bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۳۸۶۳۶

سردرگمی کنکوری‎ها؛ تکلیف آزمون کی مشخص می‌شود؟

سردرگمی کنکوری‎ها؛ تکلیف آزمون کی مشخص می‌شود؟

در حالی که با اظهار نظر رییس سازمان سنجش آموزش کشور طی هفته گذشته مبنی بر اینکه برگزاری کنکور سال ۹۹ درست ۲۰ روز پس از پایان امتحانات نهایی دوره متوسطه خواهد بود و همچنین اعلام خبر برگزاری آزمون‌های تحصیلات تکمیلی پس از ماه مبارک رمضان، می‌رفت که خیال داوطلبان از زمان برگزاری آزمون‌های حساس زندگی‌شان تا حدی راحت شود؛ اما اظهارنظر‌های متفاوت برخی مسئولان وزارت بهداشت در خصوص تغییر زمان برگزاری این آزمون و اتخاذ تصمیمات جدید در این زمینه سرنوشت بیش از یک میلیون و ۵۱ هزار داوطلب آزمون سراسری را مجددا در هاله‌ای از ابهام قرار داد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۷ - ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹

با شیوع کرونا ویروس و تعطیلی تمامی فعالیت‌های حضوری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، داوطلبان آزمون‌های مختلف سال ۹۹ نیز شاهد تغییر در زمان برگزاری این آزمون‌ها بودند، در این میان زمان برگزاری برخی آزمون‌ها با تصمیم مسئولان بیش از سه بار نیز تغییر کرد. داوطلبان بزرگترین و کلیدی‌ترین آزمون زندگی تحصیلی، یعنی کنکور نیز از تبعات ناشی از این مهمان ناخوانده در امان نماندند و با توجه به اینکه قرار بود آزمون سراسری سال ۹۹ در روز‌های ۱۲ و ۱۳ تیر ماه در حوزه‌های امتحانی تعیین شده برگزار شود؛ اما با ادامه‌دار شدن شیوع کرونا و همچنین تعطیلی و محدود شدن بخشی از فعالیت‌های اقتصای و اجتماعی کشور زمان برگزاری این آزمون نیز تغییر کرد و مقرر شد تصمیم‌گیری در خصوص زمان جدید برگزاری این آزمون بزرگ به وضعیت شیوع کرونا و تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا موکول شود.

اصلاح یک اظهار نظر

به گزارش ایسنا، بعد از تغییر زمان برگزاری کنکور اظهارنظر‌های عجیب و متناقص برخی مسئولان، سرنوشت هزاران داوطلب و خانواده آن‌ها را در هاله‌ای از ابهام قرار داد، به طوری‌که میر حمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در اظهارنظری اعلام کرد که تنها مبحثی که در جلسات پیش از عید و پس از آن به‌صورت مجازی و حضوری میان مسئولان و نمایندگان صورت گرفت، بحث سلامتی دانش‌آموزان بوده است. این مسئله به‌قدری مهم است که کنکور هم باید تحت‌الشعاع سلامتی دانش‌آموزان قرار گیرد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: اگر به هر دلیلی شرایط برای برگزاری کنکور فراهم نشد، در خصوص کنکور قانون وجود دارد و می‌توان بر اساس سوابق تحصیلی اختیارات لازم را به همه دانشگاه‌ها داد، بسیاری از کشور‌های پیشرفته دنیا به همین شیوه دانشجو می‌پذیرند؛ یعنی دانشجو سوابق خود را ارائه می‌دهد و بعد پذیرش می‌گیرد. آنچه که الان اهمیت دارد، سلامت فرزندان این کشور است و تا زمانی که سلامت آنان تضمین نشده، کنکور یا هرگونه آزمونی که بخواهد تجمعی در آن ایجاد شود، قطعاً از سوی ستاد ملی کرونا مورد تأیید نخواهد بود.

میرزاده در خصوص پذیرش در رشته‌های پرمتقاضی در صورت حذف کنکور ۹۹ نیز گفت: در این زمینه نیز هر دانشگاه برتر می‌تواند برای خودش شاخص‌هایی را تعریف کند. باید به دانشگاه‌ها اختیاراتی بدهیم و هر دانشگاهی بر اساس ظرفیتش دانشجو بپذیرد. نکته مهم‌تر این است که دانشگاه‌ها قبل از اینکه دانشجو پذیرش کنند، باید نیاز جامعه را در نظر داشته باشند.

