bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۲۹۶۲۰

رایزنی‌های تشکیل دولت عراق به کجا رسید؟

رایزنی‌های تشکیل دولت عراق به کجا رسید؟

چند منبع دیگر این خبر را تایید کردند. باسم خشان، نماینده پارلمان عراق، گفته است که پدیده فروش مناصب از ۱۷ سال پیش تاکنون در جریان است. به گفته خشان، احزاب وقتی وزارتخانه‌ای را به دست می‌آورند، از آن برای درآمدزایی استفاده می‌کنند.

تاریخ انتشار: ۰۸:۳۳ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۸

فرارو- مذاکرات پشت پرده تشکیل دولت جدید عراق تقریبا به پایان رسیده و بزودی کابینه جدید اعلام خواهد شد. محمد توفیق علاوی، نخست وزیر مامور تشکیل کابینه در توئیتی گفته است که رایزنی‌های تشکیل دولت شایسته و پاکدست به پایان خود نزدیک می‌شود.

به گزارش فرارو، ارزیابی‌های سیاسی در بغداد حاکی از این است که کابینه جدید عراق به ریاست علاوی به زودی اعلام خواهد شد. طبق برخی گزارش‌های رسانه ای، علاوی توانسته است بیش از نصف اعضای کابینه خود را انتخاب کند و برای انتخاب اعضای باقی مانده و همچنین گفتگو با نمایندگان پارلمان جهت اعطای رأی اعتماد به کابینه رایزنی‌ها را ادامه می‌دهد.

علاوی روز شنبه در توئیتی نوشت: «به یک دستاورد تاریخی در زمینه تکمیل یک کابینه مستقل و متشکل از شایستگان و پاکدستان، فارغ از مداخله همه گروه‌های سیاسی، نزدیک شده ایم. اسامی وزرای کابینه را به دور از شایعات و اطلاعات نادرست، در هفته جاری اعلام خواهیم کرد و امیدواریم اعضای پارلمان بدان پاسخ مثبت دهند تا اجرای مطالبات مردم را آغاز کنیم.»

به گفته برخی منابع سیاسی عراقی، وزرایی که علاوی انتخاب کرده، حاصل انتخاب خودش بوده و گروه‌های سیاسی در این امر دخالتی نداشته اند. بسیاری از گروه‌های سیاسی به رغم اینکه در انتخاب وزرا نقش نداشته اند، اما با انتخاب‌های علاوی موافقت کرده اند. اما برخی گروه‌ها هم هستند که با انتخاب وزرا مخالفت اند و اصرار می‌کنند که به کابینه وی در پارلمان رأی اعتماد نخواهند داد. در حال حاضر علاوی سعی می‌کند موافقت اغلب گروه‌ها را جلب کند. یک مذاکره کننده در تیم مذاکراتی وی به روزنامه العربی الجدید گفته است که علاوی احتمالا یک شنبه شب با گروه‌های عمده سیاسی دیدار می‌کند تا با آن‌ها درباره کابینه نهایی و برنامه آن به توافق برسد. امری که می‌تواند به ارائه درخواست برگزاری جلسه رأی اعتماد پارلمان منجر شود.

این مذاکره کننده افزود تا روز شنبه، چندین گروه بزرگ سیاسی وابسته به شخصیت‌هایی مانند مقتدی صدر، حیدر عبادی، عمار حکیم، فالح فیاض، نوری مالکی از نخست وزیر علاوی حمایت کرده اند. برخی گروه‌های سنی و کردی از علاوی حمایت کردند.

جاسم بیاتی، وزیر سابق عراقی، گفته است به احتمال زیاد، علاوی و کابینه اش از پارلمان رأی اعتماد خواهند گرفت. به گفته این مقام سابق، علاوی ۱۱ وزیر انتخاب کرده و چند وزارتخانه مانده اند که هنوز توافقی روی وزرای آن‌ها شکل نگرفته است.
 
 
رایزنی‌های تشکیل دولت عراق به کجا رسید؟
تظاهرات دانشجویان عراق

خرید و فروش وزارتخانه‌ها
به موازات تلاش‌ها علاوی برای تکمیل کابینه، گزارش‌های درباره فساد در انتخاب وزرا منتشر شده که کار علاوی را دشوارتر کرده است. حاکم الزاملی، از رهبران جریان صدر، در گفتگویی با خبرگزاری «بغداد الیوم» از خرید و فروش برخی سمت‌های بلندپایه خبر داد. وی گفت: «تا آنجایی که ما اطلاع داریم، عملیات خرید و فروش مناصب وزارتی از سوی شخصیت‌های بدنام که کارنامه دلالی و باجگیری آن‌ها روشن است، اکنون جریان دارد، این افراد برای خرید و فروش وزارتخانه‌ها در تلاش هستند تا خود را به علاوی نزدیک کنند.» الزاملی افزود: «اکثر وزارتخانه‌ها و نه وزراتخانه‌ای مشخص اکنون خرید و فروش می‌شوند و چه بسا شمار این وزارتخانه‌ها به ۱۱ مورد برسد که در صدر آنها، وزارتخانه دفاع، کشور، صنعت و آموزش عالی قرار دارد.»

چند منبع دیگر این خبر را تایید کردند. باسم خشان، نماینده پارلمان عراق، گفته است که پدیده فروش مناصب از ۱۷ سال پیش تاکنون در جریان است. به گفته خشان، احزاب وقتی وزارتخانه‌ای را به دست می‌آورند، از آن برای درآمدزایی استفاده می‌کنند.

هنوز به طور دقیق معلوم نیست گردش مالی خرید و فروش مناصب چقدر است، اما ابراهیم الصمیدعی، سیاستمدار عراقی، به روزنامه الشرق الاسط گفته است که گردش مالی این پدیده بیش از ۱۰۰ میلیون دلار است. وی گفت: «طبق آنچه شنیده ام، توافقات فروش وزارتخانه‌ها از ۱۰۰ میلیون دلار آمریکایی عبور کرده است.»
 

بیشتر بخوانید:


شورای عالی قضایی عراق اعلام کرد که همه شبهات فساد مطرح شده درباره دولت جدید عراق را با جدیت پیگیری می‌کند. عبدالستار بیرقدار سخنگوی این شورا اعلام کرد که رئیس شورای عالی قضایی دستور داده که هرکس که در رسانه‌ها مدعی خرید و فروش مناصب در دولت محمد علاوی شود فورا احضار و ادعای او بررسی شود.

استمرار تظاهرات
رایزنی‌های احزاب و گروه‌های سیاسی برای تشکیل دولت، نتوانست تظاهرات‌کنندگان را آرام کند. برخی شهر‌ها و استان‌های عراق هنوز صحنه اعتراض و ناآرامی هستند. ماجرای خرید و فروش مناصب نیز شعله خشم معترضان را برافروخت. هزاران دانشجوی عراقی در اعتراض به خرید و فروش مناصب به خیابان‌های بغداد و کربلا ریختند. دانشجویان دانشگاه بغداد پلاکارد‌هایی با این عنوان «قیمت هر وزارتخانه چقدر است؟ نه به فساد» در داست داشتند.

این بار معترضان، ضمن مخالفت با نخست وزیری علاوی، شخصیت دیگری را به عنوان نخست وزیر پیشنهادی معرفی کردند. این شخص، «علاء الرکابی» نام دارد که یک داروساز در شهر ناصریه است و به عنوان کارشناس بخش مسمومیت‌ها در اداره بهداشت استان ذی قار مشغول به کار است. الرکابی، که از سال ۲۰۱۸ به خاطر تحریم انتخابات معروف شده بود، خود را به عنوان نخست وزیر مورد حمایت معترضان معرفی کرده است.