bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۵۵۳۰۸

سونامی فساد در شهرداری‌ها و شورا‌های شهری

سونامی فساد در شهرداری‌ها و شورا‌های شهری

دستگیری شهرداران و اعضای شورای شهر در شهرها به امسال ختم نمی‌شود و همچنان برخی اعضای شورا‌های شهری و شهرداران در کل کشور در بازداشت هستند. سونامی فساد در میان اعضای شورا‌های شهری و شهرداران ضربه کاری بر پیکره اعتماد شهروندان نسبت به نهاد مدنی و انتخابی شورای شهر وارد کرد. آنچه موجب شد تا مثلا در زابل مردم در شورای شهر را گل بگیرند. این اتفاق نشان تخریب اعتماد عمومی شهروندان و بی اعتمادی مطلق مردم به شورای شهر به عنوان نهادی انتخابی است. آنچه این روز‌ها در برخی از شهر‌های کشور اتفاق افتاده و بر بدبینی مردم می‌افزاید.

تاریخ انتشار: ۱۲:۳۹ - ۰۱ مهر ۱۳۹۹
فرارو-با اعلام خبر بازداشت شهرداران سه شهر رودهن، لواسان و شهریار به اتهام فساد مالی، سونامی فساد و دستگیری شورا‌ها و مدیریت شهری در کشور بالا گرفت.

به گزارش فرارو، این در حالی است که از ابتدای سال ۹۹ هرازگاهی اخباری درباره فساد مالی شهرداران و کارکنان شهرداری و اعضای شورا‌های شهری منتشر شده است. ۲۰ فروردی ماه بود که شهردار پردیس و چند نفر از کارکنان شهرداری به اتهام تخلف مالی بازداشت شدند. طبق اخبار منتشره کورش گلریز، شهردار پردیس و شماری از کارکنان او «به علت کشف تخلفات مالی رخ‌داده مربوط به چند سال گذشته» بازداشت شدند. این در صورتی بود که در بهمن سال گذشته خبر بازداشت معاون و چند تن از کارکنان اداری و مالی شهرداری پردیس و اواخر سال گذشته، شهردار دوره قبل شهر پردیس نیز در رسیدگی به اتهام تخلف مالی بازداشت شده بود. گفته می‌شود همه این بازداشت‌ها مربوط به یک پرونده تخلف مالی در شهرداری پردیس است.

در اردیبهشت ماه نیز براساس اخبار منتشره دو تن از اعضای شورای اسلامی شهر، شهردار و احدی از کارکنان شهرداری اوشان فشم و میگون توسط ماموران وزارت اطلاعات دستگیر شدند. همچنین یک منبع آگاه از دستگیری معاون شهردار پاکدشت به همراه ۵ نفر دیگر خبر داد. این منبع آگاه گفت: این افراد در راستای مبارزه با مفساد اداری با دستور مقام قضایی و توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) در سپاه حضرت سیدالشهداء (ع) استان تهران، به اتهام فساد اداری و مالی در شهرداری پاکدشت دستگیر شدند.

در این ماه شهردار منطقه یک تبریز نیز با حکم قضایی توسط اطلاعات سپاه دستگیر شد. دستگیری که گفته می‌شد در ادامه پرونده دستگیری صادق نجفی شهردار سابق تبریز، به اتهام مسائل مالی و اقتصادی بوده است.

در مرداد ماه نیز رییس کل دادگستری استان مازندران از برکناری شهردار شهر سورک مرکز شهرستان میاندورود با حکم قضایی خبر داد. حجت الاسلام و المسلمین اکبری در این خصوص گفت: سال گذشته پرونده‌ایی برای شهردار سورک تشکیل شد که در ادامه رسیدگی‌های قضایی و با پیگیری‌های دادستان میاندرود با هفت اتهام از جمله سوءاستفاده از موقعیت شغلی و پرداخت رشوه از ادامه کار معلق شد.

علاوه بر این در جریان بررسی لایحه آب نمای موزیکال بوستان ملت رشت، اعضای شورای شهر رشت اعلام کردند در زمان بستن قرارداد در همان سال اول مبلغ پروژه با قرارداد منطبق نیست و باید همه موارد در مورد هزینه کرد این پروژه به صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد. آنچه موجب شد تا شهردار منطقه سه رشت به مدت ۲ روز بازداشت شود!

افزون بر این، حجت الاسلام والمسلمین اکبری رییس کل دادگستری مازندران در همین ماه از بازداشت یک عضو شورای شهر سلمانشهر به همراه سرپرست قبلی و فعلی شهرداری همین شهر هم خبر داد. به گفته وی همچنین با تلاش و پیگیری‌های دادستانی عباس آباد در همین زمینه یک کارمند شهرداری نیز دستگیر شد.

همچنین چند سایت محلی، خبر دستگیری شهردار کلاچای را منتشر کردند. به گفته‌ی یکی از اعضای شورای شهر کلاچای، شهردار این شهر در حین اخذ رشوه از یکی از پیمانکاران دستگیر و تاکنون در بازداشت بسر می‌برد.

اما این پایان دستگیری‌ها در شهر‌های شمالی نبود. در شهریور ماه رئیس کل دادگستری مازندران بار دیگر از بازداشت ۲ تن از مدیران سابق شهرداری ساری خبر داد و گفت: دستگیر شدگان عبدالحمید فرزانه سرپرست سابق شهرداری و همچنین معاون سابق شهرسازی و امور مناطق شهرداری ساری هستند. رئیس کل دادگستری مازندران گفت: دستگیری این دو مدیر شهرداری و یک واسطه به جرم اختلاس، ارتشا و تضییع اموال دولتی بوده است. همچنین در خبری دیگر دستگیری چهار تن ازاعضای شورای اسلامی شهر ساری مرکز مازندران بازهم به اتهام مالی منتشر شد. پس از این دستگیری وضعیت شورای شهر به صورتی درآمد که برگزاری جلسات این شورا از حد نصاب خارج شد و عملا از این پس برگزاری نشست و تصمیم گیری غیرممکن شد. بر مبنای اعلام رسمی دادگستری مازندران، این پرونده همچنان باز است و احتمالا افراد دیگری از مدیران و کارکنان شهرداری هم به دادگاه فراخوانده خواهند شد.

در موردی دیگر نیز شهردار یکی از شهر‌های شهرستان رودسر توسط نیرو‌های وزارت اطلاعات بازداشت شده است که گفته می‌شود تخلفات مالی دلیل آن بوده است.
 
روز یکشنبه نیز خبر بازداشت شهردار رودهن منتشر شد. زیداله خدایاری، رئیس حوزه قضایی و رئیس شورای حفظ حقوق بیت‌المال بخش رودهن در این زمینه گفت: شهردار رودهن و یکی از پرسنل شهرداری که مسئول امور قراردادهای شهرداری بوده است، در روز چهارشنبه هفته گذشته دستگیر شده‌اند.

سال گذشته نیز مهدی کچویی و ١۶نفر از مدیران و ٢ عضو شورای این شهر به جهت تخلفات مشابه دستگیر و تحویل مقامات قضایی شدند.

علاوه بر این تخلفات مالی در شهرداری‌های بومهن، رودهن و پردیس طی سال‌های اخیر کشف و در چندین مرحله منجر به دستگیری شهردار و کارکنان شهرداری و اعضای از شورای شهر این مناطق شده است.
 

همچنین به گفته اصلان حیدری، دادستان مهاباد در استان آذربایجان غربی ماموران با حکم قضایی ۵ عضو شورای شهر مهاباد را نیز به اتهام فساد مالی دستگیر کردند. وی همچنین گفت هفته گذشته نیز ۷ نفر از پرسنل شهرداری مهاباد به اتهامات مختلف فساد مالی و اداری دستگیر شدند.


دستگیری شهرداران و اعضای شورای شهر در شهرها، اما به امسال ختم نمی‌شود و همچنان برخی اعضای شورا‌های شهری و شهرداران در کل کشور در بازداشت هستند. مهرماه سال گذشته بود که خبر دستگیری سه عضو شورا و شهردار بخش سنگر در شمال کشور در رسانه‌ها منتشر شد. تیرماه سال گذشته نیز خبر دستگیری شهردار یکی از شهر‌های گیلان به اتهام رشوه و مسایل اخلاقی منتشر شد.
 
پیش از این نیز خبر دستگیری سه عضو شورای شهر رشت به جرم ارتشاء و تبانی در معاملات شهرداری درج شده بود که البته صحت آن مشخص نشد. اما در ماه‌های اخیر و همزمان با موج دوم استیضاح شهردار فعلی رشت، هشتگ #انحلال_شورای_شهر_رشت شکل گرفت. در همین زمینه فعالان اجتماعی و مردم رشت با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند: «ما شهروندان شهر رشت به دلیل عدم کارآیی و برنامه‌ریزی مناسب شورا برای اداره شهر، همچنین اقدامات متناقض و گاه خارج از عرف و قانون اعضای شورا در نحوه انتخاب شهرداران، بی‌ثباتی مدیریت شهری و از هم پاشیدن سرمایه انسانی شهرداری، عدم اجرای پروژه‌های عمرانی و یا ایجاد رانت برای خود و یا برخی اطرافیان و در نهایت عدم توسعه شهر، خواهان انحلال شورای اسلامی شهر رشت توسط شورای حل اختلاف هستیم.»

این در حالی است که پیش از این کشف اختلاس چند میلیاردی در مدیریت شهری زابل آنچنان تنش زا شد که مردم با حضوردر مقابل ساختمان شورای شهر، تجمع بزرگی را ترتیب دادند. آن‌ها پس از آنکه یکی دو ساعت، شعار‌های تند و تیز علیه اختلاس و دزدی و فساد مالی سر دادند، بلوک و سیمان آوردند و ورودی شورای شهر را تیغه گرفتند و یکی دو شهروند زابلی هم در اعتراض به عملکرد ضعیف این نهاد، تابلوی شورای شهر را با گِل، پوشاندند و رسانه‌ها هم خبر نوشتند: مردم زابل، شورای شهر را گِل گرفتند.

مرودشت در استان فارس شهر دیگری است که در سال ۹۷ با چالش فساد اعضای شورای شهر خود مواجه شد. اختلاس وجوه نقد، رشوه دادن با سکه‌های طلا و معاملات خلاف قانون زمین، از جمله جرایمی بود که باعث شد در بهار ۹۷، ۶ عضو شورای مرودشت به همراه ۲ تن از شهرداری شامل شهردار و راننده او و یک عضو سابق شورای شهر توسط نیرو‌های سپاه پاسداران به دلیل مفاسد مالی بازداشت شوند. آن‌ها تنها ۷ ماه و اندی بود مصدر امر شده بودند و در این مدت اندک، دست به مفاسد مالی کلان آغشته کرده بودند.
 
به گفته رهام پیکری فرماندار مرودشت حتی انتخاب شهردار توسط اعضای شورای شهر هم بر اساس رشوه و معامله بوده است و از ابتدای تشکیل مدیریت شهری دوره جدید در این شهر، کار‌ها بر اساس منطق فساد بنیان شده بود. به گفته او، حدود ۶۰ نفر از خویشاوندان و آشنایان اعضای شورای جدید بدون طی مراحل قانونی به خدمت شهرداری درآمده اند که آن‌ها هم با دستگیری حامیان خود، تعدیل شده اند.

آنطور که تصمیم دادگاه درباره مفسدان اقتصادی گرفته شده، علاوه بر رد مال و جریمه قانونی، همه این اشخاص با یک سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شده و از سایر بخش‌های احکام قضایی علیه آنها، جزییات زیادی منتشر نشده است.

سونامی فساد در میان اعضای شورا‌های شهری و شهرداران ضربه کاری بر پیکره اعتماد شهروندان نسبت به نهاد مدنی و انتخابی شورای شهر وارد کرد. آنچه موجب شد تا مثلا در زابل مردم در شورای شهر را گل بگیرند. این اتفاق نشان تخریب اعتماد عمومی شهروندان و بی اعتمادی مطلق مردم به شورای شهر به عنوان نهادی انتخابی است. آنچه این روز‌ها در برخی از شهر‌های کشور اتفاق افتاده و بر بدبینی مردم می‌افزاید.
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین