درپی وقوع زلزله ۵.۱ ریشتری امروز در استان لرستان قلعه فلک الافلاک خرمآباد، این شاهکار دوره ساسانیان نیز آسیب دید.
بر اثر زلزله ظهر امروز که در ۱۶ کیلومتری فیروزآباد رخ داد علاوه بر خسارت جزئی به منازل و سایر اماکن، به قلعه تاریخی فلک الافلاک این میراث ارزشمند دوره ساسانیان در شهر خرمآباد نیز خسارت جزیی وارد شد.
سید امین قاسمی اظهار داشت: ظهر امروز بر اثر زلزله ۵.۱ ریشتری در استان لرستان برخی بناهای تاریخی استان دچار آسیب شدند.
به گزارش تسنیم، وی افزود: پساز زلزله با حضور در محل قلعه فلک الافلاک و بررسیهای انجامشده چند عدد از کنگرههای برجک دچار آسیب شده، ولی خوشبختانه آسیب جدی به قلعه فلکالافلاک وارد نشدهاست.
دستور معاون استاندار لرستان برای بررسی خسارت بناهای تاریخی
طولابی فرماندار خرمآباد نیز در این رابطه به خبرنگار تسنیم گفت: بنا به گفته مسئولان میراث فرهنگی استان به برخی از اماکن تاریخی نیز خساراتی وارد شده که نیاز به بررسی دارند در این رابطه نیز معاون عمرانی استاندار لرستان دستور داد تا کارشناسان ستاد بحران استان از نزدیک اماکن تاریخی را بررسی کنند.
به گزارش تسنیم قلعه باستانی «فلک الافلاک» یکی از شاهکارهای معماری جهان است که در مرکز شهر خرمآباد واقعشده و همواره میزبان گردشگران داخلی و خارجی بوده است؛ این بنای باشکوه بهعنوان یکی از شاخصترین اثر تاریخی استان لرستان مربوط به دوره ساسانیان بوده و به دلیل معماری زیبا و شگفتانگیز آن از سوی بسیاری از کارشناسان بهعنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گرفته است.
این قلعه تاریخی که بر فراز تپهای مشرفبه شهر خرمآباد واقعشده دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل شکل است؛ ارتفاع بلندترین دیوار این قلعه عظیم تا سطح تپه ۲۳ متر، مساحت کلی آن پنج هزار و ۳۰۰ مترمربع و پلان بنای این قلعه تاریخی بهصورت هشتضلعی نامنظم است.
فلک الافلاک شاهکار دوره ساسانیان
قلعه فلک الافلک این سپهر سپهران در طول زمان بانامهای گوناگونی مانند دژ شاپور خواست، قلعه خرمآباد، کاخ اتابکان، دوازدهبرجی از آن یادشده است و از دوره قاجار به بعد نیز نام فلکالافلاک به خود گرفته است.
این بنای باستانی با واقعشدن بر فراز یک صخره سنگی بر دره تاریخی خرمآباد اشراف کامل دارد و به دلیل موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری بهعنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آلبویه درآمد و در یک برهه نیز به خزانه حکومتی خاندان بدر تبدیل شد.
پسازآن نیز مقر حکومت والیان لرستان در دوره صفویه و قاجاریه بوده است و در دوران پهلوی اول و دوم نیز از این قلعه بهعنوان پادگان نظامی و زندان سیاسی استفادهشده است.
قلعه فلک الافلاک در سال ۱۳۴۹ از سوی ارتش به وزارت فرهنگ و هنر سابق واگذار شد و با ثبت آن بهعنوان یکی از آثار تاریخی برجسته این دیار موزه مردمشناسی استان لرستان در آن راهاندازی شد.
در مجموعه قلعه فلک الافلاک دو موزه مردمشناسی و باستانشناسی وجود دارد که به زیبایی آداب و رسوم و اشیاء تاریخی این سرزمین کهن را به نمایش گذاشته است بهطوریکه درگوشه گوشه ۱۲ سالن موزه مردمشناسی آن جلوههای دیدنی از فرهنگ، باورها و زندگی بومی مردم لرستان به نمایش درآمده است و همواره در ایام تعطیلات نوروز مورد استقبال بینظیر مردم قرار میگیرد.