اگر چه سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی پس از چند روز از مطرح کردن این بحث، اظهارنظر خود را صرفا یک پیشنهاد از سوی کمیسیون برای کنکور ۹۹ عنوان کرد، اما همچنان گمانه‌زنی‌ها و به تبع آن، نگرانی‌های ناشی از حذف یا عدم حذف کنکور امسال در جامعه وجود داشت و با وجود اینکه دکتر خاکی صدیق، معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دومین نشست کارگروه ویژه آموزش کشور‌های عضو یونسکو خاطرنشان کرد: "کنکور ورودی دانشگاه‌ها در همه مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری طبق روال سال‌های قبل انجام می‌شود و در صورت لزوم با چند هفته تأخیر برگزار خواهد شد"؛ اما این اظهار نظر صریح نیز نتوانست نگرانی‌ها پیرامون این آزمون بزرگ را کاهش بدهد.

جلسه‌ای با موضوع کنکور

تا اینکه دو هفته پیش یکصد و بیست و نهمین جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با موضوع کنکور ۹۹ و با حضور تمامی مسئولان و تصمیم‌گیران این حوزه برگزار شد و با اعلام موضع‌گیری صریح و شفاف، به بسیاری از ابهامات و نگرانی‌های این آزمون مهم و کلیدی آموزش عالی پاسخ داده شد.

دکتر منصور کبگانیان، قائم مقام و دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در حاشیه این جلسه با اشاره به حساسیت و تأکید شورا بر رعایت سیاست‌های مصوب ستاد نقشه جامع علمی کشور، کیفیت برگزاری امتحانات و آزمون سراسری، رعایت عدالت اجتماعی و اهمیت تعلیم و تربیت، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه در فضای مجازی مطالب زیادی در خصوص تصمیم‎سازی‎ها در این حوزه‎ها منتشر می‎شود، از این رو جلسه با حضور وزرای مرتبط و مسئولین ذی‌ربط و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، تشکیل و در خصوص نحوه برگزاری آزمون نهایی مقطع متوسطه و آزمون سراسری بحث و تبادل نظر شد.

وی در مورد نحوه برگزاری کنکور سراسری سال جاری، گفت: در این جلسه وزیر علوم، رئیس سازمان سنجش و آموزش کشور (دبیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو) گزارش کاملی را در زمینه برگزاری کنکور ارائه کردند.

کبگانیان با اشاره به اینکه حداقل باید بین برگزاری آزمون نهایی دوره متوسطه و کنکور سراسری ۲۰ روز فاصله باشد، گفت: از نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی کنکور سراسری در سال جاری به صورت حضوری و با تاریخ منعطف بر اساس پروتکل‌های ستاد مقابله با کرونا برگزار خواهد شد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطر نشان کرد: بر اساس اعلام وزیر علوم، بر اساس امکانات موجود و با همکاری دستگاه‌ها، امکان برگزاری آزمون سراسری در شرایط آرام و سالم منطبق بر پروتکل‌های ستاد مقابله با کرونا وجود دارد.

دبیر ستاد راهبری ستاد نقشه جامع علمی کشور با تأکید بر اینکه تاریخ برگزاری آزمون نهایی دوره متوسطه و کنکور سراسری بستگی به مصوبات ستاد مقابله با کرونا دارد، گفت: قطعاً در سال جاری این دو آزمون با رعایت تاریخ منعطف برگزار خواهد شد.

سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این جلسه گفت: با توجه به حضور همه نهاد‌های مسئول در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، مصوب شد تا کنکور با ملاحظه و در نظر گرفتن همه استاندارد‌ها و پروتکل‌های سلامت برگزار شود.

وی ادامه داد: طبق مصوبه جلسه ۱۲۸ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، به‌طور حتم کنکور سال ۱۳۹۹ برگزار خواهد شد، منتهی زمان برگزاری منعطف و تابع امتحان سال ششم دبیرستان خواهد بود؛ لذا هر زمان که امتحان سال آخر متوسطه برگزار شد، ۲۰ روز بعد کنکور سراسری برگزار خواهد شد.

اعلام زمان برگزاری کنکور

در همین رابطه دکتر ابراهیم خدایی، رییس سازمان سنجش آموزش کشور نیز که در جلسه نقشه جامع علمی کشور حضور داشت، تاکید کرد: در مورد آزمون سراسری طبق مصوبات، ۲۰ روز بعد از پایان امتحانات سال ششم متوسطه یعنی کلاس ۱۲ آزمون سراسری باید برگزار شود.

وی در ادامه افزود: بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا، آزمون‌های کارشناسی‌ارشد، دکتری و دستیاری آموزش پزشکی در خرداد ماه برگزار خواهد شد.

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ادامه داد: سناریوی مبتنی بر حذف فرآیند‌های زمان‌بر آزمون سراسری، از جمله مواردی است که برای آن‌ها برنامه‌ریزی شده است.

