تحت عنوان تأثیر FATF، دارایی آنها در بازار ارز در معرض ریسک قرار نگیرد.
نظر وحید شقاقی شهری اما با رئیس کل بانک مرکزی متفاوت است. شقاقی معتقد است اقدامات بانک مرکری برای کنترل بازار ارز در کوتاه مدت جوابگو است.
وحید شقاقی شهری استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه این روزها روی بازار ارز فشار سنگینی وجود دارد، اظهار داشت: طی یک سال گذشته بانک مرکزی برای مدخله در بازار ارز دو ابراز در اختیار داشته، اولین آن مدیریت ریال است، در این مدت بانک مرکزی به دنبال آن بوده سرعت گردش پول را کاهش دهد، تا از این طریق ارزش ریال تقویت شود، از سویی ایجاد محدودیت در برداشت و پرداخت از طریق پوزها به مبلغ ۵۰ میلیون تومان به طور روزانه و همچنان ارائه اسناد برای نقل و انتقالات بالای یک میلیارد تومان در داخل شعب از جمله اقداماتی بود که بانک مرکزی برای مدیریت ریال انجام داد.
وی افزود: ابزار دوم نیز رفتار مداخلهای بانک مرکزی است که به عنوان بازار ساز سعی درکنترل و ثابت نگه داشتن نرخ دلار کرده است، به نظر میرسد بانک مرکزی تا حدودی در این کار موفق بوده، اما طی دو ماه گذشته نرخ دلار با افزایش بیش از دو هزار تومانی روبرو بود که این میزان زیاد به نظر میرسد در ۶۰ روز، بنابراین میتوان نتیجه گرفت این دوابزاری که به آنها اشاره شد، در کوتاه مدت اثرگذار هستند.