فرارو- شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پس از گذشت دو ماه دومین سوپر کانال را نیز فتح کرد و به ارتفاع بیسابقه ۲ میلیون واحد رسید، هر چند که تثبیت در این محدوده قدری مشکل است. تا چندی پیش کمتر کسی از بین تحلیلگران پیشبینی میکردند که بازار سهام با چنین سرعت شتابانی پیش برود؛ اما هجوم پیوسته و غیرمترقبه ورود پولهای جدید به تالار سهام در سایه حمایتهای همهجانبه دولت، رویاییترین دوران بازار سرمایه را هم از حیث میزان بازدهی و هم از حیث ضریب نفوذ در بین آحاد مردم رقم زده است.
به گزارش فرارو، بازده بازار سهام از ابتدای سال۹۹ تاکنون از ۲۹۰ درصد فراتر رفته است و هر روز شاهد ثبت رکوردهای جدیدی در این بازار هستیم. از رقم شاخص کل گرفته تا ارزش داد و ستدها و ورود پول حقیقی و البته صدور کدهای معاملاتی و آمار مشارکتکنندگان در رویدادهای عرضه اولیه. هرچند این رکوردها به نوبه خود مشکلساز نخواهند بود، اما در صورت کاهش جذابیت بازار سهام به هر دلیلی، هجوم این حجم از نقدینگی به بازارهای موازی نظیر مسکن، ارز یا سکه میتواند نوید دهنده تشدید تورم در سالهای بعد باشد.
بنابراین در کنار توسعه عرضی بازار سهام با افزایش عرضه اولیه شرکتهای بزرگ، افزایش شناوری سهام و دوطرفه کردن بازار، توسعه بازار بدهی است که میتواند مانع از وقوع ابرتورم در اقتصاد ایران باشد. به عبارت دیگر این سیاست میتواند موجب افزایش جذابیت نرخ بهره بدون ریسک در بازار سهام و بنابراین کاهش رشد پول و افزایش شبهپول و در نتیجه جلوگیری از افزایش شدید تورم شود تا علاوه بر حل تنگناهای مالی به روش غیرتورمی، مانع از فرار سرمایه از بازار سهام شود.
فردین آقا بزرگی کارشناس بازار سرمایه
بزرگترین ریسک بورس
فردین آقا بزرگی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه معاملات در بورس موید آن است حداقل در کوتاه مدت با یک رشد شارپی دیگر سروکار نداریم، گفت: این روند دو هفتهای است که آغاز شد و در حالیکه روز یکشنبه نیز شاخص کل به قله دو میلیون واحدی دست یافت، اما شاهد بودیم در این محدوده دوام نیاورد و با کاهش روبرو شد، با توجه به اینکه رشد اخیر بورس با هیچکدام از واقعیتهای اقتصادی کشور تطابق ندارد، از مدتها پیش اصلاح زمانی و قیمتی بورس مطرح بود، اما اختلاف تنها بر سر زمان آن بود.
وی افزود: اما در حال حاضر که خرابی و هنگی سیستم معاملاتی بورس به عنوان بزرگترین ریسک سیستماتیک بازار سهام مطرح است، این اصلاح را تسریع کرده و به نظر میرسد این روند نوسانی و به نوعی درجا زدن شاخص کل حداقل در کوتاه مدت ادامه داشته باشد، در حال حاضر قیمت روز بسیاری از شرکتها نسبت به ارزش ذاتی آنها فاصله زیادی دارد، بنابراین این وضعیتی که این روزها بر بورس حاکم است، کاملا قابل پیشبینی بود و انتظاری نیز جزء این نمیرفت.
آقا بزرگی با تاکید بر اینکه خرابی هسته معاملاتی بورس تمام برنامهریزیهایی که معامله گران برای خود انجام دادهاند را از بین خواهد برد، اظهار داشت: در زمانیکه هسته با اختلال مواجه است، شاهد هستیم نمادی با صف خرید سنگین روبرو است، اما به دلیل تاخیر در انجام معاملات صف خرید حتی به صف فروش نیز منجر میشود و همین کار باعث ضرر و زیان سهامداران میشود، طبعا در چنین شرایطی نبود بستر لازم و قابل پیشبینی در بورس بزرگترین ریسکی است که در بازار سرمایه وجود دارد و همین عامل باعث میشود وضعیت چندان جالبی بر روند معاملات حاکم نباشد.