هشدار نسبت به تشویش اذهان
اظهارنظر‌ها در مورد آزمون سراسری به تشویش اذهان عمومی منجر نشود

دکتر خدایی گفت: این فرآیند‌ها بعضاً مربوط به انتخاب رشته و آزمون‌های عملی در برخی رشته‌های هنری، تربیت بدنی و... است.

وی افزود: نباید اظهارنظر‌ها در مورد آزمون سراسری به تشویش اذهان عمومی منجر شود.

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ادامه داد: سازمان سنجش آموزش کشور با همه دستگاه‌های مسئول در زمینه آموزش و پرورش و آموزش عالی، هماهنگی کامل دارد.

دکتر خدایی همچنین هفته گذشته در نشست مجازی معاونان آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه‌ها، درخصوص برگزاری آزمون دکتری که جدی‌ترین پروژه آزمون ملی است، گفت: بسته‌های بهداشتی برای داوطلبان آماده کرده‌ایم و کلیه ملزومات بهداشتی از جمله ماسک، دستکش و مواد ضد عفونی را در اختیار دانشگاه‌ها قرار خواهیم داد و برای اجرا، ورود و حفاظت آزمون نیز پروتکل‌هایی آماده شده است و طی مکاتباتی از دانشگاه‌ها خواسته شده تا امکانات خود را برای برگزاری این آزمون به این سازمان اعلام کنند.

وی با اشاره به برگزاری آزمون‌ها اظهار کرد: در این زمینه سه مصوبه مختلف پیش رو داریم؛ یکی آغاز سال تحصیلی در مهر ماه، برگزاری کنکور سراسری ۲۰ روز پس از پایان امتحانات نهایی دوره متوسطه و برگزاری آزمون‌های تحصیلات تکمیلی پس از ماه مبارک رمضان است.

به گفته رییس سازمان سنجش آموزش کشور، فعلاً تغییراتی در تاریخ برگزاری آزمون‌ها صورت گرفته و آزمون دکتری از ۹ اسفند ۱۳۹۸ به ۹ خرداد ۱۳۹۹ و آزمون کارشناسی ارشد از ۲۹ فروردین به ۲۳ خرداد ۱۳۹۹ منتقل شده است.

وی همچنین درخصوص تاریخ احتمالی برگزاری کنکور سراسری، تصریح کرد: کنکور سراسری قرار بود ۱۲ و ۱۳ تیر ماه برگزار شود که، چون با تاریخ برگزاری امتحانات نهایی آموزش متوسطه در ارتباط است و بر اساس رایزنی‌هایی با همکاران‌مان در وزارت آموزش و پرورش از آنجایی که امتحانات نهایی قرار است ۱۶ خرداد شروع شود و حدوداً ۱۴ تیرماه به پایان برسد، در نتیجه ۲۰ روز پس از این تاریخ حدود هفته اول مرداد ماه است که می‌توانیم به احتمال قوی کنکور سراسری را برگزار کنیم.

خدایی خاطرنشان کرد: جلسات متعددی با حوزه معاونت آموزشی و مرکز سنجش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز داشتیم و پیش‌بینی شده است که از اواخر خرداد تا اوایل مرداد فصل مناسبی از جهت کنترل بیماری کووید ۱۹ است که بتوان برخی آزمون‌های حضوری را برگزار کرد. سعی خواهیم کرد در چینش صندلی‌ها فاصله یک و نیم متری رعایت شود و از فضا‌های دانشگاه‌های بزرگ نهایت استفاده شود.

انتشار یک پست عجیب و متناقض

برگزاری احتمالی کنکور در هفته اول مرداد در حالی از سوی رییس سازمان سنجش آموزش کشور و دبیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو که مهم‌ترین متولی برگزاری این آزمون است، مطرح شد که هفته گذشته مشاور رسانه‌ای وزیر بهداشت با انتشار استوری‌های متوالی در صفحه اینستاگرام خود، خبر از تصمیم‌گیری جدید و عزم جدی وزیر بهداشت در خصوص تغییر زمان احتمالی برگزاری کنکور داد.

یک بام و دو هوای مسئولان و سردرگمی کنکوری‌ها

علیرضا وهاب‌زاده، همچنین در پست‌های جداگانه که در صفحه اینستاگرامش منتشر شد، اظهار کرد: "دانشجویان و داوطلبان کنکور این روز‌ها باید تنها دغدغه آزمون را داشته باشند، اما تردید در زمان و نحوه برگزای آزمون‌های سراسری، نگرانی تازه‌ای را ایجاد کرده است".

وی تاکید کرد: "آزمون به اندازه کافی استرس‌زاست و حالا بیماری کرونا، شرایط خاصی را برای داوطلبان ایجاد کرده که نیازمند یک تصمیم‌گیری دقیق است".

