bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۴۶۲۹۸
اعتبارنامه تاجگردون در مجلس یازدهم چه مسیری را طی کرد؟

داستان پر پیچ و خمِ "خروج" تاجگردون از مجلس

داستان پر پیچ و خمِ

طبق ماده ۳۲ آیین نامه داخلی مجلس، گزارش کمیسیون تحقیق درباره اعتبارنامه تاجگردون در مجلس به رای گذاشته شد تا مجلس در این باره تصمیم‌گیری کند و در نهایت نیز مجلس به رد اعتبارنامه تاجگردون به معنای خروج او از مجلس رای داد. بدین‌صورت پرونده سومین دوره نمایندگی تاجگردون در مجلس با این رای پایان یافت و تاجگردون از قطار مجلس یازدهم پیاده شد.

تاریخ انتشار: ۱۴:۴۶ - ۱۸ تير ۱۳۹۹
فرارو- مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز چهارشنبه، اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران را رد کرد تا فرایند پر حاشیه بررسی اعتبارنامه تاجگردون در نهایت با خروج او از مجلس پایان پذیرد.

به گزارش فرارو، فرایند بررسی اعتبارنامه جنجالی غلامرضا تاجگردون بالاخره به صحن علنی مجلس رسید تا تصمیم نهایی درباره آن گرفته شود. پیش از جلسه علنی نمایندگان در جلسه‌ای غیرعلنی توضیحات نمایندگان معترض و توضیحات تاجگردون را شنیدند. کمیسیون تحقیق اعتبارنامه نیز گزارش خود درباره بررسی این اعتبارنامه و تصویب آن را در صحن قرائت کرد. سپس صحن مجلس وارد رای گیری با برگه شد و در نهایت اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون به تصویب نمایندگان مجلس یازدهم نرسید. در مجموع از ۲۵۱ رای اخذ شده ۱۰۲ رای موافق گزارش کمیسیون تحقیق و ۱۲۸ نفر مخالف بودند و ۲۱ نفر نیز رأی ممتنع دادند تا اعتبارنامه تاجگردون در مجلس رد شود.

 حاشیه‌های انتخاباتی تاجگردون
ماجرای این روزهای تاجگردون از زمان انتخابات آغاز شد. زمانی که او به عنوان چهره‌ای رانتخوار، باندباز و فامیل‌باز در فضای مجازی معرفی شد و اسنادی از شبکه روابط فامیلی گسترده او در فضای مجازی منتشر شد. در این راستا چهره‌های رسانه‌ای چون صبا آذرپیک به صورت مستمر اسنادی از او را افشا می‌کردند تا اینچنین موج خبری علیه او از سوی برخی چهره‌های حتی اصلاح‌طلب آغاز شود. موج خبری علیه تاجگردون در روز‌های انتخابات چندان قوت گرفت که شائبه ردصلاحیت او قوی شد اتفاقا شورای نگهبان نیز او را ردصلاحیت کرد، اما بعدتر با اعتراض تاجگردون رای خود را تغییر داد.

تاجگردون، اما با نامزدی در انتخابات وارد حاشیه‌های جدیدتری شد. او با ایجاد کمپین بزرگ، گرفتن میتینگ‌های تبلیغاتی عجیب و ریخت و پاش زیاد خبرساز شد. فیلم‌های منتشر شده از مراسم تبلیغاتی او در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌چرخید و امواج تخریبی و منفی علیه او را بزرگ‌تر می‌کرد. با این حال این موج نتوانست مانع از ورود او به مجلس شود و تاجگردون توانست با کسب حدود ۴۰ هزار رای برای سومین بار به مجلس راه یابد. پیروزی که این بار زیاد برای تاجگردون خوش یمن نبود.

مارپیچ اعتبارنامه
با آغاز کار بررسی اعتبارنامه‌ها در شعب مجلس، بحث تائید اعتبار نامه تاجگردون این بار به صورتی جدی از سوی اصولگرایانی، چون علیرضا زاکانی مطرح شد. البته فعالان رسانه‌ای، چون آذرپیک نیز همچنان در فضای مجازی با انتشار اسناد به کمک این جریان آمده بودند و رد اعتبارنامه او را مطالبه می‌کردند. در این راستا هشتگ‌های تاجگردونیسم و فسادیاب موج خبری علیه تاجگردون را نمایندگی می‌کرد.

به موازات این موج خبری، هنگامی‌ که رسیدگی به اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون در شعبه ۱۲ مجلس یازدهم در حال انجام بود زاکانی به همراه علی اکبر کریمی منتخب اراک، علی خضریان، سیدنظام‌الدین موسوی، احمد نادری، اقبال شاکری، مالک شریعتی، مجتبی رضاخواه، منتخبان تهران و روح‌الله نجابت منتخب شیراز در نامه‌ای به حجت‌الاسلام سیدناصر موسوی‌لارگانی رئیس شعبه ۱۲ مجلس یازدهم مراتب اعتراض خود را به اعتبارنامه تاجگردون اعلام کردند.

آن‌ها در این نامه آوردند غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران و باشت به رانت خواری و کسب منافع اقتصادی و اعمال نفوذ شبکه‌ای از طرق مختلف در دستگاه‌های دولتی و شرکت‌های تابعه و بخش عمومی پرداخته است و اعتبارنامه‌اش باید رد شود. تاجگردون که با این اعتراضات مواجه شد تهدید کرد اگر دست روی اعتبار نامه وی بگذارند به اعتبارنامه تعدادی از نمایندگان مجلس یازدهم اعتراض خواهد کرد.

با این حال، اسناد اعتراض به اعتبارنامه‌ها به شورای نگهبان ارسال شد. پس از گذشت چند روز شورا نظر خود را به مجلس داد. سید ناصر موسوی لارگانی، رییس شعبه ۱۲ در این باره گفت: طبق آیین نامه از شورای نگهبان استعلام کردیم که آیا مواردی که معترضین اعتراض دارند در زمان تایید صلاحیت تاجگردون بررسی شده یا خیر، شورای نگهبان در جواب مکتوب آورد که همه موارد بررسی شده است. اما باز معترضین نامه‌ای را در ۱۵ بند نوشتند و شعبه بار دیگر نامه‌ای به شورای نگهبان ارسال کرد. به گفته موسوی لارگانی، شورای نگهبان در جواب آورده بود که در زمان تایید صلاحیت ۱۳ بند معترضین بررسی شده و درباره مدرک تحصیلی تاجگردون نیز گفته شده بود او در زمان ثبت نام با مدرک دکتری ثبت نام نکرده و به عنوان فوق لیسانس، ثبت نام کرده است و مستندات یک مورد را هم درست ندانسته بودند.

در نهایت پس از پاسخ شورای نگهبان از ۱۶ نفر اعضای شعبه ۹ نفر اعتبارنامه تاجگردون را تایید و ۷ نفر رد کردند و در نتیجه اعتبار نامه وی تایید شد. با تائید اعتبارنامه در شعبه انتظار می‌رفت مجلس نیز آن را تصویب کند، اما در صحن علنی مجلس پس از قرائت گزارش شعبه ۱۲، علیرضا زاکانی در تذکری آیین نامه‌ای خواستار رای‌گیری مجلس درباره اعتبارنامه شد.

او گفت: براساس اصل ۹۳ قانون اساسی، مجلس بدون شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد، مگر در تصویب اعتبارنامه نمایندگان. در این اصل به لفظ مجلس و تصویب اشاره شده است. کلمه مجلس در این اصل به معنای اظهارنظر دو سوم نمایندگان بوده و رأی فرد فرد نمایندگان موضوعیت دارد. در اصل ۸۵ قانون اساسی نیز آمده است که سمت نمایندگی مگر در موارد خاص قائم به شخص نیست، بنابراین نمایندگان نمی‌توانند وظایف خود را به شعب واگذار کنند.

محمدباقر قالیباف رییس مجلس نیز اخطار او را وارد دانست و گفت: که اخطار را به رأی می‌گذارد. این در حالی بود که پیش از آن قرار بود طبق تصمیم هیأت رئیسه، اعتبارنامه‌های سه منتخب باقی مانده از جمله تاجگردون در جلسه علنی مجلس به رأی گذاشته نشود و فقط قرائت شود.

از این رو، تاجگردون به تصمیم قالیباف اعتراض کرد. قالیباف نیز در پاسخ به سوگند هئیت رئیسه اشاره کرد و از او خواست آیین نامه و قانون اساسی را رعایت کند. پس از آن رای گیری در صحن علنی مجلس انجام شد و ۱۶۰ نماینده رای به ارجاع اعتبارنامه تاجگردون به کمیسیون تحقیق دادند. کمیسیون تحقیق نیز طبق قانون ۱۵ روز فرصت داشت تا به اعتبارنامه تاجگردون رسیدگی کند و کرد.

چنانچه کمیسیون تحقیق پس از بررسی‌های صورت گرفته با اکثریت آرا اعتبارنامه تاجگردون را تصویب کرد و گزارش آن را به هیئت رئیسه ارسال کرد. اما این امر با واکنش‌های منفی زیادی مواجه شد به ویژه اظهارات حجت الله فیرزی سخنگوی کمیسیون تحقیق تاجگردون، که گفته بود حجم اسناد زیاد و فرصت کم بود و ما نرسیدیم در این فرصت همه آن‌ها را بررسی کنیم یا در جایی که گفته بود از ۵ نفر کمیته تحقیق، دو نفر در فرایند تحقیق مشارکت نکردند. برخی کاربران و تحلیلگران در فضای مجازی نام رای دهندگان را مطالبه می‌کردند؛ از لابی تاجگردون در کمیسیون تحقیق می‌گفتند و اظهارات فیروزی را نقطه ضعف کمیسیون تحقیق می‌دانستند.

با این حال تصویب اعتبارنامه در کمیسیون تحقیق امید‌ها به رد اعتبار تاجگردون را کم نکرد و باز هم مطالبه‌گری از مجلس برای رد اعتبارنامه او در فضای مجازی دامن زده شد تا این کار به آزمونی برای محک مجلس یازدهم تبدیل شود. بدین‌ترتیب موضوع اعتبارنامه تاجگردون در کانون توجه رسانه و کاربران در فضای مجازی قرار گرفت. از نظر اغلب کاربرانی که رد اعتبارنامه تاجگردون را طلب می‌کردند مدارک و اسناد درباره تخلفات تاجگردون برای مجلسی مدعی اصول گرایی و فسادستیزی کافی بود.

در مقابل تاجگردون، اما سعی می‌کرد تا از طریق گفتگو با رسانه‌ها و انتشار فیلم از خود در فضای مجازی بتواند به رد اتهام از خود بپردازد. دفاعیاتی که گاه زبان تهدید داشت و گاه طعنه به فساد دیگران می‌زد که شاید من شیشه کثیف باشم، ولی شما هم دستمالتان تمیز نیست که بخواهید شیشه من را تمیز کنید. حواستان باشد. طعنه‌هایی که قالیباف را نشانه گرفته بود.

به هر روی، اما طبق ماده ۳۲ آیین نامه داخلی مجلس، گزارش کمیسیون تحقیق در مجلس به رای گذاشته شد تا مجلس در این باره تصمیم‌گیری کند و در نهایت نیز مجلس به رد اعتبارنامه تاجگردون به معنای خروج او از مجلس رای داد. بدین‌صورت پرونده سومین دوره نمایندگی تاجگردون در مجلس با این رای پایان یافت و تاجگردون از قطار مجلس یازدهم پیاده شد.