این فعال بازار سرمایه با اشاره به اینکه نوسانات اخیر به معنای اصلاح عمیق بورس نیست، بیان داشت: علیرغم اینکه در تاریخ بازار سهام اصلاح طولانی مدت و عمیقی وجود دارد، اما شرایط امروز بورس با گذشته به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست، زیرا که در حال حاضر به دلیل گستردگی سطح معاملات و همچنین افزایش عمق بازار، اصلاحات بازار در همین سطحی است که مشاهده میکنید، نه بیشتر. از سوی دیگر، در حاضر به دلیل کاهش بازدهی بازار شاهد آن هستیم که نمادهای بزرگ پالایشگاهی، خودرویی، فلزی، معدنی و... با اصلاح همراه هستند و نمادهای کوچک و متوسط نیز تاکنون اصلاحات قیمتی را پشت سر گذاشتهاند، بنابراین و با توجه به چنین وضعیتی نباید انتظار رشدهای شتابان را دیگر از بورس داشت.
رشد غیر منطقی بورس مسئله ساز است
وی با بیان اینکه اگر رشد شارپی بورس ادامه پیدا میکرد، شاهد خروج نقدینگی سریع از این بورس بودیم، یادآور شد: شاهد در نگاه اول اینگونه به نظر برسد تا زمانیکه بورس به صورت شتابان به صعود خود ادامه دهد، خروج نقدینگی نخواهیم داشت، اما در اصل باید به این نکته توجه کرد که این روند صعودی به مانند آبشار تا جایی امکان رشد دارد و بعد از مدتی روند عکس به خود میگیرد، در چنین شرایط قدر مسلم برخی افراد بعد از کسب سودهای نجومی از بازار خارج میشوند و سرمایه خود را نیز بیرون میکشند، زیرا که هرچه رشد شارپتر باشد، به همان اندازه احتمال اصلاح شدیدتر نیز بیشتر محتمل خواهد بود.
آقابزرگی با اشاره به اینکه علیرغم روند نوسانی این روزهای بورس، اما بنا به دلایلی باز هم بازدهی این بازار قابل مقایسه با بازارهای موازی نیست، ادامه داد: برای این موضوع میتوان دو دلیل متصور بود، اولا حجم نقدینگی ورود به بورس با هیچ بازار دیگری برابری نمیکند و بازدهی که سهام به سرمایهگذاران خود تاکنون داده، باعث شده افراد بیشتری ترغیب شوند که به این وادی ورود کنند، دوما نیز به دلیل حمایتهایی که دولت از بازار سرمایه تاکنون به عمل آورده شاهد هستیم که روند کلی بورس صعودی بوده و از این نظر پشتیبانی دولت از اهمیت بسزایی برخوردار است.
این کارشناس بورس با توصیه به سهامداران تازه وارد به اینکه در هر قیمتی وارد هر سهمی نشوند، تصریح کرد: متاسفانه افراد جدیدی که بازار وارد شدهاند، اصلا آموزشی ندیدهاند اکثر آنها و صرفا با توجه به تبلبغاتی که بر سر برخی سهمها میشود و صرف جو هیجانی که وجود دارد اقدام به خرید و فروش میکنند که بعضا آنها در چنین شرابطی نیز با ضرر و زیان روبرو میشوند، بنابراین باید قبل از خرید سهم هر شرکتی نسبت به آن تحقیق کنند و بعد اگر شرایط نماد مناسب بود، اقدام به ورود کنند.
حباب جلوی بانک دی زانو میزنه
چه میکنه رانت اونم از نوع بنیاد شهید
رولف دوبلي توي كتاب هنز شفاف زندگي كردن ميگه كه نبايد هيچ اعتمادي به حرف هاي اقتصاد دانان كرد.
ولي در اينكه نبايد بدون علم خريد كرد رو كاملا تاييد ميكنم و اينكه پول بلااستفاده را بايد وارد بورس كرد.