وهاب‌زاده گفت: ‏"وزیر بهداشت امروز هم برای چندمین بار پیگیر دغدغه‌های داوطلبان آزمون‌های سراسری بودند و در جلسه‌ای خطرات و مشکلات مربوطه را بررسی و یادآوری کردند که سلامت جسمی و روحی داوطلبان در اولویت است".

یک بام و دو هوای مسئولان و سردرگمی کنکوری‌ها

مشاور رسانه‌ای وزیر بهداشت در زمینه تغییرات احتمالی زمان برگزاری آزمون‌ها به ایسنا گفت: در خصوص جزئیات زمان‌بندی جدید برای برگزاری آزمون‌های سراسری با حضور کارشناسان مختلف تصمیم‌گیری شده است و این تصمیم در صورت تایید نهایی اعلام خواهد شد.

در حالی که قرار بود سه‌شنبه هفته گذشته تصمیم جدید وزیر بهداشت که مسئولیت ستاد ملی مبارزه با کرونا را هم عهده‌دار است، اعلام شود؛ اما مشاور وزیر بهداشت مجدد با انتشار پیامی در صفحه اینستاگرام خود از قول وزیر بهداشت اعلام کرد: "امروز و فردا در مورد برگزاری کنکور با همکاران‌مان برآورد می‌کنیم که در درست‌ترین زمان کمترین آسیب به فرزندان ایران وارد کند، آن را برگزار کنیم. اگر چه ممکن است تاخیر در برگزاری کنکور باعث ایجاد اضطراب شود؛ اما تاخیر را اگر به قیمت تامین سلامتی آیندگان کشور باشد، با جان و دل می‌پذیریم".

برخلاف آنچه که عنوان شد، نه تنها هفته پیش زمان مشخصی برای برگزاری کنکور اعلام نشد، بلکه مشاور رسانه‌ای وزیر بهداشت با انتشار پستی دیگر اعلام کرد؛ "آیا استفاده از ماسک، عینک و وسایل حفاظتی در جلسه آزمون‌های سراسری ممکن است باعت تقلب و سوء استفاده برخی افراد سودجو شود؟ آن هم در شرایطی که به دلیل مسائل بهداشتی امکان کنترل داوطلبان هم نیست".

در ادامه این مطلب آمده است؛ "این مسئله را اضافه کنید با بالا رفتن ریسک ابتلا و خطراتی که ممکن است داوطلبان و خانواده‌های آن‌ها را و در نهایت جامعه را تهدید کند".

در آخرین پست مشاور رسانه‌ای وزیر بهداشت نه تنها خبری از زمان برگزاری کنکور نبود، بلکه با مطرح کردن مباحثی نظیر تقلب و سوء استفاده برخی افراد سودجو، مجددا نگرانی جدیدی برای هزاران داوطلب این ماراتن بزرگ ایجاد شد.

یک بام و دو هوای مسئولان و سردرگمی کنکوری‌ها

به گزارش ایسنا، اگر چه مسئولان آموزش عالی طی سال‌های اخیر با افزایش ظرفیت پذیرش رشته‌های بدون آزمون دانشگاه‌ها و انتخاب دانشجو بر اساس سوابق تحصیلی سعی در کم رنگ کردن کنکور داشته‌اند و برای کاهش تبعات ناشی از استرس‌های این آزمون تلاش‌هایی انجام داده‌اند، اما باید توجه داشت که متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها همچنان کنکور را گزینه اول انتخاب برای نحوه ورود به عرصه آموزش عالی قرار می‌دهند و سرنوشت خود را منوط به حضور و موفقیت در کنکور می‌بینند؛ بنابراین هر نوع اظهارنظر غیرکارشناسانه، متفاوت و حتی متناقض مسئولان ذی‌ربط در این رابطه می‌تواند تبعات غیرقابل جبرانی را برای هزاران متقاضی این آزمون ایجاد کند، همچنین با توجه به تصمیم اخیر مسئولان مبنی بر برگزاری قطعی کنکور ۹۹ حتی با وجود ادامه‌دار بودن اپیدمی کرونا ویروس و محدودیت‌های ایجاد شده به‌خاطر آن، به نظر می‌رسد لازم است مسئولان هر چه سریعتر زمان دقیق برگزاری این آزمون سرنوشت‌ساز را تعیین کنند تا داوطلبان بیش از این سردرگم بین گمانه‌ها و احتمالات زمان برگزاری این آزمون مهم نمانند که البته بنا بر اخبار رسیده تا زمان ارسال این گزارش و بنا بر اعلام برخی افراد آگاه، در این هفته پس از برگزاری جلسات ستاد مقابله با کرونا به طور قطع تاریخ برگزاری کنکور ۹۹ مشخص خواهد شد، از همین رو باید تا پایان هفته جاری صبور بود!