bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۳۳۵۱۸

دعوا بر سر توییت جنجالی ترامپ؛ «ویروس چینی»!

دعوا بر سر توییت جنجالی ترامپ؛ «ویروس چینی»!

در پی انتشار توئیت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا که از ویروس کرونا با عنوان «ویروس چینی» نام برد، دعوای چین و آمریکا بر سر منشا این ویروس بالا گرفته است.

تاریخ انتشار: ۱۸:۲۳ - ۲۷ اسفند ۱۳۹۸
فرارو-در پی انتشار توئیت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا که از ویروس کرونا با عنوان «ویروس چینی» نام برد، دعوای چین و آمریکا بر سر منشا این ویروس بالا گرفته است. نشریه انگلیسی گاردین در طی گزارشی به واکنش‌ها در خصوص این اظهار نظر ترامپ پرداخته است.

رئیس جمهور آمریکا پس از سخنرانی در روز دوشنبه درباره هشدار احتمال رکود اقتصادی، در توییتر خود نوشت: «ایالات متحده مقتدرانه از صنایعی مانند خطوط هواپیمایی که به‌طور ویژه از «ویروس چینی» آسیب دیده اند حمایت می‌کند. ما از گذشته قوی‌تر خواهیم بود».

گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به این توییت ترامپ اظهار داشت: «ترامپ ابتدا باید از امور کشور خود مراقبت کند. وی روز سه شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «برخی سیاستمداران آمریکایی سعی کرده اند چین را در خصوص شیوع ویروس کرونا محکوم کنند، اما چین به شدت این رویکرد را محکوم می‌کند.» وی افزود: «ما از ایالات متحده می‌خواهیم که این عمل ناامید کننده را متوقف کند. ما از این توییت بسیار عصبانی هستیم و به شدت با آن مخالفیم».

این اظهار نظر در حالی صورت می‌گیرد که به نظر می‌رسد پکن و واشنگتن در بازی متهم کردن یک دیگر به شیوع این اپیدمی گرفتار دور باطل شده اند. هفته گذشته، «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین هفته گذشته با انتشار توئیتی گفت که «بیمار صفر» عامل شیوع جهانی ویروس کرونا ممکن است از ایالات متحده آمده باشد و نه از شهر ووهان چین. او نوشته بود که ممکن است «ارتش آمریکا این اپیدمی را به ووهان آورده باشد.»
 
به گزارش فرارو، وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنش به این اظهارات مقامات رسمی چین، روز جمعه گذشته سفیر چین را احضار و ترویج تئوری توطئه از سوی چین در ارتباط با گسترش ویروس کرونا را که در شبکه‌های اجتماعی توجه زیادی به خود جلب کرده است، محکوم کرد.

از سوی دیگر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه در تماس تلفنی با «یانگ جیشی»، مقام بلندپایه چینی، از آن‌ها انتقاد کرده است که آمریکا را عامل گسترش بیماری کووید- ۱۹ اعلام می‌کنند. وزیر خارجه آمریکا در این تماس، ضمن ابلاغ «اعتراض شدید ایالات متحده»، بر این نکته تاکید کرده است که «اکنون زمان دامن زدن به اطلاعات نادرست و شایعات عجیب نیست بلکه وقت آن است که همه کشور‌ها در اتحاد با یکدیگر علیه این تهدید مشترک مبارزه کنند.»

خبرگزاری رسمی «شین هووا» چین نیز درباره گفتگوی پمپئو و یانگ نوشته است که در این تماس «یانگ مراتب شدید اعتراض دولت مطبوع خود به آمریکا در خصوص تلاش برای بدنام کردن چین را به این کشور ابلاغ کرده است.» یانگ گفت که چنین تلاش‌هایی «موفقیت آمیز نخواهد بود» و هر گونه آسیب به منافع چین، بی پاسخ نخواهد ماند. روز سه‌شنبه در سرمقاله آژانس خبری دولتی شین هووا آمده است: «استفاده از عبارت‌های نژادپرستانه و غیرمستقیم برای مقصر جلوه دادن سایر کشور‌ها به شیوع کروناویروس، فقط می‌تواند عدم مسئولیت و بی کفایتی سیاستمداران را آشکار کند».

