فرارو- بعد از اینکه دلار تا مرز ۲۶ هزار تومان نیز بالا رفت، بانک مرکزی بالاخره تصمیم گرفت که در بازار ارز دخالت کند، به طوری که از روز یکشنبه نرخ دلار سیر کاهشی به خود گرفته و به نظر میرسد این روند تا کانال ۲۰ هزار تومان در روزهای اخیر ادامه پیداکند، اما نکته مهم این است که دلار بتواند برای مدت طولانی ثبات داشته باشد و دوباره با جهش روبرو نشود.
سید کمال سیدعلی معاون اسبق ارزی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه
دلار در شرایط تحریم به هیچ عنوان شرایط مناسبی را تجربه نخواهد کرد، به
فرارو گفت: اگر بخواهیم صریح حرف بزنیم، باید گفت، در آبان ماه بر اساس پیشبینیهایی که انجام شده به احتمال ۷۰ درصد جو بایدن، ترامپ را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شکست خواهد داد، اگر این موضوع محقق شود، بعد از آن بایدن بر اساس سخنانش به برجام بازخواهد گشت و این مسئله ورود ارز به کشور را تسهیل خواهد کرد.
وی خاطر نشان ساخت: در چنین حالتی تجربه قطعنامه ۵۹۸ و پایان جنگ دوباره تکرار خواهد شد و ارز حداقل در همان لحظه اعلام چنین خبری کاهش ۵۰ درصدی را تجربه خواهد کرد، به بیان دیگر ما نیاز به تکرار اثری همانند قطعهنامه ۵۹۸ و پایان جنگ داریم، که بازار ارز به طور واقعی آرام بگیرد، در غیر این صورت روند ارز با این وضعیت در بلند مدت افزایشی خواهد بود.
صادرکنندگان ارزهای خود را عرضه کردند
عباس آرگون نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه مهمترین دلیل کاهش نرخ ارز در سه روز اخیر پایان مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات است، گفت: با توجه به اینکه دولت اعلام کرد صادرکنندگان باید تا پایان تیرماه ارزهای خود را در سامانه نیما عرضه کنند و در این رابطه مهلت اعلام شده تمدید نمیشود، عرضه ارز در سامانه نیما افزایش یافت.
وی افزود: این در حالی است که همین مسئله نیز به نوعی دیگر در افزایش قیمت دلار تا مرز ۲۶ هزار تومان بسیار موثر بود، بدین نحو که صادرکنندگان با توجه به مشکلاتی که در نقل و انتقال ارزهای خود به داخل کشور داشتند، برای اینکه با محدودیتهای قضایی ناشی از عدم بازگشت ارزهای صادراتی مواجه نشوند، ارز خود را از بازار آزاد تهیه کردند که همین موضوع تقاضا را برای دلار افزایش داد و موجب رشد قیمتها حتی فراتر از ۲۵ هزار تومان شد.
آرگون اضافه کرد:، اما از سوی دیگر با توجه به اینکه در سامانه نیما در روز یکشنبه بیش از ۳۰۰ میلیون یورو ارز تزریق شد، این مسئله اثر بسیار خوبی برای روی بازار ارز گذاشت، بر همین اساس به نظر میرسد با عرضه بیشتر ارزهای صادراتی در سامانه نیما نرخ دلار تا سطح ۲۰ هزار تومان کاهش یابد، از سوی دیگر تقاضا نیز در بازار آزاد به دلیل اتمام مهلت صادرکنندگان نیز با کاهش روبرو شده است.
این فعال بخش خصوصی زمزمههای بازگشت ارزهای بلوکه شده در عراق را نیز در کاهش بهای دلار تاثیرگذار دانست و گفت: با توجه به سفر نخست وزیر عراق به تهران، زمزمههایی به گوش میرسد مبنی بر اینکه عراق بدهی دلاری خود را پرداخت خواهد کرد، هرچند این امر تاکنون محقق نشده، اما از لحاظ روانی تاثیر خوبی بر روی بازار ارز گذاشته است.
نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران با انتقاد از ورود دیرهنگام بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز، اظهار داشت: این نوسانات نرخ دلار ضررهای بسیار جبران ناپذیری دارد و قدرت پیش بینی پذیری در اقتصادی را از بین میبرد.
آرگون تصریح کرد: این هیجاناتی که در بازار ارز در روزهای اخیر مشاهده میشود، نشانگر آن است که اقتصاد ایران حال و روز خوشی ندارد و این التهابات و نوسانها باعث میشود، معیشت مردم هر روز سختتر از گذشته شود، بنابراین تا زمانی که در متغیرهای مهم اقتصادی ثبات وجود نداشته باشد، این بالا و پایینها در بازار دلار همچنان ادامه خواهد داشت.
دلار طی چهار ماه ده هزار تومان گران شد
میثم رادپور کارشناس بازار ارز در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه نزدیک شدن به مهلت بازگشت ارزهای حاصل از صادرات موجب شد که بازار ارز در مسیر کاهشی قرار بگیرد، اظهار داشت: با توجه به اینکه دولت اعلام کرده بود که دیگر مهلت تعیین شده برای صادرکنندگان را تمدید نخواهد کرد، بر این اساس شاهد بودیم که صادرکنندگان نیز بالاخره راضی شدند تا ارزهای خود را به سامانه نیما عرضه کنند، این مسئله در تزریق ارز به بازار بسیار موثر بود.
وی افزود: از سوی دیگر بازشدن نسبی مرزها و افزایش میزان صادرات غیر نفتی نیز در کاهش قیمت ارز تاثیر گذار بود، اما نکته مهم این است که دلار ۲۵ هزار تومانی به هیچ وجه نمیتواند اقتصادی باشد، چرا که برای واردات کالا با این قیمت ارز، واردکننده باید هزینه بسیار زیادی را متحمل شود تا آن را کالا را وارد کند، حال در چنین شرایطی آیا بازار کشش مواجه با کالایی که با دلار ۲۵ هزار تومانی وارد شده را دارد، یا خیر خود موضوعی بسیار مهم است.
رادپوراظهار داشت: درحالی که مردم به ریال حقوق میگیرند، بخواهند برای تامین مایحتاج خود به دلار هزینه پرداخت کنند، قدر مسلم معلوم است که از عهده چنین کاری بر نخواهد آمد، بنابراین اینکه دلار سیر کاهشی گرفته، قابل پیش بینی بود، حال باید دید که این روند تا چه مدت زمانی و همچنین چه نرخی ادامه خواهد داشت.
این کارشناس بازار ارز اضافه کرد: دلار از اردیبهشت ماه که روی ۱۵ هزار تومان قرار داشت تا مرز ۲۵ هزار تومان نیز افزایش یافت، این روند در مقطعی رخ داد که کرونا در فروردین ماه و اردیبهشت ماه عملا اقتصاد جهانی و همچنین کشور ما را تعطیل کرده بود و باعث شد که صادرات غیر نفتی به محاق برود، حال از خردادماه که شرایط رو به عادی شدن رفت، این انتظار وجود داشت که دلار بالاخره تغییر روند بدهد و کاهشی شود.