اعلام آمادگی میزبانی ایران برای جام ملتهای آسیا راهبردی است که کمبودها و نواقص زیرساختی ورزش کشور بیش از هر زمان دیگری خود را نمایان میکند و شرایطی را برای رفع کمبودها فراهم میآورد که در صورت وجود یک نقشه راه میتوان پیشرفت و توسعه مطلوب فوتبال ایران را در ۷ سال آینده مشاهده کرد.
همچنین برگزاری رقابتهایی مانند جام ملتهای آسیا یا جام جهانی فوتبال برای کشورهای میزبان علاوه بر صرف هزینههای زیاد، به شکوفایی اقتصاد ورزش آن کشور کمک فراوانی میکند و درآمدهای زیادی را به همراه میآورد.
با در نظر گرفتن این موارد، پیشنهاد میزبانی ایران امری پسندیده و درخور شأن فوتبال کشور است، اما این در شرایطی است که در طول سالهای برگزاری لیگ برتر فوتبال بیشتر باشگاههای کشور از استانداردهای فیفا فاصله داشتند و بخش دیگری از استادیومها دچار مشکل فرسودگی هستند و بهسختی میتوانند در قامت رقابتهای بینالمللی ظاهر شوند و نیاز به ترمیم آنها از موضوعات جدی تلقی میشود.
طبق گفته حسن غفاری نایبرئیس سابق کنفدراسیون فوتبال آسیا، ورزشگاههای کشور بر اساس امکانات خودمان ساختهشده است و کمتر ورزشگاهی استانداردهای بینالمللی را داراست.
علاوه بر ساخت ورزشگاههای مجهز، امکانات فیزیکی دیگری از جمله هتل، زمین تمرین و حملونقل نیز از مؤلفههای دیگری است که باید به آن توجه داشت که هرکدام از آنها نیازمند برخورداری از استانداردهای مورد تأیید AFC هستند.
با این تفاسیر میزبانی ایران در این سطح بهطورقطع برای کشور ارزشمند است و اعلام چنین درخواستی میتواند شرایط را برای ساختن زیرساختها فراهم کند و زمینهای برای مطرحشدن ایران بهعنوان برگزارکننده جام ملتهای آسیا شود.
داریوش مصطفوی رئیس اسبق فدراسیون فوتبال با اشاره به پیشنهاد فدراسیون فوتبال برای میزبانی جام ملتهای ۲۰۲۷ آسیا گفت: AFC و فیفا از توانایی فیزیکی کشورها در برگزاری رقابتهای فوتبال آگاهی دارند. برگزاری رقابتهای جام ملتها حداقل به وجود ۸ استادیوم فعال و بهروز به همراه امکانات دیگری همچون هتل نزدیک به استادیوم، ترانسفر و حملونقل نیاز داردو این موارد الزاماتی است که در استادیومهای مجهز دنیا وجود دارد.
او افزود: به عنوان مثال استادیومهای ساخته شده در قطر از طریق قطارهای زیرزمینی و روی زمینی تا نزدیک در استادیوم میرود، اما در ایران به غیر از چند استادیومی که تا حدودی مطابق استانداردهای دنیا هستند مابقی استادیومها کوچک و حدودا سه تا پنجهزارنفری هستند که قابلیت برگزاری رقابتهای بینالمللی را ندارند و دارای شرایطی که هتل محل تمرین به آنجا منتهی شود، نیستند.
مصطفوی اضافه کرد: علاوه بر بازیکنان و مربیان، تماشاگران فوتبال از دیگر کشورها به ایران سفر میکنند و باید شرایط میزبانی برای آنها هم در فرودگاه و هتل فراهم شود، اما در کشور تواناییهای لازم در این زمینه وجود ندارد.
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال با اشاره به وجود زیرساختهای قوی در کشورهای همسایه افزود: امارات حداقل دارای ۱۰ استادیوم بینالمللی است، زیرا آنها زیرساختهای ورزشی خود را قوی و بهروز کردند به همین علت میزبانی جام ملتهای آسیا به این کشور داده شد.
او بابیان اینکه نباید ناامید از کسب میزبانی جام ملتهای آسیا باشیم، افزود: در صورت پذیرش میزبانی ایران، دولت هفت سال فرصت دارد تا بودجهای را برای ایجاد زیرساختها در نظر بگیرد. چنانچه بودجههای عمرانی در وزارت کشور و وزارت ورزش و جوانان برای ساخت ۸ استادیوم مجهز در نظر گرفته شود، اقدام بسیار مهم و تحسینبرانگیزی رخداده است، اما با توجه به اوضاع اقتصادی کشور و وجود تحریمها امکان ساخت استادیومهای بینالمللی مهیا نیست.
این مدیر پیشکسوت ورزش ادامه داد: مدیران ورزشی ما آیندهنگری و دوراندیشی نداشتند تا شرایط لازم در حوزه ورزش شکل بگیرد، اما بااینحال شاید فدراسیون فوتبال طی هفت سال آینده بتواند معجزه کند و در شرایط فعلی بر اساس استانداردهای بینالمللی استادیومهای مجهزی را بنا کند که این افتخاری برای کشور در دنیا محسوب میشود، زیرا افتخار فقط کسب رتبه قهرمانی نیست.
مصطفوی بابیان اینکه کارشناسان فیفا شرایط برای برگزاری رقابتهای بینالمللی ورزشی را در هر کشور بررسی میکنند، گفت: کارشناسان متخصص در امر ساختوساز، فنی، انضباطی، حقوقی و ورزشی از سوی فیفا و AFC، شرایط میزبانی در کشورمتقاضی برگزاری رقابتها را بررسی میکنند، اما به نظر میرسد با شرایط کنونی، کشور امکان برگزاری مسابقات جام ملتها را ندارد.
بازیکن اسبق تیم ملی به دیگر الزامات مهم در برگزاری رقابتهای جام ملتهای آسیا اشاره کرد و گفت: هتلهای محل اسکان بازیکنان و مربیان باید ۵ ستاره باشند و استانداردهای بینالمللی هتلینگ را رعایت کنند. علاوه بر این نحوه بلیتفروشی در استادیومها هم باید مطابق با مقررات فیفا باشد که خوشبختانه با پیگیری AFC شرایط بسیار بهتر شده است. ضمن اینکه مسئله ورود زنان به استادیومها هم باید مورد تأیید کنفدراسیون فوتبال آسیا قرار بگیرد تا شرایط برای میزبانی کشور مهیا گردد.
مصطفوی با بیان اینکه احتمال پذیرش میزبانی ایران توسط AFC وجود دارد، گفت: شاید AFC برای تشویق کشورهای دیگر در ارتقای ساخت و تجهیز استادیومهای ورزشی، میزبانی جام ملتهای آسیا را به ایران بدهد که این اتفاق کمک قابلتوجهی را از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای ایران به همراه خواهد داشت.
او ادامه داد: ازنظر من تنها دلیل برای برگزاری جام ملتهای آسیا در ایران به حرکت درآوردن کشور در بهبود زیرساختهاست. ما مهندسان و طراحان حرفهای بسیاری در کشور داریم که باوجود کمکهای مالی AFC میتوانند استادیومهایی مطابق با استانداردهای جهانی بسازند.
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال در پایان سخنانش اضافه کرد: استادیومها سرمایه ملی محسوب میشوند و در صورت ساخت و تجهیز آنها تا سالها مورداستفاده مردم قرار خواهند گرفت، همانطور که ۵۰ سال از ساخت استادیوم آزادی میگذرد.
منبع: روزنامه رسالت