به گزارش یورونیوز، نزدیکان ترامپ پیشتر، از این ویروس با عنوان «ویروس کرونای چینی» یاد کرده بودند، اما این نخستین بار است که رئیس جمهوری آمریکا شخصا این عبارت را به‌کار می‌برد. منتقدان عبارت به‌کار رفته از سوی ترامپ را «نژادپرستانه» ارزیابی کرده اند که به‌طور بالقوه می‌تواند باعث ایجاد واکنش منفی علیه جامعه آسیایی‌های آمریکا شود. شهردار نیویورک که شهرش یکی از نقاط اصلی آلوده شده به ویروس کرونا در آمریکاست خطاب به ترامپ گفته است که «جوامع آسیایی-آمریکایی ما همین حالا هم رنج می‌برند و احتیاج نیست که شما باعقاید متعصبانه به تحریک بیشتر این رنج دامن بزنید.»

از آنجایی که عفونت‌های جهانی ناشی از ویروس کرونا از آلودگی‌های داخل چین پیشی گرفته است، دیپلمات‌ها و مقامات رسمی چین شروع به تقویت این ایده کردند که منشأ این ویروس در چین نیست. این در حالی است که ناظران معتقدند که به نظر می‌رسد هر دو طرف به این وسیله قصد دارند تا از فشار انتقادات داخلی خارج شوند. دولت ترامپ متهم است که در واکنش نسبت به شیوع کروناویروس، بسیار کند عمل کرده است، در حالی که مقامات چینی متهم شده اند که هشدار‌های اولیه درباره شیوع بیماری را سرکوب و اطلاعات واقعی در طول بحران را پنهان کرده اند.

یکی از کاربران اینترنتی روی Weibo در میان صد‌ها اظهار نظر عصبی و مسخره آمیز درباره اظهارات ترامپ نوشت: «این تلاش جدی او برای منحرف کردن ذهن مردم از صلاحیتش در برخورد با شیوع کرونا در آمریکا است، اما کارایی نخواهد داشت.» نشریه دولتی «گلوبال تایمز» نیز طی توییتی، به این اظهار نظر ترامپ واکنش نشان داد و تاکید کرد که وی در تلاش برای عبور از بحران شیوع کروناویروس در آمریکا است.

در حالی که تعداد موارد ابتلا به کرونا در سراسر جهان افزایش می‌یابد، عفونت‌های جدید در چین به طرز چشمگیری کاهش یافته است. روز سه شنبه، تنها یک مورد بومی ابتلا به ویروس در چین ثبت شده است و ۲۰ مورد دیگر، «وارداتی» عنوان شده اند. رسانه‌های دولتی چین از تلاش‌های پکن برای مهار ویروس تمجید کرده اند. روز سه شنبه، یک سرمقاله در نشریه دولتی China Daily اظهار داشت که جهان باید از راهکار‌های چین در قرنطینه کردن و شناسایی ویروس، چیز‌های زیادی یاد بگیرد. شی جینپینگ، رهبر چین نیز هفته گذشته اعلام کرد که تلاش‌های چین «زمان گرانبهایی» را برای واکنش در برابر شیوع کرونا خریداری کرده است. روز سه شنبه همچنین دولت چین تأکید کرد که اقتصاد در سه ماهه دوم به حالت عادی باز خواهد گشت.

بیش از ۱۸۲۰۰۰ نفر به کروناویروس آلوده شده اند که جان بیش از ۷۰۰۰ نفر را گرفته است و از این تعداد بیش از ۳۰۰۰ مرگ و میر در سرزمین اصلی چین بوده است.