پیروان کیوانان باور دارند که این مبارزه نهایتا به روز حسابی ختم خواهد شد که در آن افراد سرشناسی نظیر هیلاری کلینتون دستگیر و اعدام میشوند.
توییتر با اعلام برخورد با تئوریهای توطئه کیوانان هزاران حساب کاربری را بسته است و دامنههای مربوط به ویدیوها و وبسایتهای مروج ایدههای عجیب و غریب کیوانان را مسدود کرده است.
به گزارش فرارو به نقل از بی بی سی، کیوانان جنبشی حاشیهای و غیرمتعارف است که در فضای مجازی شدیدا سر و صدا کرده است، مخصوصا در ایالات متحده. اما کیوانان چیست و چه کسانی به آن اعتقاد دارند؟
کیوانان چیست؟
کیوانان در کنه خود یک تئوری توطئه فراگیر و بیاساس است که میگوید دونالد ترامپ دارد مخفیانه با نخبگان شیطانپرستی که کودکان را مورد آزار جنسی قرار میدهند و در دولت، بازار و رسانهها رخنه کردهاند، میجنگد.
"جایی که یکی برود همه ما میرویم" (به اختصار WWG۱WGA) یکی از محبوبترین شعارهای کیوانان است
پیروان کیوانان باور دارند که این مبارزه نهایتا به روز حسابی ختم خواهد شد که در آن افراد سرشناسی نظیر هیلاری کلینتون دستگیر و اعدام میشوند.
خلاصه داستان این است، اما تعداد شاخهها، انحرافات و مباحث داخلی چنان زیاد است که کل ادعاهای کیوانان سر به فلک میگذارد، و اغلب هم متناقض است. طرفداران کیوانان با در نظر گرفتن اتفاقات خبری، حقایق تاریخی و علمالاعداد به نتایج خیرهکنندهای میرسند.
از کجا شروع شد؟
در اکتبر ۲۰۱۷، کاربر ناشناسی یک سری مطلب در تالار گفتوگوی ۴چن منتشر کرد. او مطالبش را با امضای "Q" کار کرده بود و مدعی بود که در ایالات متحده به سطحی از اطلاعات محرمانه دسترسی دارد که مستلزم داشتن "اجازه Q" است.
این پیامها به "محموله کیو" یا "پودر سوخاری" معروف شدند و اغلب زبانی مرموز داشتند که پر از شعار، وعده و موضوعاتی بودند که برای ترامپ مثبت تلقی میشد.
مگر کسی هم این حرفها را باور میکند؟
بلی، هزاران نفر. میزان ترافیک مرتبط با این تئوری در شبکههای اجتماعی معروف مانند فیسبوک، توییتر، ردیت و یوتیوب از سال ۲۰۱۷ به بعد شدیدا افزایش پیدا کرده است، و به نظر میرسد که این مراجعات در جریان همهگیری ویروس کرونا بیشتر هم شده باشد.
طرفداران کیوانان با پرچمها و بیرقهای خود از آقای ترامپ در تجمعات حمایت میکنند
اگر شبکههای اجتماعی را معیار قرار دهیم، صدها هزار نفر هستند که حداقل بعضی از تئوریهای عجیب و غریب ساخته کیوانان را باور کردهاند.
محبوبیتش نیز با اتفاقاتی که قاعدتا باید کل تئوری را زیر سوال میبرد کم نشده است. برای مثال، نخستین مطالب کیو روی تحقیقات رابرت مولر، دادستان ویژه، تمرکز داشتند.
طرفداران کیوانان مدعی بودند که تحقیقات رابرت مولر درباره دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا در واقع سرپوشی استادانه برای پژوهش درباره پدوفیلیا (آزار جنسی کودکان) بود. وقتی این تحقیقات بدون چنین کشفیاتی به پایان رسید، توجه تئوریپردازان توطئه جلب موضوعات دیگر شد.
مومنان واقعی استدلال میکنند که پیامهای کیو عمدا حاوی اطلاعات غلط است که به نظرشان رد این تئوری توطئه را غیرممکن میکند.
چه تاثیراتی داشته است؟
طرفداران کیوانان ید طولایی در هشتگزنی دارند و در آزار هر کسی که به نظرشان دشمن است همکاری میکنند، از جمله سیاستمداران، خبرنگاران و چهرههای شناختهشدهای که به گمانشان در مخفی کردن افرادی که میل جنسی به کودکان دارند، نقش دارند.
البته کار به پیامهای تهدیدآمیز اینترنتی خلاصه نمیشود. توییتر میگوید که تصمیمش به اقدام علیه کیوانان احتمال رساندن "آسیب در فضای واقعی" بود.
تعدادی از حامیان کیوانان به خاطر تهدید و دست زدن به اقدامات مختلف در فضای واقعی دستگیر شدهاند.
یک مورد قابل توجه در سال ۲۰۱۸ به مرد مسلحی به نام متیو رایت مربوط بود که یکی از پلهای سد هوور را مسدود کرد. او بعدا اتهام دست زدن به اقدامات تروریستی را پذیرفت.
آیا میتواند بر انتخابات آمریکا تاثیر بگذارد؟
بررسیها نشان میدهد که بیشتر آمریکاییها چیزی درباره کیوانان نشنیدهاند. اما کیوانان شالوده حمایت خیلی از پیروان این جنبش از دونالد ترامپ است.
رئیسجمهور، دانسته یا ندانسته، حامیان کیوانان را ریتوییت کرده است، و ماه گذشته نیز پسرش اریک ترامپ یکی از میمهای کیوانان را در اینستاگرام خود گذاشت.
چندین تن از حامیان کیوانان در انتخابات نوامبر نامزد کنگره شدهاند. اکثر آنها شانس ناچیزی دارند، اما بعضیها، مثل مارجری تیلور گرین در ایالت جورجیا، به نظر میرسد که شانس خوبی برای رسیدن به مجلس نمایندگان داشته باشند.
به احتمال نسبتا زیاد یکی از حامیان کیوانان، یا شخصی همدل با این تئوری توطئه، در کنگره بعدی آمریکا روی یکی از کرسیها خواهد